Casimiro PT / Shutterstock.com

Ik denk dat meeste mensen wel weten wat banken in Nederland en Thailand vragen voor het overmaken van je AOW en pensioen. Dat zijn vier bankhandelingskosten (2x in Nederland en 2x Thailand + aantal % over bedragen welke verstuurd worden. In mijn geval kost dat per maand ca 135 Euro totaal.

Het kan iets goedkoper zijn als men in Nederland de Nederlandse bankrekening kan aanhouden en beide in een keer over kan maken. Maar dan ontkom je nog niet aan 1 maal handelingskosten hierbij bank en 1 maal in Thailand. Ook over aantal % verstuurde bedragen welke hier en in Thailand je ook nog een keer moet betalen, daar ontkom je niet aan.

Ik heb een keer dat geprobeerd met zo’n exchange website, Transferwise.com en het werkt prima. De kosten zijn maar 1 procent dus voor mij 17,50 Euro per maand. Ik zeg 1%, dat is zo als je kleine bedragen opstuurt, maar het was eigenlijk iets minder. Want hoe meer geld men verstuurt met Transferwise, des te lager de kosten. Dit kan alleen als je nog steeds een Nederlandse of EU-bankrekening zou hebben. Ik mag van mijn RegioBank mijn rekening behouden. Ik mag ook mijn Thais adres gebruiken. Alleen wel verplicht om Nederlandse postadres te gebruiken. Nog een voordeel als men www.Transferwise.com gebruikt.

Ik ga nu sinds jaar of 10 naar Thailand naar mijn vrouw. Ik wissel meest mijn geld bij Siam exchange. Een enkele keer Superrich Thailand in Centrum van Bangkok vlakbij MBK. Als je bij MBK bent steek je schuin over via wandelbrug. Ook een tip voor mensen die op vakantie zijn in Thailand. Moet je natuurlijk wel contant geld bij je hebben. Maar deze geldwisselkantoren geven je meeste Baht voor je euro. Als je bijvoorbeeld 500 Euro wisselt heb je gauw 400 baht verdient. Kan op sommige momenten weleens wat minder, maar ook meer zijn. De koers wordt 4x per dag herzien, dus hou hier rekening mee.

Dan het laatste. Ik twijfel of ik mijn bank in Nederland zal aanhouden, omdat je met Transferwise je ook een borderless account kunt nemen. Je krijgt ook als je wilt een mastercard opgestuurd. Je kunt een account in alle valuta’s nemen. Daar ik mijn AOW en pensioen in Euro’s krijg neem ik natuurlijk een borderless account in Euro’s. En het is makkelijk je kunt Euro’s erop laten staan, als je elke maand hetzelfde krijgt kun je dit bedrag automatisch ingeven dat je dit in Thailand in Thai baht wil hebben. Maar dit doe ik niet. Ik wil ook nog wel Euro’s bezitten. Je kunt en hoeft niet het totaalbedrag wat je elke maand krijg in te geven als je automatisch wil laten overmaken. Je kan natuurlijk ook minder ingeven of elke maand zelf bepalen welk bedrag je wilt wisselen. Let op. In bijna alle landen in de wereld kan je geld met hun mastercard uit een bankautomaat trekken. Maar lees voor de zekerheid dit even zelf door.

Waarom kunnen ze zo werken? Dit heb ik natuurlijk ook aan Transferwise gevraagd. Het zit namelijk zo. Ze hebben bijvoorbeeld in Duitsland een kantoor. Dus hebben ze een Duitse bank. Geld wat van Nederland overgemaakt wordt, gaat niet de grens over. Het blijft in Duitsland of de EU. Ze hebben ook een kantoor in Thailand en deze betaalt eigenlijk jouw geld in Thai baht uit. Ik heb het met 500 Euro geprobeerd. Let wel op de koers van dat tijdstip. Aan te raden is ook om dit niet eind van de week te doen, want het duurt 2 werkdagen voor dat het op je Thaise rekening overgemaakt is kan ook 3 zijn. Waarom zeg ik dit? Omdat bij een dag vertraging, dat kan in weekend gebeuren, de koers anders is. Wel garandeert Transferwise dat koers 48 uur geldig blijft van moment je euro’s naar hun bank overmaakt. Mijn 500 Euro zijn op rekening van mijn Thaise vrouw (BangkokBank) in Thaise baht gestort. Kosten heel iets minder dan 1% dat was alles.

Dit is via mijn Regiobank gegaan. Daar ik nog niet geëmigreerd ben. Het liefst wil ik RegioBank aanhouden, maar met vooruitzichten met negatieve rentes op spaargeld twijfel ik.

Ingezonden door Ferry


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

55 reacties op “Lezersinzending: AOW en pensioenuitkeringen van Nederland naar Thailand”

 1. Han zegt op

  De laatste keer dat ik geld via transferwise overmaakte, vorige week, was het binnen een half uur op mijn thaise bankrekening. Als je vrijdagmiddag geld overmaakt kan het wel langer duren maar doordeweeks nooit langer dan 1 dag moeten wachten.

 2. Harold zegt op

  Waarom niet rechtstreeks de aow en/of pensioen naar je rekening in Thailand laten verzenden

  Die berekenen beduidend minder dan de bank. AOW doet het voor 0,48 euro en thaise bank rekend voor het wisselen van euro naar bath rond de 100 bath.

  • ferry zegt op

   Wat jij zegt klopt niet voor mij. Ik weet niet wat voor bank jij gebruikt.
   Maar in Nederland kan ik bv met PME pensioen er onderuit komen
   mijn PME pensioen word via iNG over gemaakt. Ik heb zelf ING gebeld en hoe het
   ermee zit. ING heeft mij uitgelegd hoeveel geld word overgemaakt maakt voor handelingskosten
   van ING Bank niets uit. nu in 2019 25Euro en wat overgemaakt 1% over overgemaakte bedrag.
   Dat is mij verteld.
   Dan in Thailand handelingskosten rond 15/20 Euro. Ik ben zelf bij een grrot kantoor van BangkokBank
   geweest. vlakbij straat waar Nederlandse ambassade is gezeten. Hier vragen ze buiten handelingskosten
   wat ze mij vertelde 2% over wat is overgebleven van geld wat uit Nederland gestuurd word, Dan zijn de
   wisselkoersen ca 1 bath minder per Euro. dan bij Siamexchange of superrichThailand. Wil je Euros op
   een Euro rekening gestort krijgen in Thailand. moet je ooknog eens hierover met verkrijgen van Euros
   om miscchien ergens anders in te wisselen. betaal je hierover ook geld. Meestal is dit meer omdat Euros
   niet zo maar in Thailand verkrijgbaar is.
   Een ding kan je gelijk hebben met AOW. Dit vraag ik van de week bij AOW. Maar dan nog al versturen ze voor 48Eurocent in Thailand blijf je met de handelingskosten zitten en % over overgemaakt bedrag.
   Ben jij ditlaatste vergeten bij te vertellen.
   Met Transferwise is alleen 1% eenmalig en als meer dan 500 Euro zelfs heel iets minder. Nomaals
   hun wisselkoersen zijn meestal gelijk aan Siam exchange of Superrich maar ooitveel lager dan 0,10BTh.
   Hou tijd en uur in de gaten bij Siamexchange en Superrich. Dus is altijd goedkoper. Vergis je niet en haal niet alles door elkaar Handelingskosten/aantal % over overgemaakte geld/exchangerate.
   Daarom vraag ik je. welke Bank heb jij. Ik ben aan balie geweest bij BangkokBank.
   Natuurlijk als jij gelijk hebt zal ik het toegeven. Maar wil zelfs eerst met jouw Thaise Bank informatie overwinnen. ik heb mijn bericht waar ik mee gestart ben alleen erop gezet, dat er van alle kanten en politiek alleen maar een gegraai wordt in onze AOW en Pensioen. Ik wil zoveel mogelijk van AOW en Pensioen overhouden,zodat ik er wel wat meer mee kan doen en ik hoop dat alle andere gepensioneerden er ook wat aan hebben. Politiek en banken helpen ons niet. Dus moeten we elkaar zoveel mogelijk helpen als ik, jij of een ander een beter iets heb. Dus voor alle mensen die jouw bericht lezen, wil jij voor hun en mij, Thaise bank vermelden wie jij gebruikt voor ontvangen AOW en Pensioen.
   Ik zal dan zelf voor zekerheid en niet alleen voor mij hierbij jouw bank informeren. Sorry je hoeft natuurlijk niet Bank met naam en straat te noemen. Dit is persoonlijk. Maar wel graag alleen naam van Bank.
   Ik zie dit als een winst voor al anderen en mijzelf als jij gelijk zou hebben

 3. Harold zegt op

  Waarom niet de aow en/of pensioenen rechts streeks naar je bank in Thailand laten verzenden?

  De AOW rekent 0,48 euro voor overmaking en de thaise bank voor euro naar baht rond 100 baht.
  Pensioenfondsen zitten hier dichtbij met hun overmakings prijzen.

 4. Rene Martin zegt op

  Misschien wil je de Bunq betaalrekening / creditcard overwegen. Voor meer informatie hierover http://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/bunq-travel-card

 5. Paul schiphol zegt op

  Hoi Ferry, dank je wel een zinvol en absoluut informatief artikel.

 6. Henk zegt op

  Ik vraag mij af waar jij die €135 aan kosten vandaan haalt. Ik kom bij AOW en pensioen uit op ongeveer € 24!
  Daarna komt het voordeel wat je hebt doordat de belasting heffing in Thailand veel lager is en er ook een grote vrijstelling geldt. Dus netto houd je meer over.

  • janbeute zegt op

   Beste Henk , helaas geld dit niet voor de AOW en mocht je ABP pensioen hebben ook niet daar die in Nederland belast blijven.
   Sterker nog sommigen betalen zelfs over hun AOW ook nog een keer extra belasting in Thailand.
   Dubbele heffing.

   Jan Beute.

   • Henk zegt op

    Je hebt gelijk Jan, v.w.b. de AOW. Ik heb inderdaad ook gelezen dat er mensen zijn waarbij ook de AOW belast wordt in Thailand, een bezopen situatie.

   • Skaakie zegt op

    Uit al hetgeen daarover eerder al geschreven is,o.a., door Lammert de Haan, heb ik gedestilleerd:
    Als je Aow maandelijks wordt overgeboekt naar Thailand mag Thailand over die Aow
    Inkomstenbelasting heffen. In Nederland kun je dan de aan Thailand betaalde IB over de Aow terug vragen ter voorkoming van dubbele belasting, maar nooit meer dan de in Thailand betaalde IB.
    Als je de Aow in eerste instantie in Nederland op je Nederlandse bank laat overboeken en een volgend jaar in willekeurige bedragen overboekt naar je Thaise bankrekening dan betaal je er in Thailand geen IB over, uiteraard wel in Nederland.

  • Aduard II zegt op

   Ik denk zelf dat Ferry 13,50 € bedoeld, omgerekend ben ik dit bedrag kwijt om mijn pensioen direct over te laten boeken door de SVB naar mijn bank in Thailand, heb o.a.Transfarewise overwogen maar dat scheelt eigenlijk te weinig, neem dan ook de moeite niet mijn pensioen via een Europese bank te laten overboeken, mijn pensioen komt zo rechtstreeks.

 7. Leo Th. zegt op

  Ferry, twijfelen om je rekening bij de RegioBank op te zeggen vanwege het eventueel heffen van een negatieve rente moet je niet doen. Ten eerste zal dat hoogstwaarschijnlijk niet plaatsvinden en ten tweede zou het percentage dan toch zo laag zijn dat het verwaarloosbaar zou zijn. Overigens valt de RegioBank onder het Nederlands bankgarantie stelsel dus je spaargeld is tot 100.000 euro verzekerd. Dat geldt niet voor bedragen op een borderless account bij Transferwise. Maar weer wél voor je geld op een gratis rekening bij de Duitse online bank N26. Deze laatste bank, N26, maakt bij overboekingen naar een Thaise bankrekening overigens ook gebruik van Transferwise. De kosten van Transferwise bij het overboeken naar Thailand hangen af jouw betaalwijze. Bij betaling vanaf jouw creditcard is het percentage bijvoorbeeld iets hoger dan betalen vanaf je bankrekening. De kosten worden vooraf tot op de cijfers na de komma glashelder aangegeven en je ziet direct welk bedrag er op de Thaise bankrekening wordt bijgeschreven. Kosten van de Thaise bank zijn er niet.

  • ferry zegt op

   Ik dank je zeer voor je advies. Natuurlijk het begin met negatieve rente zal laag beginnen. maar met 1% als ze er aan beginnen zal niet lang op zich wachten. Maar dan zit ik wel met mijn rekening in Nederland. Opzeggen moet altijd persoonlijk gedaan worden. Voor RegioBank was ikbij ABN en ze kunnen ook nog eens moeilijk doen. Stel dat ik voor opzeggen in Nederland ben geweest. gaat er wat verkeerd.zogenaamd. wat mij is overkomen. Moest ik nog eens naar ABN. Dat is toch niet te doen als je weer in Thailand zit. Ikzelf ben zeer tevreden over RegioBank. maar met rekening openhouden betaal ik ook maandeliks een bedrag. Bij RegioBank wel helft goedkoper dan bij ABN. Maar om niet hier nog meer op in te gaan. Niet alle Banken zal je accepteren als je eenmaal geemigreerd ben. Oh Natuurlijk hou ik ook dit in de gaten. Ik bedoel Ik wil wel wat Euros hebben om dingen te betalen als ik weer in Europa zou zijn of een reisje boeken vanuit Nedeland naar ander land. Tickets in Thailand kosten nl veel meer dan in Europa (Nederland.belgie/Duitsland). Ik heb een Thaise vrouw. Ik weet dat men in Thailand ook belasting over Thaisebath moet betalen. Maar mijn vrouw heeft mij uitgelegd. als je boven 1.000.000,00bth hebt betaal je belasting. Maar blijf je eronder en open een 2e bankrekening en blijf je onder 1000,000,00 hoef je geen belasting te betalen en zo mag je meerdere Bankrekeningen hebben als je maar onder 1.000.000 per bankrekening blijft. Toch ga ik naar jouw advies kijken. Ik ben blij dat mensen zo reageren. Het helpt ons toch allemaal als we met elkaar zulke dingen kunnen bespreken. N26 het als waar is, is een goede tip. Maar als het Transferwise gebruikt. Denk ik dat voor mij persoonlijk niets uitmaakt. Met Euros houden bedoel ik niet al mijn spaargeld een paar duizend

   • Leo Th. zegt op

    Beste Ferry, geen dank voor mijn tip, daar is Thailandblog uiteindelijk voor. Alleen jij beslist of je wel of niet bij de Regio Bank blijft. Daarbij kan je natuurlijk ook een rekening bij N26 nemen, temeer omdat het gratis is. Als het je bevalt houd je de rekening aan en anders zeg je hem gewoon weer op. Je krijgt een Duits (DE) Iban- rekeningnummer en, zoals ik al in een andere reactie schreef, ontvang je van hen zowel een MasterCard (een prepaid creditcard, pinpas met een creditcard nummer) als een gewone Maestro pinpas. Aanmelding en identificatie vindt geheel online plaats (in 10 minuten geregeld) dus geen bezoek aan een kantoor waar dan ook. Met hun MasterCard kan je bovendien gratis pinnen in Thailand, tot 5 keer per maand, daarna € 2,=. Bij andere creditcards betaal je daar altijd een bepaald bedrag voor, meestal €4,50 (of dat ook zo bij de Regio Bank is weet ik niet). De koersopslag van de gepinde bedragen blijft beperkt tot 1,7% bij andere banken kan dat oplopen tot 2%. Uiteraard betaal je wel de ATM-kosten van de Thaise bank (tot 220 Baht). N26 is een online bank, die onder het Europese garantiestelsel valt. Geen bezoeken aan kantoren voor identificatie of het afhalen/instellen van pasjes. Het nadeel is wel dat de pasjes (nog?) niet naar Thailand gestuurd worden. Je moet over een adres in een land van de Eurozone beschikken, waarbij ook een postadres (p/a) geaccepteerd wordt. Veel geluk in Thailand!

   • Han zegt op

    Dat heeft je vrouw dan mis.
    Ik heb 800 k opeen depositorekening staan voor mijn visum bij de bangkokbank en elke keer na mijn verlenging sluit ik die rekening af om weer op een nieuwe deposito te zetten voor 8 maanden vast. Dan wordt de rente daarover berekend en wordt er direkt 15% belasting over afgetrokken.

    • janbeute zegt op

     Waarom Han sluit je die rekening dan elk jaar.
     Ik heb al voor jaren en jaren een deposito rekening bij de TMB en gebruik hem elk jaar weer voor de verlenging.
     Rente wordt tweemaal per jaar bijgeschreven, de immi officier ziet elk jaar weer het zelfde boekje alleen stort ik er extra nog een keer 1000 bathjes op de dag van bezoek aan de immi.
     Dit ivm dat het bankboek Uptodate moet zijn op de dag van verlenging visa extension.

     Jan Beute.

     • Han zegt op

      Bij Bangkokbank kun je kiezen voor een vast looptijd dan krijg je meer rente. 4,7 of 11 maanden. Ik schreef 8 maanden maar dat moet 11 zijn. Ik kan dat geld na die 11 maanden wel gewoon laten staan op dat boekje en ook bijstorten maar als je het weer vastlegt voor een vaste periode krijg je een hogere rente.
      Overigens heb ik nu een deposito met een looptijd van 2 jaar, dat geeft nog een betere rente, maar ik wist eerst niet zeker of immigratie dat zou accepteren voor visa verlenging omdat het “vast” ligt.
      Met de deposito voor 11 maanden was het steeds een paar weken voor de verlenging “vrij gekomen”, na de verlenging legde ik het dan weer vast.

  • ferry zegt op

   Sorry was voor reactie hierboven jou

 8. Adrianus zegt op

  Ik gebruik Transferwise om geld over te maken naar Nieuw Zeeland en Australie en omgekeerd
  En heb zeer goede ervaringen met Transferwise

 9. C.G.M. van Osch zegt op

  Ik woon nu 3 en ,n half jaar in Thailand.
  Ben totaal uitgeschreven in Nederland.
  Heb wel mijn rekening blijven behouden bij de Rabobank met een Thais adres.
  Ik krijg daar maandelijks mijn uitkering en mijn pensioen op gestort.
  Dit boek ik maandelijks over naar een Thaise rekening in Euro,s.
  De kosten voor deze overboeking is iedere keer 7 Euro.
  De transaktie valt onder wereldboeking.
  Dus goedkoper kan volgens mij niet.
  Ook de wisselkoers wordt gedaan in Thailand dus een beter koers dan in Nederland.

  • Leo Th. zegt op

   Gisteren (4/10) reageerde Jacques op een posting van donderdag mbt het stoppen van de tancodes door de ING. Hij had ergens in september € 2250,= overgemaakt vanaf zijn ING rekening naar zijn rekening in Thailand bij de Bangkok Bank. De kosten zouden € 6,= zijn en Jaques had verwacht 75.551 baht te ontvangen. In werkelijkheid ontving hij 73.903 baht, derhalve 1648 baht minder dan verwacht. ( Volgens hem omgerekend op dat moment € 49,10 ). Het verschil werd enerzijds veroorzaakt doordat de ING niet transparant is over de kosten, er werd € 21,= minder overgeboekt, en anderzijds doordat de Bangkok Bank een slechtere koers berekende (33,24) dan de app van Jacques had aangegeven (33,57). Jouw opmerking dat de wisselkoers in Thailand wordt gedaan en dus een betere koers oplevert gaat in zijn geval dus niet op. Overigens adviseert de ING tegenwoordig om juist niet in euro’s over te boeken maar in Thaise baht! De ING zou een gunstiger wisselkoers berekenen dan de Thaise bank. Wellicht was bij Jacques dan wel de getoonde koers in zijn app gehanteerd en had hij dus wat meer bahtjes ontvangen. Wanneer ik vandaag (5/10) met Transferwise € 2250,= zou overboeken naar een Thaise rekening bedragen de totale kosten bij een zogenaamde Low Cost transfer € 15,38 en is de gegarandeerde wisselkoers 33,4036. Op de Thaise bankrekening wordt derhalve 74.644,35 bijgeschreven. Ik zou niet weten of de Rabobank dit kan evenaren. Hieronder uiten Jan de Rooie en Jan Beute hun bedenkingen over Transferwise en met name over wanneer er iets mis zou gaan. Al enkele jaren boek ik maandelijks geld over via Transferwise naar Thailand en heb ikzelf geen negatieve ervaringen. Tweemaal nam Transferwise uit zichzelf via mail contact met mij op omdat het overgeboekte bedrag een dag later in Thailand zou arriveren dan aangegeven was en behalve het aanbieden van hun excuses werden er bij de eerstvolgende overboeking geen kosten (tot 20 euro) in rekening gebracht. Prima service in mijn ogen. Juist wanneer je maandelijks geld overboekt naar Thailand loont het de moeite om te vergelijken. De besparing zou heel wat meer kunnen zijn dan enkele eurootjes!

   • ferry zegt op

    een opmerking eerst.
    Ik denk dat jij ergens wat mist.
    Want moet je maandag of dinsdag maar kijken.
    Ik denk zelf dat je niet eens op Transferwise bent geweest.
    hier link van vandaag bangkokbank
    https://www.bangkokbank.com/en/Personal/Other-Services/View-Rates/Foreign-Exchange-Rates
    je krijgt hier TT buying rates maar wat je niet ziet zijn de handelingskosten ING en THaise bank
    ING weet ik omdat ik zelf nagevraagd heb, begin van het jaar 25 Euro en 1 % over vergemaakte geld. Dit heeft een medewerker van ing mij verteld.. Dus begin nou niet. Dat kan niet. Bezijden dit en dit weet ik ookomdat ik vorig jaar bij Bangkok bank geweest ben is 500bth handelings kostem en als je zegt 0.25% over overgemaakte bedrag. laat ik vanuit gaan dat iNG over % vergist zou hebben en zou 0,1% zijn geweest. Volg je het nog dan krijg je het volgende met 1000 Euro overmaken. wisselkoersen van vrijdag. En ik heb wel gevonden wat ze voor rekenen met Transactie kosten. Is al hoger 31 Euro dan 25 eur wat ik vermeld heb. Rabo bank geeft minder maar transactiekosten 14,52 Euro en nog een mal met overmaken krijg je de ietsvoordeliger TT Buying rates

    Ik geef dus 3 vergelijkingen ik zal alles netjes erin zetten mocht ik zien dat ik ongelijk heb. Dan zeg ik al vast sorry

    ING RABO Transferwise
    bedrag wisselen Euro 1000 1000 1000
    handelingskosten 31,00 – 14,52 – 7,68
    ————– ————– ————-
    969,00 985,48 992,32
    0.01% over overgebleven bedrag 9,69- 9,8548- geen
    ————– —————- ————–
    959.31 975,6252 992,32

    BangkokBank TT Buying rates
    33.09750THB wisselkoers 31.750,7627 32.390,7550
    33,40360THB 33.147,06
    0.025% overgemaakt bedrag 793,7656- 809,7689 geen
    BangkokBank handelingskosten 500,00- 500,00- geen
    —————– —————– —————
    afgerond op bangkokbank 30.457,00 31.080,99 33.147,06

    gevonden op internet transferkosten ING 31 Euro en gevraagd ING 0.01% Handelingskosten
    gevonden op internet transferkosten RaboBank 14,52 Euro
    geinformeerd bij des betreffende Bank BangkokBank 0,025% vergoedingskosten
    Handelingskosten 500Bath. Dus roep ook niet zo maar iets aan dat kan niet zijn. Terwijl ik wel een medewerker heb gesproken van ING en BangkokBank heb gesproken. men kan ook niet ING vragen wat BangkokBank berekend. Dat kunnen ze en mogen ook niet.Alleen BangkokBank mag dit zelf doen. Vaak word dit wel gedaan om mensen te beinvloeden. Dus ik snap ook niet dat je zegt dat mijn verhaal klopt. Dit zijn de cijfers na mijn informatie bij ING en BangkokBank. Heb ik het verkeerd. reageer dan. Hierna zal ik met dsbetreffende banken mailsturen voor informatie Bangkok Bank en INGbel ik dan ook even. SVB bel ik ook want vraag blijft sturen zij zelf geld of doen banken voor hun. Van mijn PME pensioen weet ik alles gaat via ING en ze hebben daar geen invloed op. Dus enige wat kan zijn als SVB deze afspraak heeft met hun bank dat geld sturen ca 1 euro kost naar Thailand. zal ik dit hier laten weten en bedragen aanpassen
    Het verhaal van jou hierboven klopt een beetje met berekening van RaboBank,zou transferkosten svb ca 1Euro zijn. Dan nog als je goed kijk is Transferwise wel goedkoper want maak je er 2250 begin van is het wel bedrag wat hij verwacht had.ik ben bang dat Jacques niet alles weet wat betaald moet worden. Bij transferwise is en currency calculator en die werkt perfect. Wat voor app heeft Jacques gebruikt? Nog maals geen handelingskosten met transferwise Alleen 1% fee en dit nog niet eens zou je 2250 Euro overmaken.

    • Harold zegt op

     Beste Ferry op de SVB page kun je het in rekening gebrachte bedrag 0,48 euro terug vinden
     Zij maken de aow per bank over, ik dacht nu de ING

     De aow en pensioenfondsen hebben met de bank(en) een speciale deal voor het overmaken van geld, welke de bank ke niet zal vertellen wat dat is.

     Als je het hoofdkantoor belt net voor het geld op je rekening wordt gestort, dan krijg je het door hun ontvangen euro bedrag en het bedrag dat ze gaan storten in baht en als je vriendelijk vraagt wanneer dat wordt gestort dan geven ze je het tijdtip(uur) wanneer het op je rekening staat.

     Met de gegeven bedragen en wetende wat er overgemaakte bedrag van het pensioenfonds/aow is en de koers van euro/baht kun je de onkosten uitrekenen. Zo doende kwam ik aan de 100 baht onkosten.

     Mijn bank is TMB en als de aow de 15e betaald staat het (behoudens weekends) 17e op mijn rekening

     • Harold zegt op

      hoofdkantoor is bank in thailand

    • Jacques zegt op

     Beste Ferry,

     Ik gebruik de easy currency converter en de Thai baht exchange app’s.
     Voor uw informatie , ik heb met de ING bank klantenservice gebeld voor uitleg en ben naar mijn Bangkok bank filiaal geweest voor uitleg. Van de Bangkok bank kreeg ik een keurige uitdraai van mijn transactie met alle bedragen erop waardoor ik zag dat er ipv 2250 euro maar 2229 euro door de ING bank was verstuurd en dit in tegenstelling tot het bedrag dat van mijn rekening was overgeboekt, namelijk 2250 euro zoals was ingediend. Dit is dus niet juist. ING heeft mij wel 21 euro in kosten gebracht door niet alles te versturen zoals ze wel doen voorkomen op mijn rekeningafschrift. Bij navraag hierover kon de klantenservice medewerkster mij geen verklaring geven. Zij ontkende dat de ING kosten had berekend en ik moest bij de Bangkok bank zijn voor uitleg. Toen ik haar wees op de eigen kostenberekening op hun site (minimum van 6 euro en maximum 50 euro) gaf ze als antwoord waarom ik het vraag als ik het al weet??? Zij moest ook telkens navragen bij haar collega’s en ik maar wachten met het dure telefoontje, nee dat was niet prettig.

   • Jacques zegt op

    Beste Leo TH
    Ik heb ook de informatie van Transferwise via hun site doorgenomen en zoals je het verwoord is het inderdaad wel te begrijpen dat het minder kost om het door hun te laten regelen. De verzendwijze is geheel anders en daardoor goedkoper voor beide partijen. Er zijn echter wel voor- en nadelen aan verbonden die voor een ieder anders zullen zijn.

    Zoals bekend kan je op drie manieren verzenden bij de ING bank.
    Ik had ze al eerder opgesomd.
    Optie 3 de Beneficiary optie is mij het voordeligst gebleken. Vroeger gebruikte ik optie 2 the shared mogelijkheid, maar die viel financieel nog ongunstiger uit. Vandaar de overstap.
    Wat mij bevreemd en dan kom ik op het stukje dat de ING bank adviseert om met bahts geld te versturen, is dat het blok dat verschijnt met internetbankieren met de wereldverzending, al standaard aangeeft in bahts, nadat ik ervoor de Thaise vlag optie heb gekozen voor verzending naar dit land. Dus wanneer ik op deze wijze het bedrag in tik wordt het in bahts aangegeven. Dit moet ik dan weer terugzetten in Euro’s, omdat ik in het verleden dit advies heb gehad . Als ik in bahts zou laten verzenden is het nadeel dat ik dan eerst moet berekenen hoeveel die 2250 euro in bahts is en dan nog zal ik dit bedrag niet ontvangen in Thailand. De Bangkok bank doet hier natuurlijk nog voor haar gunstige handelingen mee. Denk aan die 200 baht (vast bedrag volgens aan mij gegeven info) en wisselkosten. Of dit laatste nog plaatsvindt als het bedrag al in bahts binnenkomt op mijn Bangkok bank rekening zou mij verbazen, maar niets werelds is mij vreemd.

    Ik heb de wereldbetalingen van de ING hieronder van hun site gekopieerd en geplakt.

    Kosten Wereldbetaling
     ING hanteert een vast bedrag van 6 euro voor het versturen en ontvangen van Wereldbetalingen.
     Naast de kosten van ING brengt de ontvangende bank kosten in rekening:
     Voor opdrachten waarbij jij alle kosten op je neemt (OUR), is hiervoor per land een bedrag vastgesteld (kosten per land).
     Voor opdrachten waarvoor je de kosten deelt (SHA), betaalt de ontvanger dit tarief en wordt bepaald door de ontvangende bank.
    Kostenverdeling Uitgaand via Mijn ING Inkomend

    Our cost (OUR) € 6 + kosten per land € 0

    Shared cost (SHA) € 6 (o.a EU landen verplicht) € 6

    Beneficiary cost (BEN) € 0 € 6 + tarief opdrachtgevende bank

    Our (OUR): Jij neemt alle kosten voor je rekening, zowel die van ING als die van de ontvangende bank. Door de tussenbank mogen geen kosten worden ingehouden. Het volledige bedrag zal bij de bank van de begunstigde aankomen. De begunstigde bank kan in enkele gevallen nog extra kosten inhouden. De ING heeft geen invloed op deze kosten.
     Shared (SHA): hiervoor wordt aan jou een tarief in rekening gebracht door de ING en wordt de ontvanger getarifeerd door zijn bank. Mogelijk worden er nog aanvullende kosten in rekening gebracht door tussenpartijen.
     Let op: bij betalingen naar EER-landen is het door wetgeving (PSD2) alleen mogelijk om deze met shared kostenverdeling te verwerken. Dit geldt voor alle valuta’s. Lees hier meer over de PSD2 wetgeving.
     Beneficiary (BEN): hiervoor wordt aan jou niets in rekening gebracht door de ING. De begunstigde neemt alle kosten voor zijn rekening, ook de kosten die ING maakt. ING houdt deze kosten vast in van het bedrag dat wordt overgeboekt.
     Het tarief voor het navragen van een Wereldbetaling is €30.

    Zoals je kunt lezen geeft ING aan dat bij opie 3 er geen kosten worden berekend alles is voor de begunstigde. In dit geval ben ik dit zelf en worden mij dus wel kosten berekend. Overigens worden die dus wel berekend want de ING bank vermeld ook de 6 euro en tarief opdrachtgevende bank. Dus die 0 euro slaat nergens op in mijn geval. Gebleken is dat mij door de ING bank 21 euro werd berekend op de bedrag van 2250 euro voor verzending.

    Bij de optie 1 (OUR) is het nog boeiender want daar staat op de ING site:

    OUR-opslag: tarieven per land
    De OUR-opslag is een bedrag bovenop het reguliere transactietarief. Dit bedrag wordt in rekening gebracht als je in de betaalopdracht aangeeft om, naast het tarief van ING, ook de kosten van de bank van de ontvanger te betalen (kostenverdeling OUR). De OUR-opslag is een vergoeding voor het bedrag dat de bank van ontvanger in rekening brengt. Met de opslagtarieven sluit de ING zo dicht mogelijk aan bij de werkelijke kosten die de bank van de ontvanger in rekening brengt.
    Onderstaande OUR-tarieven gelden niet voor Wereldbetalingen binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Opdrachten naar een EER-land kunnen door wet- en regelgeving alleen op basis van shared kostenverdeling (SHA) worden verwerkt, dit geldt voor alle valuta’s.
    Bij deze optie (OUR) gaat de ING dus alvast bedenken wat de ontvangende bank gaat berekenen en men berekent dit door aan jouw zelf. Vooraftrek dus. Niet honderd procent dekkend schrijft men zelf maar kennelijk weet men weldegelijk wat er wordt berekend. Tevens gelden er tarieven conform de ISO code die worden berekend. Voor Thailand is dit dus: 25 euro.

    Dit als laatste nog wat info voor overboekingen van of naar je rekening waarbij een omzetting naar een andere valutasoort plaatsvindt, hanteert ING aan- en verkoopkoersen.
    Welke koers hanteren wij?
    We stellen de wisselkoersen voor aan- en verkoop van vreemde valuta 2 keer per dag vast. Namelijk om 13.30 uur en om 16.00 uur. Beide koersen worden dagelijks na 16:00 uur gepubliceerd op deze pagina. Betaalopdrachten die wij vóór 11.40 ontvangen, verwerken wij doorgaans op basis van de koers van 13.30 uur. Krijgen wij jouw betaalopdracht tussen 11.40 en 13.40? Dan verwerken wij je opdracht normaliter tegen de koers van de tweede vaststelling om 16.00 uur. Betaalopdrachten die wij na 13.40 uur ontvangen, verwerken wij in de regel op basis van de koers van de eerste vaststelling op de volgende werkdag. De genoemde tijdslijnen zijn alleen van toepassing als je de betaalopdracht volledig en correct opgeeft waardoor de betaalopdracht automatisch en direct verwerkt kan worden. Is de betaalopdracht niet volledig en correct door ons ontvangen? Dan kunnen wij de opdracht op basis van een latere koers verwerken, omdat de eerder vastgestelde koers op dat moment niet meer geldig is. ING hanteert een koersmarge op deze wisselkoersen. Je ziet de daadwerkelijk berekende koers na verwerking op je afschrift of rekeningoverzicht in Mijn ING of Mijn ING Zakelijk. Je kunt geen rechten ontlenen aan de hierboven genoemde verwerkingstijden.
    Let op: Bij het invoeren van een transactie in Mijn ING, krijg je een transactieaanbod met een indicatie van het totaalbedrag met inbegrip van alle kosten. Dit bedrag kan afwijken van de reservering op uw rekening en de daadwerkelijke boeking. De wisselkoers die wordt gebruikt voor het transactieaanbod, is indicatief en kan met name bij hogere bedragen voor een afwijkend bedrag zorgen.
    Een overzicht van de wisselkoersen van de afgelopen 30 dagen vind je in het wisselkoersen-overzicht. Deze is dus te bekijken voor de liefhebber op hun site. Makkelijker kan de ING bank het niet maken, maar je bent wel even bezig.

    • Leo Th. zegt op

     Beste Jacques, toen ik nog voor mijn overboekingen naar Thailand van de ING gebruik maakte voerde ik, om dezelfde reden als jij, ook altijd het bedrag in euro’s in. Tegenwoordig staat er echter op de site van de ING onder het hoofdstuk Wereldbetalingen te lezen: ‘We adviseren je om over te boeken in de valuta aan de ontvangende rekening. Hiermee voorkom je het toepassen van een wisselkoers door de ontvangende bank’. Daarmee suggereert de ING in ieder geval dat hun koers gunstiger is dan de koers van jouw Thaise bank. Waarom denk jij, ondanks het advies van jouw bank, de ING, dat je toch het over te boeken bedrag in euro’s moet vermelden? Wellicht is de oorzaak daarvan dat het bijzonder ongunstig is om cash Thais geld in Nederland om te wisselen voor euro’s maar voor overboekingen hanteren banken andere koersen en toeslagen. Het door jou genoemde nadeel, dat je eerst moet uitrekenen hoeveel Thaise baht overeenkomt met 2250,= euro, lijkt mij in jouw geval nauwelijks een nadeel te noemen: je bent immers verzender en ontvanger tegelijk dus een kleine afwijking doet er dan niet zo veel toe. Bij jouw laatste overboeking ontving je minder Thaise baht dan verwacht. Buiten het feit dat er € 21,= was ingehouden op het door jouw aangegeven bedrag misschien dan ook veroorzaakt omdat je er toch voor gekozen hebt om euro’s in je betaalopdracht te vermelden. Vraag mij overigens ook af of in dat bedrag van € 21,= ook de kosten van 6 euro voor de wereldbetalingen verwerkt zijn of dat die kosten nog apart in rekening zijn gebracht, zoals bij mij in het verleden het geval was. Verder heb jij vermeld dat je voor jouw overboeking gebruik hebt gemaakt van de 3e (BEN) optie, beneficiaire

    • Leo Th. zegt op

     Beste Jacques, toen ik nog voor mijn overboekingen naar Thailand van de ING gebruik maakte voerde ik, om dezelfde reden als jij, ook altijd het bedrag in euro’s in. Tegenwoordig staat er echter op de site van de ING onder het hoofdstuk Wereldbetalingen te lezen: ‘We adviseren je om over te boeken in de valuta aan de ontvangende rekening. Hiermee voorkom je het toepassen van een wisselkoers door de ontvangende bank’. Daarmee suggereert de ING in ieder geval dat hun koers gunstiger is dan de koers van jouw Thaise bank. Waarom denk jij, ondanks het advies van jouw bank, de ING, dat je toch het over te boeken bedrag in euro’s moet vermelden? Wellicht is de oorzaak daarvan dat het bijzonder ongunstig is om cash Thais geld in Nederland om te wisselen voor euro’s maar voor overboekingen hanteren banken andere koersen en toeslagen. Het door jou genoemde nadeel, dat je eerst moet uitrekenen hoeveel Thaise baht overeenkomt met 2250,= euro, lijkt mij in jouw geval nauwelijks een nadeel te noemen: je bent immers verzender en ontvanger tegelijk dus een kleine afwijking doet er dan niet zo veel toe. Bij jouw laatste overboeking ontving je minder Thaise baht dan verwacht. Buiten het feit dat er € 21,= was ingehouden op het door jouw aangegeven bedrag misschien dan ook veroorzaakt omdat je er toch voor gekozen hebt om euro’s in je betaalopdracht te vermelden. Vraag mij overigens ook af of in dat bedrag van € 21,= ook de kosten van 6 euro voor de wereldbetalingen verwerkt zijn of dat die kosten nog apart in rekening zijn gebracht, zoals bij mij in het verleden het geval was. Verder heb jij vermeld dat je voor jouw overboeking gebruik hebt gemaakt van de 3e (BEN) optie, daar zijn natuurlijk door de ING ook kosten voor in rekening gebracht. Enfin Jacques, ben benieuwd of jij toekomstige overboekingen via de ING blijft uitvoeren en zo ja, blijf je dan vasthouden aan het invoeren van euro’s of maak je het bedrag dan toch in Thaise baht over. Misschien wil je dat te zijner tijd meedelen op Thailandblog? Uiteraard wens ik je zo veel als mogelijk ‘bahtjes’ voor je euro’s toe!

     • Jacques zegt op

      Beste Leo Th bedankt voor uw reactie en ik wens iedereen zoveel mogelijk bahtjes voor euro’s toe. Van mijn betaalrekening is op de door mij beschreven verzendingswijze een bedrag afgeschreven van 2250,- euro .Meer is er niet zichtbaar. Bij verzending onder Shared costs
      werd er bij mij altijd het bedrag en 6 euro afgeschreven. Bij de Bangkok bank kwam ik er achter dat er maar 2229 euro was overgeboekt door de ING bank. Totaal ingehouden dus 21 euro en als de ING bank toch die 6 euro berekent zonder dit apart te melden dan zit dit in dit bedrag verweven.
      Geld overschrijven met bahts van mijn ING rekening naar mijn Bangkok bank rekening daar heb ik weinig vertrouwen in. Ik ga het wel een keer proberen.
      In totaal zoals ik al aangaf met mijn app koersen kwam ik op 49,10 euro dat er was verdampt en in de zakken van de banken beland. Bangkok bank berekent 200 baht kosten, zeg 6 euro en dan nog de kosten die er over blijven = 49-21= 28 – 6 = 22 euro. Bangkok bank rekende met een lagere wisselkoers namelijk 33.24500 ipv 33.57
      Het netto bedrag op mijn Bangkok bankrekening werd uiteindelijk 74,102.11 bah – 200 baht = 73,903.11
      Mogelijk wordt het volgende maand bij het uitproberen lood om oud ijzer en heeft de ING bank meer voordeel en de Bangkok bank wat minder, maar zal het totaal niet veel verschillen. Ik ga dan weer een uitdraai vragen bij de Bangkok bank en ben benieuwd wat de ING bank heeft verzonden.
      Wat mij wel bevreemdde was dat de verzending kennelijk via de Deutsche Bank Ag plaats heeft gevonden zoals vermeld op het Bangkok bank document. Of die ook nog wat verdienen eraan weet ik niet.

  • ferry zegt op

   Ik moet zeggen dat jij mij iets zegt wat mij eigenlijk ongelovig in de oren klinkt. en waarom. Overboeking skosten zoals jij zegt kan, maar geloven is wat anders. Natuurlijk ik weet de ene RaboBank is de andere niet. Elke RaboBank is een onderdeel van geheel. maar zijn wel aparte banken. Hypotheekrente kan bij de ene RabBank hoger zijn als de ander. Dus miscchien ook wel jouw wereldboeking. Ik heb Rabobank verscheidene keren gebruikt voor wereldboeking. is nogal kogisch anders komt jouw geld niet aan in ander wereld deel. met sommige Europese landen buiten EU geldt ook wereldboeking. Om terug te keren naar overmaken in 2009/2010 4x geld overgeboekt ivm met trouwen met Raborekening overmaakkosten in Nederland 10 Euo per keer. In Thailand rond toen ook ca 10/11 Euro. Dus al 22 euro. En je hebt zeker gelijk in Nederland is gewoon schandalig als je Thaise bath wil kopen als ik goed herinner zat toen rond 8 Bath verschil met bank in thailand. Maar Transferwise het scheelt nog ca 1 bath meer wat je krijgt voor je euro met bv BangkokBank of KrungthaiBank in die tijd van geld overmaken was veel geld als je weet dat ik per keer ca 6000Euro opstuurde. Dus siamexchange en superrich geven altijd wel het meest voor je Euro. Dus Transferwise is goedkoper als je goed uitrekent geen transferkosten 7 Euro en je krijgt ca 1% meer. Natuurlijk moet je ik wel 15 aftrekken van geld wat is verstuurd.
   Mensen dit is heel makkelijk uit te rekenen. Als ik mis heb hoo ik het graag
   Kijk wel dat je exchangerate op zelfde dag is. Bank heeft 1 koers per dag
   Maar Transferwise kan meerdere hebben. dus kijk voor Transferwise minimaal 2 x en wel
   wanneer het overdag in Thailand is
   Met RaboRekening
   Je weet wat je betaalt in Nederland Als ikmoet geloven 7 Euro
   Maar ook in Thailand betaal je ook handelingskosten en dit heeft G.G.M. van Osch vergeten
   Dan wat erover blijft reken hier dan bedrag thaiseBath uit met exchangerate van de op die dag van uit..

   met transferwise
   geef zelfde bedrag waarmee je start als je met RaboBank begint in en kijk wat erover blijft.
   Bedrag wat er staat komt ook op jou rekening
   Geen handelingskosten, omdat geld blijft in Duitsland, gaat niet de grens over.
   Thaise afdelingTransferwise boekt dit bedrag op jouw rekening. Dus er hoeven geen handelingskosten betaald te worden. niet met versturen uit Nederland omdat geld in EU blijft en niet met ontvangen.
   Voor je hierop reageer. probeer dit nu eens een week lang en laat e ditdan weten.
   Als ik tijd heb, doe ik het ook zelf maar ik weet dat BangkokBank 500BTH vraagt voor handelingskosten
   Dus dit te lik wel mee. in weekend staatalles stil dus begin maandag

 10. Ron zegt op

  Als ik het goed begrijp wil je geen NL bank meer maar je AOW en pensioen direct op Transferwise account laten overmaken.
  Kan dit , werkt de SVB en je pensioeninstantie hieraan mee ?

  • ferry zegt op

   Ja hoor als het maar een Iban nummer heeft en natuurlijk uit EU land. en je mag je thaise adres opschrijven,. maar je bent ook verplicht om postadres te hebben in Nederland. Maar dit moet je ook als je een Nederlanse Bankrekening blijft houden. Ik denk algemeen verplicht. in ieder geval bij Regio Bank en AOW dacht ik verplicht kan ook mijn Pensioen zijn. dit ben ik vergeten heb zo veel gebeld. niet alleen voor dit maar ook voor emigratie. Komt iets meer bij kijken dan ik gedacht had. en mensen die al geemigreerd zijn, weten dit beter dan ik.

   • chris zegt op

    Ik heb geen Nederlands postadres en er is door gene nekele instantie ooit naar gevraagd. MIjn twee Thaise bankrekeningen staan al 12 jaar op een Thais adres.

   • theoS zegt op

    Ik verblijf nu 43 jaar in Thailand en er is mij nog nooit door, eerst de Postbank en nu de ING bank, om een postadres gevraagd. Nog wat anders is dat als je uitgeschreven bent uit Nederland je geeneens meer een een bankrekening in Nederland mag hebben want “dan bent U niet echt weg. Dus dit wordt oogluikend toegelaten. Vraag maar eens aan de SVB.

 11. Jan de Rooie zegt op

  Zeker bij hogere bedragen is transferwise veel en veel te duur. En zou er wat mislopen bij de overboeking dan heb je je centen nog niet terug en/of op de plaats van bestemming dat kan een een echt een hoofdpijndossier worden bij transferwise. Google maar eens op transferwise reviews! Nee, er gaat toch echt niets boven de service van een Nederlandse bank.

  • ferry zegt op

   Ja hoor je hebt gelijk. Gaat er wat mis krijg je niets terug. Maar dat is met alle banken. Nederlandse banken eenmaal verstuurd van jouw rekening naar Thailand is geen een bank die jouw wat vergoed. want dat is jou eigen schuld. In verleden hierover informatie gevraagd Rabo Bank en ABN Ook als ik een baliemedewerker opdracht geef om mij te helpen. Want ik was ook bang als er wat misgaat. Jammer van het geld. Kreeg dan ook deze uitleg. ik heb ook verscheidene keren zo geld opgestuurd. Maar laatste 8 jaren heb ik altijd contant geld meegenomen gewoon om de reden wat je zegt overTransferwise. Maar nu als ik emigreer word het wel moeilijker. dus moet ik op een of andere manier wel geld overmaken en dan is voor MIJ Transferwise beste optie tot nu toe. Gewoon om de reden wat ik al verteld heb. Is eenmaal geld van je rekenig afgeschreven naar Thailand en gaat er dan wat mis. Geen enkele Bank in Nederland zal jou dit geld vergoeden. Alleen als er in Nederland wat mee gebeurd. Ik durf niet te zeggen ook binnen EU, want dit weet ik niet

 12. Jan Albers zegt op

  Heeft er iemand ervaring met REVOLUT ????
  Is een nieuwe manier van internet betalen in welke valuta dan ook zelf in te stellen.
  Geven ook een VISA of MASTERKAART uit te gebruiken overal.

  • Rene Martin zegt op

   Ik heb het zelf niet maar je kunt informatie hierover lezen op de internet als je revolut en consumentenbond gezamenlijk intikt.

 13. janbeute zegt op

  Ik lees regelmatig op dit weblog over transferwise.
  Nu wou ik wel eens weten hoegaat het als er echt iets goed misgaat met een overboeking oid bij transferwise.
  En wie is transferwise eigenlijk.
  Ik zelf zit ook bij de Regiobank, al voor vele Jaren en vind het fijn bankieren daar ze werken met agentschappen ( verzekeringen en makelaardij ) die je vaak ook nog persoonlijk kennen.
  Zou er ooit iets mis gaan een telefoontje naar mijn agentschap en alles wordt vlekkeloos geregelt.
  Komt ook nog bij dat je snel iemand aan de telefoon hebt en niet eerst een robot stem een progamma afdraait, met wil je dat toets 3 in en later nog luisteren naar een muziekje van een minuut of 10
  Waarom risico lopen met zoiets als transferwise voor een paar eurootjes meer. Ik had twee jaargeleden mijn digipas batterij na jaren leeg, ding opengebroken nieuwe knoopbatterij er in maar dan werkt hij ook niet meer. Even een belletje naar mijn agentschap, een bekende stem op kantoor aan de telefoon, en kreeg een nieuwe toegestuurd in no time.
  Daarom vraag ik mij soms wel eens af als de overboekings of transferkosten je nu al de kop gaan kosten, is het dan nog wel verstandig om nog in Thailand te gaan verblijven.

  Jan Beute.

  • ferry zegt op

   Ik zeg niet dat het mij de kop kost. Maar ik ben gegraai zat. Ik heb hard moeten werken voor alles.
   Ik kan als ik ga me ook wel 5 jaar of meer redden zonder gebruik van mijn pensioen te maken.
   Maar ik heb liever als mij wat gebeurd, mijn vrouw wat meer heeft. Ik weet niet of jij getrouwd bent.
   En ja, heb jij er niet alles voor over. Maar ik heb nog een comment. Ik ben ook zeer tevreden hier in
   Nederland een geweldige bank. Maar ook RegioBank vraagt geld voor overmaken. Handelingskosten,
   maar dan als je rechtstreeks overmaakt zijn ja exchangerate ook stuk minder. Als je een rekening blijft houden welke bank in Nederland ook. Raad ik toch aan om Transferwise te gebruiken. Zou er wat gebeuren, zou hetzelfde gebeuren als in Nederland. Eenmaal verstuurd is het van je rekening af en Geen bank die dit geld vergoed als tussen Bank en Thaise bank wat gebeurd. Kunnen ze meestal niet terug traceren. Dus geen Bank vergoed je verstuurde bedrag. En wil ik telefoonneren. Ik weet wat gesprekken kost als je vanuit Thailand belt. Te betalen, ja hoor maar loopt ook gauw op al is het misschien 1,75Euro per minuut. Al heb ik geld ik let op alle kleintjes. Vele kleintjes die elkaar opvaolgen worden gewoon een grote rekening. Ik ben er ook nog niet uit. mijn Regiobankcard kost ook geld. Maar blijft wel handig. Ik twijfel. Maar jij trekt wel gauw conclusies. Alof jij weet hoe ik er financieel voor staat. Als je Thailandblog goed volgt, dan weet jij dat door kortingen op wat dan ook. loonheffingskorting of Pensioen. mensen in problemen komen. Ook in Thailand. Dus AUB denk na voor U conclusies trekt. Ik doe alleen dit om mensen te helpen. Ik krijg ook advies en jullie ook van andere mensen. Zoals een reactie en die persoon schreef over N26. Dit vind ik meer bijdragen op wat ik schreef. Transferwise is me goed bevallen maar ik sta open voor mensen die zulke reacties plaatsen. Dit draagt bij met problemen die mensen hebben met al dat gekort. Hoe jij het brengt en hoe je ook ziet en van welke kant je dit ook bekijkt. Geld versturen van RegioBank direkt naar Thaise Bank kost ook geld. Misschien minder. Over een ding dus ben ik wel met je eens. wat jij schrijft over RegioBank dat kan ik alleen maar onderstrepen. Mensen spreken er vaak zelfde taal/dialect als de mensen die in deze plaats en emstreken wonen. Het is gewoon een zeer goede Bank zeker vergeleken met ABN en Rabo. Ik twijfel ook om deze reden welof niet rekening houden. Maar als ik rekning houd transfereer ik geld wel via Transferwise. Waarom meer geld kwijt zijn als het voor minder kan. Ik denk ook zeker dat jij weet gat er iets mis met overschrijven van geld dat geen enkele bank jou ditgeld vergoed. eenmaal geschreven en verstuurd naar Thailand is het niet meer te achterhalen. Dus ligt fout bij jouw zelf, want je doet dit toch ook met internetbankiren?

   • janbeute zegt op

    Beste Ferry ik trek geen conclusies, maar waarom risico nemen met het overmaken van je zuur verdiende geld. En ik heb ooit zelf eens bij een transactie naar de USA geld overgemaakt die niet aankwam. Maar dank zij de ABN AMRO is alles weer terecht gekomen , heeft toen overigens wel een halfjaar geduurt.
    Tracking oid noemen ze dat maar je bent je geld dus niet kwijt zo als je schrijft.
    En waarom heeft iedereen haast dat het geld al de volgende dag op de bankrekening in Thailand moet staan is er brand of zo.
    Zoals een mede blokker hier al schreef en verwees lees de recenties eens na over transferwise.
    Ik ga liever voor safe dan ooit eens op de financieele blaren te hoeven zitten.
    En ja ik ben overigens ook gehuwd met twee stiefkinderen.
    En wat dat korten aangaat dat is te danken aan die geweldige politiek die we de laatste jaren hebben in Nederland.
    Net als voor de mensen die dubbel belast worden hier in Thailand voor hun AOW en ABP pensioen.
    Om hier eens verandering aan te brengen schijnt geen haast te zijn vanuit Nederland met overleg met de Thaise belastingdienst.
    Maar als ze geld willen verdienen in Thailand door het Nederlandse bedrijfsleven dan zijn ze er wel als de kippen bij.
    Was niet de Nederlandse ambassadeur onlangs ook niet op toernee met een groep in Thailand en Cambodia en Maleisia.
    Maar voor de mensen die hier dubbel gepakt worden doen ze geen moeite.
    En telefoneren voor 1,75 Euro per minuut naar Nederland, dat is duur.
    Met Happy Dtac via mobieltje (004)10 bath per minuut en snelle verbinding met TOT huis telefoon (009 of 008) ongeveer 5 bath per minuut
    En daar komt ook nog bij dat het onderling kontakt met het Regio bank agentschap ook via e- mail kan en dat kost niks.

    Jan Beute.

 14. Willy (BE) zegt op

  Tot op vandaag gebruik ik mijn ING-rekening om maandelijks gelden over te maken naar mijn rekening bij de Kasikorn Bank in Thailand. Omwille van de hoge kosten en de lagere wisselkoers welke men hanteert wens ik in ‘t vervolg “Transferwise” te gebruiken.
  Nergens lees ik hoe de maandelijkse fondsen d.m.v. overschrijving van ING-Bank naar mijn Transferwise-rekening kunnen overgeschreven worden en hoeveel dagen deze transacties in beslag nemen ?
  Bedankt voor jullie hulp.

  • Wil zegt op

   Beste Willy,
   IK maak periodiek geld over via Transferwise naar mijn lief in Thailand. Je hoeft bij Transferwise alleen een gebruikersaccount (van jezelf) aan te maken. Dat is even wat werk maar daar kom je vast wel uit. En vervolgens kan je een recipient (profiel) aanmaken met de bankgegevens van je rekening in Thailand (rekeningnr + tenaamstelling + SWIFTcode etc.. Als ik geld overmaak dan hoef ik alleen maar in te loggen op mijn account bij Transferwise en dan voor het verzenden het profiel van de recipient aan te klikken. Je hoeft dus beslist niet bij elke transfer steeds alle (Thaise) bankgegevens in te voeren. Ik heb geen bankrekening bij Transferwise maar betaal het over te maken bedrag via IDEAL (van mijn Nederlandse ING NL rekening). De transfer duurt maximaal 2 werkdagen. Dus ‘s ochtends de betaling gedaan dan uiterlijk de volgende werkdag al op de bakrekening van mijn lief. En de bankkosten via Transferwise zijn aanmerkelijk goedkoper als een buitenland overschrijving bij de ING. Op het eerste scherm van Transferwise.com kan je een voorbeeld invullen en zien hoeveel THB je voor je Euro’s krijgt als je op dat moment een overschrijving zou gaan doen. Ik weet niet of het mogelijk is om via Transferwise een (automatische) periodieke overschrijving aan te leggen maar dat heb ik ook niet nodig want een overschrijving uitvoeren is echt simpel.
   Succes !

 15. Sjaakie zegt op

  Vanaf je Thaise Bankrekening kun je geen Thai Bath via Tranferwise omwisselen naar Euro’s en die vervolgens overboeken naar je Nederlandse bankrekening.
  Je Aow kan door de SVB direct naar je Thaise rekening geboekt worden, kosten 0,01 per maand. De Bangkok Bank rekent dan nog 0,25 % met een minimum van 200 en maximum van 500 Thai Bath en wisselt om via hun wat gunstiger koers TT Buying Rate.
  Iemand die weet hoe dan wel gelden naar Nederland te boeken vanuit Thailand?

 16. henk zegt op

  Bij geld uit de automaat halen met de mastercard moet er per keer toch ook een bedrag betaald worden?
  Ik begrijp dat buiten Europa alle banken geld vragen aan pinnende Europese kaarthouders.

  • Rene Martin zegt op

   Misschien is bunq iets voor je. Je kunt informatie hierover op de Consumentenbond vinden.

 17. Jacob zegt op

  Ik heb een borderless account bij Transferwise
  Euro, US en daarnaast gelinked aan mijn THB account
  Geldverkeer tussen die accounts gaat in seconden, behavle met THB uiteraard kan een uurtje of langer duren

  Kosten minimaal en een veel betere wisselkoers dan traditioneel bankieren

  Daarnaast een N26 rekening voor transfers binnen Europa of als ik daar op vakantie ben voor de ATM

  Alles in voorbereiding op cancellen van ABN rekening door ABN

 18. chris zegt op

  Voor al diegenen in Nederland die met veel kosten, naar hun mening, maandelijks geld via bank of Transferwise overmaken naar een geliefde in Thailand een advies:
  Open een nieuwe bankrekening bij een Nederlandse bank, maak het geld (binnen Nederland) over naar deze rekening en laat je geliefde het geld uit de ATM trekken met het bankpasje van de nieuwe (Nederlandse) rekening. De kosten zijn gerelateerd aan het aantal malen dat de geliefde geld trekt en dus controleerbaar. Je houdt ook nog eens overzicht op de uitgaven van je geliefde.

  • Leo Th. zegt op

   Wel een bijzonder slecht advies! Behalve de extra maandelijkse kosten voor een 2e bankrekening betaal je ook vaste kosten voor elke pinopname in Thailand, zowel aan je Nederlandse bank (bij de ING momenteel € 2,25) als aan de Thaise bank (doorgaans 220 baht, zo’n € 6,60) en variabele kosten in de vorm van een koersopslag, bij ING 1,1% over het opgenomen bedrag. Uitgaande van een opname bij een Thaise ATM van € 500,= (het maximum per keer op te nemen bedrag) ben je daar dus dan € 2,25 + € 6,60 + € 5,50 (1,1%) = € 14,35 aan kwijt. Komt nog bij dat ongeacht bij welke Thaise bank je pint er een minder gunstige wisselkoers wordt gehanteerd dan Transferwise. De koers op dit moment bij Transferwise is 33,4065 en de totale kosten bij hen voor een overboeking van € 500,= bedragen ‘slechts’ € 5,20 (easy transfer).

 19. philippe zegt op

  Voor geld over te maken van Nederland of Belgie naar Thailand is nog steeds volgens mij het voordeligst Transferwise.
  Ik lees hier vele berichten die spreken over kosten maar nooit het netto bedrag dat zij in thailand op hun rekening ontvangen, vergeet toch even de kosten en kijk hoeveel je NETTO in Thailand op je rekening krijgt, dan komt Transferwise met kop en schouder als het voordeligst uit.

  Schrijft u vandaag met transferwise 1000 euro over dan heeft u Netto 33140 Baht op uw Thaise rekening
  Schrijft u met een normale banktransfer over heeft u altijd minder
  Pinnen met een nederlandse of belgische bankkaart is helemaal hopenloos dan heeft u met geluk 31000 Baht kunnen pinnen voor 1000 euro

 20. Pieter zegt op

  Mijn inkomsten worden gewoon op een Nederlandse rekening gestort. Een of twee keer per jaar komt mijn zus of broer op vakantie. Zij pinnen in Nederland en nemen de euro’s contact mee (max. 10.000 euro). Hier in Thailand wissel ik mijn euro’s om in Baht tegen de beste koers en zet dat op mijn Thaise rekening. Kosten van dit alles is nul,komma,nul.

  • Ruud zegt op

   Dat deed ik voorheen ook maar de koers van Transferwise is veel beter dan die van wisselkantoren hier (TT Exchange of SuperRiche) dat het zelfs met de Transferwise kosten per saldo niets meer uit maakt. Voordeel van Transferwise is dat je de deur niet meer uit hoeft.

  • janbeute zegt op

   Kosten nul komma nul, tot het moment dat ze jou geld ergens verliezen of ergens gerold worden.
   Dan gaan de kosten boven de baten.
   Met veel kontanten op reis gaan is niet erg slim.

   Jan Beute.

 21. Pieter zegt op

  Een mens die lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Ik ken helemaal niemand die gerold is of geld kwijtgeraakt is (anders dan aan eigen dommigheid.

 22. Aduard II zegt op

  Involg alle postings hierboven heb gister de proef op de som genomen, heb een klein bedrag van 700€ via Transfarewise naar hier (Thailand) overgeboekt, oordeel is aan jullie .

  Hallo A
  23.204,92 THB sind auf dem Weg zu A. Das Geld sollte heute, am 7. Oktober, auf dem Bankkonto ankommen.

  Der EUR zu THB-Kurs lag bei 33.4283. Die Gebühr war 5,83 EUR.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website