Aansluitend op het artikel over dit onderwerp op Thailandblog afgelopen vrijdag 30 april, waarop ik enkele reacties heb geschreven omdat ik al eerder dat gele vaccinatieboekje propageerde in dit blog.

Daarin beschreef ik dat ik in februari al de bevestiging had van GGD West-Brabant, dat bijschrijving van de Covid vaccinatie geen probleem zou zijn; desalniettemin deelde dezelfde GGD mij vorige week mede dat ze dat er geen bijschrijving gegeven zou worden. Hierop volgde mijn bezwaar en dat resulteerde in de toezegging dat men alsnog bereid zou zijn die bijschrijving te verstrekken.

Vandaag, 3 mei, mocht ik de proef bij de som nemen toen ik zelf voor mijn eerste vaccinatie bij GGD-locatie Bosschenhoofd/vliegveld Seppe (tegenwoordig Internationaal vliegveld Breda😊) verscheen. En wat gebeurde, zal niemand verbazen: de eerste twee medewerkers aldaar weigerden en moest ik luid (letterlijk, want veel geduld heb ik niet meer met deze organisatie) en duidelijk vertellen dat ik dan maar alsnog naar de huisarts zal gaan en dat deze handelswijze onacceptabel is.

Uiteindelijk kwam er een senior medewerker bij en die wilde me alsnog de sticker geven. Dus gaf ik hem mijn boekje en even later kwam hij terug met inderdaad de sticker en de datum (3 mei); geen dosis, geen stempel en ook geen handtekening/krabbel. Toen ik daar opmerking maakte wilde hij nog wel zijn krabbel zetten (zie bijgaande foto).

Pas toen ik thuiskwam ik erachter dat de stempel en zelfs een naam van de vaccinatie zetter (GGD West-Brabant) ontbrak. Dit ga ik nu aan de GGD West-Brabant doorgeven dat dat zo toch niet kan, waarbij ik ze ook een kopie van het boekje van een kennis zal geven waarin men duidelijk ziet hoe het wel hoort. Met andere woorden moet ik, de “patiënt”, de GGD West-Brabant nu leren hoe het wel moet.

Ben benieuwd hoe de ervaring met andere GGD ‘s zijn?

Ingezonden door Harald

43 reacties op “Lezersinzending: Gele vaccinatieboekje en bijschrijving Covid vaccinatie door GGD”

 1. Karel zegt op

  Ik volg op Thailandblog de discussie over het hele vaccinatie-onzekerheden met veel interesse omdat ik ook zo’n exemplaar heb, ook nog gevaccineerd moet worden, en ook graag terug wil naar Thailand. Maar toch vraag ik me af of dat boekje wel meerwaarde heeft. Want er wordt om een datum, een vaccinnaam, een sticker, een stempel en een handtekening gevraagd, maar wat zegt dat de Thaise immigratieofficier die mijn inreisdocumenten controleert? Stempel en handtekening zijn in het Nederlands. Behalve de sticker zijn alle gegevens zelf in te vullen. Het gekrabbel van een ggd-medewerker (professional?vrijwilliger?geschoold?) doet ook maar kinderlijk aan. En waarom is er zoveel schroom en weerstand om zo’n boekje in te vullen? Welke instructies hebben die medewerkers? Geen, denk ik dan als ik de ervaringen lees. Daarbij is het boekje internationaal niet erkend als reisdocument. Tot slot: in de EU is men bezig met een rechtsgeldig corona”paspoort”. Dus waarom al die moeite?

  • chris zegt op

   Ik schat dat je niet eens bij Immigration terecht komt want de eerste tekenen wijzen er op dat de airlines vaccinatie verplicht zullen stellen bij internationale vluchten.
   En als de airline het boekje goedkeurt gebeurt dat waarschijnlijk ook door Immigratie die niet zelf de controle gaan uitvoeren, denk ik (behalve bij verdachte airlines).

   https://www.bbc.com/news/business-56460329

  • Jozef zegt op

   Karel, idd is men in Europa bezig een soort van attest/bewijs van vaccinatie uit te werken, maar dit zal enkel voor reizen binnen Europa gelden.
   Kunnen we dit gebruiken om naar Azie, Amerika of Afrika te reizen. ??
   Groet, Jozef

   • Peter zegt op

    Wat jij niet weet Jozef, weten wij ook niet. Maar iets in altijd nog beter dan niets!

    En iets wat slechts in Europa rechtsgeldig is, zal in de rest van de wereld niet geaccepteerd worden. Er zal ongetwijfeld een document komen wat internationaal erkend wordt en ik zou me niet verbazen als dat toch het gele boekje wordt.
    De uitgever van het boekje is reeds geruime tijd in overleg met de overheid.

    Met vaccinatienummers en stempels toon je aan dat je gevaccineerd bent. Zwak punt is echter, dat de eigenaar van het boekje zelf zijn gegevens moet invullen dus fraudegevoelig. Krijgt ongetwijfeld een vervolg.

  • Janin Ackx zegt op

   Het geel vaccinatie boekje is wel degelijk internationaal erkend, niet als reisdocument maar wel als bewijs van vaccinatie.

   • Pieter zegt op

    Dan heeft dat gele boekje nul en generlei waarde want als grosso modo alle landen van het noordelijk halfrond plus australie klaar zijn met vaccineren hoeft kan iedereen dat boekje gewoon thuis laten, zoals nu ook al het geval is voor alle vaccinaties die de meesten van ons al kregen als kind tegen difterie, kinkhoest, bmr, etc etc. Vraagt niemand naar!

  • Ger-Korat zegt op

   Het gele boekje draagt geen enkel identiteitsgegeven, ik mocht er in het verleden zelf de namen van familie invullen. Daarnaast is het `per 1000` stuks te bestellen, gewoon naar de drukkerij om de hoek en je hebt zo een stapeltje gele boekjes identiek als war de GGD heeft. Een ieder die klaagt en graag wil dat het gele boekje gebruikt kan worden als dokument om aan te tonen dat je gevaccineerd bent zou eerst hier over na moeten denken. Daarnaast heeft het sinds 1 mei al geen nut meer als je naar Thailand wilt want vaccinatie of niet je dient evenlang in een quarantaine hotel te verblijven. Wat mij betreft mag het gele boekje de kast weer in, ik zelf gebruik het louter en alleen om te kijken welke en wanneer ik mijn vaccinaties in het verleden heb gehad voor een eventuele vervolgvaccinatie. Een paar-vaccinatiestickers welke ik in Thailand heb verkregen heb ik er zelf aan toegevoegd om maar een voorbeeld te geven. Het is louter iets voor jezelf en niet voor een ander.

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Harald, a.s. maandag ben ik aan de beurt voor prik-2 en ik zal hier vertellen hoe men dat hier oppakt.

  Maar iets anders. Na prik-1 kreeg ik mee een brief met opdruk GGD-GHOR en daar zit een registratiekaart coronavaccinatie aan. Ik heb daarvan een kleurenkopie gemaakt en die kaart zit nu keurig in mijn gele boekje geplakt, een pg verder. Dat is het bewijs van prik-1. Batchnummer en volume staan er keurig op. Maandag zal ik het stickertje van prik-2 vragen en een pootje vd arts. Weigert men het pootje dan vraag ik mijn huisarts.

  Het is buitengewoon vervelend dat er geen landelijke gedragslijn lijkt te zijn.

  • Ed Zwart zegt op

   Bij GGD in Geleen hetzelfde, geen beschrijving in het gele boekje.
   Moest de registratie die je mee krijgt maar in het boekje plakken.
   Ppfffff

 3. J.R zegt op

  beide prikken gehad bijschrijving in het gele boekje geen probleem in Goes

  • Kees van Keulen zegt op

   Goed te horen J.R. ik mag volgende week mijn eerste halen in de Zealandhallen en neem mijn gele vaccinatie paspoort mee.

  • HAGRO zegt op

   3 mei vaccinatie gehad in Groot Ammers. Netjes hebben ze alles ingevuld met sticker!

 4. ton zegt op

  Eerste vaccinatie in Houten gehad. “Injectrice” zelf tipte mij vanuit haarzelf om volgende keer mijn gele boekje mee te brengen, zodat de 2 corona-vaccinaties erin genoteerd konden worden. Dat is pas proactief meedenken.

 5. Any zegt op

  Krijg ik een vaccinatiebewijs na de prik tegen corona?

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/krijg-ik-een-vaccinatiebewijs-na-de-prik-tegen-corona

 6. Huib Baak zegt op

  Beide prikken gehad. Zijn door GGD Haaglanden probleemloos in het gele boekje geregistreerd. Tevens een bewijs op papier meegekregen waarop beide prikken met naam en toenaam zijn vermeld. Ook in het engels. Wordt door de ambassade van Thailand in Den Haag en op het vliegbdld in Bangkok geaccepteerd.

 7. Teun zegt op

  Wij hebben het facinatie document met sticker dat je krijgt, zelf in het gele boekje vast geniet. Geen probleem en is ook opgelost.

 8. Pada zegt op

  Hallo Harold,
  Ook in Schiedam wordt na de eerste en de tweede prik de sticker ingeplakt in het gele boekje. Plus handtekeningen medewerker GGD en stempel van de GGD. Als je bij de incheckbalie van de GGD prik lokatie aangeeft dat je het vaccin wil laten bijschrijven in het gele boekje, wordt de desbetreffende medewerker erbij geroepen. Totaal geen probleem. Groet Pada

 9. Ed zegt op

  eerste prik gehad bij GGD Utrecht, geen enkel probleem met gele boekje. Keurig afgestempeld GGD , getekend en met vaccinatie sticker.

 10. Peter zegt op

  Vandaag 4 mei , mijn eerste vaccinatie gehad in Veenendaal
  Verschillende medewerkers gaven zelf al aan dat een en ander in het gele boekje zou worden vermeld ,
  ik hoefde er zelf niet eens om te vragen
  Zo kan het dus blijkbaar ook ! Klasse !
  Jammer is het dat er blijkbaar GEEN landelijk eensgezind beleid is
  Peter

 11. Loe zegt op

  In Maastricht weigert men ook het boekje in te vullen.

 12. Arno zegt op

  Ik mijn eerste prik in het SFG ziekenhuis in Rotterdam gehad. Vroeg ook of ze hem in mijn gele boekje wilde zetten, antwoord was nee “wij weten niet of dat mag en kan” hoofd erbij en vertelde mij dat ik dat er wel zelf in kon schrijven! Moest anders maar naar de GGD gaan, maar de GGD vertelde mij dat ik bij de RIVM moest wezen omdat die over de Corona-vaccinaties gaan. Deze instantie wist ook niet hoe dat werkte en verwees mijn naar de GGD, snap u het nog?

  Al met al is mijn gele boekje nog LEEG nu.

  Heb wel de registratiekaart coronavaccinatie, van het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu

 13. Jaap zegt op

  Boekje netjes meegnomen maar huisarts wou niet, los kaartje ivm tijd. Slaat nergens op. Boekje heeft alle inentingen en nu een los kaartje erbij.

  Ivm tijd ook heel snel de naald eruit getrokken dus vaccin liep ovef mijn arm en drupte er bij mijn elleboog af. Maakt niet uit werd me verteld. Nou dan kunnen we standaard de doses wel halveren dus.

  Hele gebeuren is uiterst amateuristisch.

 14. haki zegt op

  Vaker rijst natuurlijk de vraag wat de waarde is van dat gele boekje en de inhoud ervan. Wel, dat gele boekej is niet voor niets een internationaal vaccinatieboekje en geeft veel meer kans dat de immigratie van andere landen (met name non EU-landen) het accepteren dan zo’n uitgeprint/gekopieert registratie formulier in de Nederlandse taal. Leuk voor nationaal gebruik, maar dan geef ik het gele boekje toch meer kans dat ik in Thailand geen problemen krijg, hetzij bij immigratie of bij verplichting al dan geen quarantaine.
  Helaas heeft men mij geen Engelstalige brief gegeven zoals mij aanvankelijk was toegezegd en kennelijk ook door de GGD Den Haag verstrekt wordt.

  Ook wordt hier over dit onderwerp soms het EU vaccinatie certificaat aangehaald. Ten eerste is dat er nog niet en moet dat, na de goedkeuring in het EU parlement, nog goedgekeurd worden door diverse instanties, waaronder de nationale parlementen; ten tweede wordt steeds duidelijk gesteld dat het voor ín de EU is, dus niet buiten de EU.

  Nog een leuk detail wat ik vandaag hoorde op de Duitse radiozender WDR over de internationale en nationale janboel met de vaccinatiebewijzen, dat men nu ook op haar hoede is voor vervalsingen. Kennelijk zien criminelen hier ook een kans.

 15. Onno zegt op

  Karel,

  Inderdaad ben ik net als jij te keer gegaan in Zoetermeer GGD, toen deze weigereden
  iets in het boekje te zetten. Tot de zittende arts (BIG geregistreerd) ben ik gegaan, deed of zij er niets van wist/ook niet kon meewerken zei zij.
  Ben na 2x Rotterdam terecht gekomen bij een vriendelijke locatie (Rotterdam) manager die alles keurig regelde!
  Ik denk dat wij deze ” waardeloze ” organisatie bij diverse GGD’s verder moeten aankaarten. (hoofdkantoor?)

  Onno

 16. Gust zegt op

  Ook in het vaccinatiecentrum in Turnhout ( Belgie) weigert men de vaccinaties in te schrijven in het gele boekje

 17. Onno zegt op

  Arno,

  Ga maar naar de locatie (van Nellefabriek Rotterdam), daar wordt het geregeld!

  Onno

 18. Michel zegt op

  Een vaccinatieboekje voor Covid of een Coronapas (dat binnenkort in Europa ingevoerd wordt) is pure discriminatie voor de mensen die geen vaccin willen. Een vaccin is niet verplicht, dan moeten ze ook geen beperkingen opleggen d.m.v. deze 2 documenten.

  Als de grote meerderheid binnen afzienbare tijd gevaccineerd is zal de rest wel genieten van de groepsimmuniteit. Ik wil dan vrij kunnen rond reizen als alle anderen. De overheid kan mij niets verplichten. Net zoals een griepvaccin evengoed niet verplicht is.

  • herman buts zegt op

   Discriminatie wil zeggen dat men niet op gelijke basis behandeld wordt. U weigert op vrijwillige basis de vaccinatie, er is hier dus geen sprake van discriminatie. u wordt gelijk behandeld als u aan gelijke voorwaarden voldoet ,wat in uw geval duidelijk niet zo is .

  • Marc zegt op

   Ik neem aan dat je discriminatie in een negatieve context bedoeld!
   Niet gevaccineerd betekent vooralsnog dat je een gevaar bent voor anderen en jezelf in een “reisgebied” dat (mogelijk) niet gevaccineerd is. Dus als je vrij wilt zijn in je keuze, prima, maar dan zal je bij bepaalde massale gelegenheden, zoals o.a. reizen in groepsverband (o.a. vliegen) geweigerd MOETEN worden totdat Corona helemaal verdwenen is. Dat is geoorloofde/positieve discriminatie! Het feit dat ik een voetbalstadion niet in mag omdat ik geen kaartje heb is ook een geaccepteerde discriminatie.
   Hoe kom je er toch bij? Lekker klagen. Beter een prik te halen.

  • Ger-Korat zegt op

   Jouw overheid kan je dan wel niets opleggen, maar de overheid van het land waar je naar reist kan simpel zeggen dat je er niet binnen komt want je bent immers geen inwoner van dat andere land en hebt daardoor geen rechten aldaar. Of de vliegmaatschappij kan zeggen dat je een potentiële bron van besmetting bent voor anderen en daarom niet mee mag. Ik vloog afgelopen zaterdag naar Thailand in een groot vliegtuig met maar ongeveer 25 passagiers waarvan de helft Thais. Nou ik ben ver van deze Thais gaan zitten en heb er verder geen enkel contact mee gehad omdat deze geen coronatest hoeven te doen om naar Thailand te gaan en daardoor een bron van besmetting kunnen zijn in het vliegtuig. Wat mij betreft mogen ze als straks iedereen te kans heeft gehad om vaccinaties te krijgen de regel invoeren dat degene die niet tegen corona zijn ingeënt een verplichte partikuliere covidtest a 150 Euro laten afnemen en/of een inreisverbod te geven in een ander land.

  • Bert zegt op

   Overheid zal er ook wel terughoudend mee zijn, maar particulieren bedrijven kunnen zelf eisen stellen voor toegang tot hun bedrijf. Verschillende vliegtuigmaatschappijen hebben dit al aangekondigd.

 19. Dik Westerveld zegt op

  Het zogenaamde gele vaccinatieboekje heeft geen enkele rechtsgeldige betekenis.

  Het zal waarschijnlijk belangrijker zijn om de geprinte GGD/GHOR verklaring na de twee vaccinaties goed te bewaren !

  Het is internationaal nog volledig onduidelijk wat geaccepteerd zal worden als bewijs voor geldige Covid vaccinatie. Mogelijklijk zal dit een electronische verklaring worden zoals de geprinte verklaring van de GGD/GHOR.

 20. Christiaan zegt op

  Ik begrijp niet, waarom sommige GGD’s weigeren of moeilijk doen om de vaccinaties in het gele boekje te doen.
  Daar is dat vaccinatieboekje toch immers voor!

 21. Jan+van+Bommel zegt op

  Zojuist de 2de prik gehaald bij de GGD Zaanstreek-Waterland. Zowel bij de eerste als tweede prik geen enkel probleem om ze in het gele vaccinatieboekje te laten registreren. De bijbehorende Pfizer-stickers werden keurig ingeplakt en van een datum voorzien.

 22. Marc zegt op

  Beste man, maar er toch geen drama van; waarom klagen om een medewerker die iets voor je heeft willen doen en feitelijk geen blaam treft. Werkt vast motiverend voor hem……waar ben je mee bezig?
  Stempel in dit boekje heeft dus totaal geen legale waarde. Leuk voor jezelf slechts. Het is gewoon geen officieel document en Jan en Alleman kan er een stempel en paraaf inzetten. En dat blijkt dus ook. Wat wel belangrijk is is het briefje dat je mee gekregen hebt, de “Registratiekaart coronavaccinatie” van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid van ministerie van WVS. Nadat je vaccinaties voltooid zijn (2x voor Comirnaty) ben je zeer waarschijnlijk beschermd en kun je t.z.t. het bewijs inleveren voor een formeel vaccinatie paspoort (EU). Ook heeft dit formele registratie documentje (de registratiekaart dus) wel een bewijs grondslag; maar helaas alleen in het Nederlands.

 23. Gerard Lonink zegt op

  Dit is wat de Nederlandse overheid er op haar officiële website over zegt:

  “Bevestiging in geel vaccinatieboekje

  Heeft u een geel vaccinatieboekje? Dan kan de bevestiging van de prik tegen corona ook in dit boekje als u dat wilt.

  De bevestiging op papier of in het gele boekje geldt niet als bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus”.

  De GGD zou het dus zonder tegenzin moeten invullen met datum, type vaccin, dosis, en naam arts of instelling die het vaccin geeft. Zo is dat in mijn geel boekje ook voor alle voorgaande vaccins gedaan. Zal het zelf in de komende weken ondervinden 🙂

 24. Piet zegt op

  Ik heb beide prikken al gehad…1 x GGD Spijkenisse en 1x GGD Sommelsdijk…ik heb voor beide prikken keurig stempel, handtekening en plakker met batchnumber gekregen in mijn gele vaccinatie boekje.
  De behandeling en vaart en vriendelijkheid die ik in beide GGD’s gevonden en gekregen heb , alleen maar petje af ..Fantastisch

 25. John Chiang Rai zegt op

  In het vaccinatie centrum in Duitsland waar ik geweest ben voor mijn eerste vaccinatie,en ook op andere plaatsen zo ik dit van vrienden vernomen heb,wordt uitdrukkelijk gevraagd om te verschijnen met dit gele boekje.
  Geen enkel probleem,en werd ook zonder ik hun er op attent moest maken genoteerd met stempel, handtekening en het soort Astra Zeneca in het boekje vermeld.
  Mijn vraag zou zijn, waarom je überhaupt zo’n vaccinatie boekje nodig hebt,als ze zowiezo een belangrijke vaccinatie weigeren bij te schrijven??

 26. Ralph zegt op

  Start de PC , toets in Rijksoverheid vaccinatie.nl > vaccinatie tegen het coronavirus > vragen en antwoorden > na de vaccinatie>
  Krijg ik een vaccinatiebewijs na de prik……….en daar staat jullie antwoord.
  Wat maken jullie je druk om niets.

 27. Piet schop zegt op

  Zelfde ervaring met vaccinatie in Brabanthallen. Hart van Brabant.
  Kreeg geen adres stempel. Afzender plus telefoonnummer.

  Werd zondag gebeld door coördinator vaccinatie ggd. Moest landelijk geregeld worden of zelfs via Brussel
  Ik kon mijn oren niet geloven.

 28. haki zegt op

  Om dit hele verhaal compleet te maken, nog even laatste nieuws over dat gele boekje. Ik repte er al zijdelings over in mijn posting, en vanochtend zag ik op Duitse tv (ZDF, MoMa magazin) dat in Duitsland nu talloze vervalsingen opduiken, o.a. in Frankfurt. Dus betrouwbaar is het niet maar ondanks dat, is het gele boekje internationaal veel bekender dan dat huidige registratieformulier dat men bij het zetten van de vaccinatie krijgt. En ook dat zal weer te vervalsen zijn als hackers hun gang gaan.
  Tot slot maakte minister De Jonge vandaag bekend om alles eraan te doen om het EU vaccinatie certificaat nog voor de zomer beschikbaar te maken. Mag die wel opschieten…………………. En wat we er buiten de EU eraan zullen hebben, daar wordt nergens over gerept.

 29. Prawo zegt op

  Lees ook de site van de Sdu, uitgever in NN van het gele boekje https://www.sdu.nl/over-sdu/producten-diensten/formulieren/mijnvaccinatieboekje?gclid=CjwKCAjwhMmEBhBwEiwAXwFoEbzMFCccBDq5g_uLnh8WisQW610x2Ri-ql9k6QzRr855y_Ocxsx5SxoCfwcQAvD_BwE en ga ook even naar de FAQ.
  Daar staat o.a.
  — Is het gele vaccinatieboekje een officieel document waarin ik mijn COVID-19 vaccinatie kan laten opnemen?
  — Ja, het gele vaccinatieboekje is door RIVM aangemerkt als document waar u uw COVID-19 vaccinatie in mag laten opnemen. U kunt dit nalezen in de professionele uitvoeringsrichtlijn COVID-19-vaccinatie https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19-vaccinatie (artikel 10.6).

  Zojuist in Zeist geweest voor mijn eerste prik. Plaatsen van een aantekening in het gele boekje was bekend en levert geen probleem op.

 30. Wim Lieshout zegt op

  Bij mij gewoon bij geschreven zonder problemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website