(Giovanni Cancemi / Shutterstock.com)

Wereldwijd is de race om een vaccin dat bescherming moet bieden tegen het coronavirus in volle gang. Nederland verwacht in de eerste maanden van 2021 twee soorten COVID-19-vaccins te kunnen gebruiken; het RNA-vaccin (Pfizer en Moderna) en het vectorvaccin (AstraZeneca). Engeland en Rusland zijn ze al bezig de bevolking te injecteren Rusland doet dit met zijn eigen Corona-vaccin Sputnik V.

Geruchten gaan, dat Thailand een eigen vaccin heeft ontworpen (?) en deze voor zijn burgers wil gebruiken. Ben in de media gedoken om hier iets meer van te weten maar er is weinig bruikbaars te vinden’ (Thailand is begonnen met vaccins tegen het nieuwe coronavirus te testen op apen, in de hoop die tegen eind 2021 op de markt te kunnen brengen. Dat zegt Suchinda Malaivitjitnond, directrice van het Thaise centrum voor onderzoek op primaten. Er zijn op dit moment wereldwijd een honderdtal onderzoeken aan de gang naar een vaccin. Acht ervan worden al getest op mensen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Als de tests op apen positief zijn, kan het vaccin in oktober getest worden op mensen. Binnen anderhalf jaar zou het vaccin dan klaar kunnen zijn, zegt Kiat Ruxrungtham van de Universiteit van Chulalongkorn in Bangkok, een partner van het project. Zijn droom is om een coronavaccin te ontwikkelen voor de armste landen uit de regio, zoals Cambodja, Laos en Myanmar.

Je zou zeggen, gezien Thailand zich veel op China concentreert dat het een Chinees middel zou worden. China heeft overigens niet de beste staat van dienst met vaccins. De afgelopen decennia waren er verschillende schandalen. De meest recente zaak was in 2018, toen Changsheng Biotechnology Co werd onderzocht wegens het vervalsen van gegevens en het maken van vaccins tegen hondsdolheid. In 2017 bleek Wuhan Institute of Biological Products Co difterievaccins te hebben gemaakt die niet effectief waren. De publieke woede over deze zaak leidde in 2019 tot een herziening van een vaccinstrafwet.

Loopt Thailand niet achter de feiten aan? Ze geven aan de grenzen weer open te willen zetten en dat er door naaste buren weer een grote uitbraak is van corona.

De buitenlandse expats die hier wonen zijn allemaal op leeftijd en hebben vele lichamelijke problemen, dus zijn wij in groot gevaar mochten wij getroffen worden door deze pandemie.

Ingezonden door Pieter – Udon Thani


» Laat een reactie achter


Rating: 1.86/5. From 7 votes.
Please wait...

62 reacties op “Lezersinzending: Expats in gevaar omdat Thailand achter de feiten aan loopt?”

 1. Cornelis zegt op

  De buitenlandse expats zijn bij lange na niet allemaal oud en ziekelijk. Zwaar overdreven dat wij allemaal in groot gevaar zijn. Dramatisch gedoe. Je loopt als expat niet méér risico dan de gemiddelde Thai, eerder minder.

  • Pieter, zegt op

   Noem mij 1 buitenlandse expats Comelis, iemand boven de 67 die nog kerngezond is in Thailand?

   Pieter,

   • Cornelis zegt op

    Niet alle expats zijn oude mensen is de kern van wat ik hierboven schrijf, Peter.

    • Cornelis zegt op

     Sorry, Pieter, i.p.v. Peter.
     En dat je geen gezonde buitenlanders van 67 of ouder kent in Thailand, kijk je niet goed.

   • CARPENTIER zegt op

    Denkt u nu echt dat er geen gezonde expats van 67 en ouder zijn in Thailand.Ben ik dan een uitzondering?Denk het niet.

   • han zegt op

    Bv Han , hij is 70, kerngezond, staat elke morgen rond 6 uur op en gaat dan in zijn sala op de loopband, fiets of halterbank. 60 tot 90 minuten trainen, later op de dag vindt hij het te warm voor dit soort sportieve activiteiten.

  • Jacobus zegt op

   Inderdaad, daar ben ik het mee eens. Ik ken veel oudere expats die in een uitstekende conditie verkeren. Helaas is het me overkomen dat ik zelf in oktober geïnfecteerd raakte met Covid19. Ik ben in thuisisolatie gegaan. Ik had geen klachten, na 1 week heb ik 1 dag wat spierpijn in mijn rug gehad. Die dag heb ik 2 paracetamols genomen. Geen gekuch, geen koorts, geen loopneus, geen hoofdpijn of wat dan ook. O ja, ik ben bijna 70 jaar en heb 2 bye passes. Maar ben verder in goede conditie. Dus als er geen vaccin begin 2021 beschikbaar is in Thailand maak ik me toch niet al te veel zorgen.

   • Jan S zegt op

    Als ik je verhaal lees Jacobus dan denk ik dat je positief getest bent. Dat is heel iets anders.

 2. Francois Nang Lae zegt op

  Net als indertijd met HIV zijn nu de coronavaccins te duur voor de armere landen en net als bij HIV weigeren de rijke landen, waaronder Nederland, de patenten op te heffen waardoor het armere landen onmogelijk wordt gemaakt om zelf goedkopere varianten te produceren. Ondanks alle plechtige beloftes over eerlijke verdeling van de vaccins hebben de rijke landen gewoon ruimschoots ingekocht, met Canada als uitschieter: daar kunnen de inwoners 9 keer gevaccineerd worden met de ingekochte voorraad. Voor inwoners van de EU liggen straks 4 doses per persoon klaar. Voor armere landen is ter inlossing van die plechtige beloften het inkoopprogramma COVAX gestart. Per 10 mensen die van dat programma afhankelijk zijn is er nu 1 dosis vaccin beschikbaar. Bron: Trouw (https://tinyurl.com/trouw-artikel-corona)

  Wie wil klagen dat er in Thailand geen vaccins zijn moet bij zijn eigen regering zijn.

  • Volgens mij is niet Nederland de patenthouder van de vaccins maar de fabrikant zoals Pfizer en Moderna. Dus klagen bij de eigen regering heeft dan weinig zin.

   • Francois Nang Lae zegt op

    Dat klopt, maar Nederland is wel een van de landen die tegen houdt dat het patent kan worden opgeheven en dat alvast veel voorraad voor zichzelf heeft gereserveerd.

    • In het artikel in Trouw lees ik wat anders: “In de Wereldhandelsorganisatie is Nederland gebonden aan de inbreng van de Europese Commissie. We weten dat de Nederlandse regering erkent dat patenten een probleem kunnen zijn in gezondheidszorg. Bij de VN hebben ze daarover verklaringen afgelegd, bijvoorbeeld in het kader van de bestrijding van hepatitis C. “Tot nu toe hebben we niet gezien dat de Nederlandse regering zich op Europees niveau sterk gemaakt heeft voor een ander standpunt. Dat is jammer, want dat zorgt ervoor dat landen met een grote farmaceutische industrie meer stem krijgen in de besluitvorming.”

     Je niet sterk maken is wat anders dan het tegenhouden.

     • Francois Nang Lae zegt op

      Ook goed. Het resultaat is in ieder geval hetzelfde.

    • Harry Romijn zegt op

     Dus u vindt, dat een bedrijf, die € miljarden en € miljarden heeft vrijgemaakt, onderzoekers per duizenden heeft weggehaald van ander onderzoek, enkel om een medicijn tegen Covid-19 uit te dokteren, dit maar als een geschenk aan de mensheid moet zien ? Want nix bescherming wegens patenten zal inhouden, dat ook werkelijk geen KNOL meer ene cent in de ontwikkeling van medicijnen steekt.
     Ja, van die medicijnen, waar er maar één van is ( wegens een hele kleine groep gebruikers) worden soms waanzins-woekerprijzen gevraagd, doch ,.. als een middel tegen codid-19, nu al 6 groten op de markt, zal die patentwinst maar heel matig zijn. Ja x 1 miljard.. maakt alles geld.
     Hele onderzoek van allen had ook net als bij een nieuw anti-bioticum en een middel tegen dementie uit kunnen lopen op een “jammer dan, centen kwijt”. ( En net als bij de vorige pandemie, de Spaanse Griep, op 3-5% doden ( X 7 miljard = 350 miljoen doden wereldwijd) uit kunnen lopen.

     • Francois Nang Lae zegt op

      Nee, dat vind ik niet, onder normale omstandigheden. In deze uitzonderlijke omstandigheden is de hele wereld gebaat bij een zo breed mogelijke verspreiding. Bovendien waren de bedrijven bij voorbaat al verzekerd van een grote afzetmarkt. We hoeven geen medelijden met ze te hebben als ze uitsluitend de westerse wereld hoeven te bedienen. (De rest van de wereld hebben ze meestal toch al niet zo veel belangstelling voor).

     • Marc Dalle zegt op

      Klopt in het geheel niet. Bedrijven invrsteten nog nauwelijks uit eigen middelen in research. Zij doe dit bijna hoofdzakelijk met geld van de overheden, van fondsen; m.a.w van de belastingbetaler, de gemeenschap dus. Amerikaanse en ook Europese farmaceutische reuzen slokken miljarden op aan gemeenschapsgeld. Ik beweer niet dat dit onterecht is, maar een verantwoorde dienst bewijzen aan diezelfde gemeenschap zou ethisch toch wel in hun charter mogen worden opgenomen…..en toegepast worden.

  • Ger-Korat zegt op

   Wat is te duur voor Thailand ? Een hogesnelheidslijn van Korat naar Bangkok wat miljarden kost en een reis toch minimaal 500 baht enkele reis gaat kosten en dus te duur is voor bijna iedere Thai, veel militair materieel wat te duur is want geen enkele dreiging. Neem de misgelopen inkomsten van Thailand door het wegvallen van het buitenlands toerisme, een paar miljard per maand inkomsten verdwenen, en zet dat af tegen de eenmalige kosten van reservering van vaccins van misschien 1 of 2 miljard USD. Ga niet klagen over dat Thailand geen geld heeft. Thailand is geen arm land, er lopen genoeg miljonairs/miljardairs (in USD) rond en desnoods pakken ze van die groep 1 procent af in de vorm van een vermogensrendementsheffing zoals ook in Nederland bij iedereen plaatsvind dan heb je genoeg geld om alle vaccins te betalen. Oplossingen genoeg. Aanschaf van vaccins is economisch gezien een investering, eenmalig 2 miljard investering zodat je elke maand 2 miljard terug krijgt aan gelden uit het toerisme en voor mij part schrijven ze voor deze 2 miljard een extra staatslening uit en dan hebben ze het geld in korte tijd binnen en kun je het bijvoorbeeld in 5 of 10 jaar terugbetalen. Of ze gebruiken een paar miljard van hun vreemde valuta reserves van 242 miljard USD (stand per eind november en 5x zoveel als Nederland heeft) welke geparkeerd staat bij de Nationale Bank. Geld genoeg in Thailand, zowel bij de bewoners als bij de regering (staatslening) als bij de Centrale Bank, maar kom mij niet aan dat Thailand arm is en geen geld heeft.

   • Marc Dalle zegt op

    Dat Thai geen 500Thb kunnen betalen voor de HST durf ik sterk te betwijfelen. Akkoord dat dit voor het armere deel van de bevolking niet haalbaar is, maar er zijn er meer dan genoeg die het wel kunnen betalen. Kijk maar naar het spendeergedrag van de middenklasse en rijkere klasse. Vliegtuigen en luxeautocars zitten volgeboekt en daar kom je met 500Thb niet vanaf. Werd ook gezegd over de Airport city link, over de MRT en BTS skytrain. Toch zitten ze dagelijks bomvol en halen een belangrijk deel autoverkeer weg van oververzadigde en poluerende wegen.

   • jamro herbert zegt op

    Thailand had veel geld maar er komt allang bijna niets meer binnen alleen uitgaven de economie en toerisme liggen op hun gat en dat begon allang voor de covid .En met de hoge en corrupte baht zal daar niets gaan veranderen .Ze zijn op gebied van de rijst waar ze bijna 30 jaar de nr 1 waren nu al een paar plaatsen gezakt . Ze zijn op dit moment veel te duur tov de buurlanden ,en die buiten dit heel slim uit .Na de hoogmoed komt de val erg jammer voor dit goede volk en dit dank zij die 2pr rijken in .

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben het helemaal met je eens, Francois.

   Ik vind dat de arme landen in dezelfde mate als de rijke landen moeten kunnen beschikken over covid-19 vaccins. Dat is ook goed om de pandemie een definitief halt te te roepen en de wereldwijde economie weer op gang te helpen.

   Het is beter om het goed te doen ook al duurt het wat langer dan om half werk te leveren.

 3. ruud zegt op

  U verkeert niet in groter gevaar, dan wanneer u in Nederland zou zijn, integendeel.
  Het hangt er natuurlijk wel een beetje van af, waar u woont.
  In een drukke stad zult u meer risico lopen, dan in een boerendorp.

  Ik neem ook aan, dat binnen afzienbare tijd wel een vaccin beschikbaar komt via de particuliere ziekenhuizen als Bangkok Hospital.
  Er is bij de fabrikanten ongetwijfeld ruimte in de productie voor kleine orders voor een hoge prijs.

  Die productie van een vaccin door Thailand, lijkt me zeer onwaarschijnlijk, ik denk niet, dat ze daarvoor de kennis en de apparatuur in huis hebben.
  Thailand stuurt regelmatig nieuws uit over allerlei grootse projecten.
  Laatst nog over een plan om een raket te bouwen, die over zeven jaar voor een vlucht om de Maan moet maken.
  Dat kun je niet serieus nemen.

  • Tom zegt op

   Ruud , Thailand staat wel heel hoog aangeschreven met gezondheidszorg op wereldniveau.
   Maar als jij denkt dat Thailand niets voor stelt ?
   Wat doe je daar dan nog ?
   Corona is een wereldwijde leugen , waar is de griep gebleven ?
   En blijkbaar zijn bouwvakkers ( pakken de hele dag elkaars gereedschap en lopen de hele dag door elkaar) en internationale chauffeurs immuun voor corona en met wie komen zij in contact na hun werk?
   Ik kom met mijn werk door heel Nederland en ken niemand met corona, ik kom uit een gigantisch grote familie en wij kennen niemand met corona , ik heb 2 neven , zijn internationaal chauffeur , rijden van rood naar rood gebied voor een hele grote transport onderneming , hoeven zich niet te laten testen en niet in quarantaine , en zij kennen niemand met corona.

   • Tino Kuis zegt op

    Corona, een wereldwijde leugen? Prachtig. Grappig dat iedereen op de wereld is gaan liegen.

    Nog jaren na het begin van de hiv/aids pandemie zeiden ze dat het een ziekte was van hoeren en homo’s. Sommigen zeiden dat het niet bestond. In Afrika was er een brede anti-condoom beweging. De gevolgen?

   • Cornelis zegt op

    Wel eens op een Intensive Care Uni gekeken?

   • Pieter, zegt op

    Kort door de bocht Tom’

    Alsof ik hier in Thailand woon om de goede zogenaamde Thaise medicatie??

    Pieter,

   • bart zegt op

    Ja steek je kop maar in het zand , en wil maar niets van corona weten , belachelijk verhaal wat je schrijft , Ik heb zelf met corona 7 dagen op de IC in Friesland gelegen , omdat er in Brabant geen plaats meer was , en ben daar met veel geluk weer uitgekomen , mijn vrouw had het ook gekregen in een iets mindere vorm , maar toch hectisch , mijn beide buren , [ waar wij het overigens van hebben opgelopen ] zijn beide na elkaar aan corona overleden , hij was naar Groningen afgevoerd direct naar de IC en is na 10 dagen uit zijn coma gehaald , en toen is hem verteld dat zijn vrouw inmiddels was overleden en al begraven was , hij stierf 3 dagen later toch nog aan de gevolgen hiervan , Ik was dus 1 dag eerder naar Friesland afgevoerd dan hem , en heb daar voor mijn overleven moeten vechten , op het IC , maar door mijn zeer goede conditie ,[ ik sportte nl heel veel ] En ben ik nu inmiddels terug op 70 procent van voor mijn corona , van de 5 mensen op mijn kamer in het ziekenhuis , zijn er 3 in een plastic bag door begrafenis ondernemingen afgevoerd , zonder dat er 1 familie lid bij mocht zijn , dat is allemaal heel heftig , maar schijnbaar niet als het ver van mijn bed gebeurt , Dus denk een beetje aan een ander , en ook wat aan je zelf , fijne Kerst en een vooral gezonde jaarwisseling en 2021 , groetjes van een frequente Thailandganger Bart

   • thomasje zegt op

    Zeker nog niet in een ziekenhuis wezen kijken en zelf geen reguliere zorg nodig hebben.
    Ik ben met een beperkte sociale kring al drie mensen verloren aan corona.
    Je kan niet met hard schreeuwen voor jezelf het probleem van anderen ontkennen sorry.

    • KhunTak zegt op

     De “meeste” mensen die stierven aan covid hadden al onderliggende klachten.
     Daar is onderzoek naar gedaan.
     Dus ook zelf niet van alles gaan lopen roepen dan, toch?

     • Erik zegt op

      De meeste dus, zegt khun Tak. Dus er zijn ook mensen aan covid gestorven die geen kwalen hadden. Ik ken er zelfs een van 60 die nog leeft, gelukkig, die geen onderliggende kwalen had, en toch corona kreeg en de rest van zijn leven met beschadigde nieren verder moet. Maar met corona is niks aan de hand, toch?

      Corona pikt de een wel uit, de ander niet. Dat doet griep ook. Maar de gevolgen van corona zijn kwader dan van griep als het je pakt. Dus is voorzichtigheid geboden, niet alleen van jou voor actie van mens tot mens, maar voor de overheid om de IC capaciteit te bewaken. DAT is de reden voor de maatregelen, niet betutteling die zo graag wordt ingeroepen door tegenstanders.

      Goed, er komt een vaccin. Tot corona zwaar muteert zijn we ‘veilig’ en dan wachten we de volgende virusaanval rustig af. Tot er een nog dodelijker virus opduikt zoals ebola als dat airborn wordt en een miljard mensen doodt…

      • Natuurljk moeten we voorzichtig zijn, maar dat moet je ook als de weg oversteekt in Thailand. We moeten niet in angst leven, omdat leven in angst wellicht erger is dan COVID-19. Daar komt bij dat angst (stress) je immuunsysteem ernstig aantast en je nog bevattelijker wordt voor virussen.
       Je laatste zin is er dan ook 1 waarbij jouw emotie het wint van je gezonde verstand.

      • chris zegt op

       Het wachten is op een wereldwijd internetvirus dat het hele systeem lamlegt voor weken.
       De afgelopen weken waren er al storingen in Gmail en Facebook.
       Dat gaat onze gezondheid en de economie veel meer beinvloeden dan welk toekomstig biologisch virus dan ook.
       Geen Thailandblog meer……denk je dat eens in.

   • endorfun zegt op

    In België, 1 “covid19-dode” per 630 Belgen, dus zou quasi iedereen gemiddeld 1 dode moeten gekend hebben, maar … de meesten die ik bevraag kennen niemand.
    Professioneel kom ik dagelijks bij andere mensen, maar nog niemand die er ziek van was geweest …

   • ruud zegt op

    Wat heeft mijn leven in Thailand te maken met mijn mening over de Thaise stand van de wetenschap?

    Ik heb jammer genoeg enige ervaring met de Thaise gezondheidszorg.
    De artsen die ik heb mogen bezoeken in het ziekenhuis, hadden geen flauw idee van de bijwerkingen en de wisselwerkingen van de medicijnen die ze voorschreven.
    Je werd dus ook niet van te voren gewaarschuwd voor de (gevaarlijke) bijwerkingen en wisselwerkingen, omdat je meestal ook geen bijsluiter krijgt.
    Ik ben er nu toe overgegaan alles wat ik voorgeschreven krijg eerst maar op te zoeken op internet.

    Gelooft u serieus, dat Thailand in 7 jaar tijd vanuit het niets een complete rakettechnologie kan opbouwen en een raket in een baan om de Maan kan brengen?

    En de griep?
    Als je mensen van elkaar isoleert en als mensen mondkapjes dragen, zullen er weinig onderlinge besmettingen met de griep voorkomen.
    Bovendien is de kans groot, dat een gedeelte van de mensen die aan de griep zou zijn overleden, al aan de corona was overleden.
    Verder is het misschien mogelijk, dat een bemetting met corona enige immuniteit tegen de griep geeft, maar dat is een wilde veronderstelling zonder enige onderbouwing.

   • Marc Dalle zegt op

    Beste Ruud. Ik nodig je uit in ons ziekenhuis om met eigen ogen (deze keer dan liefst open) de toestanden en de patienten, de mortuaria maar ook bij de begrafenisondernemers de werkelijkheid eens onder ogen te zien. 2 kennissen van ons, nog op middelbare hebben het tegen het virus moeten afleggen en ik ken op z’n minst 20 mensen uit mijn omgeving die ernstig tot zeer ernstig door het virus ziek geworden zijn en soms na weken of maanden nog niet volledig zijn hersteld. Uw blinde beweringen zijn een slag in het gezicht van al wie de ziekte covid19 kreeg, van alle mensen die zich al maandenlang uitsloven om de gevolgen van het virus op te vangen, van alle families die naasten verloren of naasten zagen afzien of zelfs vechten voor hun leven. Ondanks dit alles zijn er nog enkelingen die dit allemaal niet zien. Het is triestig om niet blind te zijn en toch niet te WILLEN zien.

 4. Erik zegt op

  Je bedoelt denk ik emigranten, longstayers, die zijn in meerderheid op zekere leeftijd. Wat die leeftijd betreft, ik ben 74, heb kwaaltjes, woon in NL en pendel naar TH (als dat straks weer mag…) en loop al 10 maanden risico op dat coronavirus dus wat is het verschil met TH? Ik heb vanaf dag EEN bescherming gezocht achter mondlapje en afstand houden en binnen blijven en heb er gelukkig nog geen last van.

  Het is voor emigranten in TH heel simpel: bescherm je! Geeft geen volledige garantie en ze zullen je mogelijk uitlachen maar dan doe je tenminste je best. Al zal het lastig zijn als je een gezin hebt dat in plaats van het mondlapje naar de tempel gaat omdat Boeddha ze wel zal beschermen. Mijn vrouw bijvoorbeeld: altijd een helm op op de brommer maar niet als ze naar de tempel gaat…. Da’s dan niet nodig….

  Wat het vaccin betreft, als je het vaccin in Thailand niet vertrouwt ga de markt op en zoek een internationaal aanvaard vaccin. Ik kan me niet voorstellen dat het niet verkrijgbaar zal worden en verwacht dat het een stevige grijpstuiver gaat kosten. Maar, aan de andere kant, als je in Thailand woont zal je de deskundigheid van Thaise medici en laboranten moeten vertrouwen maar het vaccin ineens niet?

  Dus om jouw vraag te beantwoorden: JA emigranten lopen gevaar en JA TH loopt achter de feiten aan want het land achtte zich veilig door toeristen te beperken maar het vergat de eigen poreuze grenzen…

  • Pieter, zegt op

   Dus om jouw vraag te beantwoorden: JA emigranten lopen gevaar en JA TH loopt achter de feiten aan want het land achtte zich veilig door toeristen te beperken maar het vergat de eigen poreuze grenzen…

   Bedankt Erik’

   Pieter,

 5. Petervz zegt op

  Thailand werkt samen met Astra Zeneca en ontvangt uit die overeenkomst de eerste 6 maanden zo’n 26 miljoen doses vaccin, waarmee 13 miljoen mensen kunnen worden gevaccineerd. Deze overeenkomst geeft Thailand ook het recht om in de loop van volgend jaar het vaccin zelf te produceren.

  Het artikel is dus slechts ten dele juist, maar geeft tevens een verkeerd beeld van de realiteit.

  • Pieter, zegt op

   Deze overeenkomst geeft Thailand ook het recht om in de loop van volgend jaar het vaccin zelf te produceren.

   Dit kan ik namelijk niet terug vinden Petervz?

   Pieter,

   • Petervz zegt op

    Siam Bioscience zal de lokale productie op zich gaan nemen.
    Zie onder meer https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2026547/thailand-signs-deal-with-astrazeneca-for-covid-vaccine.

  • Sjon zegt op

   In de toezeggingen van Astra-Zeneca wordt Thailand niet met name genoemd. Wel hebben ze duidelijk gemaakt dat het patent wordt vrijgegeven voor massale productie voor óók minder draagkrachtige landen. De prijs van het Astra-Zeneca vaccin is sowieso redelijk laag. Als dat onder andere in een Zuidoost Aziatisch land wordt geproduceerd kan die prijs waarschijnlijk nog verder omlaag.

   Niets aan de hand dus. Bovendien is ook de “westerse” wereld zich ervan bewust dat vaccinatie allen succesvol kan zijn als het vaccin op de hele wereld voor iedereen beschikbaar is. Als er in sommige ontwikkelingslanden brandhaarden blijven bestaan is niemand veilig voor het virus. Geen van de vaccins biedt namelijk 100% garantie.

   Rustig blijven, door ademen en mee bewegen!

 6. Patjqm zegt op

  Ik denk persoonlijk dat je beter in Thaliand bent dan in west europa.. verder heb ik er nog niet zoveel vertrouwen in, in een vaccin dat in nog geen jaar ontwikkeld is en met een gans nieuwe technologie, nog niet eerder toegepast op de mens.. https://www.frontiersin.org/files/Articles/604339/fpubh-08-604339-HTML/image_m/fpubh-08-604339-g003.jpg?fbclid=IwAR2t5OzMnF3vJ_hHMPrZUhU9MhXu3_M2kNn1t2lqqdc7Iu1dB1ax4e3kMNw

 7. Rob zegt op

  Twee thema’s hier:
  De vaccinatie in Thailand en andere landen in het zuiden. Die hebben natuurlijk ook alle belang bij een snelle vaccinatie van een meerderheid anders blijven ze kwetsbaar voor een nieuwe uitbraak en ook de rijkere landen hebben daar belang bij want anders kan het van daaruit opnieuw snel in Europa en de VS zijn. Naarmate de productie van het vaccin toeneemt, zal de prijs zakken en China is al volop aan het leveren aan Brazilie en elders. Thailand zal niet wachten met vaccinatie tot het zelf een vaccin heeft ontwikkeld.

  Twee: de farang in Thailand, de meesten zijn plus zestig, zijn obees, hebben hoge bloeddruk, … een meerderheid van die farang horen zeker tot de risicogroepen, dat is onmiskenbaar. Je bent als risicopatient het veiligst in een land met weinig besmettingsgevaar. Dat is, voorlopig toch nog, Thailand.

  • Pieter, zegt op

   de farang in Thailand, de meesten zijn plus zestig, zijn obees, hebben hoge bloeddruk, … een meerderheid van die farang horen zeker tot de risicogroepen, dat is onmiskenbaar.

   Volgens mij ook Rob’ en ik heb genoeg vrienden/kennissen die iets mankeren’

   Pieter,

 8. Rudolf P. zegt op

  Thailand is des Thais en daar wordt zo ongeveer alles op de Thaise manier gedaan
  Daarover te klagen heeft weinig tot geen zin.
  Evenmin is het realistisch om te verwachten dat Thailand voor zoiets als het onderhavige iets speciaals gaat regelen voor het verhoudingsgewijs kleine aantal Farang dat er gastvrijheid geniet.
  Ik hoop er medio 2022 voorgoed neer te strijken en heb de situatie daar te accepteren zoals de Thais hem goed dunken.
  Als ik denk dat ik dat niet kan, dan blijf ik in Europa.

 9. Janita zegt op

  Corona is geen killervirus, corona is een wereldwijde leugen. Sterfte is 0.2% dat van de griep 0.16% dit is een feit. En nu moeten we een vaccin gaan nemen…. waarom voor mensen die gezond zijn dat is toch de omgekeerde wereld.
  Omdat dit virus voor nog geen 1% van de bevolking dodelijk kan zijn, moet iedereen maar die rotzooi in zin lijf spuiten. `terwijl er gewoon medicijnen zijn in de eerste lijn (Rob Elens huisarts in Meijl)
  Fastfood is slecht… dus fastvaccin die binnen een jaar gemaakt wordt , zal geen haar beter zijn! Kijk naar het vaccin van de Mexicaanse griep 700 kinderen die blijvend ziek zijn of schade hebben opgelopen.
  En wie is zich niet bewust van het feit dat een vaccin dat binnen 1 tot 1,5 jaar op de markt moet komen, niet veilig kan zijn als het record van ontwikkeltijd van een veilig vaccin nu staat op 5 jaar. Daarvoor hoef je geen anti-vaxxer te zijn.
  We zitten in een jaar waar alleen maar verdraaiingen, leugens , fake nieuws, fraude, en feiten worden genegeerd. Hoeveel mensen moeten in onze landen nog sterven omdat ze door de Corona-paniek niet de medische zorg krijgen die ze zo hard nodig hebben of uit wanhoop zelfmoord plegen? Hoeveel mensen in arme landen moeten nog van de honger sterven omdat de distributiekanalen door alle maatregelen zijn onderbroken?
  Hoeveel artsen, wetenschapsinstituten, virologen en wetenschappers uit andere disciplines moeten hun reputatie op het spel zetten om een gefundeerd tegengeluid te laten horen?
  Hoe lang houden de media het paniek zaaien, het eenzijdig informeren, het negeren en neersabelen van andere meningen nog vol.
  Het draait allang niet meer om de volksgezondheid overal in de wereld. Ga op onderzoek uit en zet die TV knop uit en lees geen propaganda dagbladen meer want die worden betaald om mensen angst, doodsangst en smetvrees aan te praten.
  Mijn laatste tip: Kijk naar de documentaire van Nico Sloot COVID 19 een Internationale Ondernemer. Je moet er even voor gaan zitten 1 uur en 40 minuten maar dit een verhelderend beeld van COVID 19

  • Fred zegt op

   Om lang verhaal kort te maken – ga naar : Klopt dat wel.nl . Home » Factchecking » Gelikte misleiding in Covid-19 – The System
   Is korter , wel duidelijk aangegeven waarom de beweringen in documentaire van Nico Sloot niet serieus genomen moeten worden. Het is presentatie van eigen mening ,eigen interpretatie van bekende feiten.
   Citaat : “Mensen wordt middels deze video wantrouwen, angst en onzekerheid aangepraat, juist jegens degenen die hun best doen om ons zo goed mogelijk door deze crisis te loodsen. Dat is Niet Goed.”

  • Toon zegt op

   Beste Janita, ben het volledig met u eens. Dit is inderdaad geen kiiler-virus, maar wordt door regeringen en media wereldwijd wel zo uitgedragen!!! die medicijn-combinatie van huisarts Rob Elens uit Meyel werd door med. Inspectie onmiddelijk verboden!, waarom?? Waren, zijn ze bang dat covid-patienten op een goedkope manier genezen kunnen worden?? Beter voor farmacie giganten om wereldwijd een duur vaccinatie progamma uit te rollen ,ook aan alle jonge en gezonde mensen??!! Zeer bedenkelijk, wat mij betreft?!…

  • Johnny BG zegt op

   @Janita,
   Eigenlijk zeg jij en de rest van de wappies (Even tot hier) wat het nut is om te proberen om levens in een (westerse) wereld te redden.
   Precies de middelvinger naar zorgmedewerkers die zich scheel werken om te redden wat er te redden valt.
   Als je niet in dit soort zorg gelooft dan is het een goed plan om dit kenbaar te maken middels een codicil zodat daar ook niet teveel moeite aan wordt besteed. Neuzen in dezelfde richting beleid.

   • KhunTak zegt op

    Eigenlijk geeft Janita gewoon haar mening. Moet zij dan gelijk als wappie bestempeld worden?
    Is respect een vreemd woord voor jou?
    Veel van wat jij nou schrijft daar klopt helemaal niets van.
    Beter leren lezen misschien?

  • Lung addie zegt op

   Ik heb er nog zo een horen praten. Het was alles nonsens, fake, manipulatie van, bangmakerij …..Dit tot hij, een maand na zijn terugkeer in Belgenland, zelf in het hospitaal terecht kwam met….. ja ja, met een deftige Covid besmetting en doodziek te bed lag op intensieve. Zijn Thaise echtgenote, van het zelfde laken een broek…. nu praat hij wel anders en, nu drie maanden later, is hij er nog steeds niet volledig bovenop en ondervindt nog steeds de gevolgen van het ‘griepje’.
   Ieder zijn mening, ieder zijn geloof of ongeloof.

  • Cornelis zegt op

   ‘Opinions are like assholes. everybody has one’ is een tekst van Clint Eastwood in één van zijn ‘Dirty Harry’- films. Sorry, maar dat is het eerste wat bij me opkomt bij het lezen van Anita’s reactie. Volkomen wereldvreemd, nergens op gebaseerd, en gewoon de feiten dat overal in de wereld mensen voor hun leven vechten negerend. Meer dan 300.000 doden in de VS, meer dan 17 miljoen besmettingen daar, een leugen? De volle Intensive Care Units in ons land, in onze buurlanden, een leugen?
   Hoe krijg je het verzonnen!

   • Dat geldt dan ook voor jouw mening, Cornelis 😉

    • Cornelis zegt op

     Zéker, Khun Peter!

 10. KhunTak zegt op

  Natuurlijk behoren ouderen tot de risicogroepen, maar je zult versteld staan van het feit hoeveel jonge mensen of oudere jongeren er rondlopen met nogal wat fysieke en mentale problemen.
  Dus is het maar afwachten wat de gevolgen zijn van het vaccinatie programma.
  Je kunt over een sterk immuunsysteem beschikken, maar vreemde lichaamsvreemde stoffen in een vaccin, daar zal een ieder verschillend op reageren. Jong en oud.

 11. John Chiang rai zegt op

  Welk vaccin het ook worden gaat in Thailand,en hoewel velen terecht zullen zeggen dat wij als buitenlanders hier geen invloed op zullen hebben,zou het voor een expat toch erg interessant zijn te weten, wat hij gespoten krijgt en wanneer?
  Wanneer,omdat de meeste expats misschien niet meteen allemaal ziekelijk zijn,behoren ze volgens de WHO qua leeftijd toch wel tot de z.g.n.risico groepen.
  En betreffende welk vaccin,ga ik er wel vanuit,dat na de huidige wetensstand, de meeste expats liever het vaccin Pfizer/Biotech of Moderna gevaccineerd willen krijgen,als een Chinees,Russisch,of ander vaccin.
  Bovendien omdat het vaccin net zoals in Europa, en andere landen op deze wereld, niet meteen in beschikbare hoeveelheid vervoegbaar zal zijn,is de vraag van een gerechte verdeling ook nog een erg belangrijk aspect.
  Begint deze verdeling net zoals in Europa eerst bij bepaalde risico groepen,waar dan ook de oudere buitenlander onder zou vallen,of gaat hier de helaas voor Thailand bekende corruptie, ook weer een belangrijke rol spelen?

 12. Cory zegt op

  Ik werk al 38 jaar in Thailand, waarvan 5 als General Manager van een farmaceutisch bedrijf in Bangkok.
  Geloven jullie werkelijk dat die vaccinaties de oplossing zullen zijn voor Covid problemen?
  Ik betwijfel dit heel sterk indien dit niet gepaard gaat met serieuze levensstijl veranderingen die Thailand waarschijnlijk minder aantrekkelijk zullen maken voor buitenlandse toeristen…
  Met vriendelijke groeten,
  Cory

 13. janbeute zegt op

  Aan de kop van deze posting staat zijn expats in Thailand in gevaar.
  Ach kom dat weet je toch allemaal wanneer je de voordeur hier achter je sluit.
  Grootste bedreiging hier ten allertijden het slachtoffer te worden van een of ander verkeersongeluk, en zeker op de brommer.
  Dan valt dat hele gedoe met die Covid virussen bangmakerij nog wel mee dacht ik zo.

  Jan Beute.

 14. Tino Kuis zegt op

  Even kijken welke ziektes (bijna geheel) uitgeroeid zijn door vaccinaties. Thailand heeft het daarin goed gedaan. Echt arme landen is een ander verhaal

  pokken (helemaal)
  polio
  kinkhoest
  difterie (heb ik gehad in 1944: in de oorlog waren er geen vaccinaties)
  mazelen
  bof
  rode hond
  tetanus

  en nog een paar.

  De kindersterfte is daardoor dramatisch gedaald.

  Het covid-vaccin is aantoonbaar veilig.

  Overal op de wereld liggen ziekenhuizen vol. Dat is geen leugen.

 15. Marc Dalle zegt op

  Beste Tom, Endorfun, Janita, Toon, e.a….. Ik nodig je uit in ons ziekenhuis (St Jan Brugge) om met eigen ogen (deze keer dan liefst open) de toestanden en de patienten, de mortuaria maar ook bij de begrafenisondernemers de werkelijkheid eens onder ogen te komen zien. Geen ver van mijn bed show. Bekwaam en hardwerkend (medisch) team) doen al het mogelijke en onmogelijke. . 2 kennissen van ons klein gezin, nog op middelbare hebben het tegen het virus moeten afleggen en ik ken op z’n minst 20 mensen uit mijn omgeving die ernstig tot zeer ernstig door het virus ziek geworden zijn en soms na weken of maanden nog niet volledig zijn hersteld. Uw blinde beweringen zijn een slag in het gezicht van al wie de ziekte covid19 kreeg, van alle mensen die zich al maandenlang uitsloven om de gevolgen van het virus op te vangen, van alle families die naasten verloren of naasten zagen afzien of zelfs vechten voor hun leven. Ondanks dit alles zijn er nog enkelingen die dit allemaal niet zien. Het is bijzonder triestig om niet blind te zijn en toch niet te WILLEN zien. Misdadig om het lijden van medemensen te ontkennen of bagatelliseren.

 16. Peter van Velzen zegt op

  Er wordt hier naast een hoop zinnigs ook een hoop onzin verkondigd.

  “Thailand loopt achter de feiten aan”.
  Daarom dus dat covid-19 in Nederland 600 maal meer slachtoffers heeft gemaakt per miljoen inwoners?

  “Het virus is geen killer”
  Daarom dus dat in de VS er nu wekelijks meer mensen aan overlijden dan aan kanker of hart-en-vaat ziekten?

  De een kent niemand die de ziekte heeft, de ander juist heel veel/ Dat is dus duideliijk geen maatstaf.

  Ik heb er geen verstand vanm dus vertrouw ik maar op hen die dat wl hebben (virologen)

 17. Eric PAQUES zegt op

  Ik zie het zo voor expats:
  99,9 % van de expats zijn geen Thai. Meestal hebben die mensen, die in Thailand wonen, nog sterke links met hun vader- of moederland. Zij kunnen, als de vaccis echt worden toegedient (en dus readily beschikbaar zijn) terugvliegen naar hun land, zich daar laten vaccineren, en dan terugkeren naar Thailand. Niet?

 18. William zegt op

  Ik denk dat zeg halverwege het jaar 2021 in een Privé ziekenhuis een inenting halen A zeg 50 euro een beter plan is Eric PAQUES
  Nederland zal voor de grote massa niet sneller zijn.

  Heeft al in de The Taiger gestaan en zal zeker voor de buitenlander gelden.
  Geen punt lijk mij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website