Lezersinzending: Ik voel mij minder welkom in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
19 juni 2020

Monpisut Varaganont / Shutterstock.com

Ten eerste mijn complimenten aan THAI Airways, een vlucht geboekt van Brussel naar Bangkok voor de 23e juni is na een aantal e-mails zonder problemen omgeboekt naar 10 december!

Ik begin alleen steeds meer de kriebels te krijgen op de manier waarop de militaire regering systematisch de blanke medemens (farang) aan het discrimineren is, vandaag weer verschillende zaken gelezen waaruit dit blijkt op Facebook.

De Thaise bevolking word aangepraat dat de farang viezeriken zijn en dat de farang de oorzaak is van corona. Ik ben steeds vaker aan het denken om mijn vakantie te annuleren en naar een bestemming te gaan waar ik wel welkom ben.

Ik ben al vaak in Thailand geweest, maar ik voel me steeds minder welkom.

Ingezonden door Pierre

No votes yet.
Please wait...

45 reacties op “Lezersinzending: Ik voel mij minder welkom in Thailand”

 1. Bertje zegt op

  Pierre,

  dan ben je niet de enige. Het is dat mijn vriendin er woont en ik de relatie, 9 jaar, niet wil verbreken. Maar anders…..

  • De clercq zegt op

   Ik zit in het zelfde schuitje,15 jaar gelukkig getrouwd en 2 kinderen….en nu zit ik hier vlaanderen men land.

 2. Geert zegt op

  Pierre,

  Ik begrijp wat je bedoelt en ik deel je gevoelens.
  Bij mij gaat het niet zozeer over wat ik lees op Facebook maar eerder over wat ik zie en meemaak in het dagdagelijkse leven hier in het noorden.
  In Chiang Mai waar ik woon zijn normaal gezien heel veel buitenlanders en toeristen, maar dat worden er met de dag minder.
  Omdat er steeds in de media wordt bericht over het feit dat de grenzen dicht blijven voor buitenlanders, kijken de Thai soms met verwarde blik naar me. Ze zijn nog wel vriendelijk maar toch merk ik dat het niet meer zo is als voorheen. Mijn Thaise wederhelft heeft al eens de vraag gekregen hoe het komt dat ik nog steeds hier ben.
  De politieke leiders van Thailand hebben zich tijdens de corona crisis heel scherp uitgelaten over de westerse toeristen en dat merk je wel vind ik. Er wordt een sfeer gecreëerd door een paar chauvinistische Thaise ministers die allesbehalve bevordelijk is voor een harmonieuze samenleving.
  Moest ik op dit ogenblik geen relatie hebben en single zijn dan zat ik nu op een vliegtuig richting Belgie en hield ik het hier voor bekeken.
  Met enig ongerustheid wacht ik af hoe de situatie verder zal evolueren.

  Gegroet,

  • Hans Struijlaart zegt op

   Jouw Thaise wederhelft krijgt opmerkingen waarom je nog steeds hier bent? Ik neem aan dat je van haar houdt. En dat lijkt me meer dan een goede reden om niet in te gaan op alle verhalen in de media en gewoon je leven te lijden met haar. Liefde lijkt me belangrijker dan Corona. ik denk dat als de liefde hecht is tussen jullie dat niets dat kan verbreken. Ook Corona niet.Zolang je een goede band hebt met je Thaise vrouw is dat het enige wat telt lijkt mij. Of is de liefde niet zo sterk dat je dit soort gedachten hebt?

 3. Francois Nang Lae zegt op

  Ik zou voortaan thuis blijven. Ieder land wijst naar buitenlanders als grote gevaar.

 4. Koos zegt op

  Als toerist zou ik zeker niet naar Thailand gaan zo lang Covid 19 bangmakerij regeert.
  Waarneer er een vaccin is die werkt pas dan word alles weer normaal.

  Ik zelf woon in de Isaan en leef een rustig leven.
  Daarom geen problemen met alle regels die verzonnen worden.
  Maar een vakantie naar Nederland boek ik niet van het jaar je weet nooit of je terug mag komen.

  • Wil zegt op

   Koos ik heb hetzelfde gevoel.
   Ik ben getrouwd met een Thaise en woon ook in een
   dorp in de Isaan. Het bevalt mij hier prima en heb geen problemen met de mensen hier. Ze zijn allemaal even vriendelijk. Ik ga voorlopig ook niet meer terug naar Nederland omdat ik niet weet of ik weer terug kan.

  • Jan kars zegt op

   Helemaal goed rustig afwachten dan komt alles goed neem een biertje en geniet van de zon en het leven zoals mijn zei ” het leven is net een kinderhempje kort en bescheten”

 5. Kees janssen zegt op

  Niets nieuws dat we minder welkom zijn. Een voorbeeld; afgelopen jaar parkeren we de auto op een plaats die speciaal met een hek was vrijgehouden voor ons. Terwijl we het hek wegzetten en weer instappen om er te parkeren racet een Thai op die plek. Ik weer uitgestapt en klop netjes op zijn raam. Hij komt scheldend uit zijn auto en wil dieniet verplaatsen. De aanwezige security man kan niets doen.
  De man staat dus echt te tieren met opmerkingen waar de hond geen brood van lust. Maar het enige wat ik van zijn scheldkanonade heb verstaan dat ik op moest rotten. Thailand is voor de Thai en buitenlanders moeten verdwijnen.
  Dit werd een aantal malen herhaald en aangezien ik totaal niet reageerde op zijn getier en de auto zo kort mogelijk achter de zijne parkeerde kon hij niet meer weg. Hij moest wachten tot degene voor hem vertrok.
  Thailand voor de Thai.. Tja gelukkig zijn denken mijn thaise vrienden vrienden er anders over.

  • Om een incident te koppelen aan de gehele Thaise bevolking lijkt mijn niet juist. Dat noemen ze generaliseren.

   • Han zegt op

    Zat voorbeelden de laatste tijd. Een minister die ons voor viezerikken uitmaakt, een busmaatschappij die alleen thai wil vervoeren, een belangrijke tempel en waterfall “for thai only”. Ik vind het van de zotte wat er allemaal gebeurd.

    • Wim zegt op

     Ieder land heeft z’n eigen regels ook Nederland en de rest.

     • Harry Romijn zegt op

      In Nederland zult u nooit iets tegenkomen met: “enkel voor NL-ers”. Ook nooit: “voor NL-ers een speciaal lage prijs”. Idem de rest van West-Europa.

   • Kees janssen zegt op

    Staat ook duidelijk mijn thaise vrienden (en dat zijn er vele) denken er anders over.
    Dus niets generliserends aan dit verhaal.

   • Hans Struijlaart zegt op

    ben het helemaal met je eens Peter. Ik heb dat zelf nog nooit meegemaakt. Normaal zijn de Thaise mensen altijd correct en vriendelijk naar mij. Dus ik beschouw dit ook als een vervelend incident, maar geldt uiteraard niet voor de gehele bevolking in Thailand. Gelukkig heb ik zelf weinig negatieve ervaringen met de Thaise mensen. Op een enkele mindere ervaring na. maar die heb ik ook in Nederland. Heeft niets te maken met de gemiddelde mentaliteit van de Thaise bevolking. Ik voel me daar nog steeds zeer welkom. En ik heb echt geen roze bril meer op na 25 jaar Thailand.

  • pierre zegt op

   Dag mee yak,
   ik denk dat u mijn bericht verkeerd hebt gelezen of willen lezen. Ik heb alleen aangegeven dat de Thaise “gekozen” regering de farang discrimineerd en voor alles de schuld geeft. Wat de mensen die hierop reageren schrijven zijn hun gevoelens, NIET die van mij. U denkt volgens mij dat ik nu in Thailand ben, ik ben echter in Nederland. Lees aub eerst eens goed en kom dan met eventueel commentaar.

 6. KeesPattaya zegt op

  Ik voel me nog steeds welkom in Thailand. Mocht dit ooit nog veranderen dan is het heel simpel om een andere bestemming in Zuidoost Azië te kiezen. De Filipijnen is een stukje langer vliegen , maar ik voel me er absoluut welkom. Ach , ze hebben er een radicale president , maar een kleinigheidje hou je altijd.

 7. Ronny zegt op

  Als ze zo blijven verder doen in Thailand tegenover de westerse toeristen, dan hebben ze volgend jaar enkele miljoenen werklozen bij (zonder geld) Ik ben benieuwd. Ik ga jaarlijks naar Thailand voor 89 dagen, behalve dit jaar natuurlijk. En volgend jaar heb ik met mijn Thaise vriendin afgesproken om misschien 3 maanden naar Osaka te gaan, geen visum nodig en ge bent er welkom. Ze kan 3 maanden weg van het werk (universiteit) en in Osaka kunnen we verblijven bij Japanse vrienden.

 8. Henk Hollander zegt op

  Als je geloof gaat hechten aan wat er op Facebook wordt beweerd kun je helemaal nergens meer heen. Er zijn heel veel lieden die zichzelf superieur aan andere landen en culturen vinden en alles wat niet Nederlands is afkraken, Twee weken in bars op Pattaya hangen en ze vinden zichzelf Thailand kenner. Thaise economie en heel veel Thai zijn afhankelijk van toerisme, dus van farangs. Ze kijken wel uit om dat in gevaar te brengen. Ik woon hier nu 10 jaar, ik heb nog geen Thai vreemd naar me zien kijken of me gediscrimineerd gevoeld. Maar dan moet je hier ook niet met een typisch Nederlands superieuriteitsgevoel gaan rond lopen. Er zijn er nogal wat die vergeten dat ze hier gewoon gast zijn en rekening zouden kunnen houden met de Thaise cuktuur.

  • Rob V. zegt op

   Ongeveer 17% van het BNP is toe te schrijven aan het toerisme, niet niks maar er zijn sectoren die veel belangrijker zijn (auto industrie bijvoorbeeld). Afhankelijk van het toerisme? Nee dat is overdreven. En wat is dat ‘typisch Nederlandse superioriteitsgevoel’ ? Valt dat te vergelijken met het Thaise superioriteitsgevoel (Thailand is zo’n beetje het centrum van de wereld als je de schoolboekjes enzo mag geloven, of kijk eens naar het volkslied of uitspraken van menig hoge pief). En zelfs als we ‘te gast’ zouden zijn, ook een gast mag zich toch uitspreken mits niet met de botte bijl?

   https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Thailand

   • Hans Struijlaart zegt op

    Dag Rob,

    dit jaar slechts 7% BNP tot nu toe qua toerisme, inderdaad export is vele malen belangrijker dan toerisme.En in Thailand moet je altijd voorzichtig met je uitspraken zijn over hoe je werkelijk denkt over Thailand en zeker over de nieuwe playboy koning Rama 10. Noord Korea is op dat punt vele malen erger.Daar is ongelooflijke censuur. Als je daar iets negatiefs zegt, dan is dat vele malen erger dan in Thailand. P.s. Niemand in Thailand houdt van de nieuwe koning King Rama 10.

  • MeeYak zegt op

   Henk, my man.
   Eindelijk een Hollander die geen cafépraat loopt te verkondigen en de Thai loopt af te zeiken.
   Gediscrimineerd ben ik nog niet in de paar jaar dat ik hier in Chiang Mai woon, ik ben geen 3 maanden toerist met een tijdelijke vriendin en ken de in en outs van Thailand wel een beetje, let wel ik zeg een beetje en ik pas mij aan.
   Ik wou dat ik meer stukjes kan lezen die worden geschreven zoals door Henk, want dit eeuwige gefit op de Thai, Immigration en teveel moeten betalen als farang, dat houdt de toerist die van toeten nog blazen weet en hier vakantie wilt houden weg.
   Je wordt behandeld naar je gedrag, maar dat is overal in de wereld, dus niet alleen in Thailand.
   Groet,
   Mee Yak

  • Johan 2 zegt op

   ”Typisch Nederlands superieuriteitsgevoel”? Wat krijgen we nou? Ik loop daar helemaal niet met een superioriteitsgevoel rond.

   Ook ik ben al vele malen in Thailand geweest en op veel verschillende plekken. De heer Pierre heeft gewoon een punt. Tuurlijk kan je ongeschonden in een klein dorpje zitten met een fris geschoren gezicht, een lange broek aan en een mooi overhemd met lange mouwen. Als je dan ook wat nederiger opstelt en probeert Thaise woordjes te spreken zal je bijna nooit problemen hebben met de locals. Maar je moet niet net doen alsof je het licht hebt uitgevonden.

   Tot slot. Ik ken geen mens ter wereld die zoveel buitenlandse talen heeft geleerd dan de Nederlander. Volgens Andy Lee Graham (Amerikaanse Hobo traveller met blog) zijn Nederlanders de meest diplomatieke mensen ter wereld.

   • Mee Yak zegt op

    Moderator: Niet persoonlijk worden.

  • nl-th zegt op

   Henk Hollander dat alles wat niet Nederlands is afkraken is het typische Nderlandse fingertje , als je het in Nederland volgt is het niet veel beter .Hier kun je alles maar roepen op tv en wordt nog goed gepraat ook gediscrimineerd gevoel is het hier ,als burgemeester kun je regels aan de laars lappen en door een groep mensen geprobeerd weg tekrijgen door de bevolking ook niet gewenst als ik het goed volg kun je rustig blijven zitten hier op de blog dan praten over Thaise zaken ( wat ook niet allemaal goed te praten is) dat het anders moet?
   De thai’s kunnen hun eigen zaakjes best wel zelf regelen zonder dat betweterige Nederlandse vingertje.

 9. Fernand Van Tricht zegt op

  Ik heb het ook voor bekeken..woon 17 j in Pattaya en wil in maart 2021 terug naar Belgie gaan wonen.
  Gaan die rijken ook in de open bars aan de toog hangen..ik denk het niet.Pattaya gaat kapot…resto leeg..bars gesloten..duizende meisjes zonder werk…vragen geld om eten te kopen..nog meer armoe..triest…

 10. endorfun zegt op

  Denken men nu echt dat ze het gaan rooien zonder farangs?

  Die sino-thais hebben misschien geld genoeg, maar de meeste Thais zijn afhankelijk van het toerisme. En alleen chinese toeristen ? Die geven er geen geld uit, alles via hun eigen kanalen (reisbureus, -organisaties, -gidsen, resutarants en hotels …) dus geen geld voor de lokale bevolking.

  1 jaar zonder massa-toerisme zal het arme deel van de bevolking helemaal laten verpauperen. Misschien kan China dan alles goedkoop opkopen, en zelf organisere, naar hun “perfecte” model.

 11. Pieter zegt op

  Eigenlijk kan ik er alleen maar om lachen. Een minister van volksgezondheid die buitenlanders ‘viezerikken’ noemt? Je kunt het ver schoppen in de politiek.
  Moet dan hun Ministerie van Buitenlandse Zaken voortaan het Ministerie van Vieze Zaken worden genoemd en zijn collega, de minister van Vieze Zaken? Zal hij leuk vinden zo een collega.
  Misschien het Ministerie van Volksgezondheid omdopen tot Ministerie van Krankzinnige Zaken?.

 12. HansNL zegt op

  Helaas.
  In China gaat het nog veel verder.
  En ja, dat wat in China gebeurt filtert door naar Thailand.

 13. Rah Ti Kah zegt op

  Mmm das minder als je dat gevoel krijgt …
  Kan je Thais verstaan ??
  Kan je Thais spreken ?
  Is wel ( vind ik van groot belang )
  Al kan je maar wat verstaan en of spreken .
  Natuurlijk hebben wij de corona niet naar daar gebracht
  Wel dat land wat er boven zit .
  Alle rare insecten hier komen wel uit aziatische landen en worden er steeds meer
  Gr van Otto

 14. ruud zegt op

  Ik woon in een dorp en ben nog steeds met iedereen even goede vrienden.
  Geen gedragsverandering van de Thai hier.

  Ook in de stad heb ik geen veranderingen waargenomen.
  Alleen op Lazada heb ik een advertentie zien staan waar bij stond, dat Buitenlanders niet mochten bestellen, alleen mensen met een Thaise nationaliteit.
  (Avast antivirus)

  • Ergens in thailand zegt op

   Je kunt gewoon bestellen bij lazada je kunt gewoon betalen alleen niet met Lazada Wallet.
   Dat ligt er even uit en alleen hoor thais nu…..
   Tenminste bij mij geeft ie dat aan

 15. Jan zegt op

  Ik heb dit even voorgelegd aan wat Thaise mensen, maar ze zijn zich helemaal niet bewust ervan dat toeristen niet meer welkom zijn of iets dergelijks. Wel betreft coshit nu even natuurlijk, maar verder heeft de Thaise media het er helemaal niet over. Ik denk niet dat veel Thaise mensen nu anders over ons denken.

 16. janbeute zegt op

  Ik merk er totaal en dan ook totaal niks van dat ik ook maar ergens minder welkom ben.
  Integendeel zelfs.
  Net als voor de Covid, de meeste Thais vinden hun eigen management daar in Bangkok niet meer welkom.
  Laat alstublieft je kop niet gek maken met dat gezeur en wat je zoal leest op Facebook en sociaal media.

  Jan Beute.

 17. Hans Struijlaart zegt op

  Moderator: Geen discussie over het koningshuis svp. De reactyie waar jij op reageert is ook verwijderd, was er doorheen gegelipt

  • Hans Struijlaart zegt op

   Oke snap ik. ligt gevoelig.

  • Hans Struijlaart zegt op

   ook Thailandblog wordt gevolgd door de Thaise overheid. Dus je hebt volkomen gelijk. Voorzichtig met uitspraken over het Koningshuis. excuus daarvoor

 18. Hans Struijlaart zegt op

  Thailand wordt inderdaad wat grimmiger door uitspraken van de Thaise minister van volksgezondheid. Dat de “vieze farangs” niet douchen en geen mondkapjes dragen en de oorzaak zijn voor het verspreiden van het virus. Veel Thais (de minder intelligente Thai) geloven dat ook. Dat heeft niets te maken met het militaire regime, die hebben dat nooit gezegd. Thailand is afhankelijk van het toerisme voor ongeveer 20% BNP (bruto nationaal product). Dat is 1/5 deel, best wel veel. Echter is Thailand een exportland voor ongeveer 60%-BNP. Waar ik mij meer zorgen over maak, niet dat we wel of niet welkom zijn als farang in Thailand. Maar dat Thailand bang is voor een 2e pandemie? Tot nu slechts ongeveer 60-65 doden op 70 miljoen inwoners. Die hebben wij in Nederland in de slechte periode per dag gehad of meer. Er is nooit een pandemie geweest in Thailand qua 70 miljoen inwoners. En al deze maatregelen die nu genomen worden om een 2e pandemie te voorkomen? Dan kan Thailand beter het verkeer af en toe een dagje platleggen met 66 doden per dag door verkeersongelukken. Thailand staat 2e op de lijst van meeste verkeersdoden. Meer doden in 1 dag dan het hele coronavirus heeft veroorzaakt in 3 maanden!! Waar praten we over? Dus mijn conclusie is dat hier heel machtige partijen achter zitten. Grootgrondbezitters en machtige welgestelde Thai die de regering en politici onder druk zetten en af willen van de low-budget travellers en backpackers die voor 500 baht een bungalow huren. Thailand is nu bezig om alleen nog maar welgestelde farangs aan te trekken die heel veel geld uit gaan geven in Thailand in zeer luxe resorts en dan heb je ook minder toeristen nodig om tot 20% BNP te komen. Dat is de huidige strategie van Thailand (TAT). En zij gebruiken het Coronavirus als excuus. Ik kan helaas geen enkele andere conclusie trekken. Maar om toch positief af te sluiten. Je kan nog steeds een goed leven in Thailand hebben als pensionado met weinig inkomen in een rustig dorpje op het platteland zonder al te veel problemen. Je kan nog steeds een vrijstaand huis met 3 slaapkamers huren voor 5000 baht per maand. (omgerekend in euro 300 euro) Daar heb je in Nederland een garage voor.

  • chris zegt op

   beste Hans,
   Ik geloof van je topersime verhaal helmaal niks. Er is heel wat anders aan de hand, en niet alleen in Thailand maar in veel andere landen. Het neo-liberalisme loopt op zijn laatste benen maar regeringsleiders en de zaken-eleite in veel landen zien de (terechte) kritiek op hen groeien: de groter wordende ongelijkheid en de milieu-problematiek (waarvan Corona een gevolg is).
   Het volk moet dus in het gareel of in het gareel worden gehouden. In China heeft men al een systeem geintroduceerd (https://www.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4), andere landen (zoals Thailand maar ook Nederland) probeert het met een apps. Hopelijk in de toekomst op elkaar afgestemd zodat Prayut precies weet waar je als Nederlandse toerist bent maar nog sterker: via big data kan nagaan of je – VOORDAT JE HIER BENT – een mogelijk gevaar vormt.
   Als het zover komt koop ik een oude Nokia zonder internet en gooi ik mijn smartphone in de klong.
   https://medium.com/@anilloutombam/how-big-data-is-going-to-revolutionize-the-crime-prediction-c41877c84608
   https://www.datamation.com/big-data/facebook-and-data-mining.html

 19. PEER zegt op

  Nog steeds welkom !
  Zo voel ik me in Isarn , Ubon Ratchathani.
  Ik heb alle moderne media- en connectiviteitsmiddelen ter beschikking behalve, lees het goed, Facebook.
  Dus wordt niet ‘vergiftigd’
  Ik wordt hier met respect behandeld zoals ik me ook naar anderen gedraag.
  Wie goed doet, die goed ontmoet.

  • Cornelis zegt op

   Ook ik merk er absoluut niets van dat ik minder welkom zou zijn hier in Thailand. We kunnen elkaar dat negatieve gevoel dat sommigen menen te hebben, c.q. waar te nemen, wèl aanpraten, maar m’n immuunsysteem werkt daar nog prima tegen, gelukkig. Een ieder maakt zijn of haar eigen afwegingen.

  • Geert zegt op

   PEER.

   Fijn om te horen dat je er nog niets van merkt.
   Thailand is groter en meer dan Isaan alleen. In die regio heeft de tijd nog beetje stilgestaan en het duurt altijd een tijdje voordat de Isaan de veranderingen voelt.
   Langzaam maar zeker komt het daar ook.

   Trouwens, vandaag zijn de resultaten bekend gemaakt van de verkiezingen in Lampang. De partij van Prayut heeft met voorsprong de verkiezingen gewonnen.
   Het is dus echt duidelijk nu dat de regering EN de Thaise bevolking een andere richting uit willen en af willen van de westerlingen.

   Gegroet,

 20. Guy zegt op

  Ik lees daarnet dat Thai airways bankroet is sinds 1 mei, gelezen in een Engelstalige krant. Ik ben Vlaming, ben altijd vriendelijk behandeld geweest, natuurlijk zijner daar ook ambetante mensen, maar dat hebben we hier ook. En zoals iemand zei, de Filippijnen zijn er ook nog een daar verstaan ze wel engels. En ze willen in Thailand het massatoerisme weg en nog enkel rijke mensen en luxehotels bouwen gelezen in The Bangkok Post. Ze doen wat ze willen mijn geld zal wel overal welkom zijn zeker in zuid-oost-Azië. Leve de keuzemogelijkheden, want die hebben wij wel. Maar toch graag Thailand, maar ik denk dat ze er een ander land willen van maken.

 21. Gerrit van den Hurk zegt op

  En dat gevoel hebben wij de laatste jaren ook.
  Dus wij hebben het een beetje gehad met Thailand. We voelen ons niet meer welkom.
  Dus zoeken wij een ander land.

  • chris zegt op

   Het paradijs op aarde bestaat niet. Dus zolang je leeft moet je water in de wijn doen. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder. En ja, het massatoerisme heeft voor- en nadelen.
   Ik heb prima ervaringen in een land dat nou niet zo bekend stond als vreemdeling-vriendelijk, Ivoorkust; en ik ben vroeger gedrogeerd en bestolen in Italie. Daar kom ik dus nooit meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website