Graag wil ik langs deze mijn verhaal kwijt. Waarschijnlijk zijn we niet de enige slachtoffers, maar we kunnen misschien anderen hiermee nog wat waarschuwen. We wonen met ons gezin nu 6 jaar in Thailand en zoals velen hebben we al eens links of rechts te maken gehad met de corruptie van het land, maar deze keer vond ik het redelijk grof.

Elk jaar gaan we zoals alle expats naar de immigratie om een verblijfsvergunning, ik moet daarvoor naar Jomtien. Met de nodige documenten die het maandelijkse inkomen aantonen en wat er op een Thaise bankrekening word gestort, gingen we afgelopen week (echtgenote en ik onze beurt afwachten. Ik nam een ticket en dan maar wachten tot het nummer dat corresponderende met ons ticket werd afgeroepen. We gingen bij de ambtenaar die instaat voor verlengingen van de visa’s. Ik kreeg een onbehaaglijk gevoel toen ik zijn gezicht zag. Het sprak boekdelen. Ik had iets van “dat komt hier niet ok”, zijn blik was één en al minachting!

En ik kreeg gelijk, hij zei spottend: je komt niet toe met jou inkomen. Je hebt geen recht op verblijf hier in Thailand!

Dit terwijl hij zijn rekenmachientje toonde met een bedrag. Mijn echtgenote vroeg hem, hoe kan dit? We hebben nog beetje meer dan het jaar voorheen?

Hij antwoordde: de Euro staat hoger nu en dan moet jou bankbedrag op Thaise bank ook hoger zijn. Ik zei daarop, dat is de eerste keer dat ik zoiets hoor. Hoe kan dit nu, dan ga ik terug moeten want dat bedrag kan ik niet aantonen!

Waarop hij boos antwoordde: jij komt naar mijn land, dan moet jij de regels kennen en niet ik. Waarop hij mijn papieren in een grote zwaai naar mij slingerde en nog zei: Weet wat, go home. Better for me and for you!

Mijn echtgenote en ik wisten eerst niet wat ons overkwam, we stonden perplex. Waarop mijn vrouw onmiddellijk bij de politie ambtenaar aan de inkom ging en kort haar verhaal deed. Hij beloofde met zijn collega te gaan praten en vroeg onze documenten en mijn pas.

Mijn echtgenote kent mij en weet wanneer ik boos ben dat ze mij beter wegstuurt. Ik ben namelijk rechttoe , rechtaan. Niemand nooit geen kwaad doen maar haat het niet fair te worden behandelt, waarop ik mij dan beetje afzonderde. En ook om misschien geen verkeerde uitspraken te doen, want ze zijn hier rap op hun tenen getrapt!

Paar minuten later kwam mijn echtgenote bij mij en vertelde mij dat ze mijn verblijfsvergunning zouden klaarleggen tegen de volgende dag maar ze had moeten 8000 Baht betalen. Het was dit of niets!

We hadden deze keer wel de stomme vergissing gemaakt om tot de laatste dag te wachten alvorens een nieuwe vergunning aan te vragen en daar hadden ze dan ook dik van geprofiteerd, want de opmerking werd door hen gemaakt: let op voor overstay! Anders betaal je daar ook veel voor.

Nu de volgende dag wij terug naar Jomtien. Zoals afgesproken gaat mijn vrouw bij dezelfde bediende als de dag voorheen, maar wacht ik nu op een afstand in de wachtruimte, waar ik toch alles kon gade slaan en zie mij echtgenote in discussie gaan.

Beetje later zie ik haar geld uit haar handtas nemen. Ze komt naar mij toe met zuur gezicht en zegt: weet je nu wat? Ik heb jou verlenging maar hij eiste nog eens 5000 Baht bovenop, waarop ze had geweigerd en tegen hem zei dat ze maar 2000 Baht bij had. Uiteindelijk ging hij daar mee akkoord.

Nadien was ik hem nog wat aan het gadeslaan en bij meerdere farang hoorde ik hem reageren zoals met mij. Klaarblijkelijk hebben dus ze een nieuwe manier gevonden om de farang wat lichter te maken bij immigratie. En zeg nu zelf je voelt je compleet machteloos. Volgens mijn vrouw is dat het probleem met Thailand. Je loopt altijd met jou kop tegen de muur, de corruptie is van hoog tot laag en overal aanwezig.

Beste mede expats wacht niet zoals wij tot de laatste dag voor hernieuwing visa verlenging, maar ga liever paar weken voor het verstrijken.

Ingezonden door Ron (BE)

70 reacties op “Lezersinzending: Corruptie bij immigration in Jomtien”

 1. ruud zegt op

  En was het bedrag inderdaad te laag, of was dit een gevolg van Thaise rekenonderwijs?
  Als u de berekening zou hebben gecontroleerd, had u hem mogelijk op een rekenfout kunnen betrappen.

  • Ron zegt op

   Aantoonbaar bedrag was ongeveer 840000 baht ..volgens ambtenaar moet met de hogere koers van de euro er nu een 900000 baht worden aangetoond …en.. @ Ludo ..dank je dat ik voor mijn plezier geld geef aan corrupte agenten ..en bedankt dat je mij voor leugenaar uitmaakt !!

   • Kees 2 zegt op

    Ron, Het argument van die ambtenaar dat het nu 900.000 moet zijn vanwege hogere eurokoers is ridicuul. Je bent feitelijk afgeperst. Hij heeft misbruik gemaakt van het gegeven dat jij op de laatste dag aan kwam zetten.

    Ik sta toch op het standpunt dat we moeten weigeren aan dit soort extra financiele eisen te voldoen. Zorg dat je een kaartje van een advocaat bij je hebt en zeg dat je die NU gaat bellen.

   • Hendrik S. zegt op

    Met een hogere koers van de euro zal niet het aantal Thaise baht moeten toenemen maar zal de hoogte van de euro’s moeten toenemen om aan het bedrag in Baht te voldoen.

    Waarom hij 900.000 baht eist en geen hoger bedrag in euro, snap ik dan ook even niet…?

    Met welk bedrag in euro en met welk percentage bent u uitgekomen op 840.000 baht en met welk bedrag in euro en met welk percentage bent u uitgekomen op 900.000 baht?

    Ik denk namelijk dat u en de beamte een ander percentage hebben berekend van euro naar baht.

   • ruud zegt op

    Ik heb me afgevraagd wat er nu precies wordt bedoeld met die 840.000 – en 900.000 Baht.

    Wat ik vermoed, is dat de ambtenaar heeft gerekend met het opgegeven bedrag en van het inkomen in Euro’s en het geld dat in Thailand op de rekening is gekomen.

    Hij neemt dus blijkbaar aan, dat al het geld van het aangegeven (bruto?) inkomen in Thailand op de rekening terecht zou moeten komen.
    Dan zou hij gelijk kunnen hebben, dat er meer Baht op die rekening terecht zou moeten komen, als de Euro stijgt.
    Tenminste als de eventueel geheven belasting in Nederland geen roet in het eten gooit.

    Of het opgegeven inkomen inderdaad in zijn geheel naar Thailand moet worden gestuurd, durf ik niet te zeggen, want ik gebruik de 800.000 Baht op de bank in Thailand.

    Waarschijnlijk begrijpt hij het systeem niet met bruto en netto inkomen.

    Waarschijnlijk maakt u de volgende keer het beste een duidelijk overzicht in excel, waar de naar Thailand verstuurde- en in Thailand ontvangen bedragen op staan.
    Dat heb ik voor de belastingdienst ook gedaan en daar waren ze erg blij mee.

  • Rob E zegt op

   Het verhaal rammelt een beetje want als je getrouwd bent met een thaise hoef je maar 400.000 baht drie maanden op een bankrekening of een jaarsalaris van 400.000 netto of een combinatie van beide aan te tonen voor een verlenging van een jaar met als reden verblijf bij familie.

 2. ludo zegt op

  Een onduidelijk verhaal en geloof er helemaal niks van dat dit zou gebeuren.Mijn ervaring is als je papieren in orde zijn alles correct verloopt.Ben er onlangs nog geweest en alles verloopt daar smetteloos.Alle respect voor immigratie Pattaya

  • Henk. zegt op

   Morgen in de namiddag kan ik mijn retirement Visum weer ophalen en met een verklaring van voldoende inkomen van de Nederlandse ambassade uit Nederland is alles voor 1900 Bath weer gepiept.
   Meer dan een half uur heeft het niet geduurd. Wat misschien van belang is, is dat ik ALTIJD voor 100 bath de papieren laat invullen door het kantoortje links van de ingang. Niks geen fouten of doorstrepen maar in een keer goed ingevuld. Misschien dat de sleutel tot het succes.
   Vorig jaar werd mij geadviseerd 20.000 bath in een enveloppe mee te nemen en een niet nader te noemen handeling te doen maar toen ik de correct ingevulde papieren liet zien kon ik doorlopen.

   Die handeling werd trouwens ook gevraagd bij het examen van mijn auto/motor rijbewijs. Een apart volk.

 3. Harry Romijn zegt op

  En dit is de oorzaak, waarom ik mijn plannen voor Thailand al in 2006 voorgoed bevroren heb.

 4. Cornelis zegt op

  Je generaliseert weer eens. Bij immigratie in Chiang Rai, bij voorbeeld, word je correct behandeld, betaal je geen baht méér dan de vasgestelde prijzen en word je ook nog eens goed voorgelicht, o.a. over het vaststaande feit dat die 800.000 baht bij de eerste aanvraag van een ‘retirement extension’ maar twee maanden op je bankrekening hoeft te staan. Zonder nu zelf in generaliseringen te willen vervallen: ik kan me niet voorstellen dat dat correcte optreden nergens anders voorkomt.

  • ruud zegt op

   Ook de immigratie van Khon Kaen geeft een uitstekende service.

   Hoewel alles uiteraard opeens anders kan zijn, mocht er een nieuw hoofd van het kantoor komen.
   Maar ik heb in al die jaren nog geen klachten gehad over de service.

   Bij terugkomst uit het buitenland is de 90 dagen melding hier 90 dagen na aankomst.
   Je hoeft dus na aankomst niet naar het katoor te rennen.

   • tooske zegt op

    Jawel, want je behoort ook een nieuw proof of residense op te laten maken, jijzelf, je partner of de huurbaas. Dus na terugkeer uit het buitenland wel fff naar de immigratie.

    • joskeshake zegt op

     heel juist, een TM 30 plus nodige copies als je terug van buitenland komt,heb het juist voorgehad, immi had me ook daarvoor verwittigd toen ik men re entry ging halen.voor de rest op 7 jaar tijd nog nooit problemen gehad op immi jomtien voor mijn retirement visa.

    • ruud zegt op

     Ik heb het onlangs speciaal gevraagd, toen ik een re-entry visum (en mijn extensie te vernieuwen en gelijk nog de 90 dagen melding te doen) ging halen voor een reis over een paar weken.
     Er werd me duidelijk gezegd, dat ik pas 90 dagen na terugkomst in Thailand hoefde te verschijnen.
     Als ik ooit van adres wissel, moet ik dat wel direct melden.

     Dat is echter bij ieder immigratiekantoor weer anders geregeld, vandaar dat ik ook mijn tevredenheid heb geuit over het kantoor in Khon Kaen.
     Die hebben de instelling, om het de farang zo makkelijk mogelijk te maken, niet om te proberen het zo lastig mogelijk te maken.

     Er stond buiten het kantoor ook een man (zonder uniform) om de ingevulde formulieren te controleren en kopie-en te maken, voor ik naar binnen ging.
     Ik had eerder al de formulieren opgehaald, om thuis op mijn gemak in te vullen.
     Maar blijkbaar ontbrak er nog wat.
     Dat formulier vulde de man even snel voor me in en ik hoefde alleen nog een handtekening te zetten.

     Dat noem ik een goede service.

    • chris zegt op

     Ik was vandaag bi de immigratie in Nakhon Ratchasima en had daar zoals andere keren een meer dan uitstekende service. Overigens de afgelopen jaren in Jomtien ook nooit problemen gehad.

     • Walter zegt op

      De Immigration in Korat geeft inderdaad een uitstekende service en tot nu toe geen wachttijden maar vrijwel gelijk aan de beurt. Binnen een paar minuten is het geregeld. Een paar keer is mij gevraagd hoe ik het vind in Thailand en als ik aangeef het goed naar de zin te hebben zijn ze blij.

 5. lucy zegt op

  Een onduidelijk verhaal en heb dit ook nog nooit meegemaakt of gezien bij Immigratie in Jomtien. Heeft u een Thaise echtgenote? We horen namelijk bijzondere verhalen over hoe een Thaise partner aan extra geld komt.

  • Ron zegt op

   Ik heb inderdaad Thaise echtgenote ..sedert 22 jaar ..en mijn vrouw is 15 jaar zelfstandige geweest in België ..eigen restaurents (2).. en goed gevulde spaarboek ..en inderdaad wij zijn altijd in orde met onze documenten en nooit problemen bij immigratie ..en nu dit kl**te verhaal van die ambtenaar over hogere euro koers ..ik vraag mij af hoe jullie hier zouden op reageren mochten jullie dit meemaken …maar de reacties tonen overduidelijk hoe….volgende keer “i shut up”

   • jhvd zegt op

    Beste Ron en familie (BE),

    Ik heb jullie ervaring met aandacht gelezen.
    Het is verschrikkelijk maar dit is ook Thailand.
    Ik vind dan ook dat er mensen zijn die zonder echt alles te weten en jullie verhaal niet juist hebben gelezen een onjuiste mening hebben.
    En je mond houden dat moet je nooit doen, dat is niet goed voor je.
    Jij legt hier nou juist een kwestie neer waar een ieder zijn voordeel mee kan doen.
    Je blijft immers altijd afwijkende meningen houden.
    Veel sterkte gewenst.

    Met vriendelijke groet,

   • Sir Charles zegt op

    Degenen die twijfelen aan jouw verhaal of je glashard als leugenaar wegzetten zijn waarschijnlijk nou net die personen die anders altijd de corruptie willen verheerlijken wanneer het hun wél goed uitkomt.
    Denk bij voorbeeld maar aan die 2 briefjes van 100 baht wanneer men met alcohol op aangehouden wordt door een politieagent, ze zijn er dan nog trots op ook dat ze het op die wijze hebben kunnen afkopen.

 6. Emiel zegt op

  In het Jomtien immigratiekantoor staat op een bureel een kartonnen doos met papieren geld erin… Af en toe wordt daar wat bijgegooid. Geen rekeningen, geen boekhouding daarvan. Heel eigenaardig…

 7. Rob Huai Rat zegt op

  Ik heb geen ervaring met de immigratie in Jomtien, maar ik ben op alle immigratiekantoren waar in de loop van de jaren ben geweest altijd correct behandeld. Als je papieren in orde zijn heb je geen enkel probleem. Het valt mij wel op als er iemand problemen heeft hij altijd de schuld aan de ambtenaar geeft en heel vaak zijn ze erg slordig een onverzorgd gekleed. Mischien is dat een aanwijzing over de toestand van zijn papieren. Ik denk dat er alleen misbruik gemaakt kan worden als je op de laatste dag komt en je hebt je zaken niet voor elkaar.

 8. l.lagemaat zegt op

  Een vreemd verhaal.

  Of je hebt 3 maanden op je bankboekje 800.000 Baht staan of je hebt een maandelijks inkomen
  omgerekend 65.000 Baht of meer.

  Het nieuwe hoofd immigratie is: Pol.Kol.Songprode Sirishkha.

  plaatsvervanger: Pol.Maj.Gen.Anan Charoenchasri

  Ik mis in het verhaal de bevestiging van het inkomen door b.v.ambassade.

 9. Daniel VL zegt op

  Ik houd mij aan de 800.000 Bt daar heeft de euro hoog of laag geen effect op.Als je met een pensioen ,bedrag afkomt kan er wel discussie ontstaan. Enkel als de Euro laag staat dan krijg je minder baht, indien de Euro hoog staat krijg je meer Euro.Vermoedelijk heeft hij een bedrag gedeeld door een hoge Euro koers, had hij dit zelfde bedrag gedeeld door een lage Euro koers was de uitkomst meer geweest.

 10. Henk zegt op

  Corretje : bij je eerste aanvraag moet het bedrag er 2 maanden op staan ,alle vervolgaanvragen 3 maanden en dit staat ook duidelijk vermeld .
  Iedereen zit hier 24 uur per dag met zijn of haar telefoon te spelen ,maar op het moment dat de ambtenaar zoiets zegt vergeet iedereen zijn telefoon .
  Pak rustig dat ding en maak een duidelijke foto van de betreffende ambtenaar MET zijn naamplaatje en vraag netjes je papieren terug met de mededeling dat je even bij de hogere ambtenaar zal gaan informeren waarom dit nu onvoldoende is en waarom het voor 8000 Baht wel voldoende is .Inderdaad wachten tot de laatste dag is nooit slim en soms zijn ze om een of andere reden ook gewoon de hele dag dicht en dan ben je de klos .

 11. John Chiang rai zegt op

  Bestaat er in Thailand geen instantie waar je dergelijke corruptie gevallen melden kunt? Als de militair regering zoals ze reeds vaker gezegd hebben,de corruptie wil aanpakken, dan zou je toch op zijn minst verwachten mogen,dat je dergelijke toestanden,ergens geloofwaardig melden kunt. Hoewel bekent is dat men overal in Thailand op corruptie kan stoten,verwonder ik mij altijd over expats,die dergelijke verhalen vreemd,of zelfs ongeloofwaardig vinden. Niet zelden worden op dit blog,dergelijke gevallen afgedaan met z.g.n.broodje aap verhalen,en gaat de geloofwaardig meer in richting van de beschuldigde Thaise ambtenaar. Als voor sommigen alles zo onduidelijk,en ongeloofwaardig schijnt,hebben ze zeker wel een clevere verklaring,waarom een gedupeerde hier dan zijn belevenis probeert openbaar te maken. In tegenstelling tot de financieel bevoordeelde ambtenaar,heeft de gedupeerde met zijn verhaal op dit blog geen enkel verder voordeel.

 12. Gerrit zegt op

  Tja,

  Daarom is het ook verstandiger om eerst bij de Ambasade een inkomen’s verklaring te halen en inderdaad nooit wachten tot de laatste dag.

  Groetjes Gerrit

  • Ron zegt op

   Gerrit ook dit was in orde via de Oostenrijkse ambassade aan het sun garden resort ..we zitten hier trouwens 6 jaar dus het was ons vertrouwd ..maar je bent uit je lood geslagen door hun reactie en niet iedereen reageerd gelijk ..de ene zegt ..ik zou dit en de andere ik zou dat …allemaal gemakkelijk gezegd tot ze het zelf meemaken …iedereen reageerd verschillend ..tof dat je zelfs hier moet lezen omdat ik misschien niet deftig gekleed ben …ik wil wel eens afspreken om te tonen dat ik geen tatttoos en wel deftige kleren aan heb ..zou een das misschien nodig zijn ?

   • NicoB zegt op

    Ron, de informatie die je nu verder gegeven hebt zet je verhaal ietsje in een ander daglicht. Een aantoonbaar inkomen van 840.000 Thb en toch op grond daarvan een weigering van verlenging van je verblijfsperiode is een reden om je te beklagen. Mits dat het enige is dat er aan je documenten mankeerde.
    Je had er beter aan gedaan door direct naast het Immigration Office te gaan naar de advocaten en de werknemers en hulpen die daar gevestigd zijn, Visa 2 Brittain, kort V2B, die hadden je er zeker doorheen geholpen. 840.000 Thb zou ook bij de huidige koersen van de Euro nog steeds voldoende zijn geweest om aan de vereiste 800.000 Thb te voldoen.
    Met de Oostenrijkse Ambasaade zul je bedoeld hebben de Oostenrijkse Consul?
    Succes.
    NicoB

   • Mevr. Boombap zegt op

    Ehhh misschien ligt het aan mij maar wat hebben tattoos ermee te maken? Wil je daarmee aantonen dat iemand die tattoos heeft de deur wordt gewezen? Nou ik kan me dit niet voor de geest halen sterker nog ik word juist altijd vol bewondering bekeken en geprijsd om mijn tattoos in Thailand!! Maar ja ik heb dan ook de Thaise vlag en wat Thaise karakters op mijn pols… En verder toon ik altijd waar dan ook mijn respect, je bent tenslotte wel gast in dit land.

   • l.lagemaat zegt op

    Het nieuwe hoofd immigratie is: Pol.Kol.Songprode Sirishkha.

    Neem daar kontakt mee op en leg het verhaal aan hem voor.
    Het had eigenlijk al gelijk bij het “misverstand” moeten gebeuren.

   • theoS zegt op

    Ron ik ben eens bij Immigration soi Suan Plu in Bangkok weg gestuurd omdat ik een mouwloos T-shirt droeg. Moest eerst naar huis en shirt verwisselen voor 1 met korte of lange mouwen. Het jaar? 1977.

  • Walter zegt op

   Ben benieuwd hoe die verklaring er uit ziet, hoe duur die is en welke taal men hanteert?

 13. Piet zegt op

  Ook ik heb al menige jaarlijkse verlenging van mijn visum in Jomtien doorgevoerd maar ben altijd uitermate netjes en correct behandeld omdat ik mijzelf ook op die wijze heb gekleed voor die gelegenheid.
  Gewoon kwestie van respect voor elkaar en er is niets aan de hand ..uiteraard zijn ook de aangevoerde bewijsstukken in orde..ik zie er kerels met grote tattoos open shirts zonder mouwen korte broek slippers die vragen gewoon om slechte behandeling

  • ludo zegt op

   Man toch,heeft niks te maken met kleding.Alleen je papieren moet in orde zijn.

   • NicoB zegt op

    Ludo, dat is een hele grote vergissing die je maakt, respectloos binnen lopen in strandkleding of vakantie uitdossing bij een Immigration Office of een Amphur, etc., is echt een hele grote vergissing.
    NicoB

  • joskeshake zegt op

   zoals jij die personen beschrijft, zo ga ik ook telkens, wat is daar mis mee? ik knoop wel men hemd deels toe, en nog nooit problemen gehad voor mijn retirement visa.

 14. Henk Hauer zegt op

  Ik viind dit een raar verhaal. Ik heb altijd goede ervaringen met de met de immegratie in Jomtien.
  Ik zou wel de Nedrlandse ambassade inlichten als er inderdaad iets niet klopt. Alleen via de Bangkok immigratie kan aktie wordn ondernomen

 15. RuudRdm zegt op

  Beste Ron, generaal Prayut zegt bij voortduring werk te willen maken om afpersing, corruptie en fraude. Met name door ambtenaren. Via nieuwsblogs en Thai media wordt hiervan veelvuldig kond gedaan, immers: het moet worden gezegd het is de PM inderdaad menens.
  Nog niet zo lang geleden is door het leger nogmaals aangekondigd dat corruptie moet stoppen, en is daartoe een hotline ingesteld. Eenieder wordt in de gelegenheid gesteld hem/haar aangedane feiten te melden, en wel via 1- telefoonnummer 1299, dan wel mondeling aan 2- iedere legerbasis, of schriftelijk 3- via: NCPO Postbox 444, Rajdamnoen Post Office, Bangkok 10200, resp. 4- Government House, p.o. Prime Minister of Thailand, Pitsanulok Road Dusit, Bangkok 10300. Doe er je voordeel mee, als het je menens is met anderen een eind te maken aan deze irritante en onwelgevallige praktijken. Stel ons op de hoogte van het antwoord.
  (Ooit heeft de NCOP een mailadres beschikbaar gesteld om misstanden rechtstreek te melden, maar die is mij ontschoten. Wellicht dat een van de lezers die wel paraat heeft.)

 16. NicoB zegt op

  Vooropgesteld dat ik het minderwaardig vind, dat er extra geld gevraagd wordt hier mijn reactie op uw verhaal.
  Het verhaal dat u kwijt wilt getuigt van veel, maar niet van het komen voor verlenging van uw verblijfsperiode met het juiste en vereiste inkomen. U kent toch na 6 jaar in Thailand de hoogte van het benodigde inkomen?
  Als het inkomen niet binnen de regels valt, bv. omdat u in Thai Bath minder inkomen hebt door een lagere Euro, dan is dat uw probleem. U had dat kunnen voorkomen door ook gebruik te maken van gelden op uw bankrekening, door die wat op te hogen, tesamen zou dat voldoende hebben kunnen zijn, maar nee, u komt met een te laag inkomen, ja, dan vraagt u om problemen.
  De ambtenaar kan niet anders doen dan u dat melden en dus niet verlengen. U mag zelfs heel blij zijn, dat u nog geholpen wordt door betaling van wat tea money, hoe afkeurenswaardig ook.
  Uw vooringenomenheid tav. de ambtenaar dat u alles al wist toen u diens gezicht zag zegt ook wel iets over uw manier van doen, waar u ook nog verhaald een kort lontje te hebben.
  Dat u op de laatste dag bij Immigration verscheen is ietwat onhandig en ook af te raden, mankeert er iets dan hebt u geen 2e kans meer om dat bij te stellen zonder Overstay.
  U benadert het geheel negatief, uw opmerking dan maar wachten totdat het nummer wordt afgeroepen getuigt daar ook van.
  Dat u dacht dat komt niet ok is ook logisch, u wist dus al dat het niet ok kon komen en juist, de ambtenaar zei dat u geen recht, meer, had op verblijf in Thailand. Dat het de eerste keer is dat u dat na 6 jaar hoorde bevreemd mij toch wel, maar u was al op de hoogte, waarbij u zegt dat u dat bedrag niet kunt aantonen, hoe kon u dan tesamen met uw echtgenote nog perplex staan? De ambtenaar handelde net als u claimt te zijn recht toe recht aan, u werd fair door hem behandelt en terecht werd u gewaarschuwd voor Overstay.
  U voelt zich machteloos, maar dat is niet het geval, als u uw zaakjes op orde hebt bent u helemaal niet machteloos. Gezien wat ik hier schrijf kan ik niet tot een andere conclusie komen dan dat u wellicht vaker met de kop tegen de muur loopt in Thailand, jammer, het kan er toch zo mooi zijn.
  Uw advies is juist, ga op tijd verlengen, mijn advies aan u is, zorg dat u uw zaakjes op orde hebt, dan loopt het gladjes.
  Vandaag geweest voor mijn jaar verlenging, binnen 20 minuten stond ik met de verlenging in mijn paspoort gestempeld buiten, zo kan het dus ook.
  Succes.
  NicoB

  • joskeshake zegt op

   Dat is ook wel raar, na 20 min terug buiten met stempel, ik krijg altijd nummertje na afgeven van nodige papieren voor retirement visa en mag daags nadien paspoort komen halen na 10 u.

   • NicoB zegt op

    Joskeshake, raar is het zeker niet, zoals bekend, overal kan het net anders lopen. Prachtig toch, zo is het mij vandaag in Mapthaput en wel eerder vergaan.
    Ik was de 1e vandaag, direct geholpen door een ambtenaar achter de balie, na controle van de documenten stempelde de dame de verlenging in mijn paspoort. Vervolgens ging alles naar een volgende ambtenaar, die tekende ook direct. Hij kwam naar mij toe en gaf nog eens het advies, ga je het land uit, haal eerst een Re-Entry en denk om het elke 90 dagen melden van je adres. Leuk contact gemaakt, hij sprak Engels en ik Thai en we waardeerden elkaar aldus en spraken dat ook uit. Moet zeggen voor het eerst dat 2 ambtenaren de verlenging tekenden. Als er niet direct voor verlenging getekend wordt hoor je een under consideration stempel te krijgen voor 30 dagen, je krijgt je paspoort dan mee, dat hoor je altijd bij je te hebben. Meestal binnen een paar dagen kun je dan je paspoort brengen en wordt de verlenging er in gestempeld.
    NicoB

 17. De Inquisiteur zegt op

  Weer eens een vreemd (nep)verhaal. Ik ben er zeker van dat u niet in orde was. Ook nog: waarom Oostenrijkse ambassade? Ga naar uw eigen ambassade.
  13 jaar in Thailand, nog NOOIT problemen gehad. Zelfs nog in soi 8 in Pattaya, nadien Yomtien. Nu al 4 jaar in Sakun Nakhon.
  Ik geloof u niet, excuses. U maakt mensen bang.

  • Ron zegt op

   Rudy uw reactie getuigt niet van veel kennis als ex pattaya bewoner ..wat mij als oude buur verwonderd ? …u woonde 2 jaar in mijn buurt dus je zou moeten weten dat niemand naar de Belgische ambassade gaat in Bangkok , maar alle expats van diverse nationaliteiten naar de Oostenrijkse ambassade gaan die voorheen gevestigd was in het Arabisch kwartier ..doch nu in Naklua..om het nodige document te wettigen !
   En hiermee sluit ik dit af ..dachten dat ik er goed aan deed dit te melden schrik ik toch hoe de mensen de dag van vandaag reageren … bedankt !

   • Henk zegt op

    Ron ,ook ik wacht nog steeds op een beterweter die gaat vertellen dat de Immigratie gratis bij hun aan huis is geweest omdat ze moeilijk ter been zijn of geen zin hebben om te wachten .
    Zo gaat de lol om iets van je ervaring te vertellen er snel vanaf en zeker als je voor leugenaar uitgemaakt word of iemand met tattoo in korte broek op slippers die zijn papieren niet in orde heeft .
    Horen ,zien en zwijgen zal je de volgende keer helaas wel doen .jammer van deze blog .

   • ludo zegt op

    Ik ga altijd naar de Belgische ambasade voor affidavit van inkomen.Waarom zou ik het dubbele betalen bij Oostenrijkse consul.Wel een schaamteloos bedrag daar te betalen.

    • Jacques zegt op

     Bij de Nederlandse ambassade te Bangkok betaal je meer als bij de consul van Oostenrijk in Pattaya. Los van de reiskosten en reisduur die je hiermede bespaart. Wat de Belgische ambassade rekent weet ik niet, maar voor Nederlanders gaat dit dus niet op.

  • Henk zegt op

   De Inquisiteur :: Ga jij effe naar Bangkok voor een papiertje te halen terwijl de een vriendelijke man van de Oostenrijkse die vlakbij woont dat graag voor je doet ???
   Over ONZE eigen Ambassade is al genoeg geschreven dus snij dat onderwerp maar niet aan .

 18. Leo Bossink zegt op

  Hier in Udon Thani geen enkel probleem met jaarverlenging. Gaat allemaal heel soepel en is binnen 15 minuten geregeld. Maar ik zorg er dan ook voor dat alle papieren in orde zijn, en vraag de verlenging zo’ n drie weken van tevoren aan.

  • koos zegt op

   De meeste keren gaat het goed in Udon, maar heb ook slechte ervaringen.
   Er is nu nog een man die problemen maakt de andere 2 zijn Oke.
   Zelf van het voorjaar van hem mijn verlenging gehad en koste maar 100 bath extra.
   tijdsduur was 2 uur maar dat terzijde. Je kan geluk en of pech hebben.
   Wat wel vervelend was dat de stempel fout was GELDIG TOT JUNE 2017.
   Ik kijk het altijd na en wijsde hem hierop. Geen excuus nam kwaad de papieren en ging krassen.
   Een beetje rare stempel nu maar het zal wel goed wezen.
   Als ik dit niet gezien had had het zeker problemen opgelevert want overstay bij je eerste 90 dagen report.
   Dus advies kijk je stempels goed na voordat je weg gaat.

 19. Henk zegt op

  Ron : waarom de mensen jouw verhaal niet geloven klinkt mij ook een beetje vreemd in de oren terwijl ik toch ook al jaren zeg dat in mijn ogen Thailandblog er is voor en door de Nederlandse en Belgische mensen om elkaar te helpen bij sommige dingen .
  Echter deze mening word door vele medelanders niet gedeeld omdat we hier steeds meer te maken krijgen met het trachten elkaar zo diep mogelijk de grond in te stampen en elkaar te vernederen .Je kan schrijven en uit eigen ervaring vertellen maar er zijn altijd van die beterweters ,al zeg jij dat het bij jou snachts donker is dan zeggen er nog vele dat bij hun de hele nacht de zon heeft geschenen .
  Dit zie je op alle sociale media en in iedere kroeg in Thailand .Soms heb je schrik om tegen een ander iets te vertellen want zodra jij de kroeg uitloopt draait hij het om en gaat het tegenovergestelde rond vertellen .Waarschijnlijk ook wat jaloezie of verveling .
  Persoonlijk kom ik al 10 jaar in Sri Racha en ook daar ligt het er maar net aan met welk been de ambtenaar uit zijn bed is gestapt ,heb gelukkig jou problemen nog niet meegemaakt maar wel een diversiteit aan gelijkwaardige dingen .En ja hoor ,ik heb geen tatoos maar trek ook geen net pak met stropdas aan om naar de Immigratie te gaan .

  • John Chiang rai zegt op

   Overal is het bekent,dat je in Thailand te maken kunt krijgen met corruptie. Zelfs de militair regering,die regelmatig heeft aangekondigd hier vermeerd tegen op te treden is dit niets nieuws. Alleen op thailandblog nl.zie je vele lezers,die bij ieder verhaal,of waarschuwing meteen reageren,als of ze van een giftige spin gebeten gebeten zijn. Als je hun geloven moet,is de Thaise corruptie reeds lang uit deze wereld,hoewel zelfs de meeste Thais hier nog anders over denken.

 20. william zegt op

  Ik hoorde deze week een verhaal van een expat, die ook voor zijn jaarlijkse visum ging, alle papieren in orde, alleen of zijn vrouw nog even een papier kon tekenen dat de farang in haar huis woont, oke heeft ze gedaan kosten 1900 baht voor het visum, en ze vroegen let wel 2000 baht voor het ondertekenen van het andere papier, na veel discussies kon dat dan voor 300 baht ? uiteindelijk kregen ze een nota mee van 1900 baht, uiteraard 2200 baht betaald, pure diefstal dus. ( ps ik weet niet welk immigratiekantoor het was ). land of smiling was het toch hier, ammehoela.

 21. David H. zegt op

  Ik lees dus dat er Euro exchange in verhaal opduikt …. als je dan met de combinatie werkt reken je best aan de laagste koers , kan zijn dat betreffende ambtenaar bvb de koers van een andere bank hanteert ….., lees ook dat de” spaarboeken goed gevuld zijn “……, waarom dan niet gewoon 800 000 +…, op Tthaise bank zetten , dan zijn zulke discussies niet aan de orde …., en ook niet op laatste moment gaan …. heb je wat reserve bvb om naar Bangkok hoofdkanttoor te gaan …..nu niet …

  Ik heb nog nooit problemen in jomtien immigratie gehad op de 8 jaar dat ik in Thailand ben , ik spring wel door hun hoepeltjes zoals ze graag hebben , 2 de dag van de 30 dagen sta ik al klaar bij hun met alle documenten van zelfde dag met meer dan de 800 000 en nog nooit meer betaald buiten de 1900 baht fee….

  Ik merk op dat uw echtgenote u kennende (zal wel na zovele Jaren .lol..) u op afstand hield tweede dag ….ze had dat blijkbaar ook beter de eerste dag al gedaan ….. misschien wat te expressieve lichaamstaal vertoond EN te kort op vervaldag…!!

  PS: tenzij hier de tm 30 in speelt bvb , niet gedaan , en daarom een boete ..?? dat zou een addertje onder het gras kunnen zijn misschien , ik heb daar evenwel nooit vraag achter gehad …… maar ben dan ook al Jaren niet buiten Thailand geweest

 22. bona zegt op

  Beste Ron, als medebelg, kom ik ook driemaandelijks en jaarlijks bij immi Jomtien terecht.
  Steeds ben ik er volledig correct en volgens de regels behandeld, en derhalve vind ik dit eigenaardig!
  Je geeft geen concrete cijfers betreffende welke som je kon aantonen, waardoor het heel verwarrend is.
  Wat ik wel merk is dat je in je relaas een mogelijke oorzaak aangeeft, namelijk je persoonlijke gedrachswijze !
  Je geeft aan dat zowel jij als je echtgenote je ontvlambaar karakter kent !
  Je laat ons niet weten in welke termen je je ongenoegen kenbaar gemaakt hebt, doch ik kan het mij wel inbeelden.
  Ik veronderstel dat je intelligent bent om te beseffen dat een gebrek aan ” respect ” tegenover om het even welke persoon die enige macht heeft over je, jammerlijke gevolgen kan hebben !
  Hopelijk een les voor later. Alle geluk in Thailand.

  • peter zegt op

   Mocht je goed hebben gelezen, dan had je gelezen dat de officier als eerste zich onbeschoft gedroeg en zich als een dictator en afperser opstelde.

   • bona zegt op

    Beste Peter,
    Ik had dit heel goed gelezen en begrepen! Dit is echter jouw persoonlijke visie op het gebeuren.
    De andere persoon heeft geen mogelijkheid zijn persoonlijke versie te geven, zodat wij geen objectief standpunt kunnen innemen.
    Het is best mogelijk dat je de volledige waarheid verteld, doch er is nergens enige vorm van bevestiging van dit al dan niet waar gebeurde verhaal.

 23. timker zegt op

  Ik ben uitermate verbaasd dat de schrijver van dit blog niet word geloofd… We hebben toch allemaal wel eens met meer of mindere mate corruptie meegemaakt. Hoe zou de schrijver er voordeel van kunnen hebben door dit te delen…???… Ik vind het treurig dat taalgenoten zo met elkaar om kunnen gaan !!!

  • ruud zegt op

   Uiteraard bestaat er corruptie in Thailand.
   Veel van de corruptie bestaat echter uit een vergoeding, om een overtreding van de wet over het hoofd te zien.
   Als de “corrupte” politieagent 200 Baht vraagt, omdat u uw helm niet op hebt, is dat een vergoeding om u de wandeling naar het politiebureau te besparen.
   Had u gewoon aan de wet voldaan, had u ook de agent niet hoeven te betalen.

   Het is als eerlijke buitenlander veel beter de agent niet te betalen en die wandeling naar het politiebureau te maken.
   Maar blijkbaar doen we dat liever niet en doen we liever mee aan deze corruptie.
   En vervolgens beklagen we ons op een forum over de corruptie in Thailand.

   In het geval van de immigratie, was de ambtenaar lijkt het – terecht of onterecht – van mening dat Ron niet aan de voorwaarden van de verlenging voldeed.
   En wilde een vergoeding om die tekortkoming over het hoofd te zien.

   Ron had als de tekortkoming terecht was, ervoor kunnen kiezen, om een nieuw visum aan te gaan vragen en de hele procedure opnieuw te doen.
   Blijkbaar gaf hij de voorkeur aan betalen.

   Overigens heeft de immigratie, in ieder geval het hoofd van de immigratie het recht regels te buigen naar eigen oordeel.
   Als dit een officieel recht is, is het vragen van een vergoeding niet per definitie corrupt, maar een bewezen betaalde dienst.
   Als het een officieus recht is, ligt dat wat lastiger waarschijnlijk.

 24. Renévan zegt op

  Ik was deze maand op Samui immigration voor mijn extension of stay (retirement). Er stond iemand voor mij en ik hoorde al, met de nodige problemen. Hij kwam voor een extension of stay op basis van getrouwd met een Thaise. Drie maanden terug 400.000 thb op de bank, had er tussentijds geld van opgenomen en later weer aangevuld. Dus dit had er niet de volle drie maanden opgestaan. De dame achter de balie bleef rustig en correct maar kreeg het niet uitgelegd dat dit niet volgens de regels is. Meneer kreeg uiteindelijk alle papieren terug met de mededeling dat hij het land moest verlaten om een nieuw visum aan te vragen. Ik leverde mijn spullen in, kreeg een nummertje en kon later na betaling mijn paspoort met extension ophalen.
  Nu moet ik wel vertellen dat het jaren is voorgekomen dat er niet 1900 naar 6000 thb werd gevraagd. Maar na het vertrek van een bepaald persoon, een nieuw hoofd en nu de dames die toen aan de balie zatern ergens anders zitten komt dit niet meer voor.

 25. Nils van Eck zegt op

  En zorg dat je voldoende inkomen hebt…….

 26. Nelly zegt op

  De Belgen onder ons, hoeven niet naar Bangkok voor een inkomensverklaring. Dit kan gebeuren per post

  • Henk. zegt op

   Ook voor de Nederlanders trouwens en met een inkomstenverklaring hoef je geen 800.000 baht op je rekening te hebben staan. Het is of,of, en niet en,en.

   • Rob E zegt op

    Het kan en en zijn. 400.000 op de bank 3 maanden en een jaarinkomen van 400.000 of meer maakt ook 800.000 of meer.

 27. Rob E zegt op

  Ik heb een keer te horen gekregen dat mijn visum nog 15 dagen geldig moest zijn voor een verlenging. Mischien is dat de reden van de afwijzing geweest en niet het bedrag aan salaris of saldo op de bank.

  Dan is 10000 baht nog goedkoop voor de verlenging, want uit het land gaan en een nieuw visum aanvragen op de thaise ambassade is vele malen duurder.

  Dus ron, ze hebben je gematst daar in jomtien, wees blij.

 28. Willem Nico zegt op

  Geachte lezers,

  Het klopt wat Ron schrijft over de Immigratie in Jomtien, ze meten daar met meerdere maten van corruptie.
  Het begint al aan de deur bij die amtenaar die zijn gezicht in de plooi heeft laten trekken, die kan je bij alles helpen tegen een goede betaling voor zijn eigen voordeel.
  En natuurlijk zijn er farrangs die goed geholpen worden bij de immigratie in Jomtien .
  Maar ik had een vriend hier die dat ook altijd tegen mij zei, dat ze goed geholpen werden bij de immigratie in Jomtien , want zijn Thaise vrouw kon altijd goed slijmen met de amtenaren, hahaha dacht ik dan.
  Tot twee jaar gelden , zegt mijn vriend nu ook dat het boeven zijn daar bij de immigratie in Jomtien.
  Want ze vragen hem nu al twee jaar 20.000 baht extra voor de verlenging buiten de 1900 baht wat het eigenlijk kost.
  Want ze hebben zijn bank boekje gezien met meerdere miljoenen Thaise Baht erop, dus daar grijpen ze graag iets vanaf, toe zijn vrouw aan de vrouwelijk ambtenaar vroeg waatom ze die 20.000 moesten betalen, kreeg ze als antwoord , wil je man het visa of niet? Zij zegt ja dat wil hij heel graag . Toen zei de vrouweliijke ambtenaar hij heeft genoeg geld en kan het makelijk betalen.
  Maar van de 20.000 kreeg hij geen kwitantie, dus dat geld komt niet in de staatskas.
  Maar ik voel der wel iets voor om deze slechte ervaringen ken baar te maken bij Prayut en dat we dan met meerdere militaire een bezoekje gaan brengen bij die corrupte ambtenaren in Jomtien en ze dan aanwijzen .
  Maar ik geef iedereen het advies , bij verlenging een opname te maken van het gesprek en het liefs met beeld waar duidelijk alle handelingen te zien zijn.
  Want het moet toch een keer afgelopen zijn dat wij als Farrangs uitgemolken worden door deze corrupte mensen van de immigratie in Jomtien.
  Ik wens iedereen veel succes in de toekomst, ook de mensen die nu weer zeggen of schrijven dat ze dit verhaal van Ron niet geloven ….

  • RuudRdm zegt op

   Dat is vragen om moeilijkheden een bankboekje tonen met een saldo van enkele miljoenen. Het is raadzamer om één apart boekje via de bank te nemen met 850K bent. Met de rest heeft niemand wat te maken, en behoeft ook niet geshowd te worden!

 29. Jos zegt op

  Beste mensen,

  Ik heb zelf ook slechte ervaringen met het Immigratie kantoor in Jomtien.
  Maar ik hoop dat er snel een einde komt aan de corruptie daar in dat kantoor, want ik woon heel graag in Thailand.
  Er is nog HOOP , dat het een keertje stopt!!!
  De oplossing:
  Als er geen buitenlanders meer naar Thailand zouden komen en alle buitenlanders die hier nu wonen of werken vertrekken naar een ander land!!
  Dan hebben die corrupte ambtenaren geen werk meer en dan hebben 85% van de Thaise bevolking niks meer , MET DANK AAN DE CORRUPTE IMMIGRATIE EN POLITIE IN THAILAND.
  mvg.

 30. Jos zegt op

  Beste Ron,

  Ik begrijp je probleem , want het klopt voor 100% wat jij schrijft.

  Succes.

 31. herman69 zegt op

  ik woon nu reeds 7 jaar in Thailand, ik moet zeggen eigelijk nooit problemen gekend voor
  een extentie aanvraag.

  Toch was het 1 maal verkeerd misgelopen bij een aanvraag.
  Gewoon een kleine domme vergissing van mij die eigelijk op een menselijke mannier kon
  worden recht gezet bij immigratie.

  Nee ik moest 15000 bath afdokken, dan plots was die kleine vergissing geen probleem meer.

  Ik ga daar verder niet meer over uitwijken, ik geloof het verhaal van die man.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website