Lezersinzending: De illegale Thaise loterij

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
16 augustus 2021

Iedereen die een beetje bekend is met Thailand weet dat dat er naast de tweewekelijkse loterij van de Gouvernement Lottery Office (GLO) ook een illegale loterij is. Deze is gebaseerd op de resultaten van de GLO-trekking en laagdrempeliger om mee te kunnen doen.

De daadwerkelijk organisatoren zouden volgens de geruchten hoog op de Thaise apenrots gezocht moeten worden die naast het leiden van het land er ook nog een lucratieve andere afdeling er op na houden. Ook al is het illegaal het gebeurt zelden tot nooit dat de schrijvers en andere tussenpersonen aangesproken worden op hun activiteiten door de daartoe gemachtigde overheidsdiensten.

In sommige gebieden in het land is openlijk bekend wie de hoofdorganisator is en die tonen dat ook met het twee wekelijks offeren van een varken op het spit. De schrijvers geven de nummers door via Line en met een beetje moeite zou men de illegaliteit er best uit kunnen halen maar het is leven en laten leven tenzij er iets verrekend moet worden.

Als de behoefte er in de samenleving is om buiten de lijntjes te mogen kleuren en overheidsdiensten het geen prioriteit vinden om aan te pakken dan kunnen we denk ik spreken over een gedoogbeleid inzake de niet officiële loterij.

Bij deze dan ook een lijst van nummers (zie onderaan) die bij de trekking op 16 augustus speciale aandacht hebben van een bij mij bekende organisator. Bij de illegale loterij zijn er beperkingen om deze nummers te kopen en dan kan de reguliere loterijverkoper uitkomst bieden en zo helpen de twee systemen elkaar en is er eigenlijk weinig reden om het systeem te veranderen, want de legale lootjes verkopers die het al niet breed hebben moet men ook aan het werk houden.

Hoop doet leven en zeker in deze dramatische derde golf periode waarbij er desalniettemin amper minder gespeeld wordt en wens de spelers veel geluk bij de eerstvolgende trekking.

Ingezonden door JBG

6 reacties op “Lezersinzending: De illegale Thaise loterij”

 1. Lydia zegt op

  Lotto is een verhaal apart. Toen wij op een zaterdagmiddag in het dorp van onze schoondochter kwamen was iedereen binnen. De trekking van de lotto aan het volgen op internet. Haar vader van 87 die zelf lottoformuliertjes verkoopt heeft een rek op het stuur van de brommer en zo rijdt hij z’n klanten af en verkoopt ook nog op de markt. Vader moet z’n onverkochte loten zelf houden en ook hij zat bij de laptop met wel 20 lootjes. Na afloop kwam iedereen naar buiten en welgeteld 1 persoon had een klein prijsje. Zie je wel, het kan. Meteen werden er nieuwe lootjes gekocht. Liefst bij verschillende personen want dan heb je meer kans. Er is veel hoop op het winnen van een prijs, bijgeloof werkt daarook aan mee. Op markten en op straat zijn heel veel lottoverkopers. Hoe die wat verdienen snap je niet. Wij hebben ons daar over verbaasd.

 2. Tom zegt op

  Het artikel gaat over illegale loterijen. Die tieren welig in Thailand. Lydia heeft het over de van overheidswege goedgekeurde loterij. De illegale loterij is door Thaise vrouwen onder andere hier te lande geïntroduceerd. Om er aan mee te kunnen doen moet je bekend binnen een zekere groep van Thai. Die groepen zijn aan elkaar verbonden via de mannen maar meestal vrouwen. Iemand in de ene groep kent een ander in een volgende groep, en op deze wijze vormen die groepen een compleet netwerk. Organisatoren kennen een aantal “tussenpersonen” die gekend zijn en als zodanig worden “herkend” als diegenen bij wie kan worden ingezet. Van de inzet verdwijnt eerst een flink deel in de zakken van de “organisatie”. Van dat deel dat over blijft wordt met veel poespas en tamtam prijzen bekend gemaakt. Zo heeft iedereen het idee dat er wat te verdienen valt als er maar vaak meegedaan dus ingezet wordt. Er is nog een tweede illegale manier om geld te verdienen aan elkaar. De vrouwen weten van elkaar via dezelfde tamtam dat er iemand naar Thailand op vakantie gaat en collectes houdt om een plaatselijke tempel te ondersteunen. Er wordt dan openljk en op de vrouw af om een bijdrage gevraagd. Hoe meer hoe liever en die bijdrages worden bekend gemaakt. Dat vervolgens een deel in de zakken van de “collectante” verdwijnt, weet ook iedereen maar de gedachte een goede daad te hebben gesteld en daarmee een bonus in een volgend leven maakt eenieder blij.

 3. Jochen Schmitz zegt op

  De illegale loterij in Thailand is de grootste business van Thailand en dat weet de overheid ook.
  Er wordt meer omgezet dan in de legale loterij. Dit was een artikel lang geleden in een van de nieuwsbladen te lezen. En iedereen (THAI) doet er aan mee en zal nooit gestopt worden ook is het bij de wet verboden.

 4. joskeshake zegt op

  Voor de gewone Thai is de illegale loterij een betaalbare loterij,20 baht voor 2 laatste nrs en als je 30 baht betaald mogen die nog omgekeerd worden, bij juiste getal trek je dan 1800 baht en omgekeerd 1200 baht, toch leuk voor die inzet.

  • Johnny BG zegt op

   Afhankelijk van de organisator zijn er meerdere vormen mogelijk tot zelfs een inzet van 5 baht of alleen 1 nummer oftewel “wing”.
   Wat dan wel weer grappig is is dat meedoen vaak belangrijker is dan winnen want zodra er een prijs is gevallen wordt deze ook weer (voor een gedeelte) gebruikt om te trakteren. In het leven voor Covid waren de 1e en 16e maand altijd een mooi excuus om een feestje te bouwen met een vriendengroep en de rekening was dan wat lager als iemand gewonnen had. Moralisten zullen het allemaal verwerpen maar daar maakt de meerderheid van de bevolking zich niet zo druk over.

 5. pete zegt op

  De illegale loterij betaal je 12 baht per nummer .

  Je kunt inzetten op het nummer voor het laatste nummer en uiteindelijk het laatste eindnummer.

  De prijzen bedragen 1000 baht voor het laatste en eerste nummer.

  Win je met de laatste 3 nummers dan win je 5000 baht.

  Er word geen geld aan een organisatie afgedragen,wel betaalt de verkoper van de loten een bepaald bedrag aan een hoge politiefunctionaris.

  Dit kan oplopen tot 20.000 baht of meer afhankelijk van de plaats en de omzet van de illegale loterijverkoper.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website