Onder vele lezers is er een misverstand of ze verzekert zijn als ze langer dan 8 maanden in het buitenland verblijven. Misschien interessant om onderstaande te vermelden.

Beste mevrouw of mijnheer,

Vanwege de Corona problemen en de daarbij behorende reisrestricties blijven wij deze keer noodgedwongen langer dan 1 jaar in Thailand. De cardioloog van het Bangkok Pattaya Hospitaal heeft mij ontraden naar Nederland terug te keren. Wij voelen ons ook veiliger in ons appartement in de tropen met de uitstekende ventilatie mogelijkheden dan in Nederland.

Hoewel een zeer vriendelijke medewerkster, na intern overleg, heeft toegezegd dat dit in deze Corona tijd geen bezwaar is, mits ik daadwerkelijk in Nederland woon. Het stelt mij gerust als u dit per e-mail wilt bevestigen.

Met vriendelijke groet,

Jan


Van: DSW Zorgverzekeraar 

Geachte heer,

Het klopt dat zolang u in Nederland woonachtig bent en u ingeschreven staat als ingezetene van Nederland u recht houdt op een Nederlandse zorgverzekering en uw zorgverzekering bij ons gewoon kan worden voortgezet.

Wordt u toch door de gemeente uitgeschreven als ingezetene van Nederland, omdat u langer dan 1 jaar in het buitenland verblijft, dan zullen wij u, ter controle van uw verzekeringsrecht, vragen om een kopie van de Wet langdurige zorg verklaring. Deze WLZ verklaring kunt u opvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB kan aan de hand van uw woon- en inkomstengegevens bepalen of u Wlz-verzekerd en daarmee verzekeringsgerechtigd blijft in Nederland. Op uw verzoek kunnen zij hiervoor een zogenaamde Wlz-verklaring aan u afgeven.

Voor eventuele vragen kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

DSW Zorgverzekeraar

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersinzending: Langer dan 8 maanden in Thailand en verzekerd zijn”

 1. Prawo zegt op

  Ik heb regelmatig te maken met vergelijkbare zaken. Doorgaans als het gaat om het begin van iemands recht (en plicht) zich te verzekeren, wat om te beginnen afhangt van iemands verblijfsrecht in Nederland.
  Hier de directe link met informatie en aanvraagprocedure van de SVB: https://www.svb.nl/nl/wlz/uw-zaken-online-regelen/onderzoek-wlz-aanvragen

  Denk hier niet te licht over. Het recht verzekerd te worden (en te blijven) is niet per definitie een abc-tje.
  Het zal vooral afhangen van iemands persoonlijke situatie en de gegevens die iemand zelf verstrekt.
  Vermeld vooral de juiste gegevens maar geef beslist niet te veel (nutteloze) informatie.
  Als nadien fraude zou blijken zijn alle rechten met terugwerkende kracht vervallen en kan iemand rekenen op een terugvordering van kosten di eerder werden vergoed.

 2. Ton zegt op

  Wellicht binnen dit kader het vermelden waard:
  de zorgverzekeringstermijn (1 jaar) loopt dus niet synchroon met enkele andere zaken, waar men wel degelijk op dient te letten bij een langer buitenlands verblijf.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen

  geeft het volgende aan:
  Wanneer moet ik mij uit de Basisregistratie Personen (BRP) laten uitschrijven?
  U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een jaar tijd langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
  Na het uitschrijven bij een Nederlandse gemeente komen uw gegevens in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) te staan. Dit is een onderdeel van de Basisregistratie Personen (BRP). Uw burgerservicenummer (BSN) blijft geldig. Uw uitschrijving wordt doorgegeven aan een aantal (overheids)organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst en pensioenfondsen. Zo kunnen zij contact met u opnemen als dat nodig is.

  Wel iets om rekening mee te houden. Dus bij de kans, dat u langer dan 8 maanden in het buitenland wilt verblijven, dan vooraf de Gemeente contacten en dit (Corona-overmacht)geval melden. Zij geven eventueel toestemming om het buitenlands verblijf te verlengen.

  Bovendien iets voor de reisverzekering: sommige verzekeringen gelden maar een half jaar, die kan men dan eventueel ook beter omzetten naar een langere looptijd.

  • Jan zegt op

   Inderdaad ik heb mijn reisverzekering aangepast naar 12 maanden

   • Bz zegt op

    Hallo Jan,

    Wat bedoel je precies met aangepast naar 12 maanden?

    Ik vraag dat omdat vaak wordt gedacht dat een doorlopende reisverzekering je doorlopend verzekerd en dat is dus beslist niet het geval.
    Iedere reisverzekering heeft een clausule betreffende het maximale aantal aaneengesloten dagen dat je op reis mag zijn. Meestal is dat maximaal zo’n 3 – 6 maanden.
    Dit staat dus volledig los van het feit dat de verzekering zelf doorlopend is hetgeen alleen wil zeggen dat na ieder reis je bij een volgende reis weer automatisch verzekerd bent binnen het maximum aantal gestelde aaneengesloten dagen per reis.

    Aaneengesloten 365 dagen doorlopende verzekeringen zijn er wel maar niet veel.
    Toen ik er naar zocht boden alleen Nationale Nederlanden en FBTO dit aan.
    In sommige vergelijking sites kan je die aaneengesloten 365 dagen ook als eis aangeven.

    Mvg. Bz

    • Sietse zegt op

     Misschien een Tip voor de lezers Ohra heeft 365 dagen. Betaal per jaar circa 130 euro

     • Rene Martin zegt op

      Basisverzekering bij Ohra is 116,50 euro per maand en als je aanvullend zorg buitenland(1,95 per maand extra) er bij neemt ben je volledig verzekerd voor spoedeisende zorg in Thailand.

    • Jan zegt op

     Mijn reisverzekering bij Centraal Beheer Achmea was altijd maximaal 6 maanden. Voldoende voor mijn jaarlijkse periodes in Thailand. Nu is dat voor 2020 aaneengesloten 12 maanden. Vandaar dat een aanpassing noodzakelijk was anders ben ik na een verblijf van 6 maanden niet meer verzekert. Dat wordt ook nauwkeurig gecontroleerd.

 3. Prawo zegt op

  Wellicht ten overvloede: als je in het buitenland op enig moment onverzekerd raakt is er niet per definitie een man over boord.

  Slaag je er in om voor je overlijden Nederland te bereiken, al dan niet gerepatrieerd door een reisverzekeraar, dan kun je je als Nederlander direct op een adres inschrijven (dat adres moet je wel zelf vinden, anders val je in daklozenregelingen), ben je meteen (verplicht) verzekerd voor de zorgverzekering en word je behandeld.

  Je hebt vier maanden de tijd om je verzekering te regelen, die gaat dan in met terugwerkende kracht vanaf de dag dat je je inschreef bij de gemeente. De goedkoopste polis is vaak de zogenaamde gemeentepolis, de mogelijkheden voor afsluiten verschillen per gemeente, zie https://www.gezondverzekerd.nl/over-de-gementepolis/wat-is-de-gemeentepolis/

  Vergeet niet dat het land waar je verblijft, voor gebruikers van dit forum zal dat vaak Thailand zijn, weer heel eigen regels heeft rond (verplichte) ziektekostenverzekering in combinatie met verblijf.

 4. Hans van Mourik zegt op

  Een vriend van mij is getrouwd,met Thaise, woont in Leeuwarden.
  Heeft een ZKV en een reisverzekering bij FBTO .
  Had een email gestuurd waar die verzekerd is,met de vraag,of ze voor hem,omdat hij naar Thailand gaat,of ze hem een bewijs willen geven in het Engels,dat er ook opstaat voor de Covid 19 verzekerd is.
  Hij heeft bericht binnen gekregen,dat hij het moet aanvragen 14 dagen voor het vertrek, tevens hoe lang hij daar blijft.
  Ze.hebben deze formulieren al klaar staan.
  Ook had hij gevraagd dekt de reisverzekering ook de medische kosten,het antwoord was Nee,de reisverzekering dekt geen medische kosten,alleen wanneer de medische kosten boven het bedrag is van U ZKV .
  Hans van Mourik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website