De voorbereiding van onze jaarlijkse reis naar Thailand vergt tijd en geld. Dat is dit jaar niet anders. Vorige week onze visums aangevraagd (we gaan langer dan 30 dagen). Na twee dagen kunnen ophalen. Kosten € 35,= per stuk (was € 30,= een verhoging dus van ca.17%).

Vandaag even langs de ANWB voor het internationale rijbewijs. Als lid (sedert 1973) van deze organisatie werd er in het verleden een korting gegeven voor het aanvragen van dit document. Helaas, de korting is vervallen en de kosten bedragen nu € 18,95 (een verhoging van ca 8%).

Tot vorig jaar kreeg je in het document een stempel op A Motocycles, dat is nu niet meer van toepassing. Slechts op het voorblad wordt een opmerking inclusief een ANWB stempel (voor wat deze waard is) geplaatst ‘Also valid for a moped’.

Op de vraag of het document in kon gaan op de eerste dag dat wij een auto gingen huren (half december) werd negatief geantwoord. Een duidelijk argument kon helaas niet gegeven worden.

Het document heeft een geldigheid van slechts 1 jaar. Dat is niet nieuw (ik meen me te herinneren dat in dit blog daar meer over geschreven is) maar nog steeds vind ik dit een vreemde situatie. De rijbewijzen in Nederland zijn over het algemeen 10 jaar geldig. Mijn vraag is dan ook valide waarom het internationale rijbewijs slechts 1 jaar mee kan, anders dan ik me kan bedenken dat dit een omzet verhogende zaak is voor de ANWB waar verder niemand mee gebaat is. Hoog tijd dat hier iets aan gedaan wordt.

Ik moest dit even kwijt.

Ingezonden door Jaap

31 reacties op “Lezersinzending: Internationaal Rijbewijs bij de ANWB te duur en geldigheid te kort”

 1. wim zegt op

  Klopt. Dit document kan gewoon uitgegeven worden met 3 jaar geldigheid zoals internationaal overeengekomen, maar helaas wordt dit niet gedaan.
  Ik ken diverse mensen die een IRB uit een ander land hebben en die zijn stuk voor stuk 3 jaar geldig.
  Dit is wederom een voorbeeld waar overheid (en in dit geval ANWB) niet levert aan de burgers. Waarschijnlijk niet interessant genoeg.

 2. Ruud Vorster zegt op

  Dit is een tip waarvan ik niet weet of die ook in Thailand opgaat !? Ik heb voor Australie mijn eigen Nederlands rijbewijs met daarnaast voor nog geen 5 euro een “certificate of authenticity” compleet in het Engels van het RDW . Geldig zolang het rijbewijs geldig is ! Zover ik weet doen ze dit alleen in het Engels !

 3. ton zegt op

  Afhankelijk van de landen die je onderweg aandoet, kun je twee verschillende internationale rijbewijzen nodig hebben. Dus een echte wereldreiziger mag er gelijk 2 kopen. Huidige prijzen: 18,95 en 24,95 EUR.
  Ik ben het met u eens: geldigheidsduur te kort. Zeker in relatie tot de jaarlijks terugkerende prijs / prijzen.

 4. Rob Remmerswaal zegt op

  Begrijp dit niet. Ik heb op 27 oktober jl. een internationaal rijbewijs opgehaald bij de ANWB, vestiging Rotterdam. Tot mijn verbazing werd mij gevraagd, of ik een geldigheidsduur van een jaar wil of van 3 jaar.
  Uiteraard ben ik gegaan voor drie jaar, het was wel een paar euro duurder. Ik heb ook gewoon stempels gekregen voor categorie A, A1, B en E, net zoals voorheen werd gedaan. Heel vreemd dat u andere ervaringen heeft, heb wel gevraagd voor geldigheid in Vietnam en India, dus niet voor Thailand. Ik zou maar eens kontakt opnemen met hoofdkantoor van de ANWB. Ben met u van mening dat de prijs voor dit vodje papier veel te hoog is, maar als je het spreidt over 3 jaar gaat het nog wel.

 5. Robert Oerlemans zegt op

  Sowieso zeer vreemd dat een organisatie als de ANWB betrokken is bij het uitgeven van een internationaal rijbewijs! Een particuliere organisatie die door de overheid wordt aangewezen voor deze klus. Onbegrijpelijk!

 6. Joan zegt op

  Onlangs een internationaal rijbewijs bij de ANWB gehaald (Euro 27). Het is drie jaar geldig, maar jammer genoeg is de mededeling op het voorblad dat het om een internationaal rijbewijs gaat alleen in het Nederlands geschreven. Natuurlijk zijn er wel diverse bladzijden in verschillende talen, o.a. Engels, die aangeven voor welke categorien het “permit” geldig is maar dat is allemaal niet echt duidelijk aangegeven. Nu is dat waarschijnlijk geen probleem als je het alleen nodig hebt om in Thailand een auto te huren (als dat al nodig is), maar als je het nodig hebt om een Thais rijbewijs te krijgen (op vertoon van je NL rijbewijs) is er een probleem: op het voorblad staat dat het om het internationale verdrag gaat van 1968, terwijl het Thaise Ministerie van Transport eist dat het “1946” aangeeft. Vraag me niet waarom, maar de dame van het departement maakte dat duidelijk dmv een lijst met vereisten. Toen dus maar een verklaring bij de NL Ambassade gehaald om te bewijzen dat ons NL rijbewijs echt is, en toen was er geen probleem. Je komt er meestal wel, maar het is een heel gesjouw…..

 7. Sjaak zegt op

  Een internationaal rijbewijs is volgens mij niet geldig in Thailand.
  Ik moest zowel een Thai rijbewijs halen voor motorbike als voor auto, ondank mijn internationale ANWB rijbewijs voor beide. Anders ben je niet verzekerd. Ondanks dat de verhuurder in Thailand je dat meld. Slecht voor zijn omzet.
  Ook als je vaak aangehouden wordt, zonder thais motorrijbewijs, moet je dokken 1000 Thb. Natuurlijk onder het zadel leggen, kan de agent het in zijn eigen zak steken. Wil je toch een kwitantie dan sleutels inleveren en verder lopen, en andere dag naar het politiebureau om te betalen en sleutels retour.. Dit zijn vele eigen ervaringen, als ik toch een kwitantie wilde. Helaas sinds 15 jaar niets verandert.
  Succes Sjaak.

  • john zegt op

   Geldigheid internationaal rijbewijs. Het internationale rijbewijs is geen rijbewijs maar alleen een verklaring dat je een geldig rijbewijs hebt. In vele landen wordt je VRIJGESTELD als je een internationaal rijbewijs heb maar geldt deze vrijstelling maar voor bepaalde tijd. Meen dat je in thailand 3 maand of 6 maand met dit internationale rijbewijs vrijgesteld bent. Daarna moet je een thais laten zien. Overigens geldt hetzelfde in Nederland. Zie rijksdienst van wegverkeer.

   • theoS zegt op

    3 maanden. Daarna moet je een Thais rijbewijs hebben.

 8. Gerardus A M zegt op

  Afgelopen augustus anwb 24,95, geldig 3 jaren.

 9. Raymond zegt op

  In België is dit document 2 jaar geldig, zijn wij dan geen Benelux meer?

  • David H zegt op

   @Raymond
   Wees gerust we zijn al wel geen Benelux meer, daar het nu E.U. geworden is , en het Int. rijbewijs is nog steeds 3 jaar geldig , mijn geldig tot 28/05/2021 vekregen 29/05/2018 in Antwerpen,en voor zover ik tot 3 kan tellen is dat toch 3 jaar , lol

 10. Daniel M. zegt op

  Beste,

  Ik heb mijn visum verleden week afgehaald in de Thaise ambassade in Brussel. Prijs: € 40 (verleden jaar €30).

  Kun je in Nederland geen internationaal rijbewijs afhalen in het gemeentehuis zoals in België? In België is het 3 jaar geldig vanaf de datum van uitreiking.

  Prettige reis!

  Vriendelijke groeten,

  Daniël M.

 11. Wie zegt op

  Al jaren verbaas ik me over het feit dat de ANWB , zonder enige vorm van welke test dan ook, een Internationaal rijbewijs afgeeft !!
  Vaak nooit deelgenomen aan links rijdend verkeer , geen weet en kennis van de verkeersborden langs de b.v. Thaise wegen , mogen deze automobilisten zich toch vrij bewegen in het zeer drukke en
  chaotische verkeer !!
  Niet vreemd dat dat vaak slecht afloopt !!
  Zelf heb ik in Thailand het rijbewijs , voor zowel auto als motor , na 3 keer gezakt te zijn verkregen !!
  Ik raad iedereen aan hetzelfde te doen alvorens deel te nemen aan het Thaise verkeer !!

  • Cornelis zegt op

   Test??? Het Internationale Rijbewijs is niets anders dan een vertaaldocument dat aangeeft welke rijbewijzen je in het land van afgifte hebt. Hoe stelt u zich een af te nemen test voor?

  • Wim zegt op

   Dat is niet vreemd maar geldt voor elk land waar je naartoe reist. In UK rij je ook links en ken je niet alle verkeersborden. Je hebt een geldig rijbewijs en op grond daarvan krijg je een internationaal rijbewijs. Extra testen zijn dan niet nodig. Er zitten wel meer kronkels in de regeling. Vele mensen hebben door het bezit van een autorijbewijs ook het recht om met een caravan achter hun auto te rijden. Je moet ze af en toe eens zien als ze het ergens moeten inparkeren. Slechts overtroffen door de mensen die een boot huren en vervolgens zonder enige kennis een sluis binnenvaren, alle regels en lichten negerend. Groot plezier voor de omstanders (sarcasme).

 12. Hanshu zegt op

  Het mag dan wel een jaar geldig zijn maar u kunt er in Thailand slechts 3 maanden gebruik van maken.

 13. Leo Th. zegt op

  Een stempel bij categorie A op het Internationale rijbewijs werd / wordt enkel gezet wanneer je dat ook op je Nederlandse rijbewijs hebt. De toevoeging op het voorblad ‘Also valid for a moped’ is vertaald ‘Ook geldig voor een bromfiets’. Heb je in Thailand in feite niets aan want daar rijden geen bromfietsen. Afgezien daarvan kunnen de meeste Thaise agenten geen Engels lezen. De geldigheid van het Int. rijb. start vanaf de dag van afgifte. Op het Int. rijb. staat standaard ‘Datum van afgifte’ en dus niet ‘Geldig vanaf’. Lijkt mij logisch dat de ANWB bij de datum van afgifte geen toekomstige datum afstempelt. Wanneer je zo lang als mogelijk wilt profiteren van de geldigheidsduur ga je één dag voor vertrek dat rijbewijs afhalen. Maar waarom zou je je druk maken of het een of twee weken langer geldig is en op de totale reissom van je vakantie naar Thailand maken die kosten van € 18,95 toch eigenlijk helemaal niets uit. Ga lekker genieten van de voorpret van je reis en laat je dat niet afpakken door een paar eurootjes meer of minder voor dat Int.rijb.!

 14. Frans de Beet zegt op

  Wat mij iedere keer verbaasd is dat dit IRB, wat geldig is voor Thailand geen Thaise vertaling heeft. Het staat in bijna iedere taal waarvoor het geldig is, maar niet in het Thai. Een neef van mijn vrouw is politieagent. Hij komt uit Kamphaeng Phet en is zoals zovelen de Engelse taal niet machtig. Ik heb hem naar mijn IRB en gewone rijbewijs laten kijken. Van dat IRB snapte hij helemaal niets. Mijn gewone rijbewijs snapte hij wel, alleen het verhaal over de motoren niet. Hij ziet mijn A1 rijbewijs voor brommers aan voor de scooters bij hun en zei dat ik hierop mag rijden.

 15. Rob zegt op

  Volgens ADAC (Duitsland) bestaan er 2 modellen Internationaal Rijbewijs, het oude model 1 jaar geldig en het nieuwe model 3 jaar geldig. Het nieuwe model blijkt nog niet geldig te zijn in Thailand. In Duitsland kost het int.rijbewijs overigens 15 euro.

 16. Cornelis zegt op

  Het internationale rijbewijs, in het Engels een International Driving Permit (IDP), heeft volgens de ‘1968 Vienna Convention on Road Traffic’ een uiterste vervaldatum van 3 jaar na de afgifte, of tot het einde van de geldigheidsduur van het nationale rijbewijs wanneer dat eerder is. Het is in een bij de Conventie aangesloten land geldig voor een periode van een jaar beginnend bij aankomst in het betreffende land. Thailand heeft die Conventie ondertekend maar (nog steeds) niet formeel geratificeerd, zoals juridisch vereist. Nederland wèl, en is er dus bij afgifte aan gebonden. De ANWB handelt niet juist, moet de conclusie zijn.

  • john zegt op

   Je dient wel onderscheid te maken tussen de geldigheid van het internationale rijbewijs en de periode waarmee je in de verschillende landen met dit bewijs man rijden zonder rijbewijs uit het betreffende land.
   In nederland bv dien je na 180 dagen of 6 maanden een geldig nederlands (of ander europees eeg land) te hebben. Lees officiele rijksdienst nederland website maar na.

 17. Jacqueline zegt op

  Mij is uitgelegd dat je met een internationaal rijbewijs van 1 jaar , je na aankomst in Thailand 3 maanden mag rijden , daarna is het rijbewijs ( voor 1 jaar ) niet meer geldig .
  Weet iemand of dit klopt ?
  Mvg Jacqueline

 18. eduard zegt op

  Voor de anwb is dit een miljoenen business…het nummer wat er op staat heeft geen waarde, alleen voor hun administratie. Thaise politie kan er niks mee. Voor 3 jaar is voor mij nieuw, vroeger gaven ze een gratis stempeltje A erop, gebeurt ook niet meer. Maar heb ik eerder gelezen dat je er maar 3 maanden gebruik van kan maken? Is dit juist?

 19. TheoB zegt op

  Hanshu, Jacqueline, eduard, enz.,

  Het internationale rijbewijs (IRB) – gewoon een vertaling naar diverse talen van het rijbewijs dat in jouw bezit is – is zolang geldig als op dat document is aangegeven (1, dan wel 3 jaar).
  Hoelang je met het IRB, samen met je feitelijke rijbewijs, in een bepaald land mag rijden wordt bepaald door dat land.
  In Thailand mag je met je rijbewijs samen met het IRB 3 maanden rijden. Als je langer in Thailand blijft moet je een Thais rijbewijs hebben om te mogen rijden.
  Als je (na 3 maanden) een borderrun doet begint de maandenteller opnieuw bij nul.
  Ik hoop dat ik het zo duidelijk genoeg uitgelegd heb.

  PS: de meeste westerlingen komen in Thailand alleen in aanmerking voor rijbewijs A en B. De andere categorieën zijn beroepsgerelateerd en derhalve voor hen verboden.

 20. Yvonne zegt op

  We huren vaak een auto in het buitenland. Er is nog nooit gevraagd naar internationaal rijbewijs, bij het halen van de huurauto.
  Twee keer (1 x Thailand en 1 x Tanzania) door agent die geld wilde. Beide keren niet gegeven.
  We hebben op de datum een sticker geplakt.

  • Lung addie zegt op

   Ja Yvonne, dat is allemaal best mogelijk en dit zal goed gaan zolang je geen ongeval hebt want dan zal je ‘stickertje’ op de datum je niet redden. Zolang het bij stoffelijke schade blijft kan je het zelf vergoeden maar als er gewonden of, in het slechtste geval, een dode valt, dan zal je heel diep in je geldbeugel mogen tasten. Je bent zonder geldig rijbewijs, pleegt moedwillig fraude en je bent namelijk niet verzekerd. En…. niemand is vrij van het betrokken zijn bij een ongeval.

 21. Suzanne zegt op

  Iemand bekend met het aanvragen van een internationaal rijbewijs in Bangkok of Chiang Mai?
  Kosten en wachttijd.
  Hier in Italië kost het 80 euro voor mijn partner met Italiaans rijbewijs. Voor mij is het hier niet mogelijk, ik heb nog mijn Nederlandse rijbewijs…

  • Cornelis zegt op

   In Thailand worden internationale rijbewijzen afgegeven door de kantoren van het Department of Land Transport, maar uitsluitend op basis van een Thais rijbewijs. Met een Italiaans of Nederlands rijbewijs zal dat dus niet lukken, vrees ik.

 22. Ruud zegt op

  Volgens mij is de ANWB een commercieel bedrijf, wat hebben die dan te maken met overheids documenten?

 23. Theiweert zegt op

  Het inderdaad nu dat er twee soorten Int. rijbewijzen worden uitgegeven. De een oude 1 jaar geldig en een “nieuwe” voor 3 jaar. Echter allebei zijn geldig voor een aantal landen. Zo had ik voor de USA een nieuwe nodig terwijl voor Australië en Thailand de oude nodig is. Allebei zijn dacht ik voor 1970 een verdrag, dus zo nieuw is dat rijbewijs niet. Vreemd is dat altijd maar het oude verkrijgbaar was.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website