Lezersinzending: ‘Door het oog van de naald’

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
14 oktober 2021

(lllonajalll / Shutterstock.com)

Vorige week voelde ik me niet goed. Alleen maar benauwd en verder niets, we gingen naar een prive ziekenhuis waar gelijk een ECG werd gemaakt. Onmiddellijk daarna met de ambulance naar het gouvernement ziekenhuis, daar kreeg ik 2 slangetjes in de plasbuis.

Daarna met de ambulance naar Khon Kaen, het was ondertussen 20.00 uur, ik was nog volledig bij bewustzijn, misschien ook omdat ik een spuit gekregen had.

Na ongeveer anderhalf uur waren we in het Queen Sirikit ziekenhuis en direct naar de operatiekamer, ik wilde op mijn leeftijd 84 geen openhartoperatie, men begon mij gelijk te dotteren en vervolgens werden 3 stents geplaatst. Het was ondertussen 23.00 uur. Ik werd naar de 6e verdieping gebracht. Na een half uur voelde ik mij knap beroerd, waarschuwde een verpleegster, direct kwamen er 4 verpleegsters op mij af maar tja ik was al ver weg. Overal kreeg ik een infuus, een aan iedere kant van mijn lies, aan mijn armen, aan mijn voeten, plus nog een in mijn nek.

Mijn bloeddruk was ondertussen sys30 en dia20 mmhg. Dus je begrijpt ik was bijna op bezoek in een andere wereld. Het is wel een mooie dood, maar ik ben wel blij dat ik nog wat langer kan blijven….

Na 5 dagen in het ziekenhuis mocht ik weer naar huis.

Hoewel vaak gedacht wordt dat voor een farang de prijzen opgedreven worden, zijn de prijzen “normaal”. Alles bij elkaar heeft het 350.000 baht gekost en daar heb ik mijn leven voor terug.

Ingezonden door Wayan

11 reacties op “Lezersinzending: ‘Door het oog van de naald’”

 1. Cornelis zegt op

  Mooi om te lezen dat je goed geholpen bent en er goed vanaf bent gekomen, Wayan. Enkele weken geleden is mij hier, tijdens m’n verblijf in NL, tijdens een fietstocht – als een donderslag bij heldere hemel – hetzelfde overkomen, zij het dat ik ‘maar’ 2 stents nodig had en na 72 uur weer naar huis kon. Met m’n NL zorgverzekering hoefde ik me uiteraard ook geen zorgen te maken over de rekening, al ben ik best benieuwd naar wat e.e.a. heeft gekost. Een kennis van me is eerder dit jaar in Chiang Rai hetzelfde overkomen en die kreeg van het overheidsziekenhuis een rekening van 144.000 baht gepresenteerd.
  Vraagje: ik lees dat je zelf een verpleegster moest waarschuwen – werd je toestand niet constant gemonitord, was je niet aan de apparatuur aangesloten?

  • Wayan zegt op

   Hallo Cornelis
   Ja wel gemonitord, maar alles was nog niet aangesloten en het ging sneller dan een minuut ,
   Het volgde alle snel op elkaar.
   En de kosten van een stent (alles inbegrepen ) zijn ongeveer 100.000 bath.
   Dus zoals geschreven totaal 350.000 bath zo even goed lezen maar tja het kan gebeuren.
   O ja nog, inclusief ICD

   En verder was er geen bezoek mogelijk ( Corona)
   Groetjes

   • Cornelis zegt op

    Dank Wayan, maar ter verduidelijking naar aanleiding van je ‘even goed lezen’-opmerking: waar ik schrijf benieuwd te zijn naar de kosten bedoel ik de rekeningen die MIJN verzekeraar van het ziekenhuis krijgt. Niet jouw kosten dus, want die had je vermeld en dat had ik dus wèl goed gelezen.

 2. Cornelis zegt op

  Nog wat verder de situatie overdenkend:
  Je hebt dus een zwaar hartinfarct, door verstopping/blokkade van een hartslagader, gehad en je kon uiteindelijk pas in het 3e ziekenhuis worden behandeld, Wayan. Dan heb je dus geluk gehad dat je daar uiteindelijk nog met een kloppend hart bent aangekomen. Wist men in het eerste ziekenhuis niet dat ze je ook in het tweede ziekenhuis niet zouden kunnen behandelen? Op die manier is er onnodig heel veel tijd verloren gegaan, lijkt me; tijd die jou zomaar het leven had kunnen kosten en gedurende welke de aangerichte schade alleen maar groter werd.

 3. Wayan zegt op

  Nee met de ziekenhuizen ligt het wat anders, in de kleine ziekenhuizen kunnen ze niet grote hart operaties
  doen ze brachten te me naar het beste hart ziekenhuis van Isaan, het Queen Sirikit hospitaal.
  Ik ben in ieder geval best tevreden.
  En over de kosten had ik verkeerd begrepen.

 4. andre van schaik zegt op

  Om mijn hart te controleren hebben bij mij een defibrilator (geen pacemaker) ingebracht onder het linker sleutelbeen. Kosten 1300000 Tbht. Dit bedrag werd keurig betaald door mijn verzekering, afgesloten via AA ass.Hua Hin. Ben er op vooruit gegaan.
  Wayan jij hebt alle geluk van de wereld gehad dat het zo is afgelopen.
  Leuk dat je ons dat inkijkje hebt gegeven.

 5. Wayan zegt op

  Ja André ik heb geluk gehad en tevens erg blij met de goede verzorging.
  Wat jij en ik heb is een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, ICD
  Jammer dat ik geen verzekering meer kon krijgen bij AA met de kosten van de stents toch een aardig bedrag,
  Maar het is maar geld en het leven is meer waard,
  Jammer was dat het vrouwtje niet mocht komen , alleen in een hotel aan de overkant van het ziekenhuis, hadden we contract via iPad
  Laat het je goed gaan,
  Groetjes en gezond leven 🙂

 6. Leen zegt op

  Het is heel mooi dat u er zo goed vanaf gekomen bent.
  Ik vraag mij wel af mag je in Thailand zelf kiezen of je gedotterd wordt of dat je een open hart operatie moet?
  Ik heb zelf hier in Nederland een open hart operatie gehad (4 omleidingen) maar ik had geen mogelijkheid om te kiezen, het was als het ging dotteren en anders een operatie,

  • Cornelis zegt op

   Je de keuze geven lijkt me wat vreemd: als de blokkade d.m.v. dotteren verwijderd kan worden zal er toch geen enkele cardioloog aan zoiets ingrijpends als een open hart operatie gaan beginnen?

 7. wayan zegt op

  Beste Leen

  Ik heb er bewust voor gekozen geen open hart te krijgen en zeker niet ook mijn leeftijd
  dotteren en stent was een betere oplossing dan maanden moeten afwachten als de kans maar 50/50 is
  je zou zeggen dat je in Nederland toch zou moeten kunnen kiezen voor je eigen lichaam.

  Ik hoop dat het goed met je gaat
  Met mij gaat het goed

  groetjes

  • Cornelis zegt op

   Ik zie toch geen verschil tussen Thailand en Nederland hier. Natuurlijk kun je een operatie weigeren, maar aangezien die pas aan de orde komt wanneer dotteren geen alternatief biedt is die keuze ‘wel of niet opereren’ er in beginsel eentje tussen leven en dood.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website