Beste lezers,

Probeerde laatst op een politiebureau in de Noord-Thaise provincie Nan uit te leggen dat we in ons agro-tourism plattelandshuisje ’s nachts geen oog dicht doen door discogedreun van buurtfestivals, tempelfeesten en house-parties. Geluidsterreur, lazen we, houdt grote delen van Thailand ’s nachts in een oorverdovende greep. Thai lijden er onder, maar zijn te bescheiden om te klagen.

Wat ons meteen opviel op dat politiebureau is dat niemand ook maar een woord Engels sprak. In een land dat profiteert van zo’n 35 miljoen buitenlandse toeristen per jaar!

Agenten van de Tourist Police wilden de volgende dag met ons op de foto, maar hielpen ons evenmin. In redelijk Engels zeiden zij ons dat het onze eigen schuld was: hadden we maar niet in het festive season moeten komen! Geen agent kwam ’s avonds eens langs om eens mee te luisteren naar de pestherrie.

Wij voelen ons in de steek gelaten, vliegen nu maar eerder dan gepland naar huis.

Ligt dat nou echt aan ons?

Ingezonden door Joe

20 reacties op “Lezersinzending: Geluidsterreur houdt grote delen van Thailand ’s nachts in een oorverdovende greep”

 1. ruud zegt op

  Als de Thai in het dorp het goed vinden, zal het aan u liggen.

  Dit is Thailand, met andere regels dan Nederland, en de gemeenschappen op het platte land maken voor een groot deel hun eigen regels binnen de gemeenschap.

  Al weer vele jaren terug was het hier in een dorp ook vaak tot ’s morgens vroeg een hoop lawaai bij het een of andere festival.
  Tegenwoordig gaat het volume om middernacht echter omlaag.
  Waarschijnlijk, omdat er ook veel mensen in de stad werken, en dus vroeg op moeten.
  In een agrarische gemeenschap ver van de stad bestaat geen tijd.
  Het rijstveld is geduldig en kan ook wel een uurtje later worden bewerkt, of een dag worden overgeslagen.
  Want groeien kan de rijst zelf wel.

  • rori zegt op

   Als het medio 5 a 6 februari is geweest. Zaten jullie midden in een boehistisch feest.
   Verder chinees nieuwjaar is ook gevierd.
   Huwelijken komen ook vaak voor net als overlijdens.

   Hier in een klein dorp met 6 tempels op de kortste afstand 300, daarna 500, 1500, 2000, 2500 en 5000 verste is de regel.
   Om 4.30 uur luiden de bellen om de monniken te wekken voor het ochtendritueel.

   Als er iemand is overleden dan gaat vanuit de organiserende tempel om 6.00 uur de geluidsinstallatie aan.
   Wel zodanig dat of je wilt of niet je wakker word. Nu is het een klein probleem als er of 3 overlijdensceremonies gelijktijdig worden gehouden.

   Om 7.30 stopt het muziek cq kattengejammer van de tempel en gaat de monnik voor in gebed. Mag iedereen horen.

   Om medio 8 uur volgen de gemeentelijke berichtgevingen en worden er allerlei meldingen gedaan.
   Ik heb met schoonmoeder en de vrouw afgesproken als het een bijeenkomst is waar te eten en te drinken valt wij vooral NIET als laatste aanwezig zijn. 😉

   Daarna is het overdag redelijk rustig tot een uur of 4 in de middag. Waarna de “feesten” en ceremonies doorgaan tot meestal niet veel later dan 10.00 uur.
   Dan is het ook echt stil.
   Misschien zit ik op een gunstige plek waar gewerkt word van een 5 uur tot een uur of 11 a 12.
   Daarna wat siesta en dan van een uur of 3 tot een uur of 6.

 2. Tino Kuis zegt op

  Natuurlijk ligt het niet aan jullie. De vraag is wat je kunt doen als je last hebt van die kutherrie.

  1 er zijn wel degelijk wettelijke bepalingen over maximale geluidsoverlast en die staan in de link hieronder. In het kort: langer dan 8 uur 90 of meer decibel is verboden en strafbaar. Maar hier gaat het dan vooral over de gezondheidseffecten op het gehoor. Daar moet de politie iets aan doen. Ze willen dan wel bewijs.

  https://soundgoodproject.files.wordpress.com/2015/09/in09_102_byinternoise2009cdrom.pdf

  2 dan is er de ergenisfactor. Wat jullie meemaakten., of blaffende honden om 2 uur ’s nachts van de buurman, of pubers op opgevoerde motoren. Daar kun je op twee manieren wat aan doen: vriendelijk vragen bij de bron om wat minder of korter geluid, en eventueel het dorpshoofd benaderen.

  Of het helpt is een tweede. Ik heb zelf eens een geluidswagen aangesproken die stond te tetteren naast een crematie. Ze zeiden niets maar gingen wel weg.

  Soms is het gevaarlijk te klagen…..In Bangkok was een aantal dagen geleden een inwijdingsceremonie voor monniken, dat is een echt en kostbaar feest! In een nabijgelegen school was net een toetsingsronde voor de universiteit aan de gang, en ze vroegen de tempel het geluid te dempen. Daarop hebben een 20-tal dronken feestgangers die school aangevallen, vernielingen aangericht en leerlingen verwond en seksueel benaderd. Dat staat hier:

  http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/crime-crime/2019/02/25/temple-goers-asked-to-lower-noise-level-vandalize-school/

  Ze worden vervolgd:

  http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/crime-crime/2019/02/26/24-men-charged-over-assault-on-bangkok-temple-school/

 3. Ruud010 zegt op

  Als je in Thailand komt wonen, ga er dan niet vanuit dat Thai zich aan jou aanpassen. Buurtfestivals, tempelfeesten, houseparties: dat alles gaat gepaard met de geluidsboxen op de volle geluidssterkte. Hoe men dat volhoudt en hoezo men dat prachtig vindt: is mij een raadsel. Feit is dat men dat zo doet en dat het zo gebeurt. Sinds jaar en dag. Buurtfestivals betreffen de Thaise lokale gemeenschap, tempelfeesten de Bhoedistishe riten, houseparties bv een trouwpartij. Vreemd vind ik het dan om je als in Thailand neerdalende buitenlander je bij de politie te beklagen. Dacht je nu werkelijk dat “men” zich maar aan jou moet anpassen. De redenering: “als jij er niet was komen wonen, had je het niet gehoord” klopt absuluut!

 4. Taaruud zegt op

  Als je rust en stilte erg belangrijk vindt, moet je heel goed uitkijken waar je gaat wonen. Observeer maandenlang hoe het staat met geluidsoverlast. Als dat goed zit, dan pas je daar vestigen. Dan nog kan her gebeuren dat íemand het terrein tegenover jou huurt en er een festival begint. Het is zeker erg zuur als je in geluidsterreur terecht komt.

  • Jasper zegt op

   Alleen uitkijken helpt niet. 10 jaar lang wisselende buren gehad, soms contact, soms niet, maar altijd vriendelijk, aanspreekbaar Sinds 1 maand nieuwe buren, de speedgebruikers/dealers van de hell. Dag en nacht geschreeuw, vechten, harde muziek en (vreemd genoeg) gebruik van een slijptol elke avond.

   Omringende thaise buren raden ons af zelfs maar te gaan praten, is te gevaarlijk, kans op een mes in mijn buik. Wij vertrekken morgenochtend naar een hotel om hier weg te zijn….

   Verder is Thailand gewoon een ontzettend luidruchtig land. Keiharde uitlaat geluiden, pickups met waanzinnig hard staande speciale geluidsinstallaties om 2 uur snachts door het stadje…. Wen er maar aan, of verlaat het land!

 5. erik zegt op

  In een ‘home’- of een gereedschapswinkel kun je oordoppen kopen; die grote, rood en zwart, dingen die betonboorders en slopers dragen. Ga daarmee slapen en heus, het went, je kunt er mee pitten.

 6. J. Argus zegt op

  Met alle respect maar volgens mij maakt Ruud een cruciale fout: de persoon die hier klaagt en vraagt over nachtelijke discoterreur is niet in Thailand komen wonen, blijkt uit het stuk, maar is hier op vakantie. Even lekker bijtanken. Nou, vergeet je oordoppen maar niet, als je in Thailand op vakantie gaat! Las er vanochtend nog een stuk over in de Bangkok Post, ik citeer er letterlijk uit: “Noise, noise, noise. It is enough to drive a sane person insane.”
  Bovendien: dergelijk lawaai na middernacht is in Thailand bij wet verboden, zeggen mijn Thaise buren, die trouwens ook erkennen dat Thaise mensen er net zoveel last van hebben.
  Dus Ruud, het spijt me erg, maar toeristen die in Thailand op vakantie komen, brengen zichzelf mee, hun eigen normen en waarden. Zij hebben daar alle recht op. Ik geef toe dat heel wat NL-ers die in Thailand zijn gaan wonen, gezien hun opvallende gedragingen in de specifieke vakantieoorden, zichzelf met hun normen en waarden, kennelijk hebben thuis gelaten!

  • Jasper zegt op

   De meeste NL ers die in Thailand wonen zijn keurige mensen die over het algemeen “de specifieke vakantieoorden” vermijden, meneer!
   Het zijn juist de toeristen daar die zich misdragen, de Engelsen voorop.
   Toeristen dienen toch echt rekening te houden met de normen en waarden van een land, en anders kunnen ze van een heel koude kermis thuiskomen.
   Staat mij een man bij die in Burma de stekker uit een geluidsversterkte monikken recitatie trok…was toch 3 maanden gevangenisstraf, geloof ik.

  • bert zegt op

   Wij wonen ook in BKK, in een normale moobaan met 500 huizen.
   “s Avonds kun je een kanon afschieten, want iedereen moet ’s ochtends weer vroeg op om te gaan werken voor de hypotheek en de PL voor d eauto’s.
   Af en toe als er een bruiloft is of iemand wordt monnik hoor je ’s ochtends wel een geluid, maar dat is niet vaak en als de wind uit de verkeerde hoek komt hoor je af en toe een bandje spelen uit een restaurant 3 km verder op.

 7. Adrie zegt op

  Heb zelf goede ervaring met geluidsoverlast, woon in Bangkok tegenover Neon-Market (Ratchathewi-Makkasan) tot 12 uur is het een oorverdovend lawaai, maar precies om 2400 is het stil. Waarschijnlijk zal dit zeer streng worden gehandhaafd.

 8. Rob zegt op

  Tja dat heb je in Thailand, vaak geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd maar wel grote TV en giga geluid installatie waar bij de volume knop maar 1 stand heeft MAX.
  Maar goed dan is er toekomst voor de audicien, maar gek blijft het wel, ik vind dat Thai niet echt rekening met elkaar houden.

 9. Guy zegt op

  In Thailand wonen/lang verblijven, heeft voordelen maar zoals alle medailles ook nadelen.
  De thai hebben nu eenmaal hun cultuur en gewoontes – al eeuwen lang…

  Als je van rust en stipt toegepaste wetgeving houd dan kies je beter een ander land of toch een vooraf goed bestudeerde locatie.

  Trouwens niet alleen Thailand kent dit soort, voor jullie hinderlijke, lawaai. n Cambodja is het al evengoed zo.Persoonlijk stoort mij dat niet erg en ik aanvaard de gebruiken van het land en zijn bewoners.

  Oftewel wennen oftewel terug naar huis….

 10. jozef zegt op

  Ik heb meer respect voor mensen die zich niet laten wegjagen maar opkomen voor hun recht . A sociaal gedrag en domheid van anderen hoef je nooit te accepteren .

  • Jasper zegt op

   Wat als asociaal beschouwd wordt verschilt van land tot land. Het is niet asociaal om je muziek keihard aan te zetten, integendeel, nu kan iedereen meegenieten tot in de wijde omtrek. Dat is sanoek maximalisatie!

 11. Ger-Korat zegt op

  Woon in de stad Nakhon Ratchasima, dit is een grote en uitgestrekte stad. In de buurt een groot stadion en vele restaurants. Echt nooit is het lawaaierig, het is soms zo erg dat ik ’s morgens alleen de vogels hoor. Geen blaffende honden terwijl bijna elk huis in mijn Moo-baan diverse honden hebben, geen feesten, zelfs de buren hoor ik bijna niet, geen lawaai van het verkeer terwijl er diverse grote wegen op een paar kilometer afstand zijn. Heb een beetje het omgekeerde probleem dat het te stil is en geen mensen hoor want velen zijn voortdurend niet-thuis. Daarentegen woont mijn vriendin in een groot dorp..de hele dag door mededelingen door microfoons van de amphur, optochten van school, evenementen rondom de centrale markt, motorfietsen met enorm veel lawaai auto’s met speciale herrie-uitlaten, vele familiefeesten, etc. Kortom voor de stilte ga ik naar de grote stad en voor het lawaai naar de dorpen.

 12. fred zegt op

  Net daarom ben je altijd best om in Thailand te huren. Zit er iets je dwars ben je gelijk weer weg. In Thailand moet je je niet te veel hechten…..aan niks eigenlijk.

 13. j.a. zegt op

  Nee dat ligt niet aan jullie en ik woon er al 12 jaar

 14. rentenier zegt op

  Ik nestelde me in een klein plattelandsdorp Ban Phet in het Chaiyaphum district omdat het me rustig leek maar niets was minder waar. Na een gesprek met een ambtenaar die bevriend wou worden, over wat ik zag en hoorde en hoe dat door de beugel kon, vertelde hij me dat de dorpen in die regio hun eigen regels hadden en zich niets van Bangkok aantrokken en iedereen paste zich daar aan en anders vertrokken ze. Ik vertrok na 6 maanden en nestelde me nabij het strand in de buurt van Ban Phe. Gedurende Thaise feestdagen zitten de resorts hier vol en Thai kunnen zich zonder Karaoke niet vermaken en er zijn er altijd die hun woordje moeten doen en daarbij gaat de installatie op Max. Maar dat duurt over het algemeen 1 a 2 nachten en dan zijn ze weer weg. Mijn buren met resorts passen zich na goede gesprekken keurig aan en draaien het volume om 22.00 tot redelijkheid terug. Ik heb een buurvrouw die met ’n Zweed schijnt getrouwd en 6 maanden Zweedse zomer daar doorbrengt en de andere 6 maanden hier. Hij sluit zich met zijn oordoppen en wifi op en zij gaat haar gang met een tent dat een rstaurant zou moeten zijn maar inmiddels is verwilderd naar een soort bar en meiden uit de buurt die zich sexy opstelklen naar de overmatig alcohol gebruikende Zweden die op de tent afkomen. Vooral als de klandizie ondermaats blijft gaan bij de dames de frustraties de overhand nemen en gaan ze zich met alcohol en karaoke vermaken maar dat werkt niet en is voor mij onaanvaardbaar. Ik weet dat ze de politie betaald om het een en het ander door de vingers te zien dus was me duidelijk dat iik niet naar depolitie hoefde te gaan. Ik ben mmet mijn gasten en mijn huurovereenkomst met beschreven optie’s tot een duur van 20 jaar wat duidelijk maakt dat ik me voor een lange termijn ben komen vestigen, naar het gemeentehuis gegaan. Die stuurden een ambtenaar met overheidswagen want mijn vraag was wat voor soort zaak het was en wat was dan toegestaan? Ik kreeg geen duidelijk antwoord maar zag de overheidswagen en had de mogelijkheid even ongemerkt te observeren. Ondanks de mooie glimlach van de dame in kwestie die zich als de koningin van de omgeving gedraagt want ze woont hier langer dan ik, is de overlast voor 95% verdwenen. Alleen als haar Zweedse man eens even een paar dagen weg is, heeft ze zichzelf niet in de hand. Een paar weken later reed er een politie wagen met geopende ramen voorbij en keek naar mijn erf…. ze stopten bij een hotel verderop. Iemand kwam zeggen dat de politie mij wilde spreken maar ook mijn aanwezige vriendin die staat ingeschreven op het eigen adres in Bangkok. Zij weigerde mee te gaan. Ik pakte m’n papier bij elkaar en ging mee. Er was een onsamenhangend gesprek waaruit bleek dat ze niet wisten wat ze met me aanmoesten. Alles bleek in orde en ze vroegen: ‘how about your wife’. Ik antwoordde dat ik geen vrouw heb en als ze de aanwezige dame bedoelen, die bezoekt me regelmatig in de weekenden. hun antwoord was dat ze me geloofden en ik kon gaan. Ik begrijp dat ze zijn gestuurd omdat de overlast bezorgende dame zich heeft beklaagd bij haar grote broer (de hoge agent die maandelijks geld komt ophalen), dat ze door mij gehinderd wordt. Maar de politie restte niets meer dan me te intimideren maar dat geeft niets. De ‘grote broer’ rijd nog wel eens voorbij met een gedrag alsof hij zich een beetje schaamt. Ik ben heel blij met de actie van de gemeente die hun werk goed hebben gedaan. Ik groet de buren gewoon vriendelijk en ik krijg wel eens een groet terug met een gezicht alsof ze kiespijn hebben. Ik kan het hier nu heel goed uithouden. Blijf gewoon netjes en niet provoceren. Persoonlijk aanspreken werkt meestal niet, vooral niet als er alcohol in het spel is. Politie kan niets omdat ze in het informele circuit zitten maar er is een overheid die dingen toestaan zplang er geen klachten komen en dan moeten ze de ‘regels’ volgen. Dat is volgens mij de enigste weg.

 15. Joe zegt op

  Waar ter wereld krijg je binnen een etmaal tientallen reacties van ervaringsdeskundigen als je een vraag hebt over Thailand? Op het onvolprezen thailandblog.nl ! Bravo dus voor het hele thailandblog-team!

  Dit prachtblog en alle respondenten worden reusachtig bedankt – we hebben veel geleerd van alle reacties en zullen, die zorgvuldig gelezen hebbend en ook gezien en vooral gehoord onze eigen ervaringen, zeker niet in Thailand gaan wonen: we waren hier eenvoudig op vakantie en zijn daarbij tot onze grote teleurstelling wekenlang uit ons normale nachtelijke slaapritme gehouden door monotoon discogedreun.

  Als je in het uitgaanscentrum van Pattaya gaat zitten, dan zou je misschien nog kunnen zeggen: daar heb je zelf om gevraagd. Maar in zo’n agro-tourism vakantiehuisje tussen de rijstvelden in de noordelijke provincie Nan, die door de brochures wordt beschreven als landelijk, ozo kalm en vredig, daar verwacht je zoiets niet, toch?

  Thailand’s toeristische propagandadienst TAT, nota bene een overheidsorganisatie met een gouverneur aan het bewind, mag zich dat gerust aantrekken: wij voelen ons bedrogen. Trouwens ook door vertegenwoordigers van de inhalige lokale hotellerie, die het ons nota bene kwalijk nemen dat wij er wat over durven te zeggen en de brutaliteit hebben er over te schrijven, want dat schaadt hun (financiele) belangen….welja!

  Weest dus gewaarschuwd voor Nan, waar de veelgeroemde stilte doorgaans oorverdovend uitpakt !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website