Onderstaande reactie ontving Eddy van de Belgische ombudsman ivm klacht over niet meer legaliseren van de affidavit door de Belgische ambassade in Bangkok.

Geachte heer,

U vraagt de tussenkomst van de federale Ombudsman bij de FOD Buitenlandse Zaken omtrent het niet legaliseren van een affidavit over uw inkomsten door de Ambassade van België in Bangkok.

U deelde mee dat de Belgische Ambassade te Bangkok de handtekening van het affidavit, waarbij u uw inkomen vermeldt, niet langer zal legaliseren terwijl de Ambassade dit tot nu toe wel deed. U kan hierdoor moeilijkheden ondervinden omdat u dit affidavit gebruikte bij de
aanvraag van de verlenging van uw verblijfstitel bij de Thaise overheid.

De federale Ombudsman kan een klacht slechts onderzoeken wanneer u zelf een poging heeft ondernomen om uw probleem met de betrokken overheid, hier de FOD Buitenlandse Zaken op te lossen. Ik observeer in uw klacht dat u reeds contact heeft opgenomen met de Ambassade van België te Bangkok. De FOD Buitenlandse Zaken beschikt evenwel over een eigen klachtendienst. Bijgevolg, stel ik voor dat u in eerste instantie contact opneemt met de klachtendienst van de FOD Buitenlandse Zaken. Alle informatie en het klachtenformulier vindt
u op de volgende link: diplomatie.belgium.be/nl/Contact/klachten.

Ik ben ook bereid om uw klacht zelf door de sturen naar deze klachtendienst indien u mij daar om verzoekt. Ontvangt u geen of geen afdoend antwoord na een termijn van 1 maand, dan kan u alsnog met de federale Ombudsman opnieuw contacteren.

Mag ik u dan wel vragen om ons dan een kopie te bezorgen van uw klachtenformulier, ingediend bij de FOD Buitenlandse Zaken, en het gebeurlijke antwoord van de FOD Buitenlandse Zaken?

Met vriendelijke groeten,

De federale ombudsman

David Baele


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

11 reacties op “Lezersinzending: Antwoord Belgische ombudsman ivm affidavit”

 1. Berry zegt op

  Ik denk dat je de vraagstelling moet aanpassen.

  Met een affidavit legaliseer je niet een handtekening,

  Een affidavit is verklaring onder eed, afgelegd voor een bevoegde ambtenaar.

  De ambtenaar geeft aan dat je in vrije wil, zonder druk van buiten, wetende wat je doet, deze verklaring hebt afgelegd. Daarom dat de ambtenaar/ambassade geen controle doet van de verklaring.

  Valse verklaringen worden beschouwd als meineed.

  Praktisch werd het aanvragen van affidavit door de ambassade geregeld via email. En dit kan een procedure fout zijn omdat de aanwezigheid van de ambtenaar, als je het affidavit opstelt, voor vele juristen noodzakelijk is.

  Een verklaring zonder de aanwezigheid van een ambtenaar is meer een verklaring op “eer.” En een verklaring onder Eer heeft niet dezelfde bewijskracht als een verklaring onder “eed.”

  Bijkomend, de ambassade doet nog legalisatie van handtekeningen. 20 Euro/760 THB per document.

  • Dirk zegt op

   Je slaat de bal compleet mis !
   De ambassade verklaart enkel dat de handtekening echt is.
   Voor de inhoud sta je volledig zelf in !
   Staat trouwens zeer duidelijk op je affidavit als je deze terug krijgt van de ambassade.

   • bert mappa zegt op

    Dat is juist Dirk en dat is ook tevens de reden dat deze affidavit niet meer wordt afgegeven en geaccepteerd door immigratrion Thailand.

    Thailand wil dat de desbetreffende ambassade de gegevens controleerd en goed keurd.

    De Nederlandse ambassade doet dit aan de hand van pensioen overzichten en belasting aanslagen.

    Het uitsluitend legaliseren van een handtekening onder een eigen verklaring wordt niet meer geaccepteerd.

   • Berry zegt op

    Waar is het verschil met wat ik schrijf?

    Ik schrijf toch duidelijk:

    De ambtenaar geeft aan dat je in vrije wil, zonder druk van buiten, wetende wat je doet, deze verklaring hebt afgelegd. Daarom dat de ambtenaar/ambassade geen controle doet van de verklaring.

    einde citaat.

    Maar in praktijk, bij een affidavit, doe je onder ede deze verklaring en ondertekent ze. De aanwezige ambtenaar zal dan verklaren dat de procedure correct gebeurd is, en het gevolg hiervan is dat je handtekening ook gelegaliseerd wordt.

    Maar een affidavit is niet alleen het legaliseren van een handtekening. De verklaring onder eed is het belangrijkste.

    https://www.juridischwoordenboek.nl/zoek/affidavit

    procesrecht (bewijsrecht) – Engels: schriftelijke verklaring die onder ede wordt bevestigd en die ertoe dient om in een gerechtelijke procedure als bewijsstuk te worden overgelegd.

 2. timker zegt op

  Volgens mij vereist de Thaise Immigratie dienst dat deze affidavid met daarin een bedrag wordt gechecked op waarheid (waarheid van het bedrag). Aangezien de Belgische Ambassade dat niet doet heeft deze verklaring geen zin meer! De Nederlandse Ambassade checked de bedragen wel enhandhaaft de afgifte van de affidavid…

  • Cornelis zegt op

   Nee, NL geeft geen affidavit af, maar een visumondersteuningsbrief.

 3. Jm zegt op

  Kan de Belgische ambassade dat niet en de Nederlanders wel?
  Ze weten toch hoeveel je inkomen is waarom moeilijk doen.?

  • Berry zegt op

   Het probleem is, Thailand moet deze verklaring van de Belgische ambassade aanvaarden.

   Idem voor Nederland. Nederland heeft maanden samengezeten met de Thaise authoriteiten om een model “Visumondersteuningsbrief” op te stellen.

   En Nederland maakte de beloften om de vermelde bedragen ook te controleren.

   Voor Belgie, Thailand had jaren geleden al aangegeven dat het affidavit een noodoplossing is. Hoofdreden, er is geen controle van de bedragen. Kan ook niet bij het affidavit, omdat het een verklaring op eer is.

   Bijkomend, valse verklaringen werden niet vervolgd.

   De Belgische ambassade wil graag hetzelfde doen als Nederland, maar ze kunnen dat niet op eigen initiatief. Zij moeten de bevelen en orders opvolgen van Buitenlandse zaken, Brussel.

   En Brussel voelt zich nu niet direct geroepen om voor een paar duizend Belgen in Thailand, dan hoofdzakelijk nog eens Vlamingen, de moeite te doen.

 4. philippe zegt op

  Mooi initiatief deze mail naar BZ.
  Zoals ik lees zijn er hier verchillende interpretaties van het affidavit, het affidavit is een verklaring op eer er zijn verschillende affidavit waar wij nu over gaan is het affidavit van inkomsten, dus de ambassade wettigd enkel uw handtekening niet de inhoud dit mogen ze om privacy redenen niet doen.
  Een ander knelpunt is dat het affidavit van inkomen voor de meeste immmigratiebureaus al niet meer aanvaard word of toch in de korte toekomst zijn einde in zicht heeft, er is dus een andere oplossing nodig.
  Ideaal zou zijn dat onze Belgische ambassade een inkomensverklaring afgeeft(vergelijkbaar met het Oostenrijks consulaat in Pattaya) deze word nog steeds aanvaard bij immigratie omdat ze het inkomen bevestigd en valideerd.
  Hopelijk kan onze ambassade hier een alternatief bieden om toch voor vele nog aan de inkomenseis te voldoen, een inkomensbevestiging door de ambassade zou ideaal zijn.

 5. Erik zegt op

  Jullie gaan voorbij aan wat de Nationale Ombudsman zegt. Net als in Nederland moet je eerst de klachten- of beroepsprocedures hebben afgerond voordat de kwestie aan de Nationale Ombudsman wordt voorgelegd. Ik zou zeggen: doe dat met voorrang! Volg de klachtprocedure tegen de Dienst die er over gaat en als die ook afwijst en er geen beroepsmogelijkheid is vraag dan de Nationale Ombudsman.

 6. paul zegt op

  De ombudsman wil de klacht doorsturen naar Buitenlandse zaken indien je dat wenst en ik heb daarmee toegestemd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website