Ik zou graag de volgende tip willen geven. Mijn vrouw is zojuist (februari 2021) teruggekeerd uit Thailand waar ze wegens familieomstandigheden drie maanden is geweest. Omdat er nog ruimte in de bagage was besloot ze om onder ander de in Nederland dure groene papaja’s mee te brengen voor haar favoriete gerecht.

Er zat bijna geen hond in het vliegtuig van KLM dus ze werd op Schiphol door de douane gecontroleerd die zich waarschijnlijk toch maar vervelen. Er is een eerste keer voor alles.

Ze werden allemaal in beslag genomen omdat ze geen fytosanitair certificaat had (zie: www.nvwa.nl). Deze regel is vorig jaar ingevoerd voor de hele EU.

Volgens mij werden ten onrechte ook de gedroogde paddenstoelen in beslag genomen want zoals uit de URL blijkt is gedroogd plantmateriaal wel toegestaan. De jongeman was ook niet helemaal zeker en kon het voor en hoop geld naar de NVWA sturen. Maar mijn vrouw besloot dit niet te doen.

Dus een tip voor iedereen die gewend is om dit te doen (we doen het al jaren). In het land van herkomst moet dus een certificaat worden afgegeven. Letterlijk en figuurlijk weggegooid geld als de douane in Nederland je controleert.

Misschien nog een andere tip; Thailand staat op de lijst met veilige landen. www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen

Dus er is alleen een zelf ondertekende verklaring nodig (op dit moment). Scheelt ook weer een negatieve Covid-19 test van plusminus 4.500 baht. De marechaussee vroeg er wel naar, maar toen ze kenbaar maakte dat Thailand op de lijst van veilige landen stond kon ze zonder problemen doorlopen.

Ingezonden door Henk


» Laat een reactie achter


Rating: 4.89/5. From 9 votes.
Please wait...

31 reacties op “Lezersinzending: Fruit of groente mee uit Thailand? Fytosanitair certificaat verplicht!”

 1. Bert zegt op

  Had ze beter durian mee kunnen nemen, die mag nog wel

  https://bit.ly/3pHdTD7

  • henk zegt op

   Ja dat zag ik. Die komt bij mij de deur niet in ;-).

  • José zegt op

   Daar wil ik toch aan toe voegen dat niet alle luchtvaartmaatschappijen durian accepteren. Ondergetekende werd omgeroepen, na t inchecken, de koffer moest open, de durian eruit en ik kreeg een offficieel document dat ik verboden goederen wilde meenemen. Nooit meer!

   • henk zegt op

    Klopt. Ook op lokale vluchten wordt regelmatig vermeld dat Durian verboden is.

 2. Jan S zegt op

  Bedankt Henk voor de waardevolle informatie.

 3. Bert Suikers zegt op

  Bij mijn vriendin gebeurde vorige week hetzelfde. Papaya’s, groene limoenen en rode pepers werden er uitgehaald. Ze had pech dat ze door onnodig oponthoud bij de paspoortcontrole de laatste was, en de douane haar dus al min of meer stond op te wachten.
  Dat oponthoud duurde een half uur, doordat de betrokken marechaussee niet duidelijk op de hoogte was van het feit dat een Thai zonder PCR-test gewoon vrij Nederland kan binnenkomen. Hij wilde haar verplichten een sneltest terplaatse te doen. Wat een amateurisme!

 4. P. Keijzer zegt op

  Ik heb het ook een keer gehad en sindsdien word ik altijd gecontroleerd door de douane ( laatste 3 keer ).

 5. Lomlalai zegt op

  Wie geeft er in Thailand zo’n Fytosanitair certificaat af?

  • henk zegt op

   Ik probeer dat ook uit te vinden. Ga maar eens beginnen bij de thaise ambassade of consulaat.

 6. Edgar van der Weijde zegt op

  Bedankt voor info. Henk.

 7. Maltin zegt op

  Bedankt voor dit bericht maar weet iemand misschien, hoe en waar ik in Thailand zo’n fytosanitair certificaat kan krijgen?

  • Lomlalai zegt op

   Ik heb een beetje gegoogeld, is officieel voor exporterende bedrijven bedoeld (die wellicht duizenden papaya’s exporteren), moet door een universiteit in Bangkok afgegeven worden na een uitgebreide controle. Lijkt me voor een terugkerende vakantieganger met een paar stuks niet haalbaar.

 8. Harry Romijn zegt op

  Raar… bij de uitvoerende NVWA staat “wel verboden tenzij fytosanitair certificaat, op de officiele douanesite van de EU staat niets daarover. zie https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/measures.jsp?Lang=en&SimDate=20210221&Area=TH&MeasType=&StartPub=&EndPub=&MeasText=&GoodsText=&op=&Taric=0810902000&search_text=goods&textSearch=&LangDescr=en&OrderNum=&Regulation=&measStartDat=&measEndDat=

  Bovendien mag u de volgende producten wél meenemen in uw bagage:
  Verse vruchten van banaan, kokosnoot, dadel, ananas en doerian. Overigens ook hier niets op “taric consultancy”.
  Tot voedselproduct verwerkte vruchten (gekookt, geblancheerd, gebakken, gefermenteerd, ingevroren, in stukjes gesneden en gepureerd) ( bekend, want alle narigheid is dood”)

  Zal niet de eerste keer zijn, dat een zich vervelende douanier het niet helemaal geheel 100% correct beoordeelt. Morgen eens vragen bij 0800 0143.

  • HansG zegt op

   Ik zie geen zaden erbij staan.
   Mag ik dan eigen gedroogde groentezaden meenemen?

   • Lessram zegt op

    Daar ben ik ook benieuwd naar. Heb zelf al een paar jaar zaden meegenomen, en omdat ik niet gecontroleerd ben geweest kreeg ik ze natuurlijk probleemloos de grens over. Maar of het mag heb ik nooit duidelijk gekregen.

 9. henk zegt op

  Dit document van de EU waar je naar verwijst maakt het voor mij niet echt duidelijker. TARIC gaat over belastingen. Ik houd me liever aan het document waar men in nederland naar kijkt we komen tenslotte aan op schiphol.

  • Cornelis zegt op

   TARIC is een Europees systeem waarin de EU invoertarieven en de relevante eisen bij die invoer heeft geïntegreerd. Dit is de databank waar alle EU-douaneautoriteiten, dus ook die op Schiphol, hun handelen bij invoer op baseren.

 10. Paul zegt op

  Beste. Een Covidtest blijkt niet nodig omdat Thailand op de veilige lijst staat
  Dat klopt. Maar zonder raak je het vliegtuig niet op omdat airlines het wel eisen..Dus toch 3800 baht uit de beurs.

  • henk zegt op

   Ik weet niet welke maatschappij je bedoelt, maar KLM wijst er op dat niet zij maar de regering van het land waar je naar toe vliegt de regels bepaalt en vooral dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het formulier (eigenverklaring). Zij zijn slechts behulpzxaam in deze. Mijn vrouw had geen problemen met haar binnenlandse vlucht en de internationale vlucht bij aankomst op schiphol.
   groet,
   Henk

 11. mlaats zegt op

  Ik heb dit jaren geleden ook mee gemaakt, al 2x werd mijn thaise vrouw eruit gehaald en werd haar koffer door elkaar gehaald, en ik stond buiten anderhalf uur te wachten, ze had citroengras meegenomen, ik werd ontzettend kwaad omdat ik zo lang op mijn vrouw moest wachten buiten, ze gooien heel de koffer overhoop en opruimen doen ze niet die vuile etterbakken van een marechaussee. Ik heb een bezwaar bij hun ingediend dat alleen als die thaise vrouwen terugkomen van Thailand naar Nederland op Schiphol telkens zei eruit worden gehaald, ik vind dit discriminatie, en ik vertelde in het bezwaar dat ze beter die bolletjesslikkers moet pakken i.p.v. onschuldige thaise vrouwtjes. Ik kan hier zo kwaad om worden.

  • Cornelis zegt op

   Wat heeft de Marechaussee hier in vredesnaam mee te maken? Die controleren paspoorten en visa, en geen reisbagage.

 12. Robert zegt op

  Ik zou zeggen: download de nieuwe Reisapp van Buitenlandse zaken en Douane (de oude DouneReizen app komt binnenkort te vervallen).
  In deze app staat o.a. allerlei info over wat er meegenomen mag worden en wat niet. Ook over het aanvragen van het fytosanitair certificaat en aan welke NVWA voorwaarden het moet voldoen. Dat wordt geen leuk klusje.
  Sterkte voor diegenen die hun partner nu moeten gaan overtuigen dat al dat eten niet zomaar NL meer inkomt (wat al zo was, maar door mazzel nooit is gecheckt) 😉

 13. Johnny BG zegt op

  Waar het hier omgaat is de uitvoering van EU 2019/2072. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/nl/TXT/?uri=CELEX%3A32019R2072
  In Bangkok is een certificaat o.a. aan te vragen bij de Export Plant Quarantaine Service op het complex van de Kasetsart Universiteit. Je kan daar minimale service verwachten en laat het werk door een Thai doen want elke week zijn ze in staat om de regels anders te interpreteren…over regels gesproken…het is gewoon een nep document waar ze 100 baht voor vragen maar juridisch wel werkt. Het is daarom ook niet zo gek dat de EU dit document niet echt vertrouwt aangezien groenten en kruiden toch wel vol met gif zitten dus wie houdt wie voor de gek met deze onzin? We hebben een phyto en wees gerust NVWA controleert en handhaaft toch niet want er is een papiertje…….
  Morgen zal ik ik het juiste aanvraag formulier naar de redactie sturen en wellicht zijn ze bereid de te posten.

  • henk zegt op

   Hahaha. Ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht. Alhoewel de papayas uit mijn schoonmoeders biologische tuin kwamen, heb je wel een punt :-). Bedankt voor het uitzoeken.

   • Johnny BG zegt op

    Inderdaad is er deze waanzin.
    De kwekers die geen bestrijdingsmiddelen gebruiken worden buitenspel gezet door de “organic” maffia omdat ze de poen en de zin niet hebben om 24/7 uit te leggen wat ze doen.

  • Johnny BG zegt op

   Hier de link met het aanvraagformulier wat ingevuld moet worden voor de aanvraag van een phytocertificaat.

   https://onestopservice.ditp.go.th/download/file/1.%20Application%20for%20Phytosanitary%20Certificate.pdf

   • henk zegt op

    OK. Volgende keer als we de tuin van mijn schoonmoeder leegplukken gaan we dit uitproberen.
    Zo te zien moet je voor ieder product een apart formulier invullen.
    Nogmaals bedankt voor het uitzoeken.

    Groet,
    Henk

 14. Gerard Oeters zegt op

  Gewoon geen levensmiddelen meenemen. Je kunt bij a alles hier kopen.

  • henk zegt op

   Dagobert Duck?

   • henk zegt op

    Geintje. De aanhef van mijn ingezonden stuk was ook dat het een tip was ;-).

 15. Johnny BG zegt op

  Beste henk,

  Er zijn inderdaad maar twee regels en het beste wat je kan doen is om een soort van factuur maken met een referentienummer erop. Bv. 1 kg Ocimum basilicum – item waarde THB 150 – total waarde THB 150 enzovoort.

  Onderaan het formulier vink je vervolgens ” see attachment ” aan.

  Als je dan ook deze gegevens invult dan moet het goed komen om het op één certificaat te krijgen.

  Name and address exporter: je schoonfamilie
  Name and address consignee: je eigen adres
  Number of packages: let er op dat je het per item verpakt en afweegt en dat aantal invullen
  Place of origin: Thailand
  Declared meas of conveyance: Air
  Declared point of Entry: luchthaven waar je aankomt + land
  Name of produce: mixed vegetables, herbs and fruits (uiteraard wat van toepassing is 😉
  Botanical name of the plants: see attachment reference number


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website