Lezersinzending: Komt COVID-19 uit Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , , ,
26 februari 2021

Zuidoost-Azië was de bron van Covid-19, niet China. Sterker nog, het kwam uit Thailand… van de beroemde Chatuchak-markt, of, zoals correct geciteerd, “een soortgelijke markt als Chatuchak”. Dat beweert de Deense epidemioloog Thea Kolsen Fischer, die onlangs op een onderzoeksmissie van de Wereldgezondheidsorganisatie naar Wuhan was om de oorsprong van de nieuwste coronaviruspandemie te onderzoeken.

Haar beweringen werden deze week in het Deense dagblad Politiken gedrukt en hebben de helft van de Thaise functionarissen met stomheid geslagen. De krant stelt de vraag … was Chatuchak Market, of een soortgelijke markt in Bangkok zoals Chatuchak, inderdaad “de plaats die het coronavirus naar Wuhan bracht”.

Chatuchak-markt, voor degenen die niet bekend zijn met deze toeristenmarkt ten noorden van het belangrijkste stadscentrum van Bangkok, is een markt voor zo ongeveer alles. Het staat lokaal bekend als JJ’s. Je vindt er goedkope spullen, souvenirs, hardware-benodigdheden, decoractie en heel veel dieren, dood en levend.

Het Thaise Ministerie van Ziektebestrijding hield gisteren een persconferentie om de beweringen te weerleggen en beweerde dat het regelmatig dieren op de markt test. De woordvoerder reageerde ook op een eerder nieuwsartikel van het Russische persbureau Spoetnik, waarin werd gesuggereerd dat een vergelijkbare stam van het nieuwe coronavirus dat in vleermuizen in Thailand werd aangetroffen, leek op Sars-CoV-2… Covid-19

Verwijzend naar een nieuwe studie gepubliceerd in Nature Communications, beweerde het persbureau Sputnik dat er in Thailand vleermuizen zijn met een virus, een coronavirus, dat overeenkomt met het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Gezien de veel minder gemakkelijk te onthouden codenaam RacCS203, werd het nieuwe virus geïdentificeerd in het bloed van vijf hoefijzervleermuizen die waren getest in een kunstmatige grot in een natuurreservaat ergens in het oosten van Thailand.

Onderzoekers van de Chulalongkorn-universiteit in Bangkok hebben ook genomische sequencing van het virus uitgevoerd en hebben naar verluidt ontdekt dat het virus 91,5% van de genetische code van Sars-CoV-2 deelt.

Ingezonden door Wayan (bron The Thaiger)


» Laat een reactie achter


Rating: 1.33/5. From 3 votes.
Please wait...

9 reacties op “Lezersinzending: Komt COVID-19 uit Thailand?”

 1. Marc Thirifays zegt op

  So what !?!?! Dit is alleen maar belangrijk voor wetenschapslui om het probleem terug naar zijn oorsprong te vinden en op te lossen, niks om totaal zinloze en contra-produktieve politieke vingerwijzingen te doen.

 2. Bert zegt op

  Is de WHO op zoek naar een nieuw snoepreisje ??

  • ruud tam ruad zegt op

   Doe toch niet altijd zo negatief. Het is prima dat ze een oorzaak zoeken, Ze beschuldigen toch geen mensen of een land. Iedereen wil graag weer normaal doen en daar hoort dit onderzoek ook bij.
   Ik gun Thailand, maar vooral de Thai zelf weer een vol land met toeristen so soon as possible
   Ruud

 3. Joop zegt op

  De vraag is slechts hoeveel mevrouw Thea Kolsen Fischer betaald heeft gekregen van de Chinese overheid om dergelijke stuitende insinuaties te verkondigen.
  De retorische vervolgvraag is waarom de covid-uitbraak dan in Wuhan is gestart met een zodanig hoog aantal slachtoffers dat China die stad langdurig hermetisch heeft afgesloten en waarom er in Thailand zo weinig besmettingen zijn en de uitbraken die er waren vooral zijn veroorzaakt door uit het buitenland terugkerende arbeidskrachten; of zou men in Thailand zogenaamd veel slachtoffers hebben verzwegen?

  • Gerard zegt op

   Het zou maar zo kunnen dat Chinese toeristen die de Chatuchak-market hebben bezocht het virus mee hebben genomen naar huis. Wuhan als stad met rond de 11 miljoen inwoners heeft minder slachtoffers te betreuren dan een land als België. Hubei als provincie met bijna 60 miljoen inwoners en waarvan Wuhan de hoofdstad is kent verhoudingsgewijs nog minder casualties. Volledig vergelijkbaar met de situatie in Thailand. Als het waar is het virus in Bangkok is ontstaan, is het zaak dat de Thaise overheid aantoont de kwestie serieus te nemen en gezondheidsinspecties opvoert op markten waar levende en dode dieren worden verhandeld. Toezicht en handhaving op handel van verboden dieren is dan het volgende.

 4. Willy zegt op

  Ben het helemaal eens met Joop en Ruud !
  Het wordt gvd stilaan een gewoonte om anderen te beschuldigen van alles en nog wat.
  Misschien eerst even naar onszelf kijken want Europa is nu niet bepaald de beste leerling !
  Kijk maar even naar de statistieken van Johnson Hopkins University …. tenzij dit leugens zouden zijn ?

  https://coronavirus.jhu.edu/map.html

  Het Thai volk lijdt enorm onder dit alles, dus ga hen niet beschuldigen ! Help hen !
  Ik hoop in November een toer Thailand te doen en één van de activiteiten – en laat dit nu toevalllg zijn – is de Chatchuakmarkt. En geloof mij vrij, ik ga zeker kijken !

  Zuiderbuur Willy

 5. Chander zegt op

  Hier een ander versie over de Covid-19

  https://m.facebook.com/hln.be/posts/10158843185601282

  https://youtu.be/CoUYq_QGJ0w

 6. janbeute zegt op

  Ik heb me afgevraagt wat heeft het voor zin om een jaar na dato terug te gaan met een heel team van de WHO naar Wuhan,misschien om te zoeken naar de smoked gun.
  Mocht het virus dan toch onsnapt zijn in het laboratorium,neem maar aan dat de barst in het glas van het raam op de tweede verdieping allang gerepareerd is.
  China is goed in het ontkennen , denk maar aan de concentratie kampen voor Oeigoeren.
  Bestaan ook niet zijn opleidings faciliteiten.

  Jan Beute.

  • Jannus zegt op

   Het onderzoek heeft wetenschappelijk juist heel veel opgeleverd, alleen het grote publiek heeft er direct niet veel aan en vooral niet omdat de beschuldigende vinger richting China niet kan worden meegemaakt. Velen betreuren dit. Zo zitten we nou eenmaal in elkaar. Liever wat gemakkelijk commentaar dan zich goed informeren. Onderstaand was te lezen in een artikel van de NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/09/china-weet-voorlopig-buiten-schot-te-blijven-in-who-onderzoek-a4031112
   Alles even op een rijtje: één van de onderzoeksresultaten bleek dat diepvriesproducten vis of vlees die over en weer de wereld rond gaan risico’s met zich meedragen op verspreiding van besmettingen. De Deense virologe die mee was op onderzoek te Wuhan opperde die mogelijkheid richting Chatuchak-market Bangkok. Het virus is dus meegelift op bevroren voedsel. Dat impliceert direct de mogelijkheid dat het virus dus niet vanuit China afkomstig is. Een ander resultaat is dat in 2018 al het virus is aangetroffen in het riool in Spanje zowel als in Italië. De WHO gaat daar onderzoek naar doen. Nog een resultaat is dat in diverse landen monsters worden onderzocht uit bloedbanken. Ook de eerdere bewering van China dat militairen van de VS het virus naar Wuhan hebben gebracht wordt nader onde de loep genomen. En tot slot: als vleermuizen het virus in zich dragen dan niet alleen die uyit China, maar ook die uit bijvoorbeeld Laos en Myanmar. Al met al heel wat resultaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website