Wat veel mensen niet weten, is dat je een soort internationaal rijbewijs kan kopen voor de Aziatische landen. Deze wordt uitgegeven door de International Automobile Association  (IAA) en bestaat uit een plastic kaart en een soort rijbewijs in de vorm van een paspoort. De automobilist dient te allen tijde beide bij zich te hebben, samen met het originele rijbewijs.

Het internationale rijbewijs is een vertaling van jouw officiële, door de overheid uitgegeven nationale rijbewijs in 29 talen, eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk te begrijpen voor zowel Engelse als niet-Engels sprekenden.

Er zijn 4 licenties beschikbaar:

 • 1 jaar IDL: 2.500 THB
 • 3 jaar IDL: 3.500 THB
 • 10 jaar IDL: 4.500 THB
 • 20 jaar IDL: 5.500 THB

Zoals je ziet ben je goedkoper uit als je kiest voor 10 of 20 jaar.

Meer informatie: phuketdir.com/intlicense/

Ingezonden door Ronny (BE).

Rating: 4.80/5. From 5 votes.
Please wait...

47 reacties op “Lezersinzending: Internationaal rijbewijs kopen in Thailand”

 1. Marcel zegt op

  Nep….je bent er niet mee verzekerd!!!!

  • Osen1977 zegt op

   Maar kun je hiermee wel rondrijden op een scooter zonder dat je een boete krijgt? Dan vindt ik het de investering wel waard. Een scooter huren en daarmee rondrijden doe ik graag op vakantie in Thailand. Zelfs aan het overwegen om mijn motorrijbewijs te halen in Nederland om in de toekomst geen boetes meer te krijgen in Thailand.

   • wim zegt op

    wij komen al 14 jaar in thailand en ik gebruik gewoon ons rijbewijs geen probleem

    • Dirk zegt op

     Samen met je rijbewijs moet je een internationaal rijbewijs kunnen tonen.
     Na enige tijd (3 of zes maanden) moet je een Thais rijbewijs halen en is je internationaal rijbewijs niet meer geldig.

    • PEER zegt op

     Nou Wim,
     Dan heb je mazzel. Wordt je aangehouden, dan ben je ‘t haasje.
     Ik heb m’n auto- én motorrijbewijs in Ubon gehaald. Kosten per stuk plm Th Bth 300,=
     2 jaar geldig, net m’n motorrijbewijs verlengd met 5 jr.
     Én je bent verzekerd

   • Alex zegt op

    Via een studievergoeding en met een goede motivatie heb ik op kosten van mijn werkgever in coronatijd mijn motorrijbewijs A gehaald op mijn 60e jaar waardoor ik met een veilig gevoel en verzekerd een scooter kan huren zodra we weer naar Thailand kunnen. Tijd genoeg om mooie toertochten uit te stippelen.

  • henk hendrik zegt op

   met je Europese rijbewijs ben je ook niet verzekert,
   het laat alleen zien wat je mag besturen.
   het internationale rijbewijs is er alleen maar zodat er vertalingen in staan.
   die internationaal begrepen worden ,maar ook daar ben je niet mee verzekert.
   je zult je daar echt “gewoon” voor moeten verzekeren ,alhoewel ik het niet weet hoe en waar je al nederlander,belg of wat dan ook kunt verzekeren.
   ik zelf heb meer dan 5 jaar daar gewoond (chonburi en kabinburi) en geleerd om zeer defensief te rijden en gelukkig nog nooit zelf een ongeluk meegemaakt

   • jasper zegt op

    Elke motorfiets (nou ja, bijna elke) die in Thailand de weg op gaat is verzekerd. Elk jaar dien je je motortje aan te bieden ter keuring, en dan wordt ook je verzekering verlengd – wij deden dat althans zo via onze motorfietszaak, tegen een kleine extra betaling. Overigens stelt de verzekering niet veel voor. Maar van kale kippen is het slecht plukken, he!

  • adje zegt op

   Nogal logisch. Rijbewijs is iets anders dan verzekering. Je moet wel zorgen dat de auto waarin je rijdt verzekerd is. Het is gewoon een internationaal rijbewijs zoals ANWB ook uitgeeft. Alleen is het bij de ANWB maar 1 jaar geldig en kan niet langer.

 2. Ton zegt op

  Hoezo nep Marcel?
  In Nederland ben je toch ook niet automatisch verzekerd als je een rijbewijs hebt.
  Iedereen moet zich daar apart voor verzekeren, of gelden voor jou andere regels ??
  Beetje nadenken kan geen kwaad!

  • Pjdejong zegt op

   Beste 7 reacties like en ton
   Ooit al nagedacht dat als je voertuig verzekerd is ,het niet automatisch is dat verzekering de schade betaald
   Bv als je geen rijbewijs heb ,of dat bv deze niet geldig is voor de verzekering .
   Gr peter

  • Dirk zegt op

   Met dit nep rijbewijs ben je NOOIT verzekerd.
   Zelfs niet als je een verzekering koopt.
   De poppen gaan pas aan het dansen na ongeval.

   • adje zegt op

    Dit is geen neprijbewijs. Het is een internationaal rijbewijs dat alleen geldig is met je echte rijbewijs. ANWB doet precies hetzelfde. Ze geven internationale rijbewijzen uit. En die zijn alleen geldig met je eigen rijbewijs. En als je dan mogelijk een ongeval veroorzaakt dan keert de verzekering gewoon uit. Mits natuurlijk de auto verzekerd is en bestuurd wordt door iemand met een rijbewijs.

  • PEER zegt op

   Ton,
   Zonder rijbewijs ben je illegaal op de weg.
   Juist dáárom wil de verzekering, bij schade, van uitkering afkomen.

  • Marcel zegt op

   Dit is geen officieel rijbewijs maar een plastickaartje van een oplichtersclub met geen enkele geldigheid. Uiteraard ben je met een Thais geldig rijbewijs verzekerd voor schade mits je een geldige Thaise verzekering hebt. Ik heb een buurman die wist het ook zo goed,totdat hij schade maakte met zijn motorbike (PCX) en een forse schade (zijn schuld)! De (Thaise )verzekering keerde niets uit!
   Paspoort werd geblokkeerd en kon dus pas betaling van de schade door hem Thailand verlaten.

 3. Adriaan zegt op

  Als je langer dan 2 of 3 maanden in Thailand verblijft, moet je TOCH een Thais rijbewijs hebben.

  • adje zegt op

   is dat zo? Moet een toerist die 4 maanden wil blijven en regelmatig auto rijdt een Thais rijbewijs halen? Nooit van gehoord.

   • fred zegt op

    Met een internationaal rijbewijs mag je maar 3 opeenvolgende maanden rijden in het buitenland. Vanaf de vierde maand is je rijbewijs dus wettelijk gezien niet meer geldig . Verlaat je het land en je komt terug mag je het weer gedurende 3 maanden gebruiken.

    Bij een gewone controle zal daar nooit veel opmerkingen worden over gegeven maar in het geval van een ongeval zal daar wel naar worden gekeken en ben je de klos.

    • TheoB zegt op

     Ietwat specifieker gezegd is het (internationale) rijbewijs na 90 dagen ononderbroken verblijf in Thailand niet meer geldig.
     En elk land heeft zijn eigen regels ten aanzien van de geldigheidsduur van, en extra voorwaarden aan, buitenlandse rijbewijzen.

  • jasper zegt op

   3 maanden aaneengesloten mag. Als je elke 3 mnd je visum moet verlengen buiten Thailand (veel mensen!) begint die 3 maands periode telkens opnieuw. ZO heb ik het gedaan, was het makkelijkst in die 11 jaar. Anders even Thais rijbewijs halen, fluitje van een cent.

   • TheoB zegt op

    Een rijbewijs verkrijgen in Thailand is een fluitje van een cent als je de juiste documenten kunt overleggen. Met name een officieel bewijs van woonst: het gele huisboekje of een verklaring van de immigratiedienst.
    De immigratiedienst geeft die verklaring pas af na de eerste 90-dagenmelding.
    Het is mij echter gelukt om – zonder theegeld – bij het hoofdkantoor van het Department of Land Transport bij Chatuchak, Bangkok de eerste verlenging van mijn 2-jarig rijbewijs te krijgen door inlevering van de originele inkomensverklaring van de Nederlandse ambassade met daarop vermeld het (hotel)adres waar ik toen tijdelijk verbleef.
    Zo gedaan, omdat mijn rijbewijs binnen 90 dagen na aankomst in Thailand met single entry Non-O visum (dus niet met een re-entry op basis van een jaarverlenging) definitief verlopen zou zijn.

 4. Loe zegt op

  Als het geen officieel erkent document is, dat weet ik niet, dan heb je niet voldaan aan alle eisen en zal een verzekering moeilijk kunnen doen.
  Osen1977 speelt met vuur hij wil alleen boetes bij controles voorkomen, maar bij een aanrijding is hij zeker de klos.
  Dus geen goede papieren is volgens mij nog altijd NIET verzekerd zijn en zoals we allemaal weten is in Thailand niet de vraag of we een aanrijding krijgen maar wanneer.

  • Osen1977 zegt op

   Loe, wil graag rondrijden op een scooter in Thailand, maar helaas is hier officieel een motorrijbewijs voor noodzakelijk. Als het mogelijk was geweest had ik een scooter gehuurd, die niet onder die catergorie valt, maar tot op heden dit niet tegengekomen. En je hebt gelijk wil hiermee de boetes vermijden en eigenlijk sta ik weinig stil of je gedekt bent voor de verzekering. Nu ik dit opschrijf denk ik bij mezelf dat dit best wel dom is en dat ik maar eens moet beginnen met een motorrijbewijs halen om ellende te voorkomen in de toekomst.

 5. pieter zegt op

  Mag je het hele jaar rijden of max 3 maand na binnenkomst?

  • jasper zegt op

   Met nationaal rijbewijs motor, en IDL mag dat 3 maand aaneengesloten. Wip je even het land uit voor visum, begint het weer overnieuw.

 6. john zegt op

  interessant maar roept ook vragen op.
  Een (europees) internationaal rijbewijs is in principe een gelegaliseerde vertaling van het echte rijbewijs.
  Dat zou het aziatische rijbewijs ook dienen te zijn. De vraag rijst hoe je dan een aziatisch rijbewijs kunt hebben met een geldigheid van 10 jaar. Zo lang is het orginele rijbewijs toch nooit geldig ?? Lijkt me een aanvullende verklaring passend.

  • adje zegt op

   Origineel Nederlands rijbewijs is 10 jaar geldig.

   • jasper zegt op

    Maar niet in Thailand, zonder IDL, en niet langer dan 3 mnd dan.

 7. Mister BP zegt op

  Alleen maar interessant als je in Thailand woont. Ben je toerist, dan ben je veel voordeliger uit met het internationaal rijbewijs via de ANWB gekocht.

 8. peter zegt op

  Als ik het goed heb is dit een internationaal rijbewijs wat je naast je Thai (NED/BEL??) rijbewijs kan aanvragen en bedoelt is voor andere Aziatische landen, als je daar bv op vakantie bent om dan een auto cq motor te huren. Waardoor je minder problemen zou hebben als de politie een controlle doet.
  Uiteraard is dit geen verzekering die huur/koop je er apart bij !!!
  voorzever ik weet is het een erkend document.

 9. jan zegt op

  En paar jaar geleden in een lachwekkende fuik gereden voor een controle. De controller kwam lachend op ons aflopen met een houten opschrijfmap met daarop een vale copy van een internationaal rijbewijs. Toen ik mijn rijbewijs liet zien wilde hij dit uit mijn handen trekken. Ik was iets scherper als hij en hield het goed vast. Toen de discussie op gang kwam stopte er naast mij een Thaise man die in het Engels riep..fake fake. Omdat wij ook al zoiets vermoeden, maar gas gegeven en weggereden. Nadat wij 5 min later eens verdekt polshoogte gingen nemen stonden er een 6 tal toeristen op scooters die (wat wij achteraf hoorde ) 500 Bach moesten betalen en weer verder mochten. Dus wat moet je geloven over zo.n internationaal rijbewijs.

 10. Ruud Vorster zegt op

  Voor Australie gebruik ik altijd een Certificate of authenticity van mijn rijbewijs van het RDW compleet in de Engelse taal , kost euro 4,65
  Altijd geldig zolang het rijbewijs geldig is en de ANWB kan de pot op met zijn luizige vertaling voor euro 18,95 die maar een jaar geldig is .

  • adje zegt op

   Wat je noemt is geen internationaal rijbewijs maar een bewijs dat je staat ingeschreven in het rijbewijsregister van de RDW. Dat ze dit in Australia accepteren wil niet zeggen dat ze juist handelen en dat ze dit in andere landen ook accepteren.

   • Ruud Vorster zegt op

    Sterker nog ! Je hebt het eigenlijk niet eens nodig in Australie want op je rijbewijs zelf staat een Engelse ,Franse en Duitse vertaling , vervolgens de Certificate of authenticity geeft nog eens complete doopceel en uitleg van je rijbewijs beter dan het Internationaal rijbewijs !.

  • hans zegt op

   En waar is dat goedkope Certificate of authenticity van je rijbewijs verkrijgbaar? Alleen in Australië?

   • Ruud Vorster zegt op

    RDW ! zoek op google !

 11. John zegt op

  Is wel handig.Ik heb een Thais motorrijbewijs en ga ik naar een ander land in azie komt dat goed van pas.

 12. Willy zegt op

  Ik ben verschillende keren in een fuik van de politie gereden. Mijn IAA rijbewijs laten zien en nooit problemen mee gehad. Wel m’n Ned rijbewijs bij maar nooit hoeven laten zien. Ik heb er een die 10 jaar geldig is. Ook vaak meegemaakt dat als je in zo’n politiefuik terecht komt dat de agent je vaak laat doorrijden met de veronderstelling van dat de farang het wel in orde zal hebben..Maar dit is in de isaan,waarvan ik denk dat niet iedere agent de Engelse taal machtig is.

  • jasper zegt op

   IK word in Trat juist elke keer, door vaak dezelfe agent, aangehouden. Op de vraag waarom? is het antwoord: One day you forget driving licence, is 500 bath to me!!

 13. Kees janssen zegt op

  Zonder verzekering rijden is dramatisch.
  Je hebt dus gewoon de juiste documenten nodig.
  Nederlands rijbewijs met internationaal document van de ANWB of een Thais rijbewijs is de oplossing.
  Auto verzekering indien eigen is noodzakelijk. Echter bij het betalen van de tax wat 1 x per jaar moet wordt je geacht ook een verzekering af te sluiten. Is een soort WA.
  Kost ongeveer 900 baht.
  Dit doe je dus op departement transport.

 14. RobHH zegt op

  Men schijnt hier van de hoed en de rand te weten over rijbewijzen en verzekeringen. Maar over welke verzekering gaat het nu eigenlijk?

  De verplichte verzekering die je jaarlijks afsluit met het voldaan van de motorrijtuigenbelasting, die keert altijd uit. Niet veel, maar ook als je dronken en zonder rijbewijs rondrijdt. Zelfs als je zoon van acht jaar oud, high van de yaabaa een ongeluk veroorzaakt.

  Een extra verzekering (raadzaam!) zal echter niet graag uitkeren. Die grijpen elk excuus aan om zich daar onderuit te draaien. OOK als de scooter die je berijdt gehuurd is. Geen uitkering dus bij commercieel gebruik. Dat feit, en omdat huurders liefst voor goedkoop gaan, weerhoudt verhuurders ervan om voor de dure extra verzekering te kiezen.

  Dus rijbewijs of niet, ga er maar gerust van uit dat je bij een ongeval met een huurscooter niets of minimaal uitgekeerd krijgt.

  • RobHH zegt op

   En, om nog even op het onderwerp terug te komen: een geldig Thais rijbewijs is voldoende om in de andere ASEAN landen een motorvoertuig te besturen. Élke Baht besteed aan dit ‘internationale rijbewijs’ is weggegooid geld dus.

   • Kees janssen zegt op

    Het eerste Thaise rijbewijs heeft een geldigheid van 2 jaar.
    Hier mee mag je alleen in Thailand rijden.
    Er staat ook duidelijk op een phrohibited licence.
    Na verlenging krijg je voor 5 jaar en dan is het geldig in de overige ASEAN landen.

 15. Jochen Schmitz zegt op

  Een vraag heb ik.
  Kun je met je Thaise rijbewijs ook in international rijbewijs b.v.b. voor Nederland in Thailand aanvragen?

  • Cornelis zegt op

   Dat kan, maar niet met het eerste, 2 jaar geldige Thaise rijbewijs.

 16. Jan F zegt op

  Vorig jaar werd mijn vriendin aangehouden op de motor zonder rijbewijs in Pattaya. Bekeuring betalen op het politie bureau. Ik stond bij de controle te kijken en zag Engelsen en Australiers die door mochten met hun normale rijbewijs. Ik liet mijn Nederlandse rijbewijs zien en vroeg of dat ook geldig was. Antwoord was nee. Alleen Engelse en Australische rijbewijzen werden als geldig geaccepteerd. Wel was het zo dat Thai die geen rijbewijs bij zich hadden dit binnen een dag konden laten zien. Dan werd de bekeuring doorgehaald.

  Jan Flach

  • RobHH zegt op

   Raar verhaal Jan Flach. Het Engelse rijbewijs ken ik niet. Maar zelf ben ik in het bezit van een Australisch rijbewijs en ik kan je vertellen dat daar op geen enkele wijze voor een leek te zien is waarvoor het geldig is.

   De categorieën staan vermeld op de voorkant. Maar die zijn niet echt logisch te noemen. Mijn rijbewijs is geldig voor de categorieën ‘R’ (zware motorfiets) en ‘MC’ (multiple combination)

   Ik ken de betekenis. Maar een Thaise agent gegarandeerd niet. Onbedoeld ook ondervonden dat tenminste de politie in Hua Hin er niets van wil weten toen ik per ongeluk mijn Australische rijbewijs overhandigde in plaats van het Thaise.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website