Lezersinzending: Haar eerste keer

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
18 augustus 2019

Hoewel we al meer dan tien jaar samen zijn, samen zijn tussen haakjes, want ik verbleef half in Thailand en half Nederland. Mijn vriendin was in die periode nog nooit in Nederland geweest. Tot begin afgelopen juli van dit jaar.

 

Wat voorafging waren de noodzakelijke stappen, zoals garantstellingformulier door mij en deze even bij de gemeente laten zien om ter plaatste mijn handtekening te zetten. Zodat die overeenkomt met de handtekening op mijn paspoort, na controle door de gemeenteambtenaar krijg je stempel op dit formulier. Dit met wat inkomensgegevens en aantal foto’s van ons beiden en een reisverzekering afgesloten voor de periode van verblijf.

Het geheel meegenomen naar Thailand om het daar compleet te maken met haar gegevens zoals eigenaar bewijs van land en huis. Was in het Thais dus even laten vertalen naar Engels kosten 400 baht. Formulieren die nodig zijn van internet gehaald en ingevuld met tevens een optie voor een vliegticket ook van internet afgehaald, account aangemaakt bij VFS Global in Bangkok. Daar online een afspraak op gemaakt voor inleveren paspoort en de nodige papieren. Met een set papieren voor ons zelf voor de volgde keer, een multiple visum aangevraagd kosten: 3000 baht.

Daar aangekomen scheiden onze wegen, en mijn vriendin ging trapje op voor persoonlijk gesprek over wat ze al doet in dagelijks leven in Thailand, even nog naar beneden voor een paar extra kopieën en na half uur weer buiten.

En nu maar wachten midden in de Isaan of paspoort met visumsticker weer terugkomt. En ja naar vijf dagen komt de post, met de visumsticker er ingeplakt aan. Nu een echt vliegticket bestelt, en gelukkig met EVA air. De staking was net voorbij, kwamen we aan op Schiphol, met zo’n vier kg mango’s en kilo’s ander fruit in de koffer. Richting uitgang, en ja voor eerst in al die jaren controle door de douane koffer open. Geen vleesproducten bij u, nee oké koffer dicht en weer door lopen.

Wat mijn vriendin het eerste opgevallen was, dat het nog licht was buiten. Onderweg met de trein naar Rotterdam keek ze de ogen uit naar de uitgestrekte tarwe en aardappelvelden. Geen rijst? Met zoveel water vroeg ze, daar kon ze wel verandering in brengen volgens haar, hoewel ik van huis uit vroeger in het verbouwen van vlas hadden gezeten, kon geen antwoordt geven of rijst wel kon in Nederland.

De afgelopen weken bleef Nederland haar verbazen, zeker de eerste dagen. Mijn huis staat vlak bij Unesco erfgoed, de van Nelle Fabriek. Een wat kleurrijke wijk, waar ik als geboren Nederlander een beetje afsteek. Op de vraag van haar waar al de blanke Nederlanders overdag zijn, heb maar geantwoord: die zijn aan werk. Verbaast kijk ze mij aan en zie haar denken.

Voordeel van wonen in een grote stad is, dat er veel Chinese winkels zijn waar dezelfde producten te koop zijn als in Thailand, dus was eten geen probleem.

Eind augustus gaan we weer terug naar Thailand, Nederland dan wel weer gezien. De molens, Amsterdam ,Volendam, Scheveningen, Zeeland iets wat ik ook al jaren niet meer had gezien. Zeker Amsterdam de laatste keer dat ik daar was liep de Hari Krisna beweging in de oranje gewaden en de trommels daar nog rond.

Het weer wordt hier weer minder aantrekkelijk en ik mis Thailand meer dan mijn vriendin. Zij wil nog wel langer in Nederland blijven.

Volgende keer, we zullen zien.

Ingezonden door Piet

7 reacties op “Lezersinzending: Haar eerste keer”

 1. Hans zegt op

  Leuk verhaal Piet, ik kom ook uit Rotterdam maar ben al erg lang weg daar. Zal ook voor mij onherkenbaar zijn!

 2. Tak zegt op

  Ik heb een paar keer een Thaise vriendin mee naar Nederland genomen. Ze vonden het fantastisch. Kreeg na afloop de vraag waarom ik in hemelsnaam in Thailand grote delen van het jaar woon. Iets wat ik mezelf ook steeds meer afvraag en de beantwoording steeds moeilijker vind.

 3. Thea zegt op

  Hans

  Voor grote veranderingen in Rotterdam hoef je echt niet lang weg te zijn, zelfs als je een jaar weg bent zie je hoeveel er weer bij gebouwd is en gebouwen die van functie zijn veranderd ( appartementen in gezet )
  Maar alles ten goed hoor, ik vind het erg mooi.
  Gisteren was ik 2 jaar niet in Rotterdam geweest maar had een lunch afspraak op de Meent.
  Dat is me toch een leuke levendige straat geworden , vol met terrassen en leuke kleine winkeltjes.
  Maar ja ik woon in Nederland maar ik mis Bangkok altijd, wat een heerlijke bruisende metropool is dat

 4. khunKarel zegt op

  Op de vraag van haar waar al de blanke Nederlanders overdag zijn, heb maar geantwoord: die zijn aan werk. Verbaast kijk ze mij aan en zie haar denken.

  Dit doet mij denken aan een filmpje wat op Youtube staat (of heeft gestaan) en op enkele TV zenders is uitgezonden.
  Hiet vraagt een man aan een Moslim snorder taxi chaufeur in een wijk in een Duitse stad: waar zijn alle Duitsers? ik ben er nog niet 1 tegengekomen in de hele omgeving! Taxi chaufeur antwoord lachend, die zijn allemaal aan het werk om een uitkering te verdienen voor alle mensen die hier wonen.
  Ik heb zo een idee dat youtube het heeft verwijderd want dit past niet echt goed in het programma van sociaal links. ha ha 🙂

  • Rob V. zegt op

   Ook links kan lachen om stereotypes met migranten, is gewoon humor. Maar als serieus antwoord kun je niet zeggen dat de autochtonen werken en mensen met buitenlandse roots niet. Kijk je naar de cijfers dan zijn de verschillen niet zo groot. Corrigeer je naar opleiding enzo dan is het verschil nagenoeg nul. Wel is het bijvoorbeeld zo dat Turkse of Marokkaanse Nederlanders vaker in de Bijstand zitten. Maar zoom je in dan gaat het om aanvullende Bijstand: bejaarden ex gastarbeiders met onvoldoende AOW, onder het sociaal minimum en dus met aanvulling tot het minimum inkomen wat wij in Nederland noodzakelijk achten om niet te verzuipen.

   De AOW is ook een uitkering, tel je die als zodanig dan hebben autochtonen zelfs vaker een uitkering: http://www.flipvandyke.nl/2014/10/uitkeringen-autochtonen-hebben-er-meer/

   Leuk verhaal van Piet maar als ik hem was zou ik zijn vriendin geen onzin verkopen. Vertel haar dat je in een wijk woont met mensen uit allerlei landen. Dat dat in Nederland niet ongewoon is. Dan kan de vriendin verder zelf een mening vormen of tegen Piet zeggen dat ze liever in een wijk met meer blanken woont (verhuizen naar Wassenaar? Wonen wel een paar bekende half Duisers met blauw bloed).

   Afhankelijk van Piet en haar intresses kun je een leuk gesprek hebben over gemengde culturen en volkeren in Nederland en Thailand. Bijvoorbeeld over hoe ook Thailand een mengelmoes is van (met name Aziatische) volkeren na de verhuizingen en interne kolonisaties van Siam.

   Over humor en kleurtjes gesproken, kan hier wel Koten en de Bie als uitsmijter toevoegen maar even wat moderners:
   https://www.youtube.com/watch?v=dCk6fSQ21rY&t=64s

   • Rob V. zegt op

    Zonder poststempel: https://www.youtube.com/watch?v=dCk6fSQ21rY

    Anders missen we het leukste deel: ‘(immigratie officier:) ik doe willekeurige checks op de mensen, en met willeurige bedoel ik de bruine en zwarte mensen. De gele geven geen probleem, die zijn erg volgzaam/nederig’ 555

 5. Rob V. zegt op

  Maar ach zo zijn er ook Thai die kort door de bocht, feitelijk onjuist hun farang vertellen over ‘boeddha huwelijk’ en dat geesteshuisjes en offers ook voor boeddha zijn. Goed bedoelde versimpeling maar op fe lange duur verwarrend voor de ander in mijn ogen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website