Ik kreeg vanuit Thailand een filmpje, opgenomen deze maand, waarin de Thaise politie schiet op een ‘motorbike protest’ in Bangkok. Het is schokkend te zien hoe de politie optreed tegen een ludieke protest actie.

Ingezonden door Peter

20 reacties op “Lezersinzending: Komt het nog wel goed in ons (voorheen?) geliefde Thailand?”

 1. Osen1977 zegt op

  Wat een totaal idioten de politie van Thailand in zijn optreden! Als je dit zo ziet heb ik totaal geen zin meer om Thailand te bezoeken in de nabije toekomst. Een afwijkende mening is dus totaal niet geoorloofd.

 2. Yak zegt op

  Peter, wat je nu hebt gezien op dat filmpje is niets nieuws want al maanden, of langer, schiet de regering op demonstranten, het is nu alleen de vraag wanneer zullen het geen rubberkogels zijn maar zal er met scherp worden geschoten.
  De regering heeft gereageerd op een scherp schot met verwonding ten gevolge, dat niet de politie maar de tegenpartij (demonstranten) met scherp hebben geschoten met de gewonde als resultaat.
  Op je vraag of het nog goed komt met Thailand dan is mijn antwoord, ja het zal goed komen maar het heeft nog jaren nodig om het weer leefbaar te krijgen.
  Thailand is het slechtste jongetje van de klas in Azië en dat was al voor Corona, zolang deze regering blijft zitten zal er niets veranderen, een regering die b.v. geen vaccins op voorraad heeft of/en had ingekocht met alle gevolgen van dien maar nu zegt dat er maar weinig doden te betreuren zijn ondanks dat er maar mondjesmaat (Sinovac) vaccins zijn uitgedeeld en het nu laat overkomen dat dus dankzij dit beleid er maar weinig doden zijn gevallen, hoe kan je iets recht praten wat aantoonbaar krom is, dat is voor mij een reden om te hopen dat de Thai zo snel mogelijk een nieuwe regering krijgt.
  Dit zal nog wel even duren dus het is afwachten wanneer het weer weer goed komt met de Thaise economie, zeer snel is het beste voor een herstel en dat wens ik ten zeerste voor de Thai.
  Mede dankzij mijn vrouw weet ik hoe slecht het gesteld is voor de gemiddelde Thai, economisch is het een rotzooi en nu zijn er dus in totaal 4 miljoen werkelozen bij gekomen, wij horen en merken meer en meer trieste gevallen omdat mijn partner in de handel zit en te horen krijgt dat iedere dag er weer iemand ophoudt met zijn business, geen inkomen meer dus geen brood op de plank of geld om de huur te betalen.
  Maar het komt goed daar ben ik van overtuigd alleen het zal lang duren, beter kan ik het niet maken.

 3. Rob V. zegt op

  De-escalatie lijkt niet in de handleiding van de Thaise oproer politie te staan. Het zijn niet de eerste beelden en foto’s rondom deze protesten waarin we de politie (veelal border police, die zijn meer militair getraind dan de standaard stads agent) met “harde hand” optreed. Denk aan op korte, zelfs point blank, afstand schieten met de “minder dodelijke” (less lethal) oproer wapens (rubberkogels, traangas geweren enzovoort). Ook zijn er beelden van agenten die langs een rij auto’s lopen, stoppen en dan met hun knuppel op de ruiten beginnen in te slaan.

  Denk ook aan beelden van agenten die er aardig op los schieten, slaan, meppen. De aangetroffen hulzen van wapens bedoelt om door ramen of dunne deuren te schieten, speciaal voor het overmannen van mensen die zichzelf in een ruimte verschansen. Zie: ​https://twitter.com/Nrg8000/status/1426896367755022350

  Nog zomaar een voorbeeld van die fijne politie.
  https://twitter.com/PravitR/status/1425668868303769606

  Wie sociale media, nieuwsites enzovoort een beetje heeft gevolgd het afgelopen jaar heeft al veel meer van dit soort materiaal voorbij zien komen. Schokkend? Ja. Nieuw fenomeen? Nee.

  Natuurlijk snap ik dat agenten die beschoten worden met plastic (soms glazen) flesjes, verf, licht en zwaarder vuurwerk enzovoort opgefokt raken. Maar als getrainde professionals zou je een aanpak verwachten waarbij de politie richt op het kalmeren van de gemoederen in een gebied, de-escalatie dus, toepassen van proportioneel geweld enzovoort. Anders loopt het alleen maar verder uit de hand en op bloederige (dodelijke) toestanden zoals uit het verleden zit niemand te wachten hoop ik…

 4. Tino Kuis zegt op

  ‘Nat’, roepnaam, een zoon uit een rijke familie, deed mee aan de demonstraties. Een rubberkogel raakte zijn rechteroog: hij is nu blind aan dat oog.

  Een 15-jarige jongen werd geraakt door een kogel die zijn hersenen binnendrong. Hij ligt in coma in een ziekenhuis.

  Een 16- jarige jongen werd in zijn schouder geschoten.

  De politie schiet dus ook met scherp. Hier een uitgebreider verslag:

  https://www.thaipbsworld.com/protest-casualties-a-result-of-police-brutality-or-work-of-third-hand/

  • Louis Tinner zegt op

   Ik weet het natuurlijk ook niet. Maar die jongen die in coma ligt is door een groep “burgers” beschoten, de politie heeft nooit met scherp geschoten.

   • marino zegt op

    Klopt volledig , louis Tinner. Er was een geschil tussen jongeren die in het bezit waren van vuurwapens. Wie niet horen wil moet maar voelen. de jongeren die protesteren hebben weinig of geen intellect inzicht. opgejut door hun rode achterban doen ze zoals hun voorgangers in 2014. ze leren het nooit. Thaksin roept zelf op om kalm te blijven en geen geweld te gebruiken,maar geduld op te brengen. Er is voorlopig niemand die beterschap kan brengen in thailand.

    Tijd brengt raad, en niks blijft eeuwig duren, alles is onderhevig aan evolutie.

    • Erik zegt op

     Nou nou, Marino, jij hebt nogal verstand van jongeren! Je schrijft ‘ de jongeren die protesteren hebben weinig of geen intellect inzicht.’

     Hoe kom je daarbij? Herinner jij je het Maagdenhuis nog (mei 1969) of was jij toen een van die jongeren die te hoop liepen tegen de gevestigde orde, misschien? En ben je nu vergeten hoe noodzakelijk dat protest was?

     Dat ze niet met wapens moeten gaan zwaaien is duidelijk; er zitten duidelijk een paar heethoofden tussen. Maar om nu de hele beweging maar te schuiven op het ontbreken van hersens is een gotspe.

     Laten we blij zijn dat er tenminste nog mensen zijn die dit falend en zich schandelijk verrijkend systeem aan de kaak durven stellen.

   • Tino Kuis zegt op

    Zou inderdaad kunnen. Er is wel een foto van een agent met een geweer bij het Din Daeng politiebureau. Die jongerengroepen zijn onderling ook vaak agressief.

 5. Rob zegt op

  Er ligt hier volgens mij een taak voor de VN en onze ambassadeur om dit optreden scherp te veroordelen.

  • Chris zegt op

   Voordat je dat doet, moet je wel verdomd goed weten wat er precies gebeurd is.

 6. laksi zegt op

  zo,……..

  Dit is goed voor de wereld pers, dit verlaagt het aanzien van Thailand enorm, naar mijn ogen wordt Thailand meer een politie staat.

  Met dit optreden, kan de minister president inderdaad maar beter aftreden.

 7. Rob V. zegt op

  Nog zomaar wat recente voorbeelden. Zomaar een selectie, er zijn een stuk gewelddadiger en minder aangename beelden te vinden waarbij deze “proffesionals” er als beesten op los gaan, maar dat zullen we de lezer hier maar besparen.

  Agent gooit zijn knuppel naar wegrijdende motorbike:
  https://twitter.com/20GaemPong04/status/1427249194964717573

  Agent schiet met zijn non lethal weapon op een motorfiets die niet stopt:
  https://twitter.com/erich_parpart/status/1428728740431859712

  Agent trapt arrestant (op zijn hoofd?):
  https://twitter.com/iamjungwoosdog/status/1429422476929376258

  Nog meer getrap en pak slaag:
  https://twitter.com/pruetthigon/status/1429208155615944705

  Enzovoort enzovoort.

  Logisch gevold is dat dit kwaad bloed zet en sommige mensen dan ACAB (all cops are b…) gaan roepen of de agenten terug willen pakken. Zo komt een oplossing natuurlijk niet naderbij.

 8. Hans van Mourik zegt op

  Hoe meer er dingen op de media verschijnt, hoe angstiger de mensen worden.
  Zodat ze zich niet meer hier willen vestigen, de nieuwe mensen.
  Dit is geen reclame voor Thailand
  Hans van Mourik

 9. Rob V. zegt op

  Moderator: Off-topic

 10. Paul Wokpan zegt op

  (Bedankt Rob V voor deze ontluisterende weblinks)

  Tja als ik de beelden van de lustig er op los meppende en schietende agenten zie, dan kan ik dit bijna niet geloven, want doorgaans zijn Thaise agenten bij aanhoudingen helemaal niet gewelddadig, ik heb arrestaties gezien van mensen die zich hevig verzetten en die werden zeer voorzichtig en elegant behandeld, dat heeft mij altijd verbaasd.

  Nu lijkt haast wel alsof deze zeer agressieve Thaise agenten op internet volgen hoe de Nederlandse en Franse Politie op beestachtige wijze betogers met paarden en honden en schuim om de mond en compleet door het lint, vreedzame betogers tot ouwe vrouwtjes aan toe aan gort meppen, ik denk dat we allemaal deze beelden wel gezien op internet want de NOS/NPO laat dit liever niet zien, maar dit terzijde.

  De spanning neemt ontzettend toe in de wereld en zal van kwaad tot erger gaan, maar aan alles komt ook weer een eind, echter de mensen die nu in de startblokken staan om mogelijk eind dit jaar of begin volgend jaar weer van hun ouwe vertrouwde Thailand te kunnen genieten, die moet ik helaas teleur stellen, ik heb geen glazen bol, maar reken maar op enkele jaren voordat er weer rust in de tent komt, en met rust bedoel ik dan ook de belachelijke restricties van de covid manie die hier ook in grote mate schuldig is aan alle onrust, het maakt de mensen straatarm, dan nog wat politieke onrust en de pret kan beginnen.

  De mensen zijn beu van alle ellende en onrecht, Zoals de inmiddels beruchte WEF psychopaat al zei met zijn rare Duitse accent: A rare but narrow window of opportunity to …
  Wel hier ben ik het helemaal mee eens alleen werkt het dan de andere kant op, Nu is er een unieke kans om voor eens en voor altijd een bezem te halen door die kleine 1% psychopaten en hun politieke meelopers die de wereld nu helemaal op de kop zetten.

  Iedereen moet protesteren, als wij NEE zeggen dan wint de Democratie, Wij zijn de massa! Hulde aan de Thaise vrijheidsstrijders. Blijf je in je stoel hangen dan word je daar op een dag uit gesodemieterd en kom je misschien in een hokje terecht waar helemaal geen stoel is.

  Don’t take anyhing for granted!

  Ik volg al zeker 15 jaar de politieke toestand in de wereld en dit is echt de meest spannende tijd, en er gaat nog veel gebeuren, let maar op.

  Maar wees niet te somber mensen er gaat echt wel weer tijd komen dat het zonnetje gaat schijnen, echter niet vandaag of morgen vrees ik.

  • Rob V. zegt op

   Beste Paul, zou je mij vragen dit soort politiegeweld te verklaren dan zou ik zeggen omdat dat komt door een gebrek aan het ter verantwoording roepen en hard optreden tegen corrupte en onmenselijke praktijken. Thailand kent helaas een lange geschiedenis van mensenrechtenschendingen. Al verder terug onder de vele dictaturen (denk aan het in olievaten en levend verbranden van “communisten”, trefwoord red drum, of het dodelijk geweld tegen studenten in 73 en 76). Meer recentelijk, in deze eeuw, de verdwijning van een aantal burgers bij politie controle posten, politie in burger die een advocaat van straat plukte en deze man daarna nooit meer gezien is. Of bij demonstraties waarbij soldaten vanaf de BTS het vuur opende op een rode kruis post, en een Apirat (tot een jaar geleden de hoogte legerleider) die in het verleden zijn pistool trok en op demonstranten schoot (staat gewoon op beeld). Geweld alom maar de reactie is of ontkenning, of als het niet te ontkennen is, eigenlijk geen consequenties voor de betrokkenen.

   Met zo’n gebrek aan ter verantwoording roepen, het straffen en duidelijk kenbaar maken dat de bepaalde regels en een menselijke maat zijn die men probeert na te leven, nee dan kijk ik er niet van op dat een deel can de politie en leger totaal hun boekje te buiten gaan. Daar zijn burgers dan de pineut van, soms slechts blauw plekken maar soms dat die burger het niet meer na kan vertellen. Aan het zelf reinigend vermogen valt heel veel te verbeteren. Al verzucht ik ook weleens, waar te beginnen? Dit gaat dieper dan een paar agenten of soldaten die niet met machtspositie/geweldsmonopolie om kunnen gaan denk ik zo.

   Ook zo jammer voor de mannen en vrouwen die hun landgenoten oprecht willen helpen en kiezen voor een beroep met uniform waarin ze de maatschappij ten dienst willen staan. Die zijn er ook, de meerderheid denk/hoop ik. Het moet toch mogelijk zijn te boel zo te organiseren dat excessief geweld en dergelijke ongewenste praktijken zeldzame incidenten zijn?

 11. Rob zegt op

  Gisteren liet iemand mij een filmpje zien van een arrestant met een plastic zak over zijn hoofd op het politiebureau. Hij werd helemaal in elkaar getrapt door een aantal agenten. De arrestant overlijd uiteindelijk. Je zou denken dat deze agenten de bak indraaien. De zware straf die zij krijgen is overplaatsing naar een ander district.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat gebeurde al op 5 augustus. De politie had een drugsverdachte gearresteerd en probeerde hem 2 miljoen bath te ontfutselen met genoemde marteling. Hij overlijdt, doodsoorzaak op het overlijdensbewijs: amfetamine overdosis. Dat gebeurde allemaal op een politiebureau in Nakhorn Sawan. Het hoofd van dat bureau, bijgenaamd Joe Ferrari, is gevlucht, een aantal ondergeschikten zijn opgepakt.

 12. Erik zegt op

  Vandaag in de BKK Post. Er zijn al ontslagen gevallen maar hoe het allemaal in het echt afloopt weet je nooit in Thailand.

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2170951/arrest-warrants-for-seven-cops-in-torture-death-case

  Een Nederlander in het hoge noorden maakte van nabij een standrechtelijke executie mee door bewapende ambtenaren; het slachtoffer zat aan de drugs en men riep ‘Onder Thaksin was je al dood…’. De farang werd verzocht de plaats te verlaten en hoorde later een knal…..

  Zie het commentaar van Rob V. Mensenrechten zitten echt niet diep in Thailand.

  • Tino Kuis zegt op

   En ook dit verhaal op Khaosod is verhelderend

   https://www.khaosodenglish.com/featured/2021/08/25/video-sparks-arrest-of-police-in-drug-suspects-death/

   Komt het ooit nog goed met de Thaise politie?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website