TY Lim / Shutterstock.com

Is het jullie de laatste 2 weken niet opgevallen? Je krijgt meer Thai baht voor de euro. Vandaag net gekeken, 35.64 baht.

 

Er hebben volgens mij de volgende ontwikkelingen gespeeld:

1) Mede door de handelsoorlog tussen de VS en China is de groei van de Thaise economie onder de maat gebleven. Door de corona virus crisis zijn de inkomsten door toerisme en export gezakt, de Thaise centrale bank heeft recentelijk de rentestand verlaagd, dit heeft ertoe bijgedragen dat de uitstroom van buitenlandse tegoeden in Thaise baht, denk aan staatsobligaties en investeringen op de Thaise beurs, nog verder versneld wordt. De Thaise beursindex is sinds zomer vorig jaar alleen maar gedaald. Hierdoor is denk ik de koers USD – Thai baht boven de 30 gekomen.

2) Een andere ontwikkeling is dat de euro t.o.v. de US-dollar sinds vorige week omhoog is gegaan na de angst op de internationale beurzen door het corona virus. Vorige week zijn de beurzen wereldwijd met minstens 10% gezakt. De yen en de euro zijn tijdelijke vluchthavens voor de valutahandelaren. Daarbovenop heeft de centrale bank van de VS als reactie begin deze week de rente verlaagd met 0.5% en de verwachting is dat dit op 18 maart verder met nog eens 0.5% zal worden verlaagd, waardoor het minder gunstig is om Amerikaanse staatsobligaties aan te houden t.o.v. Europese.

Dus het zou zo maar kunnen dat na 18 maart de euro meer dan 36 baht zal opleveren.

Helaas zal het virus ook op de Europese financiële markten en economie zijn negatieve invloed hebben, en niet te vergeten de impact van de chantage acties van Erdogan op de vluchtelingenstroom aan de grens met Griekenland.

Ingezonden door Eddy

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersinzending: “Eindelijk – zolang het duurt, je krijgt nu meer Thai baht voor je euro!””

 1. TAK zegt op

  Voor het einde van dit jaar
  krijg je weer 38 baht voor je Euro.

  TAK

 2. Tens Groen zegt op

  Bedenk,dat in 1984,de tijd dat de euro nog
  niet
  bestond en wij trots waren op onze gulden,
  1 Thaise baht(thb) gelijkwaardig was met
  14 cent(de gulden-cent.

  • George zegt op

   Wil je ook het salaris van 1984 of de AOW van die tijd ? 🙂 Vroeger was alles beter laten we terug gaan naar heel vroeger de Middeleeuwen.

  • ruud zegt op

   Dat was volgens mij wel het dieptepunt van de koers.
   Daarvoor was het ongeveer 10 Baht voor een gulden en daarna kreeg je ook weer meer Bahts voor je gulden.

  • Rene Martin zegt op

   Bedoel je 1 gulden is ongeveer 7 Bth? Dus 2,2 x 7 zou dus ongeveer 15,5 Bath voor een euro zijn. Zijn we er toch op vooruit gegaan.

 3. rob zegt op

  Beste Eddy,

  Je analyse klopt wel. Wat ook heel veel invloed heeft is, zoals je genoemd hebt, is de invloed van valutahandelaren. Dat is enorm net zoals veel andere invloeden die zich uit het niets kunnen ontstaan en waar niemand [vooraf] rekening mee had genomen.

  Kan bijvoorbeeld niet indenken dat een rente velaging van een centrale bank in Amerika de economische activiteiten kan stimuleren tijdens de corona crisis omdat mensen nu eenmaal bezorgd zijn over hun gezondheid.
  Gr Rob

 4. Rene Martin zegt op

  Vergeet niet de droogte van de laatste tijd welke invloed heeft op de rijst opbrengst waardoor de Bath nog meer onder druk komt te staan.

  • Yan zegt op

   Niet enkel de droogte, want dat is een jaarlijks weerkerend probleem, net zoals de overstromingen, maar ook het feit dat Thailand zich buiten de markt prijst. De omringende landen maar ook Indië leveren rijst aan een veel lagere prijs, waardoor Thailand sinds enkele jaren zijn eerste plaats als rijst exporteur teniet zag gaan. En verder, de prijzen voor buitenlanders in toeristische gebieden stijgen veel te snel, strandbars en restaurants die voortdurend hun prijslijst aanpassen. En dit gaat niet over aanpassingen in de groot orde van inflatie maar over prijsstijgingen van 10 tot 30%…velen kiezen daarom ook voor andere vakantiebestemmingen.

 5. thailander zegt op

  Ik merkte het van de week al toen ik ging pinnen.
  Week geleden kreeg ik 34,86 voor mijn euro.
  Stijgt hard de afgelopen dagen

 6. Jan Son zegt op

  Net terug van 3 maanden vakantie en het gaat uitermate slecht in Thailand. Ik hoor dat van iedereen. Bezettingsgraad hotels is abominabel slecht. Tussen 2015 and 2018, is het armoede percentage in Thailand verhoogd van 7.2 percent to 9.8 procent. Het aantal mensen die absolute armoede leven is gestegen van 4.85 miljoen tot meer dan 6.7 miljoen.Thailand mist juist nu door de lage koers van de baht en Corona veel inkomsten van mínder toerisme en vele sluitingen en ontslagen zijn hun deel. Dus nóg meer armoede, waar eindigt dit……

 7. TheoB zegt op

  Ik ben de EUR-THB koers al heel lang aan ‘t volgen.
  Eind november was de koers (met uitzondering van een korte dip op 26-12) op z’n laagste punt met ฿33,25 per €. Daarna begon zij langzaam te stijgen.
  Na het wereldkundig worden van COVID-19 steeg de koers flink (paniekreactie), maar na een maand was zij weer gezakt tot het niveau van daarvoor.
  Vanaf 20-02 steeg de koers weer gestaag tot het huidige niveau. Dat is 5,7% in 2,5 weken.
  Sinds eind november is de koers met 6,7% gestegen.
  Ook ten opzichte van de ASEAN valuta, USD, GBP, CNY, JPY, KRW is de THB de laatste 2 maanden aan het zakken. Eindelijk, al zeg ik ‘t zelf.

  Na het ontbinden van de FFP door het Constitutionele Hof op 21-02 begonnen de studentenprotesten voor democratie.
  Als die protesten aanhouden, of – hoop ik – aanslaan bij andere bevolkingsgroepen verwacht ik dat de koers nog een tijdje zal stijgen.
  De Thai verdient véél betere democratie dan nu en ik verdien een betere wisselkoers. 😉

 8. Koen zegt op

  Ja, voorspelbaar maar jammer. Toch als je onroerend goed wil verkopen. Je vindt geen kopers en de THB wordt nog zwakker.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website