Fiscale fiche enkel nog uitzonderlijk op papier naar gepensioneerde.

“Op enkele uitzonderingen na zullen gepensioneerden hun fiscale fiche niet langer op papier ontvangen. De Pensioendienst gaat de pensioenbedragen immers rechtstreeks aan de FOD Financiën bezorgen, waardoor de gegevens al ingevuld staan in Myminfin, Tax-On-Web en in de voorstellen van vereenvoudigde aangifte. Dat meldt de Pensioendienst. ”

Bovenstaand bericht is vers van de pers, verschenen op de website van de krant HLN.

Wij, de farang in Thailand, worden jaarlijks geconfronteerd met laattijdige papieren door de ellenlange tijd dat de post onderweg is naar Thailand. Het kost ons dan ook nog eens een pak geld om onze papieren belastingaangifte aangetekend terug te sturen naar België.

In de persmededeling is er sprake van “enkele uitzonderingen”. Wij, de landgenoten in het buitenland, zullen uiteraard daaronder vallen. Ik heb me trouwens altijd afgevraagd waarom wij geen gebruik kunnen maken van een vereenvoudigde belastingaangifte. FOD weet perfect hoeveel er ons ieder jaar werd uitbetaald.

Ingezonden door Willy

Rating: 4.67/5. From 6 votes.
Please wait...

28 reacties op “Lezersinzending: België vereenvoudigde belastingaangifte voor gepensioneerden”

 1. Henri zegt op

  Dit is een jaarlijks weerkerend fenomeen.

  Ik ben vorig jaar van september tot eind januari bezig geweest om mijn belastingsaangifte op orde te krijgen. Er zijn heel wat mails heen en weer gegaan naar Brussel. En zoals in het artikel vermeld heeft een aangetekende brief me dan nog een pak geld gekost om alles terug te sturen.

  Het irritante aan hun systeem is dat, als je gehuwd bent met uw Thaise echtgenote, en uitgeschreven bent uit België, je geen gebruik meer kunt maken van Tax-On-Web. Je bent dus verplicht om een papieren aangifte in te dienen.

  In voorgaande topics wordt er regelmatig geklaagd dat wij, ondanks dat we nog steeds Belg zijn, nogal wel eens vergeten worden omdat we in het buitenland wonen. Ik heb soms ook wel eens die indruk. Nu, onze overheid is een zeer log apparaat, om iets op orde te krijgen gaan er soms jaren overheen.

 2. Lung addie zegt op

  Beste Willy,

  met deze paragraaf uit uw bericht ben ik het totaal niet eens:
  ‘Wij, de farang in Thailand, worden jaarlijks geconfronteerd met laattijdige papieren door de ellenlange tijd dat de post onderweg is naar Thailand. Het kost ons dan ook nog eens een pak geld om onze papieren belastingaangifte aangetekend terug te sturen naar België.
  Het irritante aan hun systeem is dat, als je gehuwd bent met uw Thaise echtgenote, en uitgeschreven bent uit België, je geen gebruik meer kunt maken van Tax-On-Web. Je bent dus verplicht om een papieren aangifte in te dienen.’

  Deze info klopt totaal niet. En neen het gaat niet via het gewone tax-on-web systeem wat je gebruikt als je in Belgenland woont. De ingave gebeurt namelijk in September en is een afzonderlijke sectie voor in het buitenland wonende Belgen. Er wordt automatisch rekening gehouden met bepaalde vormen van belastingen welke je, als niet in Belgenland wonende, niet hoeft te betalen. Het aangifteformulier is ook anders van opzet. Zo hoef je bv je buitenlandse rekening, van het woonland, niet aan te geven, deze rubriek komt zelfs op die aangifte niet voor.

  Dus het is totaal onnodig wat je hier schrijft van dat gerommel met de post en laattijdige correspondentie….. Maak gewoon van de mogelijkheid gebruik je in te schrijven als in het buitenland wonende Belg en dan kan je, doodeenvoudig, de belastingaangifte digitaal ingeven via : ‘www.myminfin.be’. Ik doe het reeds jaren en dat werkt gewoon uit de kunst. Idem dito met het levensbewijs… kan ook perfect via internet.

  • Lucien57 zegt op

   Lung Addie,

   Ik denk dat de informatie in het origineel artikel WEL klopt.

   Als je uitgeschreven bent uit België en je bent gehuwd met uw Thaise echtgenote dan MOET je een gemeenschappelijke aangifte indienen. Op het einde van de procedure moeten BEIDE partners ondertekenen door gebruik te maken van hun elektronische ID-kaart.

   Kan je me eens uitleggen hoe mijn vrouw zich via Tax-On-Web kan identificeren als ze bij haar vertrek uit België haar F-kaart heeft moeten afgeven. Ik heb dit probleem aangekaart bij FOD financiën en hun antwoord was heel duidelijk dat we dan maar een papieren aangifte moeten indienen.

   Misschien bent u het niet eens met het originele artikel, ik kan alleen bevestigen dat wat Willy beweert wel degelijk juist is voor gehuwde koppels uitgeschreven uit Belgenland.

   • Lung addie zegt op

    Met het ‘originele artikel’, overgenomen uit HNL, ben ik het ook eens en klopt. Maar niet met zijn eigen commentaar welke hij toevoegde. Ik heb dat artikel trouwens deze ochtend ook gelezen. Onder andere het feit dat een aangetekend schrijven een ‘pak geld kost’….???? Ellenlange tijd dat de post onderweg is: hier voor mij neemt dat een week…. woon ik dan in een ander Thailand? Ja, ik woon wel in de beschaafde wereld waar ze geen mand bieten meer aanbieden als er eens een trein aankomt.
    Vraag me wel af waarom het bij mij wel lukt en bij anderen weeral niet? Het enige wat mogelijk is : de echtgenote had nog geen Belgische ID kaart en enkel een F – kaart. Ja, dan was/is zij in feite nog niet geregistreerd als Belg. Een oplossing zou kunnen zijn: een ‘token’ aanvragen waarmee zij zich kan registreren. Proberen waard. Problemen zijn er om opgelost te worden.

    • Willy zegt op

     Geloof het of niet beste Lung Addie maar vanuit Brussel hebben ze tot 2 maal toe mijn papieren aangifte opgestuurd. Telkens is de post MEER DAN 2 maanden onderweg geweest (ja je leest het goed!). En ik woon in hetzelfde Thailand als jij. Ik kan je ook alle mails sturen met de gesprekken die ik gehad heb met de ambtenaar in Brussel. Daarmee kan ik gerust aantonen dat de bezorging van de post effectief zolang geduurd heeft.

     Ik heb mijn aangifte terug gestuurd met EMS (aangetekend) en dit heeft me maar liefst 1120 THB gekost. Als je dit ook niet gelooft dan geef je mij maar eens je email dan scan ik het ticketje en dan heb je het bewijs dat ik niet bluf.

     Ik kan je wel bevestigen dat mijn vrouw enkel een F+ kaart bezit gedurende de jaren dat ze in België was. Ik heb echter nooit beweerd dat ze de Belgische nationaliteit had. Daarmee is het nu meer dan duidelijk dat ik geen belastingsaangifte kan doen via Tax-On-Web wat uiteindelijk de aanzet van dit topic is.

     Ik betreur ten zeerste dat mijn verhaal langs alle kanten door jou in twijfel getrokken wordt. Een klein beetje inlevingsvermogen van langs jouw kant zou de discussie wat aangenamer kunnen maken. Helaas, sommigen blijken steeds weer de waarheid in pacht te hebben. Elke situatie is voor iedereen net weer wat anders. Dit is geen reden om dat van mij te ontkrachten. Ik ben blijkbaar de gebeten hond. Met heel veel respect maar ik denk om in het vervolg geen advies meer te vragen.

     Prettige dag verder.

 3. Willy zegt op

  Lung addie,

  Denk je nu echt dat ik de redactie lastig zou vallen met een verhaal dat niet klopt? Mijn verhaal is gebaseerd op feiten wat ik zelf heb meegemaakt. Misschien moet u dan maar een verklaring geven van wat ik hieronder nog maar eens wil verduidelijken.

  Trouwens, in de eerste reactie (van Henri) wordt er eveneens duidelijk beweerd dat gehuwde partners in Thailand en definitief uitgeschreven uit België, geen aangifte kunnen indienen dmv Tax-on-Web.

  De reden hiervoor is duidelijk. Gehuwde koppels moeten een gezamenlijk aangifte indienen. Ik heb dit meerdere malen geprobeerd langs elektronische weg maar telkens werd op het einde van de procedure vermeld dat mijn aangifte enkel zou verstuurd worden nadat mijn vrouw deze elektronisch zou ondertekenen.

  U weet misschien niet als men zich uitschrijft uit België uw Thaise echtgenote haar ID kaart moet afgeven. Wel, leg me dan maar eens uit hoe ze zich kan aanmelden op Tax-On-Web zonder een ID-kaart!

  Voor alle duidelijkheid: ik heb verschillende keren gemaild met de desbetreffende dienst in Brussel en telkens was hun antwoord om alles op papier in te dienen.

  Dat u het niet eens bent met mijn verhaaltje naar de redactie, dat is uw volste recht, maar dat betekent niet dat het volgens jouw bescheiden mening onjuist is.

  Ben in blijde verwachting van uw reactie, waarvoor dank.

  Willy

  • Lung addie zegt op

   Je krijgt mijn reactie maar dat is dan ook het laatste wat ik hier aan toevoeg.
   Ik vrees dat jij twee zaken door elkaar haalt: had uw vrouw wel degelijk een Belgische ID kaart of had zij een F-kaart? Dat is een groot verschil. Een F-kaart krijg je voor 5 jaar en kan je dan, indien aan de voorwaarden voldaan is, een ID kaart. Indien jebinnen deze 5 j Belgenland definitief verlaat dan moet je die F-kaart idd inleveren want de voorwaarde is dat je, ononderbroken 5 j in Belgenland moet vertoeven om een ID kaart te verkrijgen. Dat zij haar ID kaart moest inleveren zou tevens betekenen dat zij, haar verworven Belgische nationaliteit, zou verliezen, iets wat niet mogelijk is zonder gerechtelijke procedure.
   Ook meng jij tax-on web met de belastingaangifte voor niet in Belgie inwonenden, dus uitgeschrevenen. Dit is een totaal andere procedure.
   Om aan te melden zijn er verschillende mogelijkheden: een token, een ITSME en een eenmalige aanmeldingscode. Zoals Dree, in zijn reactie aangaf, is die laatste te verkrijgen. Lees je eerst goed in deze materie en maak gebruik van de verschillende mogelijkheden welke geboden worden.

  • JosNT zegt op

   Beste Willy,

   Ook ik woon al jaren in Thailand met mijn Thaise echtgenote en ben uitgeschreven in België. Ik doe onze gezamenlijke aangifte ook via Tax on Web. Die aangifte moet ook elektronisch ondertekend worden door haar. Dat is geen probleem omdat ze ook de Belgische nationaliteit heeft en eenzelfde Belgische eID als ik heb. Je hebt dus wel een kaartlezer nodig die de eID-chip kan uitlezen.
   Dat jouw vrouw haar eID moest afgeven bij vertrek uit België kan te maken hebben met het feit dat ze misschien niet de Belgische nationaliteit heeft (dus dubbele nationaliteit).

   En wat die fiscale fiche betreft: die werd net deze namiddag door de postbode aan mij bezorgd.

 4. Hans zegt op

  Wat Lucien en Willy zeggen is ook steeds mijn overtuiging geweest, dit na overleg met de belastingsdienst en ook bij navraag op de ambassade ( hoe mijn vrouw zich electronisch kan aanmelden zonder e-ID). Ik kijk belangstellend uit naar Lung Addie’s reactie en oplossing want dit kan voor velen een opluchting zijn.
  Wat betreft het opsturen met de post : ik betaal een 100 baht met de Thaise Post ( geen express of EMS), en je kan je post volgen tot aan de deur van de geadresseerde in Belgie. Het duurt een kleine 2 weken vooraleer het aankomt.
  Vorig jaar was wel ideaal met de telefonische afspraak met de belastingsdienst, omdat de afgifre niet was toegekomen. Dit was perfect verlopen. En de afspraak en de ommunicatie omtrent de in te vullen vakken en daarna hun opsturen van de aanslag.
  En nu maar duimen dat we van die papieren aangifte af zijn en er ovenop een vereenvoudigde aangifte krijgen.

  • Willy zegt op

   Toch nog iemand die mij gelooft, waarvoor dank.

   Lung Addie zal geen oplossing aanbrengen want die is er niet. Als uw echtgenote geen Belgische ID kaart bezit zie ik, nu we definitief in Thailand wonen, helaas geen oplossing hoe ze kan inloggen via mij EId kaartlezer.

   Bedankt voor je begrip Hans.

 5. Dree zegt op

  Aan de laatst wonende Stad of gemeente in België kan je vrouw een eenmalige code aanvragen dat hebben ze mij per mail opgestuurd daarmee kan je zonder problemen inloggen en ondertekenen, en de papieren aangifte kreeg ik verleden jaar per mail en terug gestuurd per mail zonder problemen.

  • Lung addie zegt op

   Beste Dree,
   Zo zie je maar: bij de ene lukt het en bij de andere niet. Moedeloos blijven zitten en niets doen, klagen en kritiek leveren brengt natuurlijk niets op. Zoals ik schreef: via de post is echt niet nodig, per mail wordt aanvaard…. net zoals het levensbewijs…..

   • Anatolius zegt op

    Addie, sorry maar ik denk dat Willy hier enkel op zoek gaat naar een oplossing voor zijn specifiek probleem.

    Ik heb de indruk dat je zelf een beetje hard van stapel loopt omdat jij er zonder probleem in slaagt alles op orde te krijgen zonder enig obstakel. Door hier zijn probleem aan te kaarten is net het bewijs dat Willy niet “niets doet” en niet de bedoeling heeft “kritiek te geven”.

    Misschien kan je hem effectief een helpende hand reiken i.p.v. hem te bestempelen als een klager en luierik. Soms zijn bepaalde leden hier toch wel hard voor elkaar hoor. Als ik echt een hekel heb aan bepaalde discussies dan blijf ik afzijdig en zal ik zeker en vast niet provoceren. Dat maakt het voor ons allen wat prettiger. No bad feeling Addie maar stel u misschien eens in de plaats van Willy …

 6. Berry zegt op

  Waarom heeft de echtgenote/partner in Belgie geen token aangevraagd om in te loggen op alle “Belgische overheids” websites? In Belgie heb je geen geen elektronische identiteitskaart nodig om het token aan te vragen.

  Via elektronische identiteitskaart is 1 van de mogelijke oplossingen maar je hebt ook nog altijd het token of via ItsMe.

  Ik ken verschillende Belgen dewelke zelfs beide systemen, token en E-Id, geactiveerd hebben. Token als backup oplossing als de kaartlezer eens problemen geeft. (Sommigen zelfs de 3 systemen, E-ID, token en ItsMe.)

  Daarom ook dat vele partners de Belgische nationaliteit aangevraagd hebben, alle problemen opgelost.

  Maar zoals ook al aangegeven, je kan nog altijd gebruik maken van de papieren versie. Indien men altijd geweigerd heeft om mee te doen met de nieuwe regels, moet men daarna ook niet komen klagen dat je niet kan profiteren van de moderne versoepelingen.

 7. Rolly zegt op

  Ik ben gehuwd met een Thaise , die ook de Belgische nationaliteit heeft .
  Mijn vrouw kan dus wel electronisch tekenen . Wij vullen dus wel onze belastingbrief in .
  En zijn samen ingeschreven in de Belgische Ambassade.
  Ik denk dat daar het verschil in ligt en jullie beiden gelijk hebt.

  • Berry zegt op

   Om te elektronisch te tekenen moet je een middel hebben om in te loggen.

   De mogelijkheden zijn:

   – Token. Indien geen elektronische identiteitskaart ter beschikking, aan te vragen in Belgie. (Token is een combinatie van email, paswoord en lijst met tokens. Na inloggen vraagt men, geef token Nr x in)

   – Elektronische Identiteitskaart.

   – ItsMe (App op de telefoon)

   Het verschil zit erin dat je mensen heb dewelke 1 of meerdere oplossingen hebben geactiveerd voordat ze naar Thailand kwamen. Sommige mensen weigerden, om 1 of andere reden de Belgische nationaliteit aan te vragen voor hun partner en klagen nu dat de partner geen E-ID heeft.

   Of sommige weigeraars, dewelke moeten betalen, weigerden een elektronische aangifte, en geven ieder jaar aan dat ze geen post hebben ontvangen vanuit Belgie. Ze hopen dan op een kwijtschelding van de aanslag of op goedwil voor een latere betaling of afbetalingsplan.

  • Ludo zegt op

   Beste Rolly, ik denk dat je het bij het rechte eind hebt.

   Zowel Willy (waarvan zijn vrouw de Belgische nationaliteit niet heeft) als Lung Addie (die geen problemen heeft met zijn aangifte) hebben inderdaad gelijk.

   Willy start hier een nieuw onderwerp in de hoop wat informatie in te winnen.
   Hij wordt meteen “aangevallen” en zijn verhaal wordt als nonsens bestempeld. Triestig niet?

   Sommige lezers zouden beter eens diep ademhalen vooraleer ze hier een reactie plaatsen. Ik was altijd de mening toegedaan dat een blog als deze voor iedereen nuttig kan zijn. Ik heb echter de indruk dat het hier niet altijd even vriendelijk aan toe gaat.

   Om even duidelijk te zijn. Ik moet ook elk jaar mijn belastingen op papier invullen omdat een elektronische aangifte me ook niet lukt. Dit om dezelfde reden als deze wat Willy aanhaalt. Ik hoop alvast dat wat men in het persbericht vermeldt een verbetering zal inhouden voor heel wat gepensioneerden in het buitenland. Dan zijn we meteen verlost van de jaarlijkse rompslomp.

   Iedereen een leuke en zonnige dag toegewenst.

   Ludo

 8. Gino Croes zegt op

  Beste Willy,
  Ik begrijp Uw grote bezorgdheid niet hoor.
  Ieder jaar kunt vanaf 13 Sept.Uw belastingbrief invullen online via Taxonweb.
  Uitzonderlijk was het vorig jaar 4 a 5 weken later door de Corona.
  Maak U echt geen zorgen ze vergeten U niet hoor.
  Groetjes.
  Gino.

  • Jacob zegt op

   Gino, misschien moet je maar nog eens herlezen wat Willy hier geschreven heeft.

   Hij kan gewoonweg zijn aangifte niet ingeven via Tax-On-Web omdat zijn echtgenote geen ID kaart meer in haar bezit heeft. Simpel toch, heeft niets met bezorgdheid te maken.

   • Berry zegt op

    Indien de echtgenote/partner geen electronische ID klaart heeft, kan men gebruik maken van een token.

    Token in combinatie van email adres en paswoord.

    Je krijgt een lijst met “genummerde tokens” en bij het inloggen zal men vragen om token Nr zoveel in te geven.

    Maar omdat de partner geen E-ID heeft moet je dat token wel aanvragen in Belgie voordat je naar Thailand komt.

    Geen E-ID is dan geen excuse dat men niet kan inloggen.

    De laatste 2 jaar kan men ook gebruik maken van een app op je telefoon (ItsMe).

 9. Marc Dalle zegt op

  Dat is voor velen al langer zo. Bij mij o.a. de voorbije 2 jaar al. Wel even nazien vooraf en je akkoord of opmerkingen geven

 10. Marc zegt op

  Raar dat de aangifte via Tax-on -Web bij sommigen toch werkt , ikzelf probeerde het verscheidene keren en jawel in de maand september en verleden jaar tot in december toe wegens het verschuiven van de datums voor de aangifte .
  Het lukt me nooit , nochtans heb ik er ervaring mee in Belgie en lukte het altijd .
  Wat wel lukte was men aangifte in te vullen en er steeds foutmeldingen kwamen , maar ik wel een kladwerk had kunnen invullen , dat kladwerk stuurde ik dan met de e-mail op wat ze voor me naar hun zeggen uitzonderlijk aanvaarden .
  Enfin ik heb dan vanaf september vorig jaar een papieren aangifte gevraagd , welke tot nu toe nooit is aangekomen !!!
  Dus gelukkig werd dat kladwerk aanvaard , gelukkig want ik moet serieus wat terugtrekken wegens het ten laste krijgen van 3 kleinkinderen en dan zo goed als niets aan belastingen moet betalen .
  Ik hoop nu door deze nieuwe manier ik van de aangifte af zal zijn , ze kunen me steeds via e-mail bevestiging vragen of ik de kleinkinderen van men vrouw nog ten laste heb , al dan niet met het leveren van bewijs.
  Marc

 11. Hans zegt op

  Het spijtige is dat men schrik zou hebben om iets te vragen op deze blog. Dit is aan niemand persoonlijk gericht maar is wel een oproep tot een beetje verdraagzaamheid. Waarom kan men niet rustig proberen iemand te helpen. Aan zure reacties, betweterij, arrogantie heeft men totaal geen boodschap. Empathie is ook een gave. Of men helpt iemand verder die misschien niet de opleiding van jou heeft, of die totaal onwetend is in de materie, of bevestiging zoekt in zijn twijfels, of gewoon niet gedacht heeft aan een probleem die zich in de toekomst zou stellen. Ik stel voor dat je volwassen reageert op iemands vragen. Voel je je geroepen om iemand te helpen, fantastisch. Negatieve reacties zijn trouwens verloren energie voor jezelf. Of is dit een nieuwe vorm van genieten? Heb je echt niets anders te doen? Ga eens flink wandelen, brul eens keihard op een eenzame plaats, leef je uit op een bokszak of bezin hoe je echt iemand zou kunnen helpen en hoe een betere wereld kan maken door met jezelf te beginnen. Misschiien komt er een dag dat je hulp zou willen krijgen en dat er een fijn persoon is die je oprecht en op positieve wijze verder kan helpen, zonder je de indruk te geven dat je een stomme vraag hebt gesteld. Mijn leraar zei altijd : domme vragen zijn er niet, alleen domme antwoorden. Zou dat geen goed gevoel geven? Ik wens ieder een zonnige dag toe.

  • Berry zegt op

   Het probleem is meestal te vergelijken met de Visa vragen.

   Dagelijks komen bijna identieke vragen terug dewelke al tientallen keren zijn beantwoord.

   Idem met tax-on-web en inloggen.

   Tax on web bestaat al jaren.

   Om in te loggen heb je verschillende mogelijkheden:

   Token, ItsMe of E-ID.

   Indien de partner geen E-ID heeft kan je heel simpel, in Belgie, voor je vertrek, een token aanvragen.

   Maar als de mensen weigeren om dit token aan te vragen, is dit hun eigen keuze.

   Heb je een E-ID kan je het token ook aanvragen in Thailand.

   Bijkomend, de laatste 2 a 3 jaar heb je ook ItsMe, een app op je telefoon dewelke het inloggen via E-ID overbodig maakt.

   Maar hier weer hetzelfde verhaal. Als men weigert om deze app te installeren is dat ook je vrije keuze.

   Het mooie van het verhaal is, de mensen dewelke geld terug krijgen van de belastingen, hebben geen enkel probleem om met de belastingsdienst te communiceren. Alle briefwisseling uit Belgie komt op tijd toe, en ze kunnen op tijd verzenden. Of ze hebben E-ID met kaartlezer, token als backup en eventueel zelfs ook nog ItsMe op de telefoon.

   Mensen dewelke moeten betalen hebben altijd problemen. Post uit Belgie komt nooit aan, ze “vergeten” het token voor de partner aan te vragen, of kunnen Itsme niet installeren en activeren. (Je kan ItsMe activeren via je belgische bank)

   • Anatolius zegt op

    Berry, weer zo’n agressief antwoord waar niemand wat aan heeft.

    Ik heb bij mijn vertrek geen token of wat dan ook aangevraagd in België omdat ik niet op de hoogte was van de eventuele problemen achteraf.

    Het is echt triestig te moeten lezen dat je nu zegt, en ik herhaal je woorden: “Maar als de mensen weigeren om dit token aan te vragen, is dit hun eigen keuze.” Dit noem ik regelrechte provocatie.

    Mijn vrouw heeft geen E-ID en kan dus NIETS meer regelen om die problemen ongedaan te maken. Snap je dat nu echt niet?

    Je 2 laatste paragrafen zijn het meest onzinnige wat ik hier al ooit ben tegengekomen op dit blog.
    Je zou moeten in de grond zakken van schaamte. Dergelijke onzin weerspiegelt nogmaals hoe bepaalde enkelingen over zichzelf denken.

    Ik snap zelfs niet hoe jouw reactie een antwoord is op de zeer mooie post van Hans waarin hij pleit voor wat meer verdraagzaamheid. Jouw commentaar is alles behalve een volwassen reactie.

    Bij deze hou ik het voor gezien. Wat een zielige mentaliteit. Maar blijkbaar hebben sommigen hier hun plezier in. Ik voel me er echt niet goed bij, sorry.

    • Berry zegt op

     Ik doe gewoon niet mee met het spelletje, laat ons even de Nederlandse/Belgische/Thaise overheden “zwart maken” voor de fouten dewelke we zelf gemaakt hebben.

     Of omdat we dezelfde nationaliteit hebben, Belg of Nederlander of …., moeten we alles aanvaarden dewelke een landgenoot verteld.

     Als je als Belg definitief naar Thailand verhuist en je moet daarna nog Belgische belastingen betalen, heb je normaal gezien voor je vertrek de Belgische belastingdienst daarvan op de hoogte gebracht.

     De meest voorkomende vraag is dan, hoe kan ik dat dan doen in Thailand?

     Als je dan niet de verschillende opties bekijkt, is dat je eigen keuze.

     Wil je alles nog via de papieren versie doen, niemand houdt je tegen.

     Maar kom daarna niet klagen, ik doe het nog via de papieren versie. Als de mensen dewelke ervoor gekozen hebben om het electronisch te doen dan later extra voordelen hebben, blijft het nog altijd je eigen keuze dat je ervoor gekozen hebt het ouderwets te doen.

     Idem voor de Belgische nationaliteit van de partner. Neem tot 15 jaar geleden moest je er niets, helemaal niets voor doen. Enkel paar jaar getrouwd zijn en je partner had de Belgische nationaliteit. Enkel de aanvraag indienen. Maar dezelfde klagers wilden dat niet. Want als ze ooit zouden scheiden zou de partner teveel rechten hebben en kon het wel eens duur uitvallen.

     En dan nu klagen dat de partner geen Belgische E-ID heeft.

     En zo kunnen we bezig blijven.

     Op de 20 jaren dat ik naar Thailand kom, geen enkel pakket of brief, vanuit Europa of wereldwijd, is niet aangekomen in Thailand. Enkel de leveringstijd verschilt. Soms op 10 dagen, soms op 14 dagen.

     Maar wat lees je dan, de Belgische belastingsbrief komt nooit aan. 1 Keer kan ik nog geloven, maar niet ieder jaar.

     Maar als je dan verder leest, je hebt mensen dewelke express niet duidelijk willen zijn.

     Moeten ze een brief versturen, en de post vraagt voor een telefoonnummer, ze weigeren een nummer te geven of geven express een verkeerd nummer.

     Zelfs voor het adres. Als gevraagd wordt om in drukletters te schrijven en een duidelijk aan te geven T. XXXXXX. A. XXXXXXX verkiest men om dit niet te doen.

     Om samen te vatten, ik huil niet mee met de wolven in het bos.

     Als iemand schrijft, ik kan geen Tax-on-web gebruiken omdat mijn partner geen E-ID heeft, dan is dat maar de helft van het verhaal.

     In plaats van direct mee te huilen en alle sympathie voor de schrijver stel ik de vraag, waarom heeft je partner geen Belgische ID en/of waarom maak je geen gebruik van andere oplossingen?

    • Hans zegt op

     Anatolius, jij hoeft je toch niet slecht te voelen bij sommigen hun reactie. Laat hen eerlijk zijn met zichzelf. Zet je boven dergelijke negatieve reacties die eigenlijk je koude kleren niet zouden mogen raken. Maar uiteraard hebben we wel het recht om bepaalde opmerkingen aan de kaak te stellen. Hierbij gebeurd aldus. Met dank aan de moderator om ook ons gedacht te posten over sommige commentaren.

   • Hans zegt op

    Berry, dank voor je antwoord, maar waarom dat suggestieve? In mijn geval krijg ik altijd geld terug en dacht goed voorbereid naar Thailand te vertrekken. En toch was ik noch op de hoogte van token, noch van Itsme. Kan gebeuren zeker, ik had dit nergens gelezen. Maar bon, nu woon ik in Thailand en versta ik dat ik geen token meer kan krijgen. Kan ik ItsMe ( met mijn Thais telefoonnummer) wel activeren (via mijn Belgische bank) als ik in Thailand woon? En jawel, ik zou het ook aan mijn bank kunnen vragen of het opzoeken op internet, maar ik vertrouw op de kennis van de medemens zijn ervaring en kennis? Oordeel niet, veroordeel niet, veralgemeen niet, reik gewoon een helpende hand naar mensen die iets willen weten. En voor diegenen die vermoeid zijn om het al 100 keer te hebben uitgelegd of gelezen, ook geen probleem, beter niet reageren dan stoom af te blazen op deze blog. Ik ben nog van de generatie van doorschrijfboekhouding, dus neem me niet kwalijk dat ik dat e-gedoe moeilijk kan volgen. Geen schande toch?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website