Lezersinzending: Lange vakantie in Thailand en jouw AOW

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
11 maart 2021

DutchMen / Shutterstock.com

Omdat dit wel eens aan de orde komt hier heb ik de vraag voorgelegd aan de SVB en op 11 maart 2021 krijg ik antwoord. Let wel: het betreft een lange vakantie in Thailand met welk land Nederland een BEU verdrag heeft gesloten.

De brief:


Geachte …,

Iemand die de de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt mag voor onbeperkte tijd naar het buitenland.

Als het verblijf in het buitenland langer duurt dan 3 maanden moet dit wel worden doorgegeven aan ons. Tot 26 weken verblijf buitenland wordt sowieso toestemming gegeven en zijn er geen consequenties voor bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering.

Als u langer dan acht maanden naar het buitenland gaat moet je je in principe uitschrijven uit Nederland. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.

Als u gaat WONEN in Thailand kunt u AOW-pensioen en inkomstenondersteuning AOW (blijven) ontvangen, zolang u aan de voorwaarden voldoet. U blijft in dit land recht houden, omdat er een verdrag is gesloten met afspraken over de controle op het recht op uitkering. Wel hebben we dan jaarlijks een levensbewijs nodig. Wijzigingen in uw leefsituatie dient u zelf door te geven aan ons.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Ingezonden door Erik

29 reacties op “Lezersinzending: Lange vakantie in Thailand en jouw AOW”

 1. Tooske zegt op

  Erik,
  Thailand valt niet onder het WEU verdrag, maar is wel een verdragsland waarin o.a. is vastgelegd wie belasting mag heffen over inkomen.
  Het WEU verdrag omvat naast de EEG landen oa Zwitserland, Marokko, Tunesie en Turkije en gaat o.a over de export van sociale uitkeringen naar deze landen zoals b.v. de kinderbijslag voor de 26 kinderen van een ex turkse gastarbeider. In Thailand heb je hierop helaas geen recht.

  • Erik zegt op

   Tooske, dit artikel is het gevolg van vragen in dit blog over de vakantieduur van AOW-ers en is daar een goed antwoord op. Van het WEU-verdrag heb ik nog nooit gehoord, wel van het BEU- verdrag en Thailand heeft dat verdrag met Nederland gesloten.

   Wat de 26 kinderen van een ex Turkse gastarbeider met mijn AOW te maken hebben zie ik zo snel niet in.

 2. Jan Janssens zegt op

  Dan kijk ik alleen naar Pattaya waar ik enigszins bekend ben en dan zie ik dat heel veel Nederlanders hier vast wonen, zonder uitgeschreven te zijn bij de BRP. En dan heeft men hier ook nog een vaste partner en desondanks geniet men de AOW van een alleenstaande. Dit is niet eerlijk ten opzichte van degene die wel volgens de regels leven.

  • peter zegt op

   Men gaat van de veronderstelling uit dat de partner ook een inkomen of aow heeft. Kromme redenering want de vrouwlijke partner heeft meestal geen inkomen hier en ook geen rechten op aow oid.
   Dus laat dat “niet eerlijk” maar aan calimero over en ieder zijn eigen leven leiden.

   • Ger Boelhouwer zegt op

    Beste Peter en Jan,

    Jan, Voorop gesteld dat fraude nooit eerlijk is, dus dat is een open deur. Deze mannen kunnen gecontroleerd worden op samenwonen. Of de SVB op dat vlak actief is in thailand weet ik niet.

    Peter,…het doet er niet toe of de partner werkt,…de partnertoeslag is per 2015 afgeschaft voor nieuwe gevallen en wordt voor bestaande gevallen afgebouwd.
    Als je samenwoont en daarmee als gehuwd wordt aangemerkt krijg je (als je volledige AOW hebt opgebouwd) €833 bruto per maand.
    Ben je alleenstaand dan krijg je € 1.218 bruto per maand

  • John paenen zegt op

   Of het niet eerlijk is dat er mensen zijn die alleenstaande AOW ontvangen, kun je alleen weten als je weet hoe oud deze mensen zijn!
   Als je van voor 1950 bent val je namelijk nog in de oude regeling.
   Dus om te oordelen moet je wel weten hoe oud deze mensen zijn.

 3. R.Rietberg zegt op

  Als je als AOW er in Thailand wil gaan wonen voor langere tijd krijg je dan het zelfde bedrag AOW als je in Nederland krijgt , of krijg je meer AOW omdat er dan geen belasting betaald hoeft te worden .Leven met AOW in Nederland is al praktisch onmogelijk geworden met alle hoge huur, zorg en energiekosten . Is het mogelijk om voor een betaalbare huur een woning te huren in HUA HIN , en wat zijn dan de bijkomende kosten !

  • Han zegt op

   Je krijgt iets minder aow omdat je geen heffingskorting krijgt in thailand. Ongeveer 100 euro per maand minder. Alleen over bedrijfspensioenen kun je belastingvrijstelling krijgen, niet over uitkeringen of overheidspensioen.

  • peter zegt op

   met alleen AOW en geen dikke bankrekening wordt het moeilijk om een visum met verblijfsvergunning te verkrijgen en mijn inziens is het dan ook in Thailand op een houtje bijten .Reken ook nog eens op een ziekteverzekering

  • Erik zegt op

   R, Rietberg, de AOW blijft hetzelfde als in NL als de status van alleen- of samenwonend hetzelfde is als in NL. Bruto dan. Netto verandert er iets: in Thailand betaal je geen premie volksverzekering, geen premie zorgverzekeringswet maar krijg je geen heffingskorting meer.

   Maar nu tel ik alleen de loonheffing over de AOW; heb je nog ander inkomen belast in Nederland dan kun je naar een hogere inkomstenbelasting-schijf schieten. Jouw vraag is dus niet in het algemeen met ‘meer’ of ‘minder’ te beantwoorden.

   Jouw vraag over huren in Hua Hin lijkt me een prima vraag voor de lezers van dit blog. Stuur een vraag in naar de redactie!

 4. Frank zegt op

  Er bestaat geen WEU. Wel bestaat er een Wet BEU van medio 1999 die de hoogte van uitkeringen regelt als je in het buitenland gaat wonen. De AOW valt wel degelijk onder het werkingsgebied van de Wet BEU. https://puc.overheid.nl/svb/doc/PUC_1058_20/2/ De SVB is wat de AOW betreft gehouden sinds 2008 gehouden BEU-regel;s toe te passen.
  Overigens voegt de vraag van Erik niets nieuws toe. Zou je voor een langere vakantie Thailand verkiezen kun je gewoon je gang gaan. Begin 2019 gingen mijn vrouw en ik op basis van een toeristenvisum 2 maanden naar Thailand, vervolgens een week naar Seoul, en weer een maandje naar Thailand, en naar huis.
  Ook al ga je meerdere maanden naar Thailand is er niets aan de hand. Inderdaad bij 8 maanden of meer, dien je jezelf uit te schrijven uit het BRP.
  Ga je 3 tot 6 maanden bijvoorbeeld naar een niet-verdragsland, overleg dit dan met de SVB om vervelende gevolgen voor je AOW en ziektekostenverzekering te voorkomen.

  • Frank zegt op

   Klik op deze link om te zien of een bepaald land wel of niet kortingen op je AOW oplevert: https://www.svb.nl/nl/aow/aow-buiten-nederland/u-gaat-buiten-nederland-wonen

  • Erik zegt op

   Frank, als je je aan de 8 maanden houdt dan loop je geen risico voor de zorgpolis. Maar je zou wel tegen het ontbreken van de Wet BEU aan kunnen lopen; jouw suggestie om dat zeker met de SVB te bespreken steun ik.

 5. Carlos zegt op

  Uitschrijven uit NL / BRP,
  Bezint eer ge begint.
  Mijn vader ging rond zijn 70e in Spanje ( eu) wonen.
  Toen ik hem op zijn 85e in NL bij mij wilde inschrijven moest hij ondanks dat hij te ziek was om op zijn benen te staan, persoonlijk op het gemeentehuis komen.
  Hij kwam zonder inschrijven niet voor de zorgverzekering in aanmerking.
  En ik beloofde mijn huisarts dan maar alles zelf te betalen.
  De ambtenaar toonde enige clementie en hij mocht op een stoel bij het loket zitten. Maar het toen werd de standaard procedure voor iedereen/ asielzoekers, gehanteerd.
  Geboorte data trouwdag en nationaliteit ouders, evenzo kinderen , evenzo van mijn overleden moeder en broer, hoewel ze door zijn. sofi / Bsn in te tikken dat gewoon al wisten, zijn paspoort was in denHaag ook altijd tijdig vernieuwd.
  Door wat info via familie etc was de ellenlange vragenlijst na ruim een uur ingevuld .
  Waarna nog beraad volgde of hij dan wel weer ingeschreven kon worden.
  Gelukkig wel.
  Daarna was hij 24 uur later in de zorgverzekering welkom.
  En heeft hij hier nog enkele maanden geleefd.

  • Erik zegt op

   Carlos, dan behoor jij tot de uitzonderingen. Ik ging na 16 jaar naar NL terug en moest weliswaar in persoon verschijnen maar al die vragen die jouw vader kreeg zijn mij onbekend!

   Alleen, men kon mijn bsn niet even intikken zoals jij schrijft; die gegevens lagen bij het RNI (register niet-ingezetenen) en vanwege de feestdagen duurde het ophalen van die gegevens drie werkdagen. Men kon me niet inschrijven maar ik kreeg wel een briefje mee om de zorgpolis af te sluiten.

  • Bert zegt op

   Bij een ander forum heb ik gelezen dat er enkele expats na een aantal jaren in TH te hebben gewoond teruggekeerd zijn naar NL. Misschien kunnen zij hun verhaal en ervaring hier een keer weergeven.

   • Ger-Korat zegt op

    Vorig jaar me weer in Nederland ingeschreven want vanwege de corona kon ik niet naar mijn woonland Thailand terugkeren. Afspraak maken bij de gemeente en dat duurde 10 dagen voordat ik me kon inschrijven. Gedurende die tijd ben je ook in Nederland niet verzekerd voor de zorgverzekering, had echter wel een lopende ziektekostenverzekering in Thailand zelf afgesloten daar ik daar ook verzekerd wil zijn. Geen formaliteiten bij de gemeente alleen mijn paspoort laten zien en de vraag hoe lang ik van plan was te blijven ( want bij een kort verblijf/tot 4 maanden) word je niet ingeschreven. Alle informatie over je verleden en familie staat al in Basis Registratie Personen. Mijn kinderen in Thailand kon ik ook in Nederland laten registreren maar daar dit verder geen voor-of nadeel oplevert heb ik dat maar gelaten.

    Heb nu Nederlandse ziektekostenverzekering. En AOW-opbouw over de tijd dat ik weer in Nederland woon, 2% per jaar is ongeveer netto 20 Euro per maand erbij en dat x 12 maanden= netto 240 Euro extra AOW per ingeschreven jaar x levensverwachting ongeveer 18 jaar na mijn pensionering (volgens CBS) is dan dankzij corona krijg ik netto 4300 extra AOW voor 1 jaar inschrijven in Nederland. Ik zeg daar geen nee tegen want ja ik ben me verplicht in te schrijven.

   • Pieter zegt op

    Zo moeilijk is dat allemaal niet. Woon je in Thailand en wil je terug naar Nederland dan maak je online een afspraak om op het gemeentehuis te verschijnen om je in het BRP in te schrijven. Neem mee een eigendomsakte koophuis of een huurcontract of een brief van degene bij wie je bent gaan inwonen als diegene huiseigenaar is of een brief van de verhuurder dat er toestemming is in onderhuur te zijn. Na inschrijving kun je je eigen ziekteverzekeraar kiezen. Die is verplicht zonder vragen of bezwaren jou als cliënt te accepteren. Omdat je aldus nog niet vanaf dag 1 in Nederland tegen ziektekosten verzekerd bent moet je er wel voor zorgen dat je in Thailand een dergelijke verzekering afsluit. Destijds had ik een geregeld via https://www.aainsure.net/nl-index.html

 6. Hansest zegt op

  Beste Carlos,
  Als ik in Uw schoenen had gestaan had ik mijn vader in een rijdend bed naar het loket het gemeentehuis in gereden. Liefst in het bijzijn van een fotograaf van het plaatselijk dagblad. Nederland is helemaal niet zo humaan als dat het zich overal in de wereld voordoet. En m.b.t. racisme, daar weet men hier in Nederland ook best heel veel van. Al veegt men dit gegeven snel onder het tapijt.

 7. Rene Martin zegt op

  Van de 26 weken wist ik dat je voor de AOW in het buitenland mocht verblijven maar niet dat je na 3 maanden dat moest doorgeven. Nuttige informatie en bedankt voor het doorgeven.

 8. Hans zegt op

  Vermoed dat inschrijven zonder aan het loket te staan wel mogelijk is. Kleine plattelands gemeentes kennende, waar de ambtenaar wel bereid is om iets meer te doen in urgente zaken. Sluit een bezoek van de ambtenaar dan ook niet uit. Daarnaast kan je je later inschrijven, ben de termijn vergeten, en de zorgverzekeraar gaat met terugwerkende kracht terug tot de datum van verhuis ( wat een hospitaal of hotel kan zijn) Mogelijks moet je de rekening dan wel voorschieten.
  Gaat dit allemaal niet lukken dan is er altijd een notaris die de ambtenaar zekerheid kan geven, maar dit kost een paar duiten.

 9. Henk zegt op

  Ik heb een vraag. Als je in Thailand woont en AOW ontvangt. Mogen ze dan loonheffing maandelijks inhouden van zo,n 100 euro?

  • Erik zegt op

   Over AOW betaal je als je in Thailand woont aan Nederland inkomstenbelasting en loonbelasting is een voorheffing op de verschuldigde inkomstenbelasting. De inhouding is geen bedrag maar een percentage.

  • Pjotter zegt op

   Jazeker. AOW en ABP pensioen vallen buiten het verdrag. EIGENLIJK mag Thailand ook heffen na 180 dagen hier te wonen dacht ik. Dat dat niet gebeurt is een ander verhaal.

   • Erik zegt op

    Nee, Pjotter, ABP pensioen -mits het STAATSpensioen is- staat wel degelijk in het verdrag, namelijk in artikel 19. AOW wordt niet genoemd en daarom mag NL heffen en Thailand ook al verschillen daarover de deskundigen in dit blog van mening.

    Woon je geen 180 dagen in Thailand dan mag Thailand alleen heffen over inkomen IN Thailand verdiend.

    • Pjotter zegt op

     Je hebt helemaal gelijk Erik. Ik wilde het alleen niet al te moeilijk maken omdat de vraag van Henk alleen over de AOW was gesteld.
     En daarvan mag Nederland van de loonheffing alleen de loonbelasting heffen. Dus niet de volksverzekeringen en de ZVW.

 10. Henk zegt op

  Nogmaals , misschien ben ikniet duidelijk genoeg geweest. Ik woon al 12 jaar inThailand.Ik ben al 10 jaar volledig uitgeschreven in Nederland. Er wordt nog steeds loonheffing ingehouden op mijn ABP pensioen 100 euro per maand en op mijn AOW loonbelasting en volksverzekering premie ook 100 euro per maand. Mogen ze deze 2 bedragen inhouden. Weet iemand hier het juiste antwoord op ?

  • Erik zegt op

   Henk, als jouw ABP pensioen STAATSpensioen is (ABP betaalt ook bedrijfspensioenen uit, daarom dit onderscheid) dan is dat in NL belast en na emigratie alleen met loonbelasting/inkomstenbelasting. Artikel 19 van het verdrag. Is het bedrijfspensioen dan mag Thailand heffen, artikel 18 vh verdrag.

   AOW is in NL belast zoals ik net al schreef doch alleen met loonbelasting/inkomstenbelasting. De premie volksverzekering mag niet worden ingehouden en ik denk dat dit ook niet het geval zal zijn. Over bedragen geef ik geen mening; belastingheffing gaat om procenten.

  • Pieter zegt op

   Eigenlijk ten overvloede: ook al woon je in Thailand dan nog betaal je aan Nederland inkomstenbelasting. Er is al zo veel informatie en discussie geweest op Thailandblog, dat dit soort vragen niet meer gesteld zouden hoeven worden. Check: https://www.thailandblog.nl/?s=belasting&x=0&y=0
   De SVB betaalt jou AOW, en de SVB weet dat je in Thailand woont, dus ik geloof niet dat premies worden ingehouden. Indien wel, dan had je 10 jaar de tijd om dat met de SVB te regelen. Maar hoe dan ook, jaarlijks krijg je via jouw belastingaangifte de kans die premies terug te vragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website