Lezersinzending: Een Thais rijbewijs halen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
9 maart 2019

Afgelopen maandag ben ik naar het Department of Transport bij Moo Chit in Bangkok geweest om te informeren naar de mogelijkheid om een Thais rijbewijs te bemachtigen.

Gebouw 4 vanaf de ingang het laatste gebouw rechts voor de weg rechtsaf draait, eerste verdieping informatie. Ik kreeg het papiertje (foto) mee met de lijst van benodigdheden wat ik daarna even bestudeerde alvorens weer naar huis te gaan en daar ik nog een vraag had sloot ik weer aan in de rij want ik wilde auto en motor en moest ik dan alles twee keer overleggen? Dat was dus het geval en de doktersverklaring mocht ik kopiëren.

Ik kom ieder jaar voor 7,5 maand minimaal in Thailand en moet dus ieder jaar weer een internationaal rijbewijs halen bij de ANWB. Gewoon te gek voor woorden, want het kost bijna € 20 (exclusief de pasfoto) terwijl het maar 1 jaar geldig is en dus € 160 duurder dan je gewone rijbewijs dat net geen € 40 kost voor 10 jaar.

Dinsdag ben ik naar het ziekenhuis gegaan waar ik toch mijn schoonzus iedere dag weer heen breng en ophaal (ze werkt er) om de doktersverklaring te halen. Ze had een afspraak voor me geregeld zodat ik dat net voordat ze klaar was kon doen, mooi in een moeite door.

Ze hadden het formulier maar de dokter had het nog nooit eerder gebruikt en de verpleegster die er ook nog bijkwam kende het ook niet, dus er was een foutje gemaakt en er werd een nieuw formulier ingevuld. Kosten? Welke kosten? Dat was dus te overzien.

Op woensdag met alle papieren weer naar Department of Transport. Meteen bij binnenkomst een kopie van de doktersverklaring laten maken, kosten baht 1.

Op de eerste verdieping weer gemeld en alle papieren laten zien die daar gesplitst werden voor de verschillende rijbewijzen en doorgestuurd naar de 2e verdieping voor “DE TEST”. Boven aan de trap rechtsaf en dan weer rechts in de linkerhoek melden voor een que nummer en alle papieren afgeven. Net op dat moment gaan alle mensen die er zitten een voor een naar de volgende ruimte en naast mij komt iemand zitten met nummer 465 ik heb 464 dus ik weet dat als hij straks opstaat ik ook moet.

Op een TV voor ons wordt continu een filmpje afgespeeld wat nadat ik er iets langer naar kijk de test blijkt te zijn. De test bestaat uit 4 delen:

Eerste is dat je moet zeggen welke kleur je ziet in het stoplicht dat er voor je hangt, beetje verwarrend is dat de kleuren op willekeurige plaatsen verschijnen en niet zoals bij het normale stoplicht op een vaste plek.

Tweede is dat je een bewegende paal die van links naar rechts hoort te bewegen laat stoppen op het moment dat hij voor de andere paal schuift. Op de tafel ligt een blokje met een rode en groene knop en de medewerkster zegt dat ik op de groene knop moet drukken, er is niks gebeurt maar het is goed zo verder naar 3?

Derde is de remtest, op de grond ligt een blok met een gas en rempedaal en voor je staat een kast met groen en rood licht. De bedoeling is dat je gas geeft waarna het groene licht aangaat en zodra dan het rode licht aanspringt dien je te remmen, dat moet binnen 0,75 seconde anders ben je af, wat mij dus gebeurde maar geen probleem je krijgt meteen een herkansing pfffff gelukt.

Vierde en laatste onderdeel, je hoofd in een voorgevormd stuk ijzer duwen waar een uitsparing voor de neus zit en links en rechts van je 2 lampjes die aan en uit gaan en van verschillende kleur zijn. Ik noemde de kleuren die ik zag en werd toen doorgestuurd naar informatie, hetzelfde loket waar ik mijn que nummer gekregen had.

Er werd van beide stapels papieren een verwijderd en ik moest me weer melden op de eerste verdieping.


Op de eerste verdieping weer in de rij en weer een que nummer om het rijbewijs te bemachtigen. Binnen bleek dat er nog minstens 75 mensen voor waren dus ben ik maar even een kop koffie gaan drinken. Toen ik aan de beurt was werd er een foto gemaakt en de rijbewijzen kwamen meteen uit een machine. Kosten motor baht 105 en auto baht 205, ben van ongeveer 9.30 tot 12.30 uur daar geweest dus dat valt reuze mee als je ziet hoeveel mensen er rondhangen.

Er zijn bureautjes die je bij dit alles begeleiden maar dat is echt niet nodig, ook als je zoals ik de Thaise taal niet machtig bent, scheelt je toch gauw 2000 baht denk ik zo.

Als je trouwens je rijbewijs niet hebt kun je hier ook terecht om dat te doen alleen moet je dan zelf even bij informatie navragen hoe dat in zijn werk gaat.

Succes voor diegene die het nog moeten halen.

Ingezonden door Tom


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersinzending: Een Thais rijbewijs halen”

 1. Bert zegt op

  Zo ging het bij mij ook, de hoogste in rang nam me zelfs apart om de film in het engels te laten zien en nam me ook mee naar de ruimte voor de kleurentest etc en liet me alles nog eens zien.
  De doktersverklaring heb ik gewoon bij een kliniek gehaald, volgens mij vaste prijs van 100 Thb.
  Bloeddruk meten, gewicht en wat vragen beantwoorden.
  Toen ik zat te wachten liep een man zenuwachtig naar de hoogste in rang en probeerde met geld onder de tafel zijn verlenging te regelen. de grote baas zei echter (zo luid dat een ieder het kon horen) dat er geen theegeld meer werd geaccepteerd, in het hele gebouw niet. Bleek dat hij de 3D test niet kon later.

  Bij het ophalen van mijn rijbewijs probeerde de juffrouw wel iets extra te krijgen, ze zei de hele tijd van dit kan niet en mag niet en ik maak geen rijbewijs etc. Andere waren in 3 minuten klaar ik zat er al een kwartier en nog niets. Toen kwam mijn vrouw en die vroeg of ze even de grote baas zou roepen als er problemen waren. 2 minuten later waren mijn 2 rijbewijzen klaar.

  Dit was bij Land and Transport Office 4

 2. Pieter zegt op

  Is dit alleen voor longstay? Kan dit alleen als je echt een visum hebt om in Thailand te wonen? of kan het ook als je regelmatig in Thailand bent op een toeristen visum? Kan je het adres waar je altijd verblijft (op naam van Thaise familie van je vrouw) opgeven als een residentie adres, of moet je ook daadwerkelijk op dat huis registratie formulier staan en met naam worden genoemd?

  • joskeshake zegt op

   is al effe geleden nu voor mij, maar ik dacht datik in immigration ” proof of recidence ” moest gaan halen en je moet daarvoor wel een jaar visum hebben.

   • willem zegt op

    Ik had een non immigrant O visa (3 maanden) en nog geen jaar extensie en idd op basis van dit visum en een lease (huur) contract kon ik mijn redecent certificate krijgen. Dat was voorwaarde om het rijbewijs te kunnen aanvragen.

  • tom bang zegt op

   Ik ben getrouwd met een Thaise heb een visum voor een jaar en heb een geel boekje dat kun je op het districts-office halen samen met degene op wiens naam het huis staat en die dus het blauwe boekje heeft.
   Je kunt dan ook meteen het Thaise i d bewijs halen en daar betaal je dan 60 baht voor.
   Ben bang dat het met een toeristenvisum niet kan maar vragen kun je natuurlijk altijd, en zoals met alles , niet overal hanteren ze de zelfde regels soms accepteren ze Johny Walker.

 3. joskeshake zegt op

  die remtest was bij mij ook de eerste keer verkeerd, ik dacht dat ik moest wachten tot groen juist op de lijn kwam van rood, en ze deed het zelfs voor, gas geven en direct remmen is voldoende.”was in Pattaya achter de regency.

 4. Kristof zegt op

  Een rijbewijs op zijn Thais . In Belgie is dat internationaal rijbewijs 3 jaar geldig en kost 25 Euro

 5. Rita Verkerk zegt op

  Ook ik heb in Bangkok mijn eerste rijbewijs gehaald (1959)
  Dat ging toen heel wat eenvoudiger dan vandaag de dag,als ik dit stukje lees.Kwestie van een flesJohnny
  Walker(black label ) over de tafel schuiven en met je rijbewijs weer naar buiten.
  Voor er een hoop commentaar komt:ik heb er 10 jaar rondgereden zonder ook maar een schrammetje.

 6. Kareltje zegt op

  Tja,

  Bij mij ging het precies het zelfde, alleen moest ik ook nog naar een film kijken.

  Ik moest wel lachen bij de rem test, daar staat een paal van 2 meter hoog onderste meter zijn groene led lampjes en de bovenste meter zijn rode led lampjes. Die geven de reactie tijd aan tussen het rode stoplicht en mijn remtijd. Voor mij staat (zit) een Thai, die haalde bijna het bovenste rode led lampje, verbaast zegt hij >dat kan niemand< waarop die mevrouw zegt, laat eerst die farang maar even gaan. Enne ikke, haalde van onderuit 30 cm in in het groen. Je had die Thai moeten zien kijken ha, ha, ha.

 7. Labyrinth zegt op

  Vorig jaar een zelfde belevenis gehad in Trad voor zowel auto als motorfiets rijbewijs.
  Dit jaar kan ik beide tijdelijke omschakelen naar 5 jaarlijks.

 8. Arnolds zegt op

  Zijn de schadevrije jaren die je in Nederland hebt opgebouwd ook geldig in Thailand?

 9. Johan zegt op

  Kan iemand mij vertellen of de genoemde 4 punten voor het auto/ motor rijbewijs in Pattaya
  hetzelfde zijn als in Bangkok. Ik ben in bezit van het het gele boekje en een Thaise indentiteitskaart


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website