Mijn ervaring met het weer voor 5 jaar verlengen van mijn Thaise rijbewijzen, motor en personen auto. Dit bij bureau Chonburi.

Op voorhand gezorgd voor:

 • Residence certificate van kantoor Immigration, voorwaarden kunnen verschillen, maar wel pasfoto meenemen.
 • Kosten Baht 300,-
 • Gezondheidsverklaring van een kliniek. Kosten Baht 80,– Bleek niet nodig nu.

De ochtend van actie ca 7.00 uur al in de rij , officieel opent de afdeling 8.30 uur, maar om 7.45 uur konden we binnen. De 1e groep was voor de verlengingen na 2 jaar, daarna de verlengingen van 5 jaar. Voor mij benodigde documenten:

 • Paspoort.
 • Kopie fotopagina.
 • Kopie visumpagina.
 • Kopie pagina laaste entry.
 • Certificate of residence.
 • Dit alles 2 maal voor elk rijbewijs een.
 • De geldige rijbewijzen.

Met volgnummer verder ingeschreven en doorverwezen naar de testruimte. Ook hier weer op volgnummer de volgende tests:

 • Kleurentest.
 • Dieptebepaling , 2 staven in een hok via knopbediening naast elkaar plaatsen.
 • Reactietest: Gaspedaal-rempedaal.
 • Zicht/reactietest. Met de neus in een v, strak naar voren blijven kijken en de kleuren van de lampjes opnoemen die NAAST je gezicht worden geactiveerd. Hiervoor zakten weer wat mensen.
 • Aansluitend de bekende video kijken, deze wel met Engelstalige ondertiteling.

Naar een andere ruimte, weer op nummer betalen voor de nieuwe rijbewijzen, even wachten op de foto maken na een paar minuten met de nieuwe rijbewijzen naar buiten. Het was inmiddels 10.30 uur.

Complimenten voor de geoliede verwerking van zo’n grote groep mensen.

Ingezonden door Frans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersinzending: Ervaring met het verlengen van mijn Thaise rijbewijzen”

 1. tooske zegt op

  Ja perfect geregeld hier ten landen, mogelijk zou het CBR hier eens langs moeten gaan voor een workshop of spoedcursus.

  • Wim Feeleüs zegt op

   Inderdaad, hier kan het CBR nog wel wat van leren. Aangezien ik dit jaar 75 word en er een enorme achterstand is bij het CBR dacht ik er verstandig aan te doen al vorig jaar december aan de verlengingsprocedure te beginnen. Dat betekende een aanvraag doen (via internet) bij het CBR waarop ik op alle vragen over ziekten “nvt” had ingevuld. Daarop volgt dan bericht van het CBR dat een bezoek moet worden gebracht aan een keuringsarts, potje pies inleveren, bloeddruk opmeten en weer uitgebreid vragen beantwoorden m.b.t. de gezondheid. Ook wat oefeningen doen zoals over de schouders kijken, met de handen naar de grond met gestrekte benen en zo hard mogelijk in de handen van de arts knijpen. Het hoofdbestanddeel van de keuring betreft uiteraard de ogen. In plaats van steeds kleiner wordende letters tegenwoordig rondjes met openingen links, rechts, onder of boven, dit om gokken tegen te gaan denk ik. Eerst mét bril op, eerst het ene dan het andere oog bedekkend, daarna zonder bril. Ik dacht nog de blik van een havik te hebben maar dat viel wat tegen, hoewel het zicht ruim voldoende bleek. Alle resultaten werden via internet direct aan het CBR doorgegeven, echter (uiteraard) nog niets van het CBR vernomen. Begrijp dat 75 plussers onderop de stapel worden gegooid, die hebben immers een jaar respijt, binnen Nederland dan wel. Wordt vervolgd, hoop ik…

  • Somchai zegt op

   Ja, goed geregeld hier, maar ben het niet eens met je CBR opmerking.
   Verlengen van ‘n rijbewijs in Nederland is super eenvoudig.
   Geen enkele test vereist en geen urenlang verblijf in ‘n kantoor.
   Bovendien is het voor 10 jaar geldig.

 2. hans zegt op

  Dank voor de nuttige info. Een vraag, kan een yellow book in plaats van het certificate of residence worden meegenomen? Thx

  • Jacques zegt op

   Op het rijbewijsbureau in Chonburi, Banglamung wordt dit niet geaccepteerd, net zoals je Thaise roze ID kaart, heeft daar nul en generlij waarde. Residence certificaat aanschaffen bij immigratie dan hebben zij ook weer wat verdiensten.

   • TheoB zegt op

    In december 2018 heb ik de visumondersteuningsbrief van de ambassade (met het adres van het hotel waar ik toen tijdelijk verbleef) kunnen gebruiken bij het Department of Land Transport gebouw 4 te Chatuchak, Bangkok.
    Het was bijna één jaar na het verstrijken van mijn 2-jarige rijbewijzen en bij immigratie te Chaeng Wattana, Bangkok kon ik nog geen residence certificate krijgen,
    Geen goedkope oplossing (€50,- voor de ambassadebrief), maar ik had geen zin om bijna 3 maanden te wachten voordat ik een residence certificate zou kunnen krijgen, om vervolgens opnieuw een 2-jarig rijbewijs aan te moeten vragen.

    Daarna heb ik voor de aanschaf van een motorscooter ook een visumondersteuningsbrief kunnen gebruiken. Dat heb ik toen vooraf nagevraagd bij het Department of Land Transport gebouw 2 te Chatuchak, Bangkok.

    PS: géén theegeld overhandigd.

  • Han zegt op

   Ja dat kan.

   • Jacques zegt op

    Bij mij kon het niet. Ik werd weggestuurd en kon een andere dag weer terug komen met resident certificaten.

   • Jacques zegt op

    Bij mij kon het niet. Ik werd weggestuurd en kon een andere dag weer terug komen met resident certificaten.

  • Han zegt op

   Ja dat kan

   • hans zegt op

    Regio Pattaya / Chonburi of elders

  • RonnyLatYa zegt op

   In Kanchanaburi wordt de gele Tabien Baan zonder problemen aanvaard.

  • P.Brouwer zegt op

   Gele boek niet geaccepteerd

 3. Dirk zegt op

  CHA AM 17 februari 2563

  Verlenging na eerste 2 jaar.
  Dus nu voor 5 jaar (bijna 6 want het rijbewijs is geldig tot op je verjaardag en dat is bij mij december)
  Documenten identiek zoals hierboven vermeld.

  Om 11u40 aan de balie gemeld.
  Foto genomen en rijbewijs aangemaakt.
  11u55 terug naar huis met 2 geldige rijbewijzen.

  Geen enkele test moeten doen noch film bekijken noch theoretische les.

 4. BramSiam zegt op

  Rijbewijs verlengen in Nederland gaat niet via CBR, maar bij de gemeente. Een fluitje van een cent. Bij mij was de wachttijd 15 minuten. Bovendien kan het ook online. Dus wie waar een cursus moet gaan doen is toch de vraag.

  • Alex zegt op

   Beste Bram Siam,
   Heeft volgens mij met de leeftijd te maken voor een rijbewijs verlenging als je 75 jaar bent moet je gekeurd worden. Daar doelde Wim Feeleus op.

  • Frans zegt op

   Bovendien als je uitgeschreven bent uit Nederland, dus geemigreerd, dien je een heel ander traject te volgen. Het draaiboek is te vinden op internet.
   In mijn geval, ook nog 75+ werd het een heel dossier.

 5. Jacques zegt op

  Het is en blijft een show vertoning die zijn weerga niet kent. Los van alle corruptie/fraude mogelijkheden om een rijbewijs te kunnen verkrijgen, zijn de geteste criteria kennelijk het walhalla en als je dit goed doet dan kan er niets meer mis gaan en is afgifte toegestaan. Je moet de toetsjes in groepen doen waarbij iedereen op je vingers zit te kijken. Sommige mensen worden daar zo zenuwachtig van dat er het nodige mis gaat. Je wilt natuurlijk niet afgaan ten aanschouwen van anderen. Het is niet vereist dat je de nodige lessen hebt gevolgd om te mogen afrijden. Je kunt jezelf dit allemaal aanleren, want vanaf je achtste levensjaar mag je al rijden, zoals we overal kunnen waarnemen. Daar kan men in Nederland dus ook wat van leren. Geen dure en onnodige rijlessen meer. Dan nog het bijwonen van die belachelijke film, waarbij iedereen iets anders aan het doen is, want de gsm telefoontjes zijn veel belangrijker. Het papierwerk, deels dubbelop voor 2 rijbewijzen, wat nergens op slaat en wat met veel minder af kan, maar ja er moeten instanties aan verdienen dus vooral hier mee doorgaan. Waar men die computers voor heeft is mij een raadsel. Ik heb nu al vier keer dit gedoe gedaan en dus al langere tijd de rijbewijzen en men weet alles al van mij. Wie ik ben, gegevens van mijn paspoort, waar ik verblijf etc. Ja ja ik denk eerder dat men in Thailand maar in Nederland de boel mag gaan afkijken, maar dat zal niet gauw gebeuren ben ik bang, dus blijven we maar zo aanmodderen.

 6. Reint zegt op

  Ik was en paar weken geleden bij het tourist police office in Ubon voor bewijs van leven.
  Dit verliep vrij snel. Mijn vrouw praatte nog wat na met de dienstdoende agent, in Thai, en vroeg haar eenmaal op de terug weg of er nog iets was. Daarop vertelde ze mij dat ik voor het verlengen van mijn rijbewijzen eerst naar de tourist police moest komen. Het betreft een derde verlenging. Waarom ik moet komen is mij onduidelijk, heeft iemand hier ervaring mee?

  • Aha zegt op

   Ja hoor.
   Daar moet je je Certificate of Residence ophalen / kopen. Dit kun je niet bij de immigratie doen, maar moet in Ubon bij de Tourist Police.

 7. pieter zegt op

  Tip ; ga 1 dag of meer na je verjaardag en krijg je rijbewijs voor bijna 6 jaar !dit bij verlenging niet nieuw rijbewijs!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website