Enkele dagen geleden werd gevraagd om ervaringen met Nederlandse zorgverzekeraars in verband met vergoedingen van Thaise rekeningen. Ik zat toen in een kritieke fase van gesprekken met ZK maar deze is nu afgesloten. Hier is mijn ervaring.

Ik ben van 15-11-2017 tot 1-5-2018 in Thailand geweest. Ben verzekerd bij het Zilveren Kruis. Heb op 16 mei 14 Thaise rekeningen ingediend. ZK zegt dat declaraties in principe in 3 dagen afgehandeld worden maar pas op 12 juni is alles afgehandeld. De communicatie was traag en moeizaam.

Het betreft rekeningen van ziekenhuizen, clinics en pharmacies. Een bacterie in mijn oor, een voedselvergiftiging en twee maal problemen met een versleten knie. Omdat ik voor 4 maanden medicijnen meegenomen had en ik langer in Thailand bleef moest ik daar medicijnen kopen.

Alles wat ik gedeclareerd heb wordt in Nederland door de zorgverlener bij ZK ingediend en ik zie daar niets van. Alles wordt altijd vergoed. Nu weigert ZK van de € 850 die ik ingediend heb rond de € 400 te vergoeden. Redenen: ongedateerde rekeningen vergoeden we niet (is er een van € 20), als je in Nederland medicijnen slikt die we vergoeden wil dat niet zeggen dat we het Thaise equivalent vergoeden, en tot slot wordt een dure injectie met Hylaruonzuur die ik in Nederland al 2x gehad heb en die mogelijk een knie operatie voorkomt niet vergoed.

Ingezonden door Hans

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersinzending: Niet alle medische kosten in Thailand worden vergoed door zorgverzekeraar”

 1. erik zegt op

  Ik mis het vervolg, of heb je berust in hun standpunt? En was je voor kosten buitenland verzekerd middels een aanvulling op de standaardpolis?

 2. Ger-Korat zegt op

  Ten eerste een ongedateerde factuur niet vergoeden lijkt me logisch in verband met fraude. Zorg dat je juiste factuur krijgt is je eigen verantwoordelijkheid. De niet vergoedde injectie: ja als het niet dringend is of te duur is en je neemt het zonder voorafgaande toestemming, is altijd vereist in het buutenland, dan is het fair dat Zilveren Kruis het niet accepteert. Waarom heb je dan geen reisverzekering afgesloten zodat onvoorziene medische kosten wel vergoed worden ? Eigen nalatigheid vind ik, ga dan niet achteraf klagen.

 3. HansB zegt op

  Dit bericht had ik 11 juni ingestuurd. Hierbij een update.
  Na mails en enkele telefoontjes heb ik ZK een overzicht toegestuurd van mijn Nederlandse medicijnen en de equivalenten in Thailand. Daarna hebben ze uiteindelijk alle medicijnen vergoed .
  ZK schrijft dat ze meestal na drie dagen uitkeren, bij mij hebben de medicijn uitkeringen tot zes weken geduurd.
  Wat de hyaluronzuur injectie betreft heeft ZK in hun laatste mail geschreven dat ze die niet MOGEN vergoeden. Dat leek me vreemd, ik dacht dat ze niet WILDEN. De consumentenbond dacht ook in die richting.
  Ik heb een klacht gestuurd naar het SKGZ (Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen) en die is nu in behandeling.
  Verder heb ik bij het Zorginstituut Nederland een artikel gevonden waarin ze erop wijzen dat de vergoedingsstandaard van iets wat er mogelijk op lijkt dient te worden aangepast. Deze overheidsinstantie adviseert echter en schrijft bij mijn weten niet voor.
  Door deze injecties in 2011, 2013 en 2018 heb ik al zeven jaar een knie operatie van €10.000 voorkomen en nu wil ZK me voor de kosten op laten draaien. We wachten af wat SKGZ meldt.

 4. Ton zegt op

  Ik heb dezelfde ervaring met ONVZ. Ik heb daar ook een aanvullende verzekering.
  Men keert wel uit, maar rekeningen dienen aan meerdere voorwaarden te voldoen, waaronder:
  – rekening opgemaakt in Engelse taal (niet iedereen is nemelijk bekend met Thaise taal 😉
  – reden consult, aantal consulten
  – conclusie arts: diagnose en eventueel behandelplan
  – specificatie uitgevoerde behandeling en medicijnen: soort, hoeveelheid, prijs
  – toelatingsnummer arts, handtekening arts
  – naam,adresgegevens en stempel van ziekenhuis.
  Bepaalde ziekenhuizen, meestal privéziekenhuis en internationaal georiënteerd, hebben hier geen moeite mee. Andere ziekenhuizen kunnen geen factuur in Engelse taal opstellen.
  Zeker als het om duurdere ingrepen gaat beter eerst overleggen met verzekeraar wat exact is gedekt en navragen waaraan factuur dient te voldoen.
  Kleine uitgaven betaal ik meestal uit eigen zak als declareren niet de moeite waard is.

  • Leo Th. zegt op

   Duidelijke opsomming van de eisen waar een factuur aan dient te voldoen. Op zich ook niet onredelijk. Maar zoals jezelf al opmerkt zijn niet alle ziekenhuizen in staat om een rekening in het Engels uit te schrijven. En het zullen vaak die ziekenhuizen zijn die in het algemeen een lagere prijs hanteren voor verrichtingen dan de internationaal georiënteerde ziekenhuizen. M.b.t. de injectie in de knie had Hans financiële problemen kunnen voorkomen door vooraf contact met zijn verzekeraar op te nemen. Veel hoop op een voor hem positief resultaat op zijn klacht bij het SKGZ geef ik hem niet. De SKGZ checkt of de wet correct is toegepast en weegt niet af of een injectie een dure operatie voorkomt. De verzekeraar van Hans beweert expliciet dat zij de injectie niet mogen vergoeden en dat zal hoogstwaarschijnlijk toch op wettelijke regels gebaseerd zijn.

  • Harry Romijn zegt op

   In 2010 per e-mail contact opgenomen met mijn zorgverzekeraar, VGZ. Antwoord per e-mail terug: “daar voorschieten, hier declareren.
   Terug in NL: de hele declaratie GEWEIGERD, want… niet voldoende gespecificeerd ( tot een naald van € 1,25 ( 45 THB) was nog opgevoerd), factuur niet te lezen ( stond tweetalig: Thai en Engels) en uiteindelijk: ondoelmatige zorg. Nu was dat ook van een 3e rangs-oerwoud ziekenhuis, genaamd: Bumrungrad in Bangkok. ook de toverdokter daar, Dr Verapan, en die beheerst zijn vak zodanig, dat hij over heel de wereld demo’s geeft van nieuwe ontwikkelingen op zijn vakgebied, zie google.
   Oh dubbel-schater: enkele maanden later, m.b.v. de Thaise scans en onderzoeken, in een VGZ-contractziekenhuis in Brasschaat (B) een dubbele rugoperatie ondergaan. In het Nederlandse ziekenhuis kon men niets vinden…

   Zie het onder ogen: in de KENNISeconomie hebben we nu eenmaal enkele ver boven de rest van de wereld uittorende medici (of zijn het boekhouders), die alles veel beter weten. Daarom worden wereldwijd toegepaste behandelingen hier “niet in overeenstemming met de huidige wetenschap en techniek” verklaard, en komen dus NIET voor declaratie in aanmerking, o.a. injectie met Hyaluronzuur ( zie google) , zie bijv laatste stukje: https://www.orthopeden.org/downloads/85/standpunt-hyaluronzuur-bij-artrose-knie.pdf resp 3e alinea https://www.zorginzicht.nl/bibliotheek/hyaluronzuur-injecties-bij-artose-van-de-knie-federatie/Paginas/Home.aspx
   Dat op heel veel plaatsten op de wereld er anders over gedacht wordt… ach denk aan Heinrich Heine, rond 1800: “als de wereld vergaat, ga ik naar Holland toe, daar gebeurt alles 20 jaar later”.
   Mocht u een lichte sarcastische ondertoon bespeuren in mijn verhaal… JA !

 5. Robert zegt op

  Nou heb ik het zelfde probleem met mijn knie de injectie met Hylaruonzuur wordt ook niet vergoed bij mij (CZ)
  De reden zeggen ze dat het niet bewezen is dat het medisch werkt die spuiten.
  Moet zeggen dat ik het niet met plezier laat zetten want het is een zeer pijnlijke ervaring.
  Heb er drie laten zetten en moet zeggen het helpt wel voorheen pijnlijk en steeds water in mijn knie dat er ook uit gehaald moest worden.
  Het sodium Hyalurronate 25 mg. 2.5 ml dus niet vergoed moet erbij vertellen ze zijn duur die spuiten kreeg iedere keer rekeningen van rond de 6500 baht.
  Weet iemand of ze wel vergoed krijgt in Ned??
  Robert

 6. Sir Charles zegt op

  Ongedateerde rekeningen worden niet vergoed, logisch toch!

 7. ruud zegt op

  In feite schrijft u het zelf.
  Omdat ik langer in Thailand bleef….
  Daarvoor dient een reisverzekering, waardoor ZK nu het gevoel heeft, dat zij opdraaien voor kosten, waar eigenlijk een reisverzekering voor had moeten betalen.
  Afhankelijk van waar de medicijnen gekocht zijn, zouden die wel eens duurder kunnen zijn geweest, dan wanneer u ze in Nederland had gekocht.
  Als ze in een particulier ziekenhuis zijn gekocht, betaal je de hoofdprijs voor medicijnen.

  • Kees 2 zegt op

   Is dat wel zo? Ik vermoed dat als je die ziektekosten zou indienen bij de reisverzekering, dat die je doorverwijst naar je zorgverzekering.

   • Ger-Korat zegt op

    Het is net andersom. Eerst dien je de kosten in te dienen bij je zorgverzekeraar. Indien deze niet vergoeden en je voldoet aan de voorwaarden van de reisverzekering voor vergoeding van de extra medische kosten dan kun je het aldaar in tweede instantie declareren. Maar ook hier kom je weer op hetzelfde als bij de zorgverzekeraar uit zoals de noodzaak van bijvoorbeeld de injectie, factuurvereisten en als belangrijkste voordat je een ziekenhuis binnen stapt dien je formeel toestemming te vragen bij de reisverzekeraar voor de behandeling en te gebruiken medicijnen en meer. En als je dan geen reisverzekering hebt dan heb je geen recht van spreken.

  • Harry Romijn zegt op

   En de reisverzekering declareert weer door naar uw zorgverzekering. Daarom vragen ze die ook. Vlg mij dus wijs, beiden bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

 8. Laksi zegt op

  tja,

  een eenvoudig datum stempeltje kan je bij iedere boekwinkel, Tesco en Big-C kan kopen

  • Harry Romijn zegt op

   Of per creditcard betalen. Ligt de wisselkoers ook vast.

 9. HansB zegt op

  Ik zie enkele terechte en enkele niet kloppende reacties.

  Ruud: daar dient een reisverzekering NIET voor. Wanneer je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt gaat die voor wat vergoeding van ziektekosten betreft.

  Ik heb een doorlopende reisverzekering voor een verblijf tot een half jaar. Dus de vraag waarom ik die niet heb is niet terecht.

  De medicijnen in Thailand kostten opgeteld minder dan wanneer ik die extra 2 maanden terug in Nederland
  geweest was. Door de verlenging van mijn verblijf bespaarde ik kosten voor het ZK.

  Het vervolg heb ik verteld. Dat is een klacht indienen bij SKGZ een neutrale instantie.
  Mijn aanvullende verzekering vergoedt alle buitenlandse kosten m.u.v. USA.

  Die ongedateerde rekening was een kleine, ik had beter op moeten letten. Dat was €20 van de €400.

  • Ger-Korat zegt op

   Zoals je schrijft is de reisverzekering voor aanvulllende medische kosten. Dus kosten in het buitenland die niet onder de vergoeding van de Zorgverzekerringswet valllen. Geen enkele Nederlande reisverzekeraar zal als eerste de kosten vergoeden, want dan kom je al snel uit op een premie van meer dan 100 Euro per maand gelijk een normale ziektenkostenverzekering.

 10. Ingrid zegt op

  Onze ervaring met ziektekosten via ZK waren prima. Een deel van de kosten werd niet vergoed omdat dit onder het eigen risico vielen. Deze kosten zijn echter keurig door de reisverzekering voldaan met als standpunt dat we deze kosten niet hadden gehad wanneer we thuis waren gebleven. Wij zijn dus tevreden over de afhandeling van zowel ziektekosten- als reisverzekering.

 11. Willem zegt op

  Is het niet zo dat je voor nagenoeg alle medische niet spoedeisende behandelingen in het buitemlamd vooraf toestemming moet vragen bij je zorgverzeleraar? Dan had men ook duidelijkheid gegeven over de vergoedingen. Hoe redelijk je hetzelf ook vind en het soms zelfs kostenbesparend is ten opzichte vsn Nederland. Geen toestemming vooraf is mogelijk veel ellende achteraf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website