Lezersinzending: Dit is toch oplichting?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
22 april 2021

In mijn ogen gewoon oplichting: Een Duitse vriend van mij moest zich laten testen voor COVID-19, tezamen met zijn vrouw. Hij had de testen nodig voor vliegtickets naar Duitsland. Hij woont in Bueng Kan.

Overal naar toe gebeld om een test te kunnen krijgen. De test moest binnen 48 uur voor de vlucht plaatsvinden. Uiteindelijk kon hij terecht in Nong Khai. Meer dan 100 km van zijn huis. Hij moest daarvoor betalen, schrik niet 11.000 Thb. Twee maal 5.500 Thb.

Ik vind Thailand prachtig, maar soms…..

Ingezonden door Henk

Rating: 2.73/5. From 11 votes.
Please wait...

54 reacties op “Lezersinzending: Dit is toch oplichting?”

 1. Lucien57 zegt op

  Tja, en dan zijn er hier nog die durven beweren dat de 2 Corona vaccins voor de Farangs “maar” 2000Thb zullen kosten. Wees er maar zeker van dat de privéziekenhuizen dubbel en dik zullen doorrekenen. Bovenstaand verhaaltje is hier een mooi voorbeeld van.

 2. Stan zegt op

  Waar werd die test afgenomen? In een privéziekenhuis/kliniek? Tsja, dan kom je wel aan de 5500 pp als je de uitslag zo snel nodig hebt…

 3. Cornelis zegt op

  Ik betaalde in Nederland ook 150 euro voor een Covid-test, dus dat wijkt niet veel af…..

  • khun Moo zegt op

   covid test in nederland is toch gratis.
   natuurlijk zijn er altijd wel mogelijkheden te vinden, waar je moet betalen.

   • Cornelis zegt op

    Nogmaals: het gaat hier om de PCR test die nodig is om een Covid-certificaat te krijgen dat je nodig hebt om te kunnen vliegen en/of een land binnen te komen. De GGD verstrekt dat certificaat niet, dus ben je aangewezen op een commerciële tester.

 4. Tino Kuis zegt op

  Dat is geen oplichting, Hank. Dat is gewoon goed zaken doen. (sarcasme).

  • Hans van den Pitak zegt op

   Tino, sarcasme, ironie en andere vormen van humor kunnen heel erg leuk zijn, maar zo gauw je dat tussen haakjes er achter zet is de lol er helemaal van af. Nu weet ik ook wel dat dit soort humor aan veel Thailandbloglezers niet besteed is. Maar zullen we niet een keer moeten beginnen om ze daaraan te laten wennen. Als ze eenmaal door hebben hoe het werkt kunnen ook zij veel meer plezier beleven aan sommige bijdragen en/of reacties.

   • Rob V. zegt op

    Beste Hans, helaas ontgaat menig ontgaat sarcasme. Zelfs als het er heel dik oplicht.. op ligt. Zo in tekst uitgedrukt is het soms lastig te bepalen of de schrijver serieus of sarcastisch is als je de schrijver niet een beetje kent. Menig maal zijn er al lezers over elkaar heen gevallen ‘hoe kun je dat schrijven, dat is helemaal niet zo!!’. Een smiley doe soms wonderen. Ik voeg ook weleens een bijsluiter bij (bovenstaand schrijven kan sporen van sarcasme of ironie bevatten, raadpleeg een arts). Wie weet moet reageerders voortaan een fotootje of filmpje met hun gezichtsuitdrukking bijvoegen.. 555 laat maar, dan blijven er weinig lezers over denk ik zo. 55555

 5. Kris Kras Thai zegt op

  Vele Thaise mensen leven nog altijd in de overtuiging dat de ‘farangs’ het virus hebben binnengebracht. Vandaar misschien de hoge prijs?

  Misschien heb (had?) hij meer succes in grotere steden als Udon Thani? Of waarom niet enkele dagen voor vertrek in Bangkok verblijven om aldaar de pcr-test te effectueren?

 6. Berry zegt op

  Ik noem het geen oplichting als een land, hier Duitsland, eist dat vliegtuig passagiers worden getest op Covid.

  Het is ook niet dat het pas een paar uur/dagen bekend is dat er zulke bewijzen door Duitsland worden gevraagd. Je vriend wist dus ruim op voorhand dat zulk een test nodig was.

  Afgaande op de snelheid waarmee het resultaat werd medegedeeld en de keuze voor een “normale” prijs in een luxe prive hospitaal zie ik ook niet direct een vorm van oplichting. (Normale prijs is hier dezelfde hoogte als een (prive) sneltest in Nederland/Belgie/Europa)

  Je geeft zelf aan dat hij op voorhand gebeld heef t met het hospitaal en men zal zeker over de prijs gepraat hebben. Oplichting zou zijn indien het hospitaal eerst verklaard de “normale” prijs van 1k per persoon, met de standaard wachttijd voor het resultaat en bij de afrekening daarvan ineens er 5 500 THB per persoon van maakt.

  Iedereen weet dat in Thailand er een dag en nacht verschil is tussen de “goedkope” staats ziekenhuizen en de extreem luxe prive ziekenhuizen met dan nog eens alles er tussen in.

  Maar ja, dezelfde mensen klagen ook over oplichting als ze een prijskaartje zien van de Bangkok hospitaal keten en het verschil met een staatsziekenhuis in de middle of nowhere.

  • Marc Dalle zegt op

   Hier klopt veel niet van deze reactie. O.a. lang op voorhand kan al helemaal niet, wanneer je 48u op voorhand maar kunt testen. Je kan moeilijk vooraf vanuit zo’n plaatsje het ganse land doorkruisen op zoek naar een redelijker geprijsde test. In België ga je naar de huisarts, laat het hem doen en het kostte ons nagenoeg niets, dus is die aangehaalde €150 niet nodig. En 11.000 Thb.is er inderdaad een stuk over, gezien die tests zeker niet duurder kunnen zijn in Thailand dan bvb in Europa. DeThai weten verdomd goed waar en wanneer ze de “pers” kunnen uithalen bij de farang. Idem bvb in de Filippijnen. Mijn echtgenote en ikzelf spreken uit ondervinding en uit ervaringen van talrijke kennissen

   • Berry zegt op

    Lang op voorhand slaat hier op dat je al lang weet dat je zulk een test nodig hebt indien je naar Duitsland vliegt.

    Je kan je dus heel goed voorbereiden voordat je boekt of op het vliegtuig stapt.

    Je moet niet de laatste dag gaan zoeken waar dat je eventueel een test kan halen.

    Het is je eigen keuze als je kiest voor een luxe prive ziekenhuis met de bijhorende prijzen.

    Zoals al door een andere schrijven aangehaald. Vertrek je vanuit Bangkok en als je de lokale prijzen waar je verblijft te duur vindt, waarom niet wat vroeger naar Bangkok vertrekken en de test in Bangkok doen? Of 2 dagen verblijven in Bangkok is ook oplichting?

   • theiweert zegt op

    Marc dus jij woont in het beloofde land, dat de Covid-19 test gratis is bij de huisarts. Maar haal jij niet twee testen door elkaar. Ik weet natuurlijk niet hoe het in België is. Maar de GGD covid-19 test is niet om te vliegen. Daar heb je een PCR test voor nodig uitgegevn door een labaratorium en getekend door een arts.

 7. Henk zegt op

  Hoezo oplichting? De prijs valt je tegen omdat je die lager had verwacht. Die verwachting is van jou zelf en die had je bij kunnen stellen door van tevoren je te informeren. In Nederland kost een coronatest met reiscertificaat Euro 95 = ThB 3515. Thailand is verzot op geld, jullie zijn farang dus geld zat, zie hier een verdienmodel. Er zijn er die Thailand adoreren, er zijn er denken dat Thailand volop aan het testen is en een vaccinatie-programma kent. Niets van dit al is waar. Dat je 100 km moet rijden om ergens op corona getest te kunnen worden laat toch maar weer eens zien hoe weinig preventie plaatsvindt. Gaat nog wat worden 2021!

  • Henk zegt op

   Beste naamgenoot. Las jij het topic wel goed? Het was niet persoonlijk voor mijzelf, maar de ervaring was van een Duitse vriend. Eerst had hij een test gevraagd in Phon Phi Sia, die konden wel testen, voor 2000 Thb, maar geen testrapport afgeven, hij werd toen gedwongen naar Nong Khai te gaan, waar het dus 5500 Thb pp kostte. Incl testrapport.

   • Henk zegt op

    Je zegt zelf toch: “In mijn ogen gewoon oplichting”. Jouw vriend heeft een pcr-test ondergaan, negatief, en een testrapport waarmee hij verder kan. Kost hem 5500 baht pp. Prima toch. Hij heeft wat hij wil cq nodig heeft en kan verder.

   • Geert+Sijmons zegt op

    Beste Henk,
    Zondag 18 april terug naar België vanuit Phuket via Bangkok, Dubai naar Brussel, geen PCR test nodig. Alleen het PLF ingevuld voor de QR code was voldoende.
    Test en Quarantaine niet nodig want Thailand was op dat moment groene zone voor Belgische binnenkomende landgenoten.
    Al veel discussies voor en na het vetrek over gehad. Mensen moeten op voorhand goed lezen wat de aanbevelingen zijn.
    Groeten

    • theiweert zegt op

     Ik begrijp dat jij naar België vloog, maar de persoon die genoemd werd moest naar Duitsland. Die een geheel andere toegangsregels hebben dan België en Nederland.
     Dus kan je deze vluchten niet vergelijken.

 8. Kris Kras Thai zegt op

  Ter vergelijking: een standaard pcr-test aan de luchthaven in Zaventem kost 67 euro / per persoon. Dat is vandaag ongeveer 2500baht.
  Zodoende begrijp ik wel de frustraties over de hoge prijs.

  • Ger-Korat zegt op

   De prijs wijkt niet veel af wat in Nederland wordt gevraagd. Nou mag je aannemen dat er in Thailand aanzienlijk minder getest wordt en zeker ook bij de partikuliere ziekenhuizen en men dan ook geen inkoopkorting kan bedingen vanwege grote hoeveelheden. En men dient ook laboratoriumonderzoek te verrichten, bij weinig testen kost dit dan ook meer. Daarbij komt ook nog dat een goed opgeleide arts of laboratoriummedewerker een Westers salaris verdient. Al met al is 5500 baht voor een test daarom normaal
   Daarnaast kost het gerecht Pad Thai in Thailand omgerekend 1 Euro en in Nederland 10 tot 15 Euro, dat ga je toch ook geen oplichting noemen, alles is afhankelijk van waar je verblijft.

  • Willem zegt op

   Ik betaalde in december nog 150 euro bij traveldocter op Eindhoven airport voor een RT-PCR covid test. 5600 baht.

   Bij Bangkok hospital betaal je momenteel 3800 baht geloof ik. Maar dat was eerder ook meer. Ik moet over 4 weken een covid test doen voor mijn reis naar Nederland

   • Luc Muyshondt zegt op

    Klopt Willem, ik ben naar Pattaya Memorial geweest begin deze maand en daar was het 3500.

 9. Ger-Korat zegt op

  De prijs wijkt niet veel af wat in Nederland wordt gevraagd. Nou mag je aannemen dat er in Thailand aanzienlijk minder getest wordt en zeker ook bij de partikuliere ziekenhuizen en men dan ook geen inkoopkorting kan bedingen vanwege grote hoeveelheden. En men dient ook laboratoriumonderzoek te verrichten, bij weinig testen kost dit dan ook meer. Daarbij komt ook nog dat een goed opgeleide arts of laboratoriummedewerker een Westers salaris verdient. Al met al is 5500 baht voor een test daarom normaal
  Daarnaast kost het gerecht Pad Thai in Thailand omgerekend 1 Euro en in Nederland 10 tot 15 Euro, dat ga je toch ook geen oplichting noemen, alles is afhankelijk van waar je verblijft.

 10. Petervz zegt op

  Voordat we meteen oplichting roepen, eerst even het Thaise beleid navragen.
  1. Als een persoon (thai of foreigner) aanwezig was/is in 1 van de zogenaamde hot-spots en de staat vindt dat je getest moet worden, dan is het GRATIS.
  2. Als je je op eigen verzoek laat testen (geldt ook voor een reis naar het buitenland, want geen Thais belang), dan dien je de kosten voor de test zelf te betalen en eventueel bij de verzekering restitutie vragen.
  Kosten van een test variëren per ziekenhuis tussen de Baht 2500 en 10.000

 11. Rob Sinsub zegt op

  Geen vreemd bedrag, ik betaalde in NL ook 150 euro

 12. Witzier A.A. zegt op

  Het mag wat kosten, vanmorgen om 11 uur de GGD Rotterdam gebeld om een afspraak te maken voor een covid19 test, voor mijn Thaise vrouw, ik heb zelf gevraagd om de lokatie ( koperstraat) en vanmiddag om 15.30 uur moet zij daar zijn, uitslag krijgt zij morgenvroeg via digid, behalve als zij positief wordt getest dan gaat het vervolg per telefoon. Kosten van dit alles: nihil.
  Dus soms is het hier niet zo slecht.

  • Cornelis zegt op

   …….maar verstrekt de GGD vervolgens ook een internationaal erkend testcertificaat? Volgens mij niet, en daarom zijn degenen die zo’n certificaat nodig hebben om te kunnen reizen aangewezen op de commerciële testers, met het bijbehorend prijskaartje….

 13. fred zegt op

  Een sneltest resultaat binnen de 12 uren kostte me bij Brussels Airport in Oktober verleden jaar ook 130 euro.

 14. Gerard zegt op

  Hier op Phuket Bangkok International Hospitals 3.500 bath met certificaat.

 15. Bob, jomtien zegt op

  In het Bangkok pattaya hospital betaalde ik 4,950 baht alvorens een hernia operatie te ondergaan.
  Inmiddels bericht ontvangen van april insurance, te verkrijgen bij AA insurance, dat test mits op recept en behandeling covid in ziekenhuis volledig wordt vergoed.

 16. William zegt op

  Deze link pas ontdekt.
  Klinkt goed.

  https://www.thaitravelclinic.com/FrontNews/covid19-med-certificate-en-2.html

 17. Jan Willems zegt op

  Valt echt wel mee want mijn verloofde moest ook een negatieve covidtest laten zien en daarvoor betaalde zij ook 4300 baht

 18. Bernhard zegt op

  Ik zit nog steeds te wachten op 4 zelftests van het Kruitvat. Kosten 8,95 euro plus 10 euro porti. Ben benieuwd of die testen hier worden geaccepteerd. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Marc Dalle zegt op

   Je moet een geldig vaccinatiepaspoort hebben. Dus neen, officieel gesproken ben je daar niets mee

  • Ingrid zegt op

   Deze testen zijn zelftesten en hebben niets van doen met de PCR-test die voor reizen verlangd wordt.

 19. Jacquess zegt op

  In Nederland was ik ook €155,- (Thb 5850 kwijt. Dus zo gek is het niet.

 20. jan zegt op

  Mijn vrouw heeft vandaag een corona test laten afnemen in het Pattaya Bangkok Hospitaal voor haar terugkeer naar Belgie. Prijs 3600 Bath. Was eerst naar Banglamun geweest. Daar 250 Bath goedkoper….maar er was een kleine 3 uur wachttijd tot ze aan de beurt was.

  • djoe zegt op

   Thailand staat nog op de lijst van veilig, dus met klm geen pcr test nodig

   • Geert+Sijmons zegt op

    Dit is de juiste reactie, was dit weekend bij mijn terugkeer naar België ook niet nodig. ( ondanks gediscussieer, zowel thuis als ter plaatse in Phuket)

    • theiweert zegt op

     Hoe zo een juiste reactie?. Men heeft over een vlucht naar Duitsland en niet over een vlucht met de KLM naar Amsterdam. Daarbij heb jij het over België.
     Zelfs als je uit Nederland kwam moest je in Duitsland in quarantaine.

   • jan zegt op

    Vlieg met Qatar Airlines.

    Voor Belgie heb je inderdaad geen test nodig. Thailand groene zone.

    Maar Qatar Airways wilt dat de passagiers een negatieve test voorleggen.

    • fred zegt op

     Gisteren getelefoneerd naar hoofdzetel Qatar in BKK. Er werd me gezegd dat zij als maatschappij zelf momenteel geen test eisen. Ik wil naar België vliegen begin volgende maand.

 21. KhunJan zegt op

  Mijn PCR test was 2000 bath in het prive hospitaal Piyavate Bangkok inclusief alle dokumenten ook fit to fly formulier. Voor 16.00 uur test en volgende dag om 9.00 uur uitslag ophalen.

 22. Hans Struijlaart zegt op

  Ja dit is oplichting. Zeker gezien het feit dat snel testen in Nederland nu gratis zijn

  • Cornelis zegt op

   Appels en peren vergelijken, komt hier bij mij op….. Het gaat hier niet over de sneltest maar over de PCR test en het benodigde certifficaat om te kunnen vliegen c.q. een land binnengelaten te worden, dat kost in NL ook gewoon 150 euro.

 23. djoe zegt op

  Hier misschien een test vragen in bkk
  https://medconsultappointment.simplybook.me/v2/#book/category/1/count/1/

 24. jean pierre zegt op

  In het Bangkok Hospitaal van chiang Mai kost een pcr-test met certificaat 3.800 Bath en ik dacht dat de test moest afgenomen worden niet meer dan 72 uur i.p.v. 48 u.

 25. Joop zegt op

  De GGD in Nederland geeft ook geen certificate dus dan moet je kosten maken, de 72 uur certificaat kost hier ook rond de 130 euro dus niet zoveel verschil.

 26. theiweert zegt op

  Ik betaald voor mijn covid-19 test, die niet ouder mocht zijn dan 72 uur in Nieuw-Zeeland NZ$ 240 dus denk ongeveer hetzelfde. Dus denk een normale prijs, welke door de zorgverzekering is vergoed.

 27. Gerard Van Heyste zegt op

  Deze week onze test gaan doen in het hospitaal van Nakhom Phanom , 500 bath met bewijs en na twee uurtjes de uitslag op je smartfhone, hadden eerst Bangkok/Pattaya gecontacteerd 3600 bath, en wij zijn met drie, rekening was vlug gemaakt! We waren verplicht deze test te hebben of we konden ons niet in checken in ons hotel, hier worden de regels toch goed opgevolgd, was het maar overal zo we zouden al veel verder staan, de farangs zijn wel merendeels de oorzaak geen maskers enz.

 28. TheoB zegt op

  Als ik het idee heb dat ik de hoofdprijs moet betalen voor iets dat volgens mij gewoonlijk veel minder kost noem ik dat afgezet worden, niet oplichting. Het goed/de dienst wordt immers wel geleverd, maar tegen (vermeende) woekerprijs.
  Ik vind ฿5500 per RT-PCR-test plus verklaring wel veel geld aangezien de loonkosten een stuk lager zijn dan in ‘het westen’.
  Bij VFS-Global bieden ze RT-PCR-tests met verklaringen aan voor prijzen vanaf ฿2700.
  https://www.vfsglobal.com/en/individuals/covid-test.html

  • Kris Kras Thai zegt op

   Volledig akkoord met je. Maar als je erg gefrustreerd en geëmotioneerd bent, gebruik je wel eens termen waar je achteraf spijt van hebt. Dat overkomt mij ook.
   Toch vind ik deze inzending erg leerrijk. Ik kan me niet herinneren dat het thema ‘prijs van een PCR test in Thailand’ hier reeds is besproken.

  • Ger-Korat zegt op

   Waarschijnlijk heb je je niet verdiept in de prijzen van VWS, de prijs van 2700 is de prijs bij bezoek aan genoemd ziekenhuis in Bangkok. En in Bangkok komen ze nog wel bij je langs voor 100 baht extra om het af te nemen maar bevind je je buiten Bangkok dan gaat de prijs gelijk naar 7595 baht.

   • TheoB zegt op

    Ik schreef dan ook: “… prijzen VANAF ฿2700.” (Moest trouwens ฿2500 zijn.)

    ฿5500 – ฿2500 = ฿3000 is ruim voldoende voor een overnachting (of 2) in een 5-sterren hotel te Bangkok voorafgaand aan de vlucht, laat staan als je twee tests moet laten doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website