Lezersinzending: Farang in Thailand zitten in zeer zwaar weer!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
5 juli 2021

(Giovanni Cancemi / Shutterstock.com)

Donderdag, 1 juli, ging ik naar het Bangkok Hospital Pattaya om mij in te schrijven voor het Moderna vaccin dat tegen betaling ten vroegste in oktober beschikbaar zou zijn, maar de inschrijvingen waren al volzet na één uur!

Ondanks een aantal maatregelen krijgt de Thaise regering het virus niet onder controle, integendeel, neemt het aantal besmettingen en het aantal doden toe! De deltavariant neemt de bovenhand. Iedereen beseft dat ons enige redmiddel de vaccinatie is, anders gaan er snel doden vallen onder de oude expatpopulatie in Thailand, waar de vaccinatie chaotisch verloopt.

China, Frankrijk en Zwitserland nemen hun verantwoordelijkheid en hun landgenoten worden ingeënt.De overige landen doen dit niet. Argument: men kan niet vanuit de thuislanden plots iedere expat in de hele wereld gaan vaccineren. Er zijn nochtans de nodige argumenten om dit tegen te spreken wat Thailand betreft.

In de meeste ontwikkelde landen worden ook de expats ingeënt bijvoorbeeld de VS, Canada, Australië enz. In ontwikkelingslanden zijn de expats meestal jongere mensen die bij bedrijven of NGO’s werken. Er wordt voor hen gezorgd en door hun leeftijd lopen ze ook minder gevaar.

Thailand met zijn zeer talrijke, oude tot zeer oude expatpopulatie mag verantwoord gedrag eisen van de thuislanden.

Ingezonden door André

77 reacties op “Lezersinzending: Farang in Thailand zitten in zeer zwaar weer!”

 1. ruud zegt op

  De verantwoordeijkheid voor de vaccinaties ligt in eerste instantie bij Thailand.
  Ik zie dus niet in hoe Thailand dingen kan eisen.
  De Thai die in Nederland wonen worden in Nederland gevaccineerd, De buitenlanders die in Thailand wonen vallen onder de verantwoordelijkheid van Thailand.

  • Jan zegt op

   Er is een groot verschil van regering in hoe deze verantwoordelijkheid voor de mensen binnen hun grenzen wordt geinterpreteerd.
   Ik zou voor een vaccinatie liever in Nederland zijn dan in Thailand.

   • PEER zegt op

    Ja Jan,
    Helemaal mee eens.
    “Oude tot zéér oude expatters in Thailand eisen verantwoordelijkheid van Nederland”
    Waarop is deze eis gestoeld?
    Helaas zijn in Nederland vorig jaar héél veel ouderen gehemeld. En in Thailand hebben déze ouderen, die helemaal geen binding meer met Ned hebben, geluk gehad door geen covid-besmetting op te lopen.
    Helaas zijn ze nu de klos, want Nederland kan niet de Nederlanders wereldwijd gaan lokaliseren én vaccineren.

 2. Iets te veel paniek en emotie door deze inzender. Je gaat echt niet zomaar dood als je niet gevaccineerd bent. Gewoon 1,5 meter afstand houden en de normale hygiëneregels in acht nemen, dan is er niets aan het handje. Mocht je toch zo angstig zijn, dan kan je ook besluiten om de komende maanden, of tot je gevaccineerd bent, binnen te blijven en geen bezoek te ontvangen.

  • Thomasje zegt op

   Nee je gaat niet zomaar dood gelukkig, Je organen gaan uitvallen en uiteindelijk stik je langzaam. Het is echt een bijzonder nare dood heb ik van dichtbij ervaren. Maar dat is pas bij 4 miljoen mensen gebeurd dus de kans is niet zo groot gelukkig.

   • Het angstvirus is erger dan covidvirus. Als je bang bent kun je niet meer helder nadenken. Ik zou, als ik jou was ook de weg niet meer opgaan. De kans dat je aan verkeersongeval komt te overlijden is groter dan aan corona. Thuis blijven, zandzakken voor de deur, luiken dicht en een gasmasker opzetten. Eens wordt het beter…..

    Nog even dit:

    Volgens de WHO sterven er wereldwijd jaarlijks meer dan 7 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Bij ruim 6 miljoen van de sterfgevallen is het eigen tabaksgebruik de doodsoorzaak. De resterende 890.000 sterfgevallen zijn niet-rokers die overlijden aan de gevolgen van meeroken.

    Toch zie ik nog steeds mensen roken. Moet er niet een vaccin tegen het roken komen?

    • Adriaan zegt op

     Er zijn ook elk jaar veel rokers die er niet aan dood gaan hoor.

     • Er zijn ook heel Covid patienten die er niet aan dood gaan.

   • Ger zegt op

    Erg als iemand dood gaat , natuurlijk echter laat de angst nou achterwege. Kijk eens nuchter naar feitelijke cijfers: Thailand tot heden 2.279 covid19 gerelateerde doden op 289.233 besmettingen dat is 0,79% van alle besmettings gevallen. Die 289.233 besmettingen zijn “slechts 0,41% van alle inwoners van Thailand . De hoge besmettingen van de laatste 4 dagen gemiddeld 5.942 per dag zijn omgerekend 85 nieuwe besmettingen per 1.000.000 inwoners van Thailand. In Nederland en Belgie zitten we op dit moment op gemiddeld op 60 respectievelijk 56 per 1.000.000 inwoners !
    Nuchter verstand zou mooeten aangeven dat er alleen maar voorzichtigheid moet worden toegepast zoals 1,5 afstand en regelmatig handen wassen. Relax en geniet in een redelijk veilig land als Thailand en doe niet mee aan angstaanjagen.Please

   • Arwout zegt op

    Nee de kans is niet zo groot want 6-7 miljard mensen gedeeld door 4 miljoen is zeker niet veel bekijk het zo wantjes heerst over de hele wereld
    Misschien heb je het zo nog niet bekeken

 3. Willem zegt op

  Uiteraard was het onze eigen keuze om in Thailand te gaan wonen, wetende het feit dat ze met 2 maten meten en voor farangs aangepaste tarieven toepassen.
  Maar de logica ontgaat mij volledig dat farangs die hier jaren wonen, en deel uitmaken van de samenleving achterin de rij te plaatsen…….alsof wij geen boodschappen doen of welke andere manier besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten
  En hier op de blog ons ongenoegen uit te storten haalt uiteraard niks uit!!!
  Nog een leuk weetje als het gaat om je eigen bevolking is hier te lezen. Daar kunnen ze WEL vaccins naar toe sturen……..:(

  http://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/07/01/miljoenen-vaccins-voor-kaapverdie-indonesiè-en-covax-programma

  Willem

  • Willem zegt op

   Ik zie dat de link niet werkt excuses daarvoor.
   Zoek in Google: VACCINS KAAPVERDIE en klik daar op het nieuwsbericht (van 1 Juli)

   Willem

  • Co zegt op

   Ja Willem ik ben met je eens dat het onze keuze is geweest om in thailand te gaan wonen maar ik vind wel dat Thailand iets terug mag doen naar de buitenlanders/ farang het zijn tenslotte deze mensen die hier voor miljoenen geinvesteerd hebben en hun maandelijkse inkomsten laten storten om te leven. als ik hier rondom mij heen kijk is er geen Thai die belasting betaald terwijl wij als farang nog geld hier naar binnen brengen. Hebben wij dan geen recht om ook gevaccineerd te worden ??

   • Willem zegt op

    Beste Co,
    Ik bedoelde het ook sarcatisch
    Het is voor ons toch niet vreemd of anders dan anders?
    In dit recente geval gaat het om vaccinatie maar zo kunnen we nog wel een dozijn dingen noemen die only farangs raakt
    Het is een illusie dat we er nu op rekenen gelijk behandeld te worden
    We kunnen ons gal hier spuien maar daar trekken ze zich in Bkk niet veel van aan en zal hun koers echt niet wijzigen en hoeveel beloftes hebben de revue al gepaseerd zonder inlossing?
    We kunnen er ons druk om maken en de bloeddruk door het plafond laten schieten maar ik denk dat we ons alleen er zelf mee hebben ……en er in hogere kringen geen enkel persoon zich er ook maar iets van aantrekt
    We wachten het maar af mss dat we in 2022 een nummertje krijgen om in de rij te mogen aansluiten voor een vaccin of om belasting te betalen……

  • Ruud zegt op

   Als je je geregistreerd kan je gratis vaccin krijgen, ik zelf ben volgende week aan de beurt en verschillende vrienden hebben hun eerste vaccin reeds gekregen begin juli, dus we staan zeker niet van achteren in de rij…

  • Geertg zegt op

   Weer n onzin verhaal. Farang worden hier niet achter gesteld met vaccinatie. Hier, in de country zoals het minachtend wordt genoemd, worden Thais en farang gratis gevaccineerd met Sinovac of Astra Zenica. Wil men n ander vaccin dan zal de farang net als de Thaise bevolking moeten wachten tot het beschikbaar is.
   Ook zijn de tarieven in de staatsziekenhuizen hiervoor hetzelfde.

   De particuliere ziekenhuizen vragen voor alle medice verrichtingen te veel geld. Zo ook voor de vaccins. Ze zijn hier al voor op het matje geroepen door de regering.

   Wat betreft de vaccinatie van buitenlanders hier door het land van herkomst is het logisch dat Nederland dit niet doet. De hier wonende Nederlanders die zijn uitgeschreven in Nederland betalen geen zorgpremie meer. Dus hebben ze ook geen recht meer op zorg vanuit Nederland.

   • Hans Bos zegt op

    Geertg: een kleine rectificatie. Ik ben uitgeschreven, maar betaal maandelijks 640 euro aan VGZ voor mijn zorgverzekering. Volgens jouw redenering heb ik dus recht op zorg vanuit Nederland?

    • Erik zegt op

     Nee Hans. Jouw polis is geen polis in het wettelijk Nederlands kader, de Zorgverzekeringswet die is ingegaan 1-1-2006. Jij hebt een particuliere ziektekostenpolis die los staat van dat wettelijk kader. Dat blijkt onder meer al uit de hoogte van de premie.

     • Hans Bos zegt op

      Erik, dat begrijp ik niet. Wat maakt het uit dat mijn polis ‘los staat van het wettelijk kader’?

      Geertg schreef: De hier wonende Nederlanders die zijn uitgeschreven in Nederland betalen geen zorgpremie meer. Dus hebben ze ook geen recht meer op zorg vanuit Nederland.

      Daar zet ik tegenover dat ik ben uitgeschreven, maar nog steeds in NL betaal voor mijn zorgverzekering. Die overigens zo goed voor mij zorgt dat ik alle kosten van een eventuele vaccinatie vergoed zou krijgen.

      Overigens ben ik het met Geertg eens dat buitenlanders niet per definitie achtergesteld worden als het om inenten gaat. Ikzelf ben op 7 juni al met AZ ingeent.

 4. Branco zegt op

  Er is nog een andere oplossing; als je echt op korte termijn gevaccineerd wilt worden dan kan je bij wijze van spreken morgen het vliegtuig naar Nederland nemen en vervolgens een afspraak bij de GGD maken. Je bent dan met +/- 8 weken volledig gevaccineerd en kan terug naar Thailand. Niet ideaal gezien alle eisen en quarantaine plicht, maar wel een mogelijkheid. Bijkomend voordele is dat je de Hollandse zomer kan meemaken en even 8 weken geen mondkapjes hoeft te dragen 😉

  De expats die geen Nederlandse zorgverzekering hebben (en dus geen premiebijdrage leveren) en weinig tot geen belasting betalen in/aan Nederland hebben ook niet veel te eisen lijkt mij. De GGD route is dan een mooie optie die alle Nederlanders (ongeacht woonplaats) wordt geboden door de Nederlandse overheid.

 5. Berry zegt op

  Angst is een slechte raadgever.

  Bangkok Hospitaal Pattaya heeft al aangegeven dat de vaccinaties pas starten in October.

  Wat maakt het dan uit of je je nu in de eerste groep ingeschreven bent of in 2de, 3de of 4de, of ???? Voor allen start de vaccinatie pas in October.

  Met je schrijven geef je ook aan dat er zoveel vertrouwen is in Bangkok Hospitaal Pattaya dat ze zelfs overdonderd waren door de belangstelling. Waarom zou dan een buitenlandse ambassade “moeten” ingrijpen als de expats kiezen voor een Thaise prive keten?

  Vraagje tussendoor, is Bangkok Hospitaal je eerste keuze voor zorg in Thailand? Kennen de mensen je daar?

  Het is heel begrijpbaar voor mij dat indien een “prive” hospitaal een paar duizend vaccinaties mag zetten, ze eerste contact opnemen met de vaste klanten. En dan pas het overschot aanbieden aan niet vaste klanten. Prive is hier wel heel belangrijk.

  Ons vast “prive” ziekenhuis heeft nog geen toestemming om vaccinaties te zetten, maar heeft mijn naam al genoteerd indien ze toestemming krijgen.

 6. Geert zegt op

  Beste,

  Ik was wel op tijd om mij in te schrijven voor Moderna en heb vorige week ook al betaald voor 2 vaccins.
  Maar misschien is het beter om toch voor een ander vaccin te kiezen. Vandaag lees ik in de krant dat Moderna mogelijks/waarschijnlijk pas volgend jaar naar Thailand komt. Als ik dit vorige week had geweten dan had ik niet betaald.

  Gegroet,

  Geert.

  Source : BP : https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2142895/gpo-denies-it-caused-delay-in-moderna-jab-deal

 7. Frank zegt op

  De Deltavariant rukt wereldwijd op, zal zeker ook Thailand hebben bereikt, is besmettelijker maar niet is vastgesteld dat er extra doden gaan vallen onder de oudere expatpopulatie. Thuis blijven, basale hygiëne betrachten, handen wassen, afstand houden, niet-essentiële gedragingen uitstellen, gezond verstand gebruiken: allemaal zaken die ingezet kunnen worden om corona buiten de deur te houden. Overigens heb ik nog niet vernomen dat er farang gestorven zijn door corona en/of niet-gevaccineerd zijn. Ook is het niet zo dat zogenaamde thuislanden (die opeens als heel belangrijk erbij worden gehaald, terwijl in normale omstandigheden vervloekt en verguisd) Thailand als soeverein land kunnen vertellen hoe te handelen in deze pandemie-tijden. In de EU is ook (opeens) elk land op eigen wijze gaan opereren.
  Verder geloof ik niet dat de stelling van @Willem steek houdt: farang maken geen deel uit van de Thai samenleving. Dat denken ze, hun wens is namelijk vader van de gedachte, maar aan farang is geen enkele maatschappelijke of sociale activiteit gegund waaruit blijkt dat zij mee mogen doen aan de Thai maatschappij. Zij worden gedoogd, mogen er hun boodschappen doen, gezinnen en huishouden onderhouden, en elk jaar weer laten zien dit financieel te trekken.
  Tot slot: de hulp aan Kaap Verdië is een particulier Rotterdams initiatief, de hulp aan Indonesië komt voort uit onze nationale 400-jarige verbondenheid met dat land, (pas verleden jaar heeft onze koning excuses aangeboden voor onze inhalige houding), al eerder werd er gemopperd over hulp aan Suriname, maar naar mijn inschatting komt het aanhalen van dit soort argumenten enkel voort uit misplaatste jaloezie en niet goed nadenken. Thailand zal hoe dan ook eind dit jaar en gedurende 2022 in staat blijken al haar inwoners te vaccineren. Het is een kwestie van geduld. En geen farang behoeft voorrang omdat zij het zouden kunnen betalen. Alle vaccins die voorradig zijn behoren in eerste instantie de minder bedeelde toe en daar zijn er in Thailand miljoenen van. Vandaar dat Thailand zoveel goedkoper is dan Nederland, reden waarom zovelen er zijn gaan wonen. Kortom: hou eens op met al dat jammeren.

  • Willem zegt op

   5555 Frank, Maar deze landen wilden toch zelf onafhankelijk worden ?
   Of geld dat dan weer niet voor financiele hulp, extra zorghulp troepen, en vaccins?
   Je hebt wel een beetje gelijk want ik ben nog geen 400 jaar met Nederland verbonden……

   • Bangkokfred zegt op

    Misschien ook eerst even kijken hoe de situatie op dit moment is in Thailand en in Indonesie qua besmettingen.

    https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2387625-indonesie-op-rand-van-catastrofe-door-deltavariant.html

  • Jahris zegt op

   “farang maken geen deel uit van de Thai samenleving. Dat denken ze, hun wens is namelijk vader van de gedachte, maar aan farang is geen enkele maatschappelijke of sociale activiteit gegund waaruit blijkt dat zij mee mogen doen aan de Thai maatschappij. Zij worden gedoogd, mogen er hun boodschappen doen, gezinnen en huishouden onderhouden, en elk jaar weer laten zien dit financieel te trekken.”

   Dat is wel heel hard gesteld. Volgens mij hangt dat af van de mate waarin je wilt integreren. Als je de taal niet leert, in een ‘farang enclave’ gaat wonen in een stad waar al veel westerlingen wonen, ja dan ben je op alle mogelijke manieren een buitenstaander. Ik ken ook iemand die de taal wel heeft geleerd, heel bescheiden in een klein dorpje in de Isaan woont met zijn Thaise vrouw, respect betuigt richting de cultuur, en daar toch echt helemaal opgenomen is in de gemeenschap.

   Ligt er maar net aan hoe je jezelf opstelt. Net als in….Nederland! Als het gaat om buitenlanders denken wij precies hetzelfde. Niet integreren, taal niet spreken, alleen buitenlandse zenders kijken? Foei! Wel taal leren, geinteresseerd zijn in Nederland en met alles willen meedoen? Welkom!

   • DirkJan zegt op

    Maak jezelf niets wijs. Er zijn er die met hun Thaise vrouw heel bescheiden in een moo baan wonen, de taal beheersen, cultuur en mensen respecteren, een bijdrage leveren aan tempelvernieuwbouw,
    kinderen hebben, hen naar school laten gaan, schoonfamilie onderhouden, etc etc: om vervolgens bij inschrijving buiten de rij geplaatst te worden. Daarentegen werd mijn Thaise vrouw in 2003 van NL-staatswege verdere taal- en beroepsorienteringscursussen aangeboden, van gemeentewege een casemanger toegewezen, ontving zij ondanks haar nationaliteit 2 x uitnodigingen voor deelname aan gemeenteraadsverkiezingen, heeft zij nu haar NL-paspooort, een begeleide baan in de zorg, doet zij mee aan buurtactiviteiten, etc etc en kijkt zij desondanks Thai TV.

 8. Dennis zegt op

  Nederland geeft u toch ook een vaccin? Oh wacht, u heeft Nederland verlaten en dat ook keurig gemeld aan uw gemeente. U bent uitgeschreven. Tja, dat was uw keuze toch?

  U bent nu inwoner van Thailand. Het is in de eerste plaats aan Thailand om de mensen in Thailand in te enten. Oh wacht, Thailand hanteert zoals altijd een “Thais eerst”-principe. Tja, dat zou ook geen verrassing mogen zijn.

  Dus jarenlang genoten van het zonnige Thailand en de sukkels in Nederland uitgelachen met hun hoge benzineprijzen, hun idiote BPM-belastingen, OZB, huurwaardeforfait en wat we allemaal nog meer aan gekke regels kennen. Maar zie nu; die gelden worden soms ook nuttig besteed aan mensen die in Nederland wonen. Daar hoort u niet meer bij. Maar dat was uw keuze.

  • Jacques zegt op

   Beste Dennis het uitschrijven uit Nederland is geen keuze maar een opgelegde verplichting, die kant nog wal slaat, maar wel verregaande consequenties heeft en waar velen nooit om gevraagd hebben. Ik als ex ambtenaar wordt nog elke maand gekort op mijn pensioen met 400 euro per maand. Dat is bijna 5000 euro per jaar en wat krijg ik daar voor terug na bijna 50 jaren arbeid te hebben verricht en alle belastingen betaald die u zoal opnoemt. Stank voor dank en dit soort commentaren van u. Bedankt maar niet heus. Ik denk dat er maar weinig mensen anderen uitlachen, zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Ik zit hier met mijn Thais Nederlandse vrouw en al onze familieleden, kinderen kleinkinderen etc verblijven in Nederland, waarom zou ik die uitlachten. Doe eens normaal.

 9. RichardJ zegt op

  Sorry, Dennis, ik betaal nog steeds belasting over mijn AOW.
  Mag ik dan iets terug verwachten? Misschien wat vaccins opsturen naar Thailand met de diplomatieke post?
  De goedkoopste vaccins (AZ?) kosten minder dan 5 euro per dosis.
  Waar praten we hier over?

  • Berry zegt op

   Dat is nu eens de goede vraag, waar praten we hierover.

   Neem mijn Nederlandse of Belgische vrienden dewelke dit blog lezen, zonder actief te schrijven.

   Wat kom je zoal tegen;

   – huisje kijken in Thailand. De meeste zijn grote luxe woningen met prive zwembad en/of gezamelijk zwembad. En/OF gelegen op een stuk land wat enorm is in de ogen van een gewone Nederlanderse of Belgische fabrieksarbeider.

   – Gepensioneerden hebben 800.000 THB op een bankrekening of minimaal 65 000 THB inkomsten

   – Luxe produkten worden opgestuurd vanuit Nederland. Neem de laatse week de vraag over jonge kaas.

   – Velen rijden rond in een pick up, een patserbak in Europa.

   – Velen genieten van het uitgangsleven of vakantie uitstappen alom.

   – Alles wordt gedaan om zoveel mogelijk geld te kunnen opstrijken, denk aan constructies van 2 adresen op 1 woning, om toch maar als vrijgezel te kunnen doorgaan, en tegelijkertijd zo weinig mogelijk te moeten betalen aan de Nederlandse samenleving. Of alles doen om een domicilie in Belgie of Nederland te behouden terwijl ze eigenlijk in Thailand wonen.

   In deze groep vind je nu ineens mensen dewelke verkondigen dat de Thaise overheid met hun leven speelt, dat ze bijna op sterven na dood zijn, omdat ze geen gratis Thai vaccin gekregen hebben. De Nederlandse/Belgische overheid zal hun leven op het geweten hebben als ze komen te overlijden.

   De logische vraag is dan, indien dit waar is, waarom nemen ze dan geen vlucht terug naar Nederland of Belgie om daar gevaccineerd te worden? De Belgische ambassade heeft al aangegeven dat verschillende honderden Belgen hebben dit al gedaan.

   Als ze echt geloven dat covid zo levensbedreigend is, waarom boeken ze dan geen vlucht naar Nederland of Belgie? Met 800 000 of 400 000 op een bankrekening mag dit zeker geen probleem. Of ze weten al maanden dat Thailand niet voldoende vaccins heeft, paar 1 000 THB per maand sparen en je kon een vlucht naar Nederland boeken.

   Zolang ze blijven en blijven opteren voor een gratis versie via de Nederlandse of Belgische overheid zal het wel niet zo erg zijn zeker?

   En iedereen weet dat gratis niet bestaat. Het is de Nederlandse of Belgische belastingbetaler dewelke voor hen moet opdraaien voor de kosten. En ik kan best begrijpen dat deze nu foert zeggen.

   • David H. zegt op

    @Berry
    Uw quote

    – “Alles wordt gedaan om zoveel mogelijk geld te kunnen opstrijken, denk aan constructies van 2 adresen op 1 woning, om toch maar als vrijgezel te kunnen doorgaan, en tegelijkertijd zo weinig mogelijk te moeten betalen aan de Nederlandse samenleving. Of alles doen om een domicilie in Belgie of Nederland te behouden terwijl ze eigenlijk in Thailand wonen.”

    Enkel deze kleine uitzondering voor ons Belgen in uw betoog ,

    wij belgen worden niet financieel gekort of gepenaliseerd om met iemand samen te leven, beter nog indien we een officieel huwelijk afsluiten krijgen we 25 % meer pensioen indien dame niet werkt, en wordt ons single pensioen een gezinspensioen zonder meer .

    Of deze dame al dan niet ooit bijgedragen heeft aan ons pensioenstelsel wordt zelfs niet overwogen !

    Vind die NL regel schandalig , vergelijkbaar zou een NL der ook geen biertje mogen trakteren aan een ander daar die persoon ws. . ook nooit heeft bijgedragen aan NL , is toch het AOW geld dat hij ontvangt voor hem , er wordt toch niets extra voor de dame gevraagd aan de NL staat .

    Mag zijn eigen geld niet delen …, raar voor o zo sociaal NL

   • Bert zegt op

    Lijkt wel of je jaloers bent Berry.
    Ik ben vorig jaar September terug gemoeten naar NL ivm familiezaken.
    Nu vertrek ik over een paar uur terug naar TH naar mijn gezin. Dan 2 weken quarantaine en dan is he t10 maanden geleden dat ik mijn vrouw en dochter heb kunnen knuffelen.
    Het is echt niet alleen geld wat speelt, maar veel andere factoren.
    Als men nu naar NL gaat, met de huidige regels in \TH en NL en dan 2x een vaccin wil krijgen ben je zo 2 maanden verder. Ook zijn er minder mobiele mensen die moeilijk vliegen.

    • Berry zegt op

     Jaloers, neen hoor, ik ben zo een persoon in een farang huis, op een stuk grond groter als een voetbalveld met trubine, en rond rijdend in een diesel zuipende SUV. En een pick-up en brommertje als back up.

     Met ook mijn “Immigratie’ bedrag op de bankrekening.

     Als ik echt geloof dat het mijn laatste dagen zijn als ik geen vaccin krijg, vlieg ik morgen met familie en al terug. Liever terug jaren leven in Europa, dan over een paar dagen/weken doodvallen in Thailand. Maar tot heden, geloof ik dat dus niet.

     Als je echt gelooft dat de vaccinaties levens noodzakelijk zijn is “moeilijk” vliegen nog altijd beter als onmogelijk te vliegen.

     Moeilijk, vervelend, duur, omslachtig, niet wensbaar, vervallen allemaal als je de keuze moet maken tussen overlijden aan covid of vaccinatie in Nederland/Belgie.

     En zolang de mensen in Thailand blijven en nog energie hebben om te klagen, zal het allemaal wel meevallen.

     Vaccinatie voor mij, weken geleden zijn we al opgebeld als we een vaccin wilden in het lokale staatsziekenhuis. Mijn echtgenote heeft toen geweigerd omdat er toen discussie was over de veiligheid van de vaccins.

     Voor mezelf, of als de echtgenote van gedachte veranderd “we”, zijn al pre-geregistreerd in “ons” prive ziekenhuis. Ze mogen nog geen vaccins aanbieden, maar zodra de toestemming is binnen gekomen, word ik gecontacteerd om de 3 400 THB per persoon te betalen. Hebben nog alle tijd tot October.

     3 400 THB is nog niet eens 1 nachtje stappen in Pattaya of een fine dining restaurantje met een goede fles wijn (Voor COVID). Misschien zelfs goedkoper als Gringo zijn sigaren (Grapje Gringo)

     Ik zou me doodschamen ten opzichte van mijn Europese vrienden als ik nu ineens zou gaan smeken voor een gratis vaccinatie door de ambassade.

  • Jahris zegt op

   RichardJ, zo simpel is het natuurlijk niet. Als je “wat vaccins” naar Thailand zou sturen dan moet je dat ook naar andere landen doen waar Nederlanders wonen, en dan heb je het over 1 miljoen mensen in meer dan 100 landen. Wie gaan al hun medische dossiers controleren, wie gaan al die prikken zetten?

   • RichardJ zegt op

    Onmogelijk is het niet: de VS, Frankrijk en Zwitserland versturen reeds vaccins naar Thailand (of gaan deze versturen).
    Misschien niet zo simpel maar is het echt zo moeilijk? En kost het allemaal zoveel extra?

    1: WVS heeft al een paar maanden terug besloten dat aan alle Nederlanders woonachtig in het buitenland een vaccin beschikbaar wordt gesteld. Deze kosten zijn door de overheid al genomen; dus hier geen extra kosten.

    2: Verstuur vervolgens de vaccins koel verpakt met de diplomatieke post naar alle “deelnemende” ambassades. Geen idee wat de kosten zijn, maar zijn waarschijnlijk te overzien (een paar euros per dosis?) en deze kunnen in rekening gebracht worden aan de expats.

    3: Ambassades besteden het medische gedeelte geheel uit aan locale ziekenhuizen die alle behandel kosten in rekening brengen aan de expats.

    Dus naar mijn mening gewoon een kwestie van logistiek en organisatie door WVS en BUZA, en tja misschien ligt daar het grote probleem.

  • willem zegt op

   Betaal je ook zorgpremie? SVW . Je weet wel voor je gezondheid.

   Die zelfde premie waarvan hier steeds gezegd wordt dat je die niet meer hoeft te betalen.

 10. Ernst Van Luyn zegt op

  Schrijf aub niet over Australië, het is een grote puinhoop daar, ik ben Austalier en zelf als ik volledig ingeënt zou zijn en terug ga naar Australia dan moet ik nog 14 dagen in een hotel en betalen $3000 Aus. Die PM daar Morrison beloofde iedereen zou al ingeënt zijn rond augustus, vergeet het maar hij nam het over van de States in Australia en maakt er een puinhoop van, ik belde de Ambassade op hier in Bangkok en vroeg of ze niet het zelfde konde doen als Frankrijk en Zwitserland en nee geen antwoord, want Morrison moet een verkiezing uitschrijven en die gaat hij 100% verliesen, dus dat is meer belangrijker dan zorgen dat zijn eigen mensen terug kunnen keren naar Australia of ingeënt worden in Australia en Oversees.

 11. Ceesdu zegt op

  Eergisteren kwam iemand van de gemeente bij ons thuis vragen of we geënt wilden worden (60 jaar en ouder) Ik had al een afspraak voor Moderna. Ik hoefde niet. Maar ik vind het wel een grandioze service.

  • Ceesdu zegt op

   De enting zou Astra Zeneca zijn.

 12. chris zegt op

  Als je naar het aantal besmettingen en het aantal doden kijkt (geen onderscheid tussen eigen bevolking en anderen; want ja, er zijn ook al expats in Thailand aan Covid gestorven net zoals in Nederland) is Thailand zonder en met vaccin vele, vele malen veiliger dan Nederland.
  ik begrijp dan ook helemaal niet waar al die angst vandaan komt. Er wordt hier in Thailand bijna niemand echt ziek en gaat er ook bijna niemand aan dood (0.003% van de bevolking), in vergelijking met andere, Westerse landen die zeggen/denken een veel betere gezondheidszorg te hebben.
  Het is ook een fabeltje dat buitenlanders per definitie moeten wachten op de Thais. Ik heb mijn eerste prik AstraZeneca al gehad via mijn werkgever tesamen met al mijn Thaise colleg’a. Mijn Thaise vrouw moet wachten omdat ze geen Sinovac wil maar vindt dat helemaal niet erg. Wij kennenwel mensen die Covid hebben gehad in Nederland (zelfs familie), maar echt niemand in Thailand.
  Als je nou echt als de dood bent voor covid kan ik aanraden 2 maal Sinovac te laten prikken (effectiviteit 60%, altijd beter dan 0) op korte termijn en later in het jaar een ander merk. Er is ook al sprake van dat een derde prik noodzakelijk zal blijken, wereldwijd.
  Ik ga gewoon door met ademhalen, mijn handen 100 keer wassen en naar kantoor. En laat die gekte om met 19 nieuwe besmettingen in een provincie alle scholen voor 2 weken te sluiten aan me voorbij gaan. Wat een aperte onzin.

  • Ronald zegt op

   Ja, sommige oudjes in Thailand slaan helemaal op tilt. Zijn al net als de Thai bang voor geesten. De onzichtbare geest heet nu nu Covid.
   De Nederlandse ambassade zou er beter aan doen om psychologische hulp te bieden in plaats van vaccins te sturen.

 13. theiweert zegt op

  Ik weet niet waar je de wijsheid vandaan haalt “In de meeste ontwikkelde landen worden ook de expats ingeënt bijvoorbeeld de VS, Canada, Australië enz.

  In Nieuw-Zeeland is men nagenoeg buiten de grensbewaking/quarantaine werkers nog niet begonnen met vaccinatie en ook Australië staat dat op laag pitje. Deze twee landen hebben de grenzen dicht voor andere landen en hebben alleen een reisbubbel tussen beiden landen. Die momenteel ook is op geschort.
  Men heeft daar gekozen voor een niet snel vaccinatie en het gesloten houden van de grenzen tot half 2022.

 14. Frans de Beer zegt op

  Kom op mensen kom uit deze angstmodus!!
  Virussen, ziek worden en overlijden hoort bij ons zolang de mensheid bestaat. We moeten dit weer accepteren. Ons immuunsysteem is een zeer gecompliceerd, maar geweldig systeem. Het dient continu blootgesteld te worden aan o.a. virussen, zodat het in topconditie blijft.
  Over de gehele wereld worden mensen in een angstmodus geplaatst. Hier moet een einde aan komen.
  Door deze angstmodus en alle daaraan gerelateerde (onnodige) maatregelen die momenteel over de gehele wereld genomen worden, raakt ons immuunsysteem van slag. Straks zijn we immuun voor Corona, maar vallen we ten prooi aan allerlei andere ziektes, omdat ons immuunsysteem niet meer naar behoren werkt.
  Ten slotte 98% merkt er bij besmetting bijna niets van. Zijn we nu met z’n allen bang voor de overige 2%?

  Ik zeg: wordt wakker!

  met vriendelijke groet,
  Frans de Beer

 15. Willy zegt op

  Ik ben benieuwd welk topic er morgen zal gestart worden om weer maar eens te klagen en te zagen dat de Farangs hun spuitje willen en het liefst vandaag en niet morgen.

  Ik eis niets, ik wil niets, ik klaag niet! Ik wacht rustig af.

  Zoals het ernaar uitziet verwacht ik geen spectaculaire veranderingen voor oktober. So what, ik laat er mijn slaap niet voor. Rustig blijven ademen en lekker genieten elke dag weer.

 16. Christian van de Vin zegt op

  Wemogen wel nog belastingen afdragen,maar moeten we dan vervolgens ook onze bek dichthouden?
  Nederland neemt de getrouwfe burger in thailand een behoorlijk deel van de uitkering af.
  En neemt vervolgens een groot deel van de sociale zekerheid weg.
  Wel geld vangen maar er vervolgens niets voor terugdoen.
  In nederland getrouwd krijgt men een aanvulling,hier getrouwd word men gekort.
  Maar liefst ruim 350 euro op 1170 euro,820 overhoe kan men daar van leven.
  Een vaccinatie zou mpeten kunnen,als nederlanders voor elkaar opkomen zou een aardig gebaar zijn.
  Of lijkt het er op dat de regering alleen nog maar asielzoekers wil helpen?

  • Bart zegt op

   Nederland neemt niets van je weg.

   Je hebt er zelf voor gekozen om thuisland in te ruilen voor Thailand. Om daar nu bepaalde eisen tegenover te stellen is toch wel heel flagrant.

   Ik heb België OOK verlaten, mijn eigen keuze. Alles heeft zijn voor en nadelen. Moet ik nu wachten op mijn vaccinatie dan is dat maar zo. Ik heb geen enkele reden om de Belgische overheid in gebreke te stellen, geen enkele.

   Als je jezelf een groot plezier wilt doen, neem dan de eerstvolgende vlucht terug naar Nederland, daar zal je zonder morren je spuitjes ontvangen. Heb je daar geen zin in dan moet je hier niet komen klagen want daar zijn sommigen wel goed in.

 17. joskeshake zegt op

  Ik begrijp het toch niet goed, Thailand beschikt toch wel over de nodige fondsen om vaccins aan te kopen en toch zijn er geen beschikbaar, mijn thaise vrouw had zich geregistreerd in Nongprue waar we wonen om op 02/07 haar eerste prik te krijgen, resultaat ” niet voorradig” probeer nog maar eens op 07/07.Schandalig gewoon voor zo een rijk land dat men mensenlevens op het spel zet voor geldgewin.

  • willem zegt op

   Als je het nieuws zou hebben gevolgd dan weet je dat de leveringen van vaccins soms vertraging oplopen. Dat was ook zo in Europa. Veel aanloopproblemen. Met name met astrazenica. Ze hebben nu ook in Thailand een leverprobleem. Daar kan Thailand niets aan doen. De hele wereld wacht op vaccins.

 18. fred zegt op

  Het is de taak van een overheid om zijn onderdanen te beschermen waar die zich ook ter wereld bevinden. In het geval van Thailand zijn daar momenteel heel wat landgenoten in gevaar. Ze behoren in de meeste gevallen tot de risico groep en worden in hun gastland systematisch gediscrimineerd zelfs vernederd. Als een land veilig wil spelen op gebied van gezondheid door middel van vaccinaties zou er geen rekening mogen worden gehouden inzake nationaliteit rang of stand. Iedereen van klein tot groot van rijk tot arm moet dan aan de spuit. Wie dan gaat onderscheid maken zoals de Thai momenteel doen heeft er totaal niks van begrepen.

  Een overheid wordt geacht zijn onderdanen te hulp te schieten. In het verleden gebeurde dat al eens door militairen te sturen echter zouden nu een paar duizend spuitjes volstaan.

  Ontelbare keren worden ganse vliegtuigen naar gebieden gestuurd volgestouwd met medisch materiaal . In die gebieden is in tegenstelling tot Thailand geen enkele onderdaan te bespeuren. Op zich is dat een nobele daad maar als het gaat om eigen mensen bij te staan blijkt het allemaal opeens niet meer belangrijk….laat ze maar lekker staan aanschuiven in de rij om eenmaal bijna aan de beurt te moeten aanhoren mister you are not Thai we will not help you.Come back maybe later.

  Deze enge gebeurtenis overkwam een niet meet goed te been zijnde 78 jarige Zwitser en werd gefilmd door zijn TH vrouw en dochter. Het kwam terecht bij de Zwitserse ambassade die besloot van hun landgenoten niet langer deze discriminatie en vernederingen te moeten laten ondergaan. Hulp is onderweg.

  Als alles ordentelijk en rechtvaardig verloopt zou geen haantje kraaien om hulp echter is het nu zo flagrant dat iedere overheid zichzelf respecterend die niet langer wil aanzien.

  Wat is er nu zo onoverkomelijk om bij een eerstvolgende vlucht wat diepgevroren spuitjes mee te geven ?? En ja ik weet dat er overal in de wereld wel een Belg of NL rondloopt maar men kan alleen wat realistisch blijven. In Thailand moeten zo ongeveer denk ik zeker meer dan 10.000 NL en B wonen. Dat is toch geen gemeenschap die je zo maar kan negeren ?? Die gemeenschap bestaat in grote mate ook uit mensen die meer dan hun steentje hebben bijgedragen aan onze economieën en tot de dag van vandaag nog steeds keurig een pak belastingen betalen in NL of B.

  In California begint men nu de dieren in de zoo in te enten. Het is maar een weet.

  • Het is de taak van een overheid om zijn onderdanen te beschermen waar die zich ook ter wereld bevinden. Waar staat dat? In de grondwet? Zolang het daar niet in staat, maak je het er zelf van omdat jou dat nu goed uitkomt.

   • Johnny BG zegt op

    Artikel II-35: De gezondheidszorg.
    “Een ieder heeft recht op toegang tot preventieve gezondheidszorg en op medische verzorging onder de door de nationale wetgevingen en praktijken gestelde voorwaarden.”

    In combinatie met redelijkheid en billijkheid kan de vraag gesteld worden of het redelijk is dat een Nederlands paspoorthouder een ticket naar Nederland moet boeken, daar kosten voor overnachtingen moet maken voor de periode tussen de eerste en tweede prik en daarna een ticket terug naar Thailand om vervolgens 14 dagen op eigen kosten in quarantaine te moeten. Zo’n inenting kost dan 6500 euro.
    Preventieve gezondheidszorg stopt niet bij de grens en gezien de kosten die gemaakt moeten worden zou men een inspanningsverplichting kunnen verwachten. Zoals vaker geopperd kan de overheid met een plan komen dat stelt dat men iets op poten zet en dat er naar redelijkheid een eigen bijdrage aan verbonden is. Redelijkheid en billijkheid voor zeg 150 – 200 euro.

    Het zou interessant zijn als de diverse “Nederlanders in het buitenland” clubs een rechtzaak aanspannen om duidelijkheid te verschaffen, want ook al woon je buiten Nederland dan is de Nederlandse Staat nog steeds gehouden aan verplichtingen en aan de rechter om vast te stellen hoe ver dat moet gaan.

    • Nou, ga lekker procederen tegen de Nederlandse staat. Dat zal aanzienlijk meer kosten dan die 6500 euro.

    • Cornelis zegt op

     De geciteerde tekst komt uit de Grondwet???

     • Even los daarvan. Je bent onderhevig aan de wetten in het land waar je ingezetene van bent. Zo simpel als wat. Maar sommige expats willen als het hun uitkomt van Nederland en/of Thailand profiteren. Van twee walletjes eten, noemt men dat.

      Waar komt de uitdrukking van twee walletjes eten vandaan en wat wordt ermee bedoeld? Wie van twee walletjes eet, zorgt ervoor dat hij deel uitmaakt van twee groepen, omdat dit hem voordeel oplevert. De ondertoon van deze zegswijze is afkeurend: iemand die dit doet, wordt soms beschouwd als een profiteur. Dat is vooral het geval als zo iemand zich nu eens bij de ene groep voegt, maar zodra hij of zij vindt dat de andere groep meer te bieden heeft, weer naar de andere groep gaat.

    • PEER zegt op

     Je schrijft ‘t zelf!
     Nationale wetgeving en voorwaarden!
     Dát betekent dus: in NEDERLAND ( en Antillen ea)

     • Ger-Korat zegt op

      Ben het wel met je eens maar de wetgeving strekt zich uit tot Nederland en wat eilandjes. Het gaat om de inwoners, alles wat daarbuiten woont valt niet meer onder de Grondwet en overige nationale wetgeving van Nederland. Zou wat zijn als er miljoenen in het buitenland wonende Nederlanders gebruik zouden maken van de Nederlandse verzorgingsstaat; denk bijvoorbeeld aan de vele immigranten in de jaren 50 en 60 en de kinderen geboren uit Nederlandse ouders maar nog nooit 1 voet in Nederland gezet. Wat maar goed is dat de zorg zich beperkte tot alles binnen de landsgrenzen.

   • willem zegt op

    Engelsen noemen dit cherry picking. Selectief kiezen wat toevallig op dat moment goed uitkomt.

  • Berry zegt op

   Het is eigenlijk gemakkelijk.

   Stel je eens voor dat iedere Turk, Marokaan, Iranees, of Afghaan, met de dubbele nationaliteit hetzelfde zou vragen. Ik ben nu in Turkije, Marocco of Afghanistan en eis nu dat de Nederlandse overheid mij een spuitje opstuurt. Nederland en Belgie zouden te klein zijn.

   Niemand heeft je verplicht om in Thailand te komen wonen.

   Nu, jij en duizenden anderen in Thailand willen iets, hier een gratis Covid vaccinatie.

   De Thaise overheid heeft aangegeven, als buitenlander kan je een gratis vaccinatie verkrijgen, maar het kan soms heel lang duren. (Afhankelijk van prioriteits lijsten)

   De Nederlandse overheid heeft ook aangegeven, dat iedereen verblijvend in Nederland, een gratis vaccinatie kan krijgen, maar het kan soms heel lang duren. (Afhankelijk van prioriteits lijsten)

   Nu heb je de keuze, of je doet niets, en je wacht totdat je een gratis vaccinatie in Thailand verkrijgt.

   Of je registreerd jezelf voor een vaccinatie in een prive ziekenhuis, 3 400 THB.

   Of je gebruikt je recht als Nederlander, of Belg, om gavaccineerd te worden in Nederland of Belgie.

   Door je besluit om in Thailand te komen wonen, moet je wel de reiskosten naar Nederland/Belgie zelf betalen. Vraag aan iedere inwoner van Nederland of Belgie of ze dit normaal vinden, en 99% zal dit beamen.

   Je kan nu niet ineens, de overheid verplichten, omdat jij die reiskosten niet wil maken, dat zij inspanningen en kosten moeten maken, om het vaccin naar jouw te brengen. En de Nederlandse belastingbetalers moeten dit voor jouw betalen. En wat je doen met Thais met de dubbele nationaliteit. Ze ook bijrekenen bij de Nederlanders (Belgen).

   Neem bijvoorbeeld ze brengen dit naar de ambassade Bangkok, je kan er gif op innemen dat de volgende reacties zullen zijn, ik kan niet reizen van mijn woonplaats in Thailand naar Bangkok.

   En wat ga je bijvoorbeeld doen met de Nederlanders of Belgen in Laos? Daar is zelfs helemaal geen ambassade.

   De buitenwereld leest, ik wil geen reiskosten betalen om mijn gratis vaccinatie te verkrijgen in Nederland, daarom eis ik dat de Nederlandse belastingbetaler voor mijn betaald om het vaccin naar mij te brengen.

   Misschien door enkele op applaus onthaalt in Thailand, maar door vele belastingbetalers wonende in Nederland verfoeit.

   • fred zegt op

    Dat vaccin naar hier laten komen zal de belastingbetaler heus niet voelen hoor. We spreken dan over een peulschil. Dat is niet veel meer dan een grote doos meegeven en die laten afleveren in een ziekenhuis. Het is vooral een kwestie van willen.
    Er zijn wel dingen die heel veel meer kosten voor de belastingbetaler en die worden dan nog gedaan voor mensen die nooit 1 Euro aan belasting hebben betaald. Maar goed gelukkig beginnen meer en meer mensen dat te beseffen en hun conclusies te trekken.

    Men kan moeilijk zeggen dat expats met regelmaat rondgaan met de bedelstaf. Volgens mij is het de eerste keer sinds ik hier bijna 20 jaar woon dat een kleine inspanning zou worden geapprecieerd.

  • Eric BKK zegt op

   Je schrijf dat je in jouw gastland systematisch genegeerd en zelfs vernederd wordt.

   Wat doe je daar dan nog? Schijnbaar is dit nooit een probleem geweest, nu het ff tegenzit met de vaccins word zelfs het woord ‘vernederd’ gebruikt…

   Voor-en nadelen.. iedereen moet zo onderhand weten dat je nooit, nooit, nooit precies zoals de Thai behandeld zult worden. Jij bent een buitenlander, een farang en kan achteraan aansluiten. Bevalt dit niet dan koop je een retourtje en haalt hier in Nederland jouw gratis vaccin op.

   Nederland zal je ophalen mocht er oorlog uitbreken in Thailand. Op meer hoef je niet te rekenen. Terecht.

 19. Philippe zegt op

  Beste André, waarom ben je naar Thailand verhuist ? Waarschijnlijk de balans gemaakt van voordelen en nadelen … tot nu toe hoogstwaarschijnlijk enkel voordelen gekend … wees blij en steek de Me Myself and I in de ijskast.
  Het verbaast me dat je Europa niet vraagt om in Thailand aparte wegen aan te leggen zodat je aan de rechterkant van de weg kan rijden.

 20. Eric PAQUES zegt op

  Kom aan zeg, ambassades in Europa, waaronder Nederland en België. Verenig u. Een J&J vaccin, eenmalig te bruiken – wat kost het? 20 Euro? Wellicht minder. Verplaatsingskosten? Ook een fluitje van een cent, want dit vaccin kan in koelkasttemperatuur vervoerd worden. Vliegtuigen hebben koelkasten. En koelkasttrucks genoeg in Thailand. Laat desnoods eenieder zo’n vaccin wil, ervoor betalen. Verhoog de prijs, en vraag desnoods het vijfvoudige, zodat werkelijk alle kosten her en der gedekt zijn.
  Gaat de Thaise regering tegenstrubbelen als Europese ambassades het heft in eigen handen nemen? Ik denk het niet. De Thaise regering hoeft geen cent te betalen. De eindconsument betaalt.
  Wat is het dan probleem? Kan er niet gewoon praktisch en pragmatisch nagedacht worden over simplele OPLOSINGEN? In Europa hebben we – als ik dat goed begrijp – die vaccins en masse voorradig.
  Wat is dan het probleem? Het zijn toch GEWOON uitzonderlijke tijden, niet? Van waar dan al dat overbodige GEDOE hier, dat ik lees, over van alles en nog wat, wat hier NIETS mee hoeft te maken te hebben. Echt NIETS.
  Kunnen of willen onze ambassades hun Europese onderdanen hier niet helpen?
  Het is het ene of het andere. Kunnen, denk ik, is niet waar.
  Willen ze of willen ze niet.
  En kom me aub niet af met principekwesties. Dit ZIJN uitzonderlijke omstandigheden.

  • Willy zegt op

   Wie komt hier af met al dat overbodige GEDOE?
   Juist altijd weer diezelfde klagers.

   Onze ambassades moeten niets verweten worden, die hebben daar NIETS mee te maken.
   De enige die zich een verwijt moet maken is jezelf – jij die gekozen hebt om je land te verlaten.

   Is dat nu echt zo moeilijk om af te wachten totdat de vaccins effectief beschikbaar zijn?
   Overal ter wereld schreeuwt men om vaccins, ook in Thailand en zelfs op dit forum! Elke dag weer.

  • Yan zegt op

   Zolang België expats blijft belasten op het pensioen, zou er ook wat voor mogen terugkomen…

   • Bart zegt op

    Je krijgt er heel wat voor terug. Je behoudt al je rechten in België. Van zodra je zou besluiten om terug te keren naar daar kan je vanaf dag 1 weer genieten van onze sociale zekerheid. Is dat niet mooi?

    Draai de boel maar eens om. Vanaf nu betaal je belastingen in Thailand. Kan je je nooit meer beroepen op teruggave van medische kosten in België. Wedden dat al die profiteurs die “van de twee walletjes eten” de eersten zullen zijn om hier moord en brand te schreeuwen!!!

    Dat geklaag op ons blog loopt echt de spuitgaten uit. Klagen over je thuisland maar ook klagen over Thailand. Wat een triestige mentaliteit.

  • willem zegt op

   Nederland heeft al geen grotere hoeveelheden Jansen vaccines meer. Ze zijn er mee gestopt. Wordt niet meer besteld. Op dit moment worden de laatste vaccines aan de jeugd aangeboden. Beschikbaar stellen voor een ander doel is nu al niet meer mogelijk.

 21. goort zegt op

  Mensen ben blij dat t hier allemaal zo lang duurt. Waren jullie allemaal in paniek tijdens de voorgaande winters met griep, en lieten jullie griepprikken invliegen. Kijk eens wat minder televisie, en accepteer dat Covid-19 wereldwijd maar 0,15% slachtoffers maakt op de wereldbevolking. In Thailand nog veel minder.

  Doordat t langer duurt kun je de kat uit de boom kijken, en nadenken welk vaccin (als je al een vaccin wilt) je wilt krijgen.

  Kreeg net een mail met het bericht dat een 78-jarige Nederlander aan harststilstand was overleden, dag na zijn vaccinatie. Dat kan dus ook zomaar, en verder weten we inmiddels dat in Israel (95% gevaccineerd) de ziekenhuizen weer volliggen…besef dus nog maar goed dat we volledig zijn overgeleverd aan een medisch experiment door overheden die niks anders willen dan controle over jou.

 22. Eric BKK zegt op

  Dat is dan het nadeel van het wonen in Thailand. Voor- en nadelen…

  Overigens herinner ik mij dat er verschillende expats Thailand roemden om de manier waarop ze het coronavirus bestreden. In Europa en Amerika hielden ‘wij’ ons niet aan de regels en werd er ‘moeilijk gedaan’ over mondkapjes. In Thailand was de boel beter geregeld.. werd het virus de kop wel ingedrukt.

  Hoe anders is het nu: waar Thailand de dans wel dacht te ontspringen en met inferieure vaccins van Sinovac en het lokaal (voor de hele Aziatische regio) geproduceerde AstraZeneca uitstekende zaken had gedaan is het tegendeel waar. Maar ja, Pfizer en Moderna waren schijnbaar geen opties (vul maar in waarom).

  Van leedvermaak is geen sprake. Ik wijs er wel op dat Thailand in tegenstelling tot de EU, VK en VS er op het gebied van de vaccins een zooitje van heeft gemaakt. En voor degenen die mopperen dat ze geen vaccin krijgen: vandaag is het exact 2 weken geleden sinds mijn tweede Moderna prik. Gratis uiteraard. Maar ik woon weer niet in Thailand. Zie je, zo hebben we allemaal wel wat.

 23. Sir Charles zegt op

  Geldt uiteraard niet voor iedereen maar toch wel weer frappant want kwam laatst een landgenoot tegen die toentertijd Nederland verliet luidkeels verkondigde niets maar dan ook niets meer met dat ‘rotland’ te maken willen hebben echter nu ‘eist’ dat Nederland hem zo snel mogelijk van een vaccin voorziet…

 24. Wim van Beveren zegt op

  Mijn vaccinatie staat geplanned voor 6 Augustus in Pho Thale hospital, en ik heb tot nu toe geen ander bericht gehoord.
  Keuze Astra Zenica of Sinovac

 25. Fhorst zegt op

  Begin September reis ik naar NL voor vaccinatie.
  COPD door verbrande longen maakt voor mij een corona besmetting vrijwel zeker dodelijk.
  Mijn leeftijd, 54, is niet een probleem. Ook geen overgewicht of diabetes. Alleen zeer slechte longen.

  Angst virus?
  In mijn geval helaas niet.
  Zo zijn er velen die door leeftijd en/of gezondheid een zeer grote kans hebben een besmetting niet te overleven.

  “Bewust” september, terugkeer begin november.
  Vertrek uit BKK, terugkeer Phuket, 14 dagen sandbox.

  Natuurlijk kan er van alles veranderen dat 15 nachten quarantine in BKK niet langer nodig is…
  Ik gok daar niet op.
  Bovendien, mooie kans om Phuket te bezoeken 🙂

  Periode is al krap.
  In NL, als de infectie graad stijgt, is Thailand een hoog risico land.
  Dwz 5 tot 10 dagen quarantine.
  Afspraak met GGD kan 14 dagen van de voren gemaakt worden, dan 5 dagen.

  Na 5 weken (soms 6) de 2e prik.
  Dan 14 dagen wachten, voordat je de papieren voor de terugreis kan regelen.
  Neem een weekje extra voor problemen met een fit to fly, en je zit al snel op 10 a 11 weken..

  Als ik hier een vaccin (2 shots) zou kunnen bemachtigen, of dat nu 3, 5 of 20.000 THB is, graag.

  Voorlopig ziet het we naar uit dat de Moderna pas in Q1 2022 komt, Udon Thani province, waar wij wonen, Q3 2022, als we mazzel hebben…

  Ruim anderhalf jaar heeft Thailand het goed in de hand kunnen houden.
  Wellicht door de ervaringen van SARS.
  Die tijd is voorbij, van 3 naar 6.000 in een week… Vergelijking met andere landen in het verleden zitten we voor augustus op 15-20.000 per dag.
  De tekorten aan vaccin maakt dat niet beter.
  Waar wij wonen is relatief veilig, doen weinig uitstapjes naar de stad, en goed afstand houden.
  Zelfs dan…

  Vaccinatie geeft een stuk rust, waarbij besmetting opeens niet meer dodelijk hoeft te zijn.
  Dat is zeker de trip naar NL waard.
  (+ Uiteraard familie en vrienden weer zien na bijna 2 jaar)

  De Phuket route is voor mij de oplossing waar ik naar zocht, 15 dagen “eenzame opsluiting” waar ik veel te veel voor betaal zit ik zeker niet op te wachten..
  Phuket wel 🙂

  Met geluk is tegen die tijd de periode teug gebracht naar 7 dagen …
  Toch…
  3 maanden van huis, vrouw en dochter..
  Gelukkig is er internet, met alle mogendheden van dien.

 26. Fhorst zegt op

  Nog even een 2e reactie:
  Ik heb het niet over gratis, verplichtingen of wat dan ook.

  Idd mijn keuze om Nederland te verlaten.
  Niet omdat ik Nederland een “rot land” vind, integendeel.

  Mijn echtgenote, verknocht aan haar familie, dieren en land (farm) zal niet gelukkig kunnen zijn met wat ik haar in NL (stad) kan bieden.
  Andersom, of ik hier gelukkig kan zijn? Zeker.

  Dus niet een vraag om gratis vaccins of geklaag hier over.

  Het alternatief is verschillende malen genoemd, “even een prikje halen in NL”.

  Dat “even” is 3 Maanden van huis.
  Voor 2 X 30 minuten tijd (prikje bij GGD)

  Voor mij eenvoudig, ik heb een adres om 3 maanden zonder veel extra kosten te verblijven.

  Niet alle expats hebben die optie.
  Het is wat anders of je 3 weken overkomt voor familie bezoek of 3 maanden!

  Voor de mensen in NL/BE hier, vergelijk het met voor jullie een verblijf van 3 maanden in ??
  Vaste lasten hier lopen door.
  3 maanden “op vakantie” is voor ieder budget zwaar.
  Dat is buiten de kosten van de vliegtickets en het quarantine hotel/sandbox.
  Het laatste is snel €1500,- voor die 15 dagen.

  Ik ben niet iemand van 5 sterren hotels.
  Tijdens mijn werk veel te veel gezien en geslapen. Al is alles prachtig en mooi, het mist ieder menselijk contact, iets wat een homestay wel geeft.
  Normaal zou ik voor 15 nachten max €500 uitgeven, dat moet nu €1000 extra.

  Om een klein puntje te benoemen.
  Natuurlijk ligt het aan je inkomen en budget of €1000 veel of weinig is, en wat je anders voor belangrijke dingen gedaan zou hebben met die €1000.

  Al met al zal het vaccin mij +/- 5 a 6.000 euro kosten, voor de gehele periode aan extra kosten welke ik anders niet gemaakt zou hebben.
  Dat is voor mij HEEL VEEL geld.

  Makkelijk praten, “even een prikje halen”.
  Weet wel welke kosten dit met zich meebrengt.

  Voor iemand die een beetje gekeken heeft wat een quarantaine hotel/sandbox kost..
  Zal zien dat die €6000 al aan de lage kant is.
  Beetje luxe en wat ondernemen is al snel 7.5-10.000… (voor de tijd in NL en Phuket)

  Dus de vraag: wat kost een prikje in NL?
  Zeer budget €5000
  Budget €7.500
  “Normaal” €10.000

  Iets om over na te denken voordat dit als “goedkope, gratis” oplossing wordt aangeboden.

  Natuurlijk is het fijn familie en vrienden weer te zien, en Phuket te bezoeken.
  Wel 3 X mijn normale budget wat ik uitgeef aan familie bezoek.

  • Berry zegt op

   Als je eerlijk wil zijn, moet je ook dezelfde berekening maken voor de kosten van Nederland om even een spuitje voor jouw op te sturen naar Thailand.

   Je kan niet zomaar aannemen, het is enkel de aankoopprijs van 1 vaccinatie,

   Het zijn ook alle bijkomende kosten dewelke aangerekend moeten worden, idem zoals je voor jezelf doet.

   Nederland kan niet zeggen, enkel voor Thailand, het moet dan een wereldwijd programma zijn. Iedereen moet een Nederlands paspoort kan zich dan wereldwijd registreren.

   Om dit te doen, moeten verschillende ambtenaren aan het werk gezet worden. En de echte kostprijs is dan ook het loon van de ambtenaren, de gebruikte middelen, de lokatie, de verwarming van deze lokatie in de winter, enz.

   Je kan het uurtarief per ambtenaar categorie, voor Nederland, hier terug vinden:

   https://kennisopenbaarbestuur.nl/media/256325/handleiding-overheidstarieven-2020.pdf

   Om je een idee te geven, je hebt salaris schalen 1 – 18, laat ons de helft nemen, schaal 9.

   Uurtarief productieve uren, met BTW 77 Euro.

   En de snelheid van het ambtenaren apparaat kennende, kun maanden duren voordat een team van tientallen mensen dit heeft geregeld. Kostprijs is dan ook enorm.

   En niet vergeten, neem een Nederlander, wonend in Belgie, Brussel.

   Met dezelfde redenatie kan die Nederlander eisen, als zijn vaccinatie in Belgie te lang duurt, ik eis dat Nederland een vaccinatie voor mij naar Brussel stuurt. Het is veel goedkoper en gemakkelijker voor mij om dit dan hier gratis in Brussel te krijgen dan wachten totdat ik de Belgische versie krijg of dat ik naar Nederland ga.

   Of wonende in Madrid, Rome, Athene, Istanbul, Berlijn, waarom wachten op de vaccinatie in deze landen, of waarom naar Nederland afreizen, laat Nederland het maar snel snel opsturen naar hier.

 27. Hans zegt op

  Een groot deel van wat er te lezen valt in forums, Nederlandse maar ook Engelse en Duitse forums, gaat er over hoe slecht het hier in Thailand allemaal wel niet is, hoeveel beter het “thuis” is en ga zo maar verder.
  Als dat dan zo is, ga dan lekker naar huis. Daar krijg je je prik, rijden mensen niet (minder) door rood, word je niet langer gediscrimineerd en mag je zelf weer discrimineren. Goed voor de eigen gemoedstoestand van de klagers en voor hier: opgeruimd staat netjes.

  Zelf woon en werk ik nu 11 jaar in Thailand. Thailand was niet mijn keuze, ik was er zelfs nog niet op vakantie geweest.
  Ik ben in Thailand beland als gevolg van mijn werk, en ik was vooraf allesbehalve gelukkig met de bestemming.

  Toen echter mijn contract hier afliep en ik eigenlijk naar Singapore of Tokyo zou vertrekken ben ik gebleven.
  Mijn keuze.
  Ik heb voor die beslissing 18 maanden indrukken verzameld, ervaringen opgedaan en beslissingen genomen, waaronder dus de beslissing om hier te blijven.

  Elke dag verbaas ik me over zaken als de totale afwezigheid van rijvaardigheid, het extreem lage afwerkingniveau van wegen, voetgangersbruggen, bekabeling, stoepen, de burocratie, de wereldvreemdheid van de gemiddelde Thai en ga zo maar door.
  Maar elke dag geniet ik ook van het ongecompliceerde leven in Thailand, van de drie schoolmeisjes op de brommer waarvan 1 stuurt, de andere een spelletje op de telefoon speelt en de derde haar ontbijt nuttigt.
  Is dat veilig? Nee niet echt, maar ik reed in mijn wilde jaren ook op een brommer die iemand (niet uit weelde) bij een sloper had achtergelaten.
  “Opgeknapt” met een vriend en crossen door het door zonder remmen.
  Was ook niet veilig maar ik was echt niet de enige die zich met die kattekwaad bezig hield.
  Ik bedoel maar, bij “ons” was het enkele tientallen jaren geleden ook relatief ongecompliceerd.

  De westerling lijkt me te veel bezig om te proberen alles naar hun hand te zetten, te maken zoals het thuis is, en dan een thuis te hebben met westerse mogelijkheden en comfort voor Thaise prijzen genietend in 12 maanden zomer ipv 9 maanden herfst.

  Wat er in Europa is kost geld. Als datgene dat bvb Nederland en Belgie te bieden hebben aan sociale zekerheden en andere voorzieningen in Thailand zou bestaan, kan 90% van de buitenlanders het zich niet meer veroorloven zich hier te vestigen.

  De keuze om in Thailand te gaan wonen is een persoonlijke keuze, en is er een van compromissen.

  Onder het motto “erger je niet, verbaas je slechts” moet je aanvaarden dat je hebt gekozen voor een land, regio en zelfs werelddeel waarin discriminatie van westerlingen aan de orde van de dag is.
  Terwijl hier de focus vanzelfsprekend op Thailand is, is discriminatie van westerlingen in geheel Azie aanwezig, soms wordt je er alleen wat minder direct mee geconfronteerd.

  Om terug on topic te gaan, ik heb vorige week mijn eerste (gratis) prik gehad.

  Na enkele weken geleden mbv de Mor Prom app een afspraak te hebben gemaakt voor die eerste prik, was het donderdag 1 juli dan eindelijk zo ver.

  Hoewel de eerste indruk bij het ziekenhuis er een was van typische Thaise georganiseerde chaos, verliep het allemaal relatief vlot.

  Bij aankomst een “queue” gepakt om vervolgens door een verpleegster naar bloeddruktest te worden gebracht.

  De 132/80 werd met ongeloof aanschouwd en was reden voor een herkansing, die een vergelijkbaar resultaat gaf.

  Van daar naar de registratie tafel waar paspoort, Mor Prom boeking en andere documenten werden gecontroleerd.

  Een andere verpleegster maakte duidelijk dat ik nu moest wachten tot mijn “queue” aan de beurt was.
  Omdat mijn number 249 was was ik voorbereid op een houten achterwerk van het zitten.

  Groot was mijn verbazing dat ik na een kleine 20 minuten met een 9-tal andere wachtenden naar een ander deel van het plein werd begeleid.
  Aldaar met behulp van een verpleegster het vragenlijstje ingevuld, krabbeltje gezet en mijn volgende “queue” in ontvangst genomen, nummer 119.

  Met mijn flesje water dat ik had meegebracht een plekje in de schaduw gezocht, in afwachting van dingen die komen zouden.

  De verpleegster die mij met de vragenlijst geholpen had kwam naar me toe en vertelde dat ik met bij een groepje mensen moest voegen en hen dan naar binnen volgen.
  Even zitten in de wachtkamer, door naar de finale controle van documenten, wat nieuwe papiertjes en stickers meegekregen om dan de laatste stop te doen: de vaccinatie verpleegster!

  De prik werd gegeven waarna ik me moest melden bij de tafel waar de vervolgafspraak gemaakt kon worden.
  Daar kreeg ik een papiertje, 2 paracetamolletjes en het verzoek een half uur te gaan zitten voor ik zou vertrekken.
  Een poging eerder te vertrekken werd in de kiem gesmoord door vriendelijke doch strenge mensen bij de uitgang die er op wezen dat het papiertje 11.04 als checkout tijd vermeldde en het pas 10.58 was…

  Iets minder dan twee uur alles bij elkaar.

  Het vaccine is AstraZenaca.
  En ja, als ik de keuze,ogelijkheid had gehad voor Pfizer of Moderna, had ik dat genomen, maar die keuze was er niet.

  Volgens de AD test zou ik in Nederland in principe overigens ook AstraZeneca gekregen hebben, dus ik klaag verder niet.

  Op 23 september is de tweede prik gepland.

  Als ik voor die tijd een Pfizer of Moderna prik kan scoren tegen betaling dan doe ik dat.
  Indien dat niet lukt wacht ik rustig af tot 23 september.

  Ter verduidelijking, het enige dat ik heb gedaan is de boeking op Mor Prom en afgewacht.
  Er is geen sprake geweest van vriendjespolitiek, geen connecties, geen agentschap en geen zakcentjes voor de juiste personen enz.

  Het systeem is moeilijk te begrijpen voor ons buitenlanders, zeker als je zoals ik geen Thais kan lezen of spreken, maar uiteindelijk werkt het wel.

  Het boeken op Mor Prom was geen a-b-c-tje. Het was een kwestie van niet opgeven.
  De app werkte niet feilloos, maar gewoon opnieuw proberen, een andere ziekenhuis kiezen en nog maar een keertje.

  De aanhouder wint, ook de buitenlander in Thailand!

  • Fhorst zegt op

   Heel goed!
   Waarschijnlijk ben je een van de gelukigen die of in een sandbox gebied woont, of een Thaise nationaliteit bezit.
   Een kennis in Pattaya gebied (ver van de feesten) is met +70 ook al aan de beurt.
   Als (voorheen Duitser) Thai.
   Zijn vrienden/ kennissen die hun buitenlandse nationaliteit hebben gehouden… Na dat alle Thai gevaccineerd zijn komen de expats aan de beurt.
   Velen daarvan zullen door hun werkgever al een vaccin krijgen.
   De gepensioneerden..
   Die mogen wachten, of naar NL.

   Ik zie het niet als een slecht ding, Thailand voor Thai eerst.
   De grote problemen met integratie die in Nederland is door ieder welkom en gelijk te stellen met een Nederlander …
   Nooit mijn keuze
   When you are in Rome, act like the Romans do.

   Voor mij in Thailand een afwachtende houding, waarbij er zeker geprobeerd wordt een afspraak te maken.
   In een provincie waar Thai zelf ook niet gevaccineerd worden..
   Is er als farang zeer weinig kans

   In NL zouden vele buitenlanders zich beter kunnen aanpassen, zoals dat in Thailand verplicht gesteld is.
   Misdraging is hier eenvoudig eerst 3 maanden cel.

   Ik heb helemaal niets tegen buitenlanders, wel tegen gasten die eisen aan de gastheer om zich aan te passen naar hun cultuur.

   Ik doe dat niet in een ander land (Thailand) en verafschuwde dit in NL.

   Ik vind het niet discriminerend, 2 prijzen.
   Of later aan de beurt te zijn met gratis vaccin.
   Ik ben hier tenslotte te gast!!

 28. Willy zegt op

  Ter info – vers van de Thaise pers:

  “The medical society is calling on the government to give mRNA vaccines as a booster shot to frontline medical workers, after a leaked official document appeared to oppose third shots for health personnel due to fears it might stoke fears that the Sinovac vaccine does not provide effective protection.”

  Voila, aan onze klagers, is het niet goed dat we MOETEN wachten op een vaccin van goede kwaliteit?
  Liever mijn prikje op het eind van dit jaar dan NU een Sinovac prik te eisen. Hun rommel mogen ze houden!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website