Op 17 maart a.s. zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. En na 10 jaar Rutte c.s. en dankzij Corona wordt duidelijk hoe zeer de Nederlandse samenleving is kapot bezuinigd.

Was afgelopen decennium niets mogelijk, noch voor het onderwijs, niet voor boeren of bouwers, noch voor politie en justitie (afbraak toegang rechtsgang voor minvermogenden), en zeker niet voor de gezondheidszorg (ten gevolge waarvan de ziekenhuizen nu vol lopen en reguliere zorg moet worden afgeschaald), opeens kunnen miljarden en miljarden aan euro’s uit een hoge hoed worden getoverd om de boel overeind te houden. En Rutte staat erbij, kijkt ernaar en lacht in z’n vuistje, want hij als de sublieme crisismanager en zijn VVD varen er wel bij. Ook het minimumloon moest het ontgelden: slechts met een paar eurocent per keer, op 1 januari en 1 juli, was slechts een uiterst minimale verhoging mogelijk. En daarmee de AOW-bedragen.

Op PlusOnline kwam ik de standpunten van de politieke partijen tegen met betrekking tot hun AOW-positie. Verkiezingen Tweede Kamer: dit zeggen de politieke partijen over AOW en pensioen | PlusOnline

In hun pogingen kiezers te plezieren zijn opeens zowel de AOW als het minimumloon onderwerp van gesprek als het gaat om beloftes de bedragen van beide op te hogen. De SP heeft het zelfs over 25% meer AOW. En alle partijen maken zich sterk voor een gegarandeerde blijvende koppeling van minimumloon en AOW. Mogen we eindelijk hopen op wat meer koopkracht nu ook voor komende jaren indexering van onze bedrijfspensioenen volledig ondenkbaar is geworden, nu de volledige economie wereldwijd voor jaren en jaren teruggeworpen is op niveaus van voor 2010?

Als minimumloon en AOW worden opgehoogd is dat extra welkom voor hen die met een klein eigen pensioen in Thailand wonen. Want ook Thailand wordt getroffen door economische tegenslag en ook haar inwoners betalen op den duur de kosten ervan (tekst opgesteld door mijn man).

Ingezonden door Eline


» Laat een reactie achter


Rating: 4.29/5. From 7 votes.
Please wait...

38 reacties op “Lezersinzending: Is na 17 maart as extra koopkracht voor AOW’ers aan de orde?”

 1. Bert zegt op

  Mark Rutte komt bij Petrus aan de hemelpoort en vraagt of hij naar binnen mag. “Ja” antwoordt Petrus en Mark gaat binnen en kijkt wat rond. “Het ziet er hier wel aardig uit, maar mag ik ook even in de hel kijken?”

  Petrus doet een grote deur open, Mark kijkt verontwaardigd. “Het is daar geweldig mooi de zon schijnt, en allemaal mooie blote vrouwen, vol op bier en eten. Mark vraagt of hij daar naar toe mag.
  “Ja, dat mag wel, maar er is geen weg terug hé”, antwoordt Petrus.
  Mark kiest voor de hel.

  Na een paar dagen belt Mark Petrus op en erg kwaad roept hij door de telefoon: “Het is hier een grote puinhoop, allemaal vuur en water, en het is absoluut niet wat je me hebt laten zien!” zegt Mark
  “Ah nee”, antwoordt Petrus, “dat was tijdens de verkiezingscampagne!”

 2. Erik zegt op

  Eline, in verkiezingstijd komen er ineens gouden bergen. Dat was vroeger niet anders. ‘We zullen dit en we zullen dat…’ is niet van de lucht maar als de coalitie wordt gesmeed blijkt van die beloftes weinig houdbaar. Ik geloof het pas als ik het op mijn pensioen- en AOW-opgave zie staan. Niet, dus!

  • Ralph van Rijk zegt op

   Altijd zo geweest en daaraan zal ook in de toekomst niets aan veranderen.
   Zeker nu we maar liefst 89 (politieke?) partijen hebben.
   Laddertjes voor kikkers belangrijker dan de koopkracht voor AOW- ers.
   Sterkte iedereen,kwaak.
   Ralph

 3. wim zegt op

  Maak je geen zorgen. Er zal geen noodzaak zijn het huishoudbudget te herberekenen na 17/3. Het geld is namelijk op, dus er zal niets veranderen, althans niet ten goede. Rutte heeft alvast een voorschotje getrokken op de toekomst en veel geld aan de EU gecommitteerd. Bovendien zal het rijk de komende 5 jaar aanzienlijk minder belasting ontvangen aangezien veel bedrijven al verdwenen zijn of nog gaan verdwijnen.

 4. Herbert zegt op

  Ik heb die 1000 euro van Rutte nog niet gehad of zijn er mensen die het al wel hebben gekregen ?

 5. Antonius zegt op

  Tja verkiezingen, Het is vanzelfsprekend hetzelfde als soliciteren voor een baan of een functie.Krijg je die baan dan zit je weer 4 jaar goed. En daarna wellicht wachtgeld. Dus je belooft de mensen die jou aan die baan kunnen helpen gouden bergen. Want wat gaat er gebeuren. De minimum lonen gaan wellicht omhoog SP wil naar 14 euro per uur. Als je 7,5 uur per dag werkt is dit 7,5x14x21,5= 2.275,50 euro bruto/mnd kerstgratificatie en vakantie geld komen hier bovenop. Dus Broto/jaar = 2275,50×12=27.090+8%van27.090+4%van27.090=27.090+2.167,20+1.083,60 = Totaal 30.340,80 euro Uw A.O.W. wordt dan 70% van afgerond 30.340,-=21.238/12=1.769.83 euro/mnd inclusief vak.geld. Dit is voor een alleenstaande. Via fiscalisatie wordt het Bruto bedrag van 1.769,83 verlaagd. Ik kan me voorstellen dat mensen met een hoog aanvullend pensioen dus zwaarder belast gaan worden. Het geld moet immers ergens vandaan komen.
  Groet Antonius

  • Bert zegt op

   Minimumloon naar 14 euro is een utopie, die niet of zee moeilijk te realiseren is.
   Een aantal redenen die mij zo te binnen schieten, er zullen er ongetwijfeld meer zijn.

   Alle lonen zullen verhoogd moeten worden, zeker degenen die nu net boven de 14 euro zitten, die hebben toch een opleiding of iets moeten doen om aan dat salaris te komen.
   De belastingen zullen drastisch omhoog moeten, want alle sociale uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumloon.
   Door de hoge loonkosten zullen nog meer bedrijven verkassen naar de lage lonen landen.

 6. Ger-Korat zegt op

  Lekker klagen over de AOW en koopkracht en economie, nou de corona heeft op lange termijn helemaal geen invloed en anders dan maar 1 biertje minder per jaar. Of je kunt zoals in Japan veel voorkomt lekker blijven werken tot boven de 90 jaar want de ouderen daar vinden een gepensioneerd leven van 30 jaar of langer en dan niets doen ook niet zaligmakend en velen gaan of blijven daar parttime werken om zowel wat extra’s te verdienen als een bijdrage aan de maatschappij te leveren als ook om niet geestelijk af te takelen.
  Bedenk dat de AOW een privilege is in vergelijking met de meeste andere landen: men raakt verwend in Nederland en wil als maar meer. En dan is zelfs de AOW en aanvullend pensioen niet genoeg en ga hiervoor eens op zoek gaan naar een land waar de gepensioneerden meer krijgen.

  • bertboersma zegt op

   AOW is geen gunst. We hebben er jaren lang flink voor betaald.

   • Ger-Korat zegt op

    Wel een voorrecht als je het vergelijkt met andere landen, dit hebben we in Nederland goed geregeld en dankzij het solidariteitsbeginsel betaalt een ieder er aan mee en ontvangt dan de AOW vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd.

   • chris zegt op

    De AOW is een omslagstelstel en GEEN pensioen (alleen in de volksmond). Je betaalt AOW voor de ouderen die op dat moment AOW genieten.
    Overigens dekken de AOW afdrachten van werkenden niet het AOW bedrag dat maandelijks moet worden uitgekeerd. Er moet dus geld uit de schatkist bij om iedereen AOW te betalen. Heeft iets met vergrijzing te maken en ontgroening.

  • ron zegt op

   Beetje makkelijk redeneren zo . Decennia lang horen we AOW en Pensioen samen zou 70% (was 80%) moeten zijn. Daar betalen en rekenen we dus al ons hele werkzame leven mee.
   Vervolgens knijpt de overheid ons uit waar ze kan. Afspraken,regelingen die langjarig zouden zijn worden tussentijds beperkt (hypotheekrente aftrek als voorbeeld) of zelfs stopgezet (VUT Levensloop als voorbeeld).
   We zien aan de AOW en pensioenakkoord dat de ouderen in elk geval een nog langere onzekere financieele tijd staat te wachten (geen indexering , korten etc)

   Eens dat we het zo slecht nog niet hebben maar wel met deze kanttekeningen.

  • Co zegt op

   Ger Korat gaan we nu roomser worden dan de paus. Ik heb mijn leven lang er voor betaald en ook over mijn ploegen toeslag moest ik aow betalen dus mag ik dan ook wat er voor terug krijgen.

   • Ger-Korat zegt op

    Ja prima maar als er mensen zijn die vinden dat de AOW maar een stuk omhoog moet gaat bij mij een rood lampje branden. Zodra degene die AOW ontvangen gaan roepen om een verhoging betekent dit dat alle werkenden meer AOW-premies over hun inkomsten moeten betalen en dat terwijl de huidige AOW-ers zelf een lagere premie betaalden. Het moet wel eerlijk blijven dus een ieder hetzelfde betalen.

    • Jannus zegt op

     Neen, dat is niet waar. De AOW wordt steeds meer gefiscaliseerd wat betekent dat werkenden minder premie betalen, maar dat de eerste belastingschijven stijgen. Uiteindelijk betaalt iedereen mee aan zijn eigen AOW-uitkering later. Dit principe voortvloeiend uit solidariteit is een van de krachten waarop de Nederlandse samenleving stoelt, en waarvan in Thailand geen enkele sprake is. In Japan zijn 80-jarigen gevraagd te blijven werken. Die mensen kunnen niet een buitenlandse plaatsnaam met hun voornaam combineren.

    • Co zegt op

     Nooit van indexatie gehoord Get Korat. Lonen gaan ook omhoog dus moet aow meegroeien. Als je het tegen elkaar af gaat meten betaalden wij net zoveel premie dus die vlieger gaat niet op.

 7. John Chiang Rai zegt op

  Oordeeld de Nederlander zelf niet over het feit wie hem, of haar regeren gaat de komende 4 jaar?
  Voortdurend commentaar op een regering,hoewel velen zelf nog niet eens de moeite nemen om te gaan stemmen,zal nooit werken.
  In het nieuw gekozen woonland, waar volgens velen plotseling alles zoveel beter is,kunnen ze alleen maar dromen van deze kies mogelijkheid.
  Hier zet zich zonder een andere mogelijkheid, iedere keer de zelfde op de zetel om het volk te zeggen waar de haas te lopen heeft.
  Iedere poging van een oppostie,die aan de macht wilde komen omdat dit een meerheid zo besloten had, werd meestal allerhande stenen in de weg gelegd,door ze door middel van beschuldigen van z.g.n.fouten of zelfs corruptie,van het politieke toneel te verwijderen.

  Anders als het minimumloon,is de AOW een sociale verzekering die van werkend Nederland betaald dient te worden, waarvan een regering hoogstens de beheerder is.
  Iedere verhoging moet uiteindelijk opgebracht worden van werkend Nederland,en niet van een regering zo velen vaak verkeerd vermoeden.
  In Europees vergelijk met andere landen, staat Nederland met zijn AOW ouderdoms voorziening,hoewel velen dit misschien anders denken,nog tamelijk hoog aangeschreven.
  Een voorziening waar een steeds grotere groep ouderen van profiteerd,terwijl een steeds kleinere groep jongeren hiervoor werken en betalen moeten.

 8. Harry Romijn zegt op

  Zoals u vermoedelijk nog wel weet: alle belastingen gaan in de Grote Gemeenschappelijke Pot, waaruit alle Gemeenschappelijke Uitgaven weer betaald worden, genaamd: ‘s Rijks schatkist. Bij tekort, probeert de staat bij te lenen, bij overschot de staatsschuld omlaag te krijgen ( waardoor we NU geld kunnen lenen om de corona-crisis te overleven).
  Dus vertel; waaruit moeten die verhoogde AOW uit betaald worden, oftewel: waar bezuinigd cq welke belastingen omhoog ?. Nog krankzinnig meer lenen , dus ten koste van onze (achterklein)kinderen.,. helaas…
  ( idem, waaruit had die veel hogere zorg- en andere kosten betaald moeten worden, om ééns in de 100 jaar klaar te staan voor zoiets.
  In 1954 was die AOW bedoeld om de ouderen bij de daar heersende kosten van levensonderhoud van het nodige te voorzien. Hoogste tijd, dat nu eens naar die kosten gekeken gaat worden: in een lagere kosten-land, dan ook die AOW aangepast.

 9. jack zegt op

  AOW is sinds Rutte 1, 2 en 3 gewoon kapot gemaakt, ik ben naar Thailand gegaan omdat ik niet meer als ZZp’er mag werken van Rutte. De ZZP’ers betaalde volgens hem te weinig belasting. Nu zit ik in Thailand en werd verteld dat ik mijn AOW krijg als ik 65 ben maar op het laatste moment werden ook de mensen van mijn leeftijd vermeld je moet nog effe wachten. Rutte heeft geen rekening gehouden met met wat deze mense hebben gepland voor hun pensioen.
  Mijn lijfrente is naar de klote geholpen door Rutte 1, 2 en 3 de mensen buiten Europa mogen hun gespaarde geld niet op de normale manier opnemen maar moeten alles in een jaar opnemen en veel belasting betalen, dit in samenwerking met de Nederlandse Bank. Zie op google veel mensen hebben hun geld in 1 jaar opgenomen ven veel belasting betaald, dit door de fouten / leugens van Rutte.
  Niet alleen de mensen die buiten Europa wonen zijn belazerd door hem, maar ook mensen met kinderbijslag, sommige hebben hun huis moeten verkopen en anderen zij gescheiden omdat ze de problemen niet meer konden verwerken. Rutte heeft ook gezegd er komt een Elfstedentocht, waar heeft hij zich mee bemoeid.
  En nog veel meer.

  Groeten Jack

  • wim zegt op

   Jack wat je zegt over de lijfrente is slechts ten dele juist. Ik kwam er inderdaad een aantal jaren terug ook achter dat lijfrentes voor mensen buiten de EU iets vreselijk moeilijks schijnt te zijn voor verzekeringsmaatschappijen. Dus mijn conclusie was dat het dan geen zin heeft erop te wachten en ik heb het onmiddellijk laten uitkeren. Dat is geen enkel probleem en was zo geregeld. Wel houdt de verzekeringsmaatschappij dan belasting in tegen het hoogste tarief. Dit kun je echter grotendeels gewoon terugvorderen en werd ook snel terugbetaald. Per saldo vond ik het niet onredelijk hoeveel ik moest betalen; omdat ik de premie destijds in NL tegen het hoogste tarief had afgetrokken heb ik een grotere aftrek genoten dan wat ik uiteindelijk netto moest betalen.

 10. Manyre zegt op

  Sluit mij volledig aan bij Ger, Nederlanders zijn een verwend klaagvolk.

  Heeft Eline wel eens aan een willekeurige Thai gevraagd hoeveel zijn AOW/ pensioen is??? En wat betreft het vollopen van de ziekenhuizen en de hieraan gekoppelde bezuinigingen op de zorg: is het opgevallen dat er een pandemie gaande is waar niemand – ook Rutte cs – op voorbereid was?

  Stop met klagen en accepteer dat je heerlijk in Thailand woont en kan genieten van het klimaat, de cultuur en het eten.

  En Herbert jij blijft in het verleden leven met die 1000 euro van Rutte??? Je stoort je waarschijnlijk ook nog steeds aan het kwartje van Kok, get a life and live now.

  • willem zegt op

   J.C.Man wanneer worden we eens wakker ,het gaat er niet om of dat kwartje van kok boven water komt en of die belofte van Pinokkio van 1000 euro tegoed hebben het is meer het feit dat belogen worden belogen door de hoger intelligente mannen die het zoals men pleegt te zeggen beter en ontwikkelder zijn dan lager geschoolde . We hebben ze zelf gekozen om voor ons te werken betaald van de belasting centjes van de minder ontwikkelde burger maar het tegen deel is waar ze werken tegen ons we laten ons maar voorliegen en bedriegen en die onder ontwikkelde meute trapt er nog in ook. Heb het helemaal goed hier en naar mijn zin maar ga me niet vertellen dat ik niet leef ,worden jullie eerst maar eens wakker en leef met je ogen open

   • Johnny BG zegt op

    Als je al kan schrijven over een ” onderontwikkelde meute” terwijl dat de werkelijkheid is zegt het meer over het niet kunnen accepteren van diezelfde werkelijkheid. Dat heet democratie en een goed wat met open ogen wordt geleefd.

 11. janbeute zegt op

  Twee jaar geleden hadden we bij mij thuis tijdens de kerstdagen een gevarieerd gezelschap van kennissen en enkele van hun vrienden op bezoek.
  Het was een internationale groep om zo maar te zeggen van Australie tot aan Zweden via de USA tot zelfs aan Canada toe.
  Toen het pensioen en de leeftijd waarbij en het saldo ter sprake kwam lachten ze mij allemaal uit.

  Jan Beute.

  • theiweert zegt op

   Omdat je veel of te weinig had? Hadden ze over het pensioen of de AOW. Ook vergeleken met hoeveel ze er er voor afdroegen en hoeveel jaren en uren er voor gewerkt ?
   Want je kan pas een oordeel vellen als er ook een gelijk speelveld is.

  • Erik zegt op

   Tja, Jan Beute, dan heb jij mogelijk minder gespaard dan die buitenlanders. Als jij je precies aan het maatwerk houdt dat de Nederlandse overheid voor jou bedenkt dan heb je een afgemeten nationale oudedagsvoorziening (AOW) en pensioencentjes die netjes in de wet geregeld zijn en waar af en wat van geplukt wordt door de overheid (ABP) of vanwege dekkingstekorten.

   Maar ik heb in Thailand NL-ers ontmoet die het met voorzieningen van tussen 5.000 en 10.000 euro per maand ‘moeten doen’, netto, en die lachen jouw buitenlanders uit. Het is precies wat Theiweert bedoelt: vergelijk geen appels met peren.

   • janbeute zegt op

    Beste Erik ik heb in mijn werkzame leven meer gespaart dan die buitenlanders toen aanwezig.
    Ik woon hier al in Thailand vanaf mijn 53 ste levensjaar op eigen vermogen en niet van een of andere uitkering.
    Waar het toen om ging, zij gingen eerder met pensioen sommigen al voor hun 65ste, Janneman kon wachten tot 66 jaar en nog enkele maanden.
    En velen die na mij komen zullen nog langer moeten wachten voor ze AOW krijgen.
    Ga maar eens uitzoeken wat een Duitser een Zweed en een Noor alleen aan staatspensioen maandelijks krijgen uitgekeerd, ik praat dus niet over eventuele extra bedrijfs pensioenen.

    Jan Beute.

    • janbeute zegt op

     Ik wil hier nog even aan toevoegen dat alleen mijn AOW die ik jaarlijks ontvang blijkende uit mijn 2020 jaaropgave van de SVB, voor loonbelasting een bedrag is van 9738 Euro.
     Mijn bedrijfspensioen is aanzienlijk meer.
     En dat voor een werkzaam leven vanaf mijn 16de tot aan mijn 53ste in Nederland en daarna nog ook eens 10 jaar vrijwillig AOW premie door heb betaald al wonende in Thailand.
     Ik ben officieel gehuwd met een Thaise die nooit in Nederland gewoont of gewerkt heeft.
     Heb in totaal 92 procent AOW rechten opgebouwt.
     Daarom krijg ik alleen de helft in mijn situatie van wat gehuwden of samenwonende in Holland zouden krijgen.
     Als je alleen van dit bedrag moest rondkomen en dan zeker heden ten dage in Thailand kun je het wel schudden.
     Kun je wel begrijpen dat ze je uitlachen.

     Jan Beute.

     • John Chiang Rai zegt op

      Beste Jan,Als jij zoals je zegt, sinds je 53e levensjaar reeds in Thailand woont,en je toen nog gebruikelijk, eerst met 15 jaar voor de AOW begint te tellen,dan heb je nooit 92% AOW opgebouwd,maar precies 76% (38X 2 %) geeft immers 76% en niet 92%.
      Dit alles, en het feit dat je met iemand gehuwd bent die geen AOW verdient heeft,maakt sparen
      en een bedrijfspensioen,natuurlijk dringend noodzakelijk.

      • John Chiang Rai zegt op

       Aanvullend ,Sorry je hebt 10 jaar vrijwillig verder betaald,zodat het dan geen 92% zou moeten zijn,maar 96% ( 48 jaarX2%) geeft 96 %

       • janbeute zegt op

        Inderdaad John je hebt gelijk 96 % is correct, ik heb 10 jaar vrijwillig doorbetaald.
        Maar door de wetswijziging aangaande de verhoogde AOW leeftijd heeft het kabinet niet de mogelijkheid gegeven om voor mensen zoals ik ook de de vrijwillige doorbetaling te verlengen van 10 tot zeg maar 12 jaar.
        En dan te bedenken, ik ken ze die de vrijwillige premie betaling niet nodig vinden, zij komen straks van een koude kermis thuis. Ik heb twee Hollanders gekent die hier wel hun voordeel van hebben gehad, zij zijn voor hun 65ste levensjaar al gestorven hier in Thailand.
        En hebben de vrijwillige premie betaling uitgespaart,maar nooit wat aangehad.

        Jan Beute.

    • John Chiang Rai zegt op

     Ik kan alleen voor Duitsland spreken,en daar zijn de meesten gewoon jaloers op de Nederlandse oudedags voorziening AOW.
     Onder de meesten versta ik,de gewone arbeider die alleen met hardwerken tot een z.g.n. Altersrente komt,die gemiddeld niet veel meer is als een AOW.
     Veel vrouwen die tijdens de opvoeding van hun kinderen niet werken konden, krijgen soms niet meer dan 600Euro per maand,en komen hoogstens door een z.g.n. sociale opstokking tot een minimumloontje.
     In de grote steden zie je erg veel van deze ouderen,lege flessen verzamelen zodat ze van het statiegeld nog een klein extratje hebben.
     Op grote sociale markten worden deze mensen vaak voorzien van levensmiddelen die knap aan de afloop datum zijn,zodat ze in de normale handel niet meer verkocht mogen worden.

     Tot vergelijk in Nederland krijgt iedere INWONER,ongeacht of hij gewerkt heeft of niet, tenminste een AOW, vaak nog een bedrijfspensioentje,en had als hij gezond en vlijtig was, nog alle mogelijkheden om nog bij te sparen voor zijn ouwedag.
     De meeste klagers in Nederland hebben in de supermarkt hun inkoopwagen puilend vol met dingen, waar ze hoogsten 70%van nodig hebben om goed van te leven.
     Hun hele leven in suis en bruis leven,geen party of vakantie overslaan,en later de regering de schuld geven dat ze dit luilekkerland leventje niet meer betalen kunnen.

 12. Bob, Jomtien zegt op

  Hoe kan het toch dat er 40 miljard gespaard werd door deNederlandse bevolking. En dan maar klagen over AOW. Had men wellicht zelf voor een pensioenaanvulling kunnen sparen?

 13. Ferdinand zegt op

  Ik snap die 70% pensioen niet t.o.v. je salaris als je werkt.
  Mijn situatie even schetsen..

  Ik heb 41 jaar in het onderwijs gewerkt.. dus aanvullend pensioen komt van ABP.
  Op mijn 49e besloten om 1 dag ontslag te nemen, met inlevering van salaris en verdere pensioen opbouw.
  Op mijn 62e overleed mijn jongere broer en deze tik deed mij besluiten om op mijn 63e te stoppen met werken en tot aan de AOW leeftijd gebruik te maken van mijn ABP-pot(je)
  Ben nu 67 en heb sinds juni 2020 ook AOW
  Mijn Salaris bedroeg op het moment van stoppen netto 2100 euro
  Mijn ABP uitkering begon op dat moment en bedroeg netto 2150 euro tot ik mijn AOW zou ontvangen
  Nu heb ik ongeveer 1200 euro AOW en 1100 euro ABP = samen 2300 euro netto.
  Waar zit dan die 70% ???
  Ik heb volgens mij geen stap achteruit gedaan op een 13e maand en vakantiegeld na.
  Ik ben tevreden met wat ik heb en kan zelfs iedere maand nog een beetje sparen van dat inkomen.
  Je hoort mij niet klagen.
  Je leeft tenslotte naar wat je uitgeeft..
  en als dat meer is dan je ontvangt ontstaat er vanzelf een gat in je begroting.
  De politiek volg ik globaal, maar weet dat mijn stem een druppeltje is op de gloeiende plaat.
  Desalniettemin heb ik sinds mijn 18e altijd al gestemd,
  en ook nu is mijn stembiljet al onderweg naar Den Haag.

  • Cornelis zegt op

   Ferdinand, ik heb 42 dienstjaren bij de overheid achter me. Die 70% is, bij mijn weten, nooit wettelijk als garantie vastgelegd. Wel was het in het verleden zo dat m.b.t. ABP pensioen het – ook gepubliceerde – uitgangspunt was dat je bij 40 pensioenjaren je, samen met de AOW, op bruto 70% van je laatste inkomen zou uitkomen. Netto viel dat percentage nog hoger uit.
   Dat percentage werd overigens ook door een aantal andere pensioenfondsen als ‘norm’ gehanteerd.

   • Ferdinand zegt op

    Hoi Cornelis,

    Ik herinner me de heftige reacties van mijn directie toen ik besloot een dag minder te gaan werken, want ik was een dief van mijn portemonnee, en mijn pensioen zou drastisch lager uitvallen doordat ik maar 80% ging werken en daardoor minder opbouw heb.. (Gezien toen de middelloon berekening in beeld kwam voor 70% pensioen i.p.v. het eindloon) achteraf blijkt het reuze mee te vallen zoals je kunt lezen.
    Ik vind welzijn en geluk belangrijk en als je voldoende inkomen hebt om van te leven waarom zou je dan zo nodig meer moeten hebben?

    • Cornelis zegt op

     Met die opvatting ben ik het helemaal eens! Ik kon op m’n 58e stoppen op basis van een regeling waarbij ik met 42 dienstjaren van de VUT gebruik kon maken. Kreeg het aanbod, heb een dag bedenktijd gevraagd – ik had op dat moment zelf geen plannen in die richting – en besloot het te doen. Een stap waarvan ik nooit spijt heb gehad; ik geniet nu al 17 jaar van m’n vrijheid!

 14. Jannus zegt op

  Voor het gemak heb ik me even niets aangetrokken van alle zure commentaren hierboven en vanochtend met enkele koppen heerlijk dampende koffie me eens verder verdiept in de materie. Ik kwam het volgende tegen:
  alle politieke partijen zijn het er in deze barre corona-tijden en vanwege de verkiezingen wel over eens dat van de hoogte van het minimumloon anno 2021 niet fatsoenlijk een huishouden is te voeren. Met een volle werkweek tegen €10,80 p.u. heb je als maandloon €1684. Een modaal loon bedraagt €2623. Dat scheelt nogal, dacht ik zo.
  Volgens het CBS kan 2,4 % de mensen met een baan niet kan rondkomen. 441.000 werknemers krijgen het minimumloon. 180.000 mensen zijn werkend arm.
  Maar dit alles terzijde want de inzending van Eline gaat over koopkracht na 17 maart as. De vraag is of bij een ophoging van het minimumloon de koppeling ervan met de AOW blijft?
  Dit is wat de politiek zegt:
  GroenLinks, SP en PvdA willen een stijging met bijna 30 procent naar 14 euro per uur, plus behoud van de koppeling.
  De ChristenUnie wil slechts een verhoging van minstens 10 procent, handhaving van de koppeling, en geleidelijke fiscalisering.
  D66 wil eveneens een verhoging van het minimumloon met 10 procent en misschien wel 20 procent, maar een directe koppeling met de AOW hoeft voor hen niet.
  De VVD vindt een stijging nu ook nuttig, maar alleen de AOW en WAO gaan mee omhoog, niet de ABW.
  Het CDA meende aanvankelijk het minimumloon met 10 procent omhoog te krikken. Maar Wopke Hoekstra wil inzetten op belastingverlaging, én hogere lonen in het algemeen. De koppeling van de lonen aan de uitkering blijft wel in stand.
  Tot slot 50Plus die het minimumloon elk jaar geïndexeerd wil zien, incluis de daaraan gekoppelde uitkeringen.
  Wat zijn de kosten?
  Het CPB becijferde dat een verhoging met 10 procent de werkgelegenheid nauwelijks schaadt. Maar de verhoging plus koppeling kost de overheid €6,3 miljard. Daarvan vloeit de helft weer terug in de staatskas door meer btw en inkomstenbelastingen. Zonder koppeling kost verhoging van het minimumloon met 10 procent €400 miljoen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website