Ik was verleden week bij Jomtien immigratie voor een jaarverlenging (huwelijk). Ik had alle documenten netjes bij elkaar gestoken (2 maal) en voor het mevrouwtje dat links voor ons zat leek alles in orde te zijn.

De 2 stapeltjes papieren werden doorgegeven aan een andere mevrouw en die begon al moeilijk te doen en stelde allerlei vragen in het Thais aan mijn vrouw. Ze vroeg onder andere of het haar huis was waar we woonden. Ze had toch de kopijen van het huisboek en het id kaart met dezelfde naam van mijn vrouw voor haar neus.

Vervolgens waren de foto’s weer niet goed, net als vorig jaar. Ik had voor alle zekerheid 6 foto’s bijgevoegd. Ze verlangde deze keer ook foto’s van een Thaise getuige met ons samen buiten het huisnummer zichtbaar, in de living en ook in de slaapkamer (vernederend). En ook een kopie van de getuige zijn id kaart en huisboek. Niet direct iemand gevonden die met een farang in zijn slaapkamer op de foto wilde natuurlijk.

Wij de dag daarna  was laatste dag van mijn verblijfsvergunning) terug naar immigratie om dan maar 60 dagen verlenging te vragen en dat was ook al tegen haar zin maar is uiteindelijk toch gelukt. Ik heb ondertussen twee Thais gevonden die mij willen helpen en hoop dat het eind januari wel lukt. Getuige moet ook meegaan naar immigratie.

Ik zorg al 15 jaar voor mijn vrouw dus een schijnhuwelijk zal het niet zijn. Als ze ons hier niet willen hebben waarom zeggen ze het dan niet gewoon. Ik denk dat het tijd wordt om andere oorden op te zoeken.

Ingezonden door Ruud

No votes yet.
Please wait...

52 reacties op “Lezersinzending: ‘Als ze ons hier niet willen hebben, waarom zeggen ze dat dan niet gewoon?’”

 1. ruud zegt op

  Aangezien wat u mee hebt gemaakt voor zover mij bekend niet door het hele land gebeurt, zal er waarschijnlijk geen opdracht zijn van bovenaf.
  Waarschijnlijk hebt u te maken met een ontevreden immigratie ambtenaar.

  • M.Slim zegt op

   Enkele maanden voor mijn nieuwe aanvraag (retirement) vul ik mijn tekort aan op mijn rekening door middel van een lening via goede kennissen, na mijn nieuwe jaarverlenging betaal ik het geleende weer terug met een geringe rente, doe het al jaren op deze manier zonder probleem.

 2. dirk zegt op

  Beste Ruud, ja waarom zeggen ze dat dan niet gewoon. De Thai en de Thaise taal zijn niet ingericht om rechtstreeks te zeggen ja of nee of iets grover, ¨donder maar op¨. Als de Thai in het verkeer net zo terughoudend zou zijn als in zijn taalgebruik, zou dat een zegen zijn. Volgens mij heb je gewoon even pech gehad met die dame, zelf heb ik zeer goede ervaringen met de immigratie hier in Udonthani en deze wordt wel meer positief genoemd in diverse blogs. De willekeur in bureaucratie is van alle tijden. Machtsongelijkheid etc. Tot slot een klein incidentje wat ik meemaakte. Ik had iets meer kontant geld nodig, dan de Atm kon verstrekken, Dus met mijn spaarboek naar de bank. Geen klanten, twee dames achter de balie, die met hun telefoon in de weer waren. Daar kwam ik voor mijn centjes een verstorende factor schat ik zo maar in.
  Ik moest twee keer mijn handtekening zetten op een opnameformulier. Handtekening was niet goed volgens de dame. Nog maar een keer dan. In een infraroodscanner liet ze mijn handtekening zien, die ik gezet had bij het openen van de rekening. Mijn voorletter stond los van mijn achternaam. Ik had getekend met een klein beetje de voorletter in de beginletter achternaam. Ik had paspoort voor legitimatie. Kreeg tenslotte mijn geld in een verkoelde atmosfeer omdat ik ook wel redelijk goed gebekt ben ook in het Thais.
  Ruud laat je niet uit het veld slaan, meebewegen en dat doe je al, dan komt het vast wel goed. Waar je ook bent het is altijd weer wat anders in dezelfde orde van grootte.

  • john zegt op

   is best een beetje lachwekkend maar zelf met een goed gehumeurde bankbediende overkomt het mij ook wel eens dat de handtekening niet overeenkomt met de handtekening in register van de bank. Het fijne is dan dat ze je niet laten modderen maar je even de handtekening uit het systeem laten zien.
   Ze zijn nou eenmaal heel precies in dit land, althans in sommige sectoren. Heb best wel veel keren meegemaakt dat het niet 100% in orde was. Laatst nog. Incasseren cheque. Een van mijn voornamen is jacObus. Zo staat het in mijn paspoort. Een van de cheques stond vermeld met “jacUbus”. Dus klopte niet. Was vervelend. Maar, ik mocht een half cirkeltje bovenaan de “u “zetten en toen was de “u”een “o” dus ok. Lachen natuurlijk maar ook wel weer vertrouwenwekkend!

 3. l.lagemaat zegt op

  Vraag naar Pol.Col.Katatorn Khamtieng en vertel de klacht.
  Hij is de direceur van de immigration.

  • Harry Romijn zegt op

   Eens een overeenkomstig probleem gehad. Ondanks dat mijn uni-bul tweetalig was, onder “Universiteit van Amsterdam” stond “University of Amsterdam”, was dit voor een dame van BOI niet duidelijk. Daarna naar haar baas z’n baas baas gegaan en.. 30 min. later had deze dame een nieuwe kamer… men had het bezemhok vrij gemaakt en daar was ze naartoe verplaatst. Er kon net een stoel in. Nooit meer problemen bij BOI gehad.
   Overigens: dankzij die eeuwige “glimlach” is wel 90% van mijn business naar buiten Thailand verplaatst.

 4. Henk zegt op

  Ruud ,helaas moet ik beamen wat je allemaal schrijft en het klopt ook voor de volle 100% .Ik kom al 10 jaar bij dezelfde Immigratie en iedereen kent mij en mijn partner .Toch weer iedere keer krijgen ze het voor elkaar om iets te vinden om je een keer extra terug te laten komen .Al is het maar weer dat je een foto moet hebben met de hele buurt erop en jij in de midden of zulke onzin .Ik weet dat ik dan aan het kortste eind trek maar heb al eens willen vragen wanneer ze kwamen kijken of wij ook daadwerkelijk samen seks hebben .Begin het steeds meer als een soort machtsvertoon te vinden van hun kant .gewoon laten zien dat je maar hebt te doen wat HUN willen en anders pech met je visa .Toen ik de laatste keer mijn extension of stay kon ophalen lieten ze mij eerst 45 minuten wachten om vervolgens te zeggen (zonder iets te vragen omdat ze weten waar ik voor kom) dat ik mijn paspoort bij de medewerkster in de hoek kon afgeven die al die tijd met haar telefoon had zitten spelen .Vervolgens werden de stempels erin gezet en het paspoort een tafel naar achter gelegd en ook die mevrouw had bijna een uur nodig om haar goedkeuring te geven ,ze had immers zoals ik begreep tijdens het werk haar vriendin op bezoek .Het bevalt mij hier uitstekend in Thailand maar je krijgt inderdaad niet het gevoel dat je een welkome gast bent .

 5. Jack Braekers zegt op

  Zo voelt men zich in Belgie bij de dienst migratie ook maar dan x10 !

  • HansNL zegt op

   Is er niet een klein verschil?
   Wij brengen geld naar Thailand.
   De migranten in Europa komen geld halen.
   Lijkt me dat juist dat verschil erg zwaar weegt.

   • leon V. zegt op

    Klopt 100%, Hans, maar hebben ze hier geen verhaal aan. No like, go back…!!!!

  • koos zegt op

   In Nederland is dat anders.
   Eerste keer veel vragen en papieren en daarna al gauw kom over 5 jaar maar terug.
   In Thailand moet je deze vernedering ieder jaar ondergaan.
   En daarnaast ook nog eens iedere 3 maanden terug om te zeggen waar je woont.

 6. Pete zegt op

  Had dit ook afgelopen week, ga de details niet noemen, het is in een woord triest te noemen wat er hier bij de diverse immigraties afspeelt, ze dwingen je dan ook om via het illegale circuit te gaan, dat levert ze namelijk meer op, , misschien willen jullie dit nu wel plaatsen, vorige week werd het niet geplaatst, zie de toekomst zeer triest in, je weet nu eenmaal niet wat het volgende is, waar tegen je aan loopt, blijf het nogmaals schrijven wij als fralang worden gediscrimineerd, het geeft ze waarschijnlijk een ongelofelijk gevoel van voldoening, sweet dreams are looking for some one, , chokdee.

  • Jasper zegt op

   Ik moet het helaas met je eens zijn, met 20,000 baht wordt alles piekfijn voor je geregeld zonder dat je geld in de bank hebt. Hoorde dit tot mijn verbazing (ik ben heel braaf) onlangs van 4, 5 mensen, die hertoe hun toevlucht hadden gezocht omdat het ze allemaal te veel werd ( Ook met oog op het feit dat er geen consulaire verklaringen meer worden afgegeven).
   Corruptie viert hoogtij, en wij, westerse mensen, zijn de klos. Chinezen worden daarentegen binnengehaald alsof ze Sinterklaas zijn – wat in zekere zin ook zo is!

   Ik hou het hier voor gezien, en vertrek a.s. maart naar betere ooreden. Ik zal Thailand NIET missen, buiten enkele echt lieve mensen, en sommige gerechten.

   • ruud zegt op

    Je kunt de immigratie natuurlijk corrupt noemen, maar de corruptie begint bij de buitenlander, die niet aan de immigratie eisen van Thailand voldoet.
    Die is bereid geld op tafel te leggen, om hier toch te kunnen wonen.

    Die consulaire verklaringen zijn op dit moment voor zover ik de berichten begrijp nog geen probleem, omdat ze een geldigheid hebben van 6 maanden.
    Alleen Denen zouden op dit moment misschien problemen kunnen hebben.

    Als het vereiste inkomen naar Thailand wordt overgemaakt, zal dat waarschijnlijk wel als bewijs worden geaccepteerd, ook zonder consulaire verklaring.
    En waarom zou je dat geld niet overmaken, per slot van rekening moet je het hier uitgeven, als je hier woont.

    Als er in die consulaire verklaring gelogen is, tja… dan hebben de mensen een probleem.
    Maar dat kun je de Thaise immigratie niet verwijten.

    • Laksi zegt op

     Ruud,

     Ik moet je teleur stellen, ik had mijn inkomen vanuit Nederland via de Siam Bank keurig uitgeprint, wel 25 bladzijde, de Siam bank heeft op elk exemplaar een stempel en handtekening gezet.

     Hiermede kan ik aantonen dat ik ten minste 65.000 Bhat per maand te besteden heb in Thailand.

     Maar……… werd op de immigration van Bangkok NIET geaccepteerd, moest naar de Nederlandse Ambassade voor een visum ondersteuning’s brief.

     This is Thailand.

     • l.lagemaat zegt op

      De immigratie controleert alleen de legalisatie van het inkomen,
      Onder andere d.m.v. een visum ondersteuningsbrief van de Ned. Ambassade.

      De bank hoeft enkel een statement af te geven dat de laatste gegevens correct zijn.

      Jammer van al het werk wat je verricht hebt!

  • Luc De Roover zegt op

   de volgende stap?
   Wel ,ik heb van mijn lawyer vernomen dat hij een lijst van al de companies, met farang directeur ,naar BKK moest sturen . Ze gaan nagaan of de company opgericht is om de wet op grond beheer niet overtreden is .
   Dus slapende companies ……opgepast. werkende companies zullen met bewijzen moeten komen.
   Ze spreken hier al meer dan 10 jaar over……maar ondertussen is er een andere koning …ander bestuur…en komen de verkiezingen er aan.
   Ieder doet wat hij best vindt, luister vooral naar cafe praat , daar weten ze het best ,lol.

 7. HansNL zegt op

  In Khon Kaen duurt de hele procedure voor een extension of stay op basis van retirement ongeveer een kwartier.
  Natuurlijk niet meegerekend de wachttijd voor je aan de beurt bent, maar altijd vlot en beleefd,

  • Jacques zegt op

   In Jomtien/Pattaya duurt het ongeveer hetzelfde aan tijd. Althans bij mij dan. De laatste paar jaren is het een fluitje van een cent. Alleen wel afhankelijk van het aantal bezoekers en dat kan per dag of periode erg verschillen.

  • Paul zegt op

   Ik heb dezelfde positieve ervaring van Khon Kaen als HansNL. Zelfs nuttige tips (ongevraagd) en meestal een leuke lach. Maar, als je je zaakjes niet in orde hebt, dan zijn ze ook beleefd, maar onverbiddelijk. Te laat is te laat en dat kost Bahtjes. Ik zag er eens een falang die uit zijn dak ging, welnu, die kon het vergeten hoor, die werd gewoon genegeerd en droop uiteindelijk dan ook af.

  • Sjaak S zegt op

   Deze procedure duurt in Hua Hin ook niet lang, maar er wordt gesproken over een visum op basis van huwelijk en niet retirement. Dat is even heel iets anders. Ik ben ook al drie jaar getrouwd, maar kan gelukkig nog ieder jaar het retirement visum krijgen… dat is toch wel gemakkelijker.

 8. Janbelg zegt op

  Gemakkelijk gezegd gij.
  Eerst alles investeren hier en dan maar ergens anders terug beginnen .,zonder spaarcenten.
  Ik verlies de moed hier.

 9. Jacques zegt op

  Ik heb met al mijn aanvragen nooit problemen ondervonden en ben erg secuur, want men legt op alle slakken zout. Ook is men zo vol van dit belangrijke werk dat de onredelijkheid er vaak van af druipt. Desalniettemin zullen we het er toch mee moeten doen en geduld is van belang. Zelf zou ik iets eerder dan 1 dag (eerder een week) voor het vervallen van de jaarvergunning bij immigration aankloppen. Je weet maar nooit zoals nu bij deze schrijver wat er nog op het pad komt en welke beren en nog worden gevonden. De vergunning op basis van een huwelijk is wel het meest uitgebreid en als het even kan zou ik gaan voor een minder zwaar middel, daar maak ikzelf altijd gebruik van. Tenzij men het niet breed heeft, dan is de financiële component waarschijnlijk wel een factor van betekenis en zal men dit wel zo moeten doen. Lering trekken uit deze situaties is het enige positieve en uiteindelijk zal dit nu ook wel weer lukken toch. Rustig blijven ademhalen dan breekt het lijntje niet.

  • Naama zegt op

   Ik was woensdagmorgen naar de bank geweest om mijn boekje te laten updaten en een bankletter voor immigratie te vragen. Ik had 400000+ in een fixed account die ik kon updaten door 2000 baht te storten. Die bankletter konden ze dan pas de volgende dag maken werd mij gezegd. Mijn vorige keren kon dat dezelfde dag maar wel met een savings account. Daardoor kon ik pas donderdag naar immigratie, mijn voorlaatste dag. Die ambtenaar bij immigratie zei me op vrijdag dat ik maandag kon terugkomen met een getuige. Ik zei dat ik dan overstay zou hebben, 500 bt per dag zei ze, ja dat weet ik ook wel. Kan je je voorstellen wat een kinderachtig gedoe. Als ik iets tegenkom in dat gekke verkeer met een vervallen verblijfsvergunning zit ik nog in de bak ook!

   • Naama zegt op

    Naama alias Ruud de OP ( original poster).
    Dank jullie voor de reacties.
    Ruud

 10. D.Brouwer zegt op

  Ik was 1 dag te laat met mijn 90 dagen melding.
  De ambtenaar begon heel moeilijk te kijken en zei ; You have to pay a fine .
  I asked : howmuch , answer 2000 baht .
  Ik kon het haast niet geloven en betaalde 2000 baht.
  Toen hij mijn paspoort teruggaf , stopte hij er een briefje van 1000 baht terug in mijn paspoort en zei :
  half half.
  En geen kwitantie uiteraard.
  Jammer dat het zo moet.

  • Maryse zegt op

   Erg leuk juist D. Brouwer dat je 1000 Baht van hem terug kreeg! Hij had ook alles in zijn zak kunnen stoppen….
   Natuurlijk jammer dat hij zo streng was.

   • l.lagemaat zegt op

    Niet leuk dat je voor tenminste 500 baht opgelicht bent.
    Overstay per dag 500 baht!

    Jammer dat je dit niet direct gemeld hebt bij zijn meerdere

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Je kan NOOIT in “overstay” zijn wanneer je te laat bent met een 90 dagen melding.
     “Overstay” kan alleen als je de verblijfsperiode overschrijdt.

     Wanneer je te laat bent met een 90 dagen melding is dit pas na 7 dagen en niet na 1 dag.
     “The notification must be made within 15 days before or after 7 days the period of 90 days expires.”
     https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

     De standard prijs voor laattijdig melden is 2000 Baht, maar dit kan wel oplopen bij een arrestatie.
     “It is better to keep track of the rules of Thai Immigration at all times during your stay in the country, as failure to file your 90-day report can result in a fine of 2,000 THB, and can be increased up to 5,000 THB once you get arrested with an additional fine not exceeding 200 Baht for each day which passes until the law is complied with. ”
     https://extranet.immigration.go.th/fn90online/online/tm47/TM47Action.do

     • l.lagemaat zegt op

      Helder, dank je wel Ronny!

      Dus deze ambtenaar is ver buiten zijn boekje gegaan en
      misbruik gemaakt van de onbekendheid van D.Brouwer
      over deze 90-dagen regel!

    • Ruud zegt op

     Wat heeft overstay hier nu mee te maken als je je met een nog geldige verblijfsvergunning te laat meldt in je 90 dagen periode? Dan krijg je een boete van 2000 baht.

  • Cornelis zegt op

   1 dag te laat en beboet? Dan was je in feite 8 dagen te laat, want de 90 dagen melding mag/moet je doen binnen een periode van 15 dagen vóór de formele datum tot 7 dagen erna……..

 11. Emiel zegt op

  Ik had een stel Franse vrienden met drie kinderen in Jomtien en die moesten een jaarverlenging bekomen voor hun verblijf. Ze werden letterlijk de “duvel” aangedaan. Ten einde raad kwamen ze mij om hulp. Ik nam hen mee naar mijn advocaat en die heeft het dan voor hen geflikt. ‘s Anderendaags was alles in orde. Het kostte wat maar er was geen gedoe meer.
  Land of smiles… Ik geloof dat al lang niet meer.

 12. Luc De Roover zegt op

  Groot gelijk, ik ben al weg ,na 15j.
  Hier in Spanje ,een wereld van verschil en veel goedkoper !
  Terug in de beschaving, alle dagen menselijke temperaturen ( Calpe -Altea-Albir) ook nu in de winter ,
  blauwe lucht 21 gr in de schaduw en 15 gr s’nachts.
  Alles bij de hand , en voor 75 eu vlieg je heen en weer naar belgie.

  • fred zegt op

   Ook daar zijn er wel leuke en minder leuke dingen. Ik ken er veel die ook van daar teleurgesteld terugkeren.
   Meestal is het in het begin overal rozegeur en maneschijn . Pas achteraf komen de minder fraaie verhalen.

  • Lodewijk zegt op

   Spanje kan wel goed zijn maar voor mij veel te koud. graden in de nacht, dan heb je verwarming nodig of je bevriest.

 13. Bob zegt op

  Als je binnen komt in jomtien ga dan links langs de informatie passeer de eerste rij loketten links en op de volgende hoek zit een jongeman die begrip heeft voor ons en Engels en Nederlands een beetje, en die je graag van dienst is. Zijn naam Wanlop nickname ball _ball
  Succes.

 14. Rob zegt op

  Kom net weer terug van een paar weken vakantie bij mijn schoonfamilie maar voor mij is en blijft het een achterlijk land, niet de mensen die er wonen maar al het gebeuren er om heen.
  Ik pijns er daarom ook niet over om daar te gaan wonen en mee te helpen aan al die corruptie, lig daarom ook vaak met mijn schoonfamilie in discussie en zeg dat ze moeten opstaan tegen al die achterlijke regeltjes, gewoon je mond eens opendoen.

  • Laksi zegt op

   Rob,

   Dan moet ik je teleur stellen.

   Een Thai is geboren onder Boeda en opgegroeid om een ander altijd te helpen, deze zal een ander en vooral zijn medere nooit afvallen. Het zit er gewoon nooit in, dat men de ander op zijn verantwoordelijkheid aanspreekt. Zie in het verkeer, rijden door rood licht, geen Thai zal hem/haar erop aanspreken. Niet voor niets staat Thailand op de eerste plaats van meest gevaarlijke landen in het verkeer.

 15. Jan zegt op

  Gelukkig is het in Nederland allemaal beter en sneller geregeld.
  Als je familie of kennissen op bezoek wil laten komen moet je allerlei bescheiden inleveren en alles via de ambassade in Bangkok.
  Praat ik nog niet over de rompslomp om je partner 3 maanden of langer te komen, formuliertje hier formuliertje daar, allerlei aktes laten vertalen en alles via de ambassade.
  Verblijfsvergunning verlengen duurt maanden, de IND en gemeente denken met u mee.
  Praat ik nog niet eens over de kosten.

  Het is overal hetzelfde geneuzel, maakt niet uit waar je verblijft.

  • RobHH zegt op

   Excuus. Dit was mijn antwoord op iemand anders.

   @Jan begrijpt het nu juist wel, zo heb ik de indruk. Probeer inderdaad eens een geliefde over te laten komen naar Europa. Zoveel geneuzel!
   Wat dat betreft hebben wij het hier makkelijk.

   Zet nu eerst eens uit je hoofd dat de Thai ons nodig hebben. Maar wees blij dat we hier mogen verblijven.

   Voor diegenen die vertrekken: tabee. Laat ons nog wel even horen of Cambodja, Vietnam of Spanje over enkele jaren wèl beter blijken. Of heb je ook daar jezélf mee naartoe genomen?

  • Leo Th. zegt op

   Verlengen van de (tijdelijke ,5 jaar) verblijfsvergunning via de IND kost € 240,=. Na betaling en het online aanvragen van de verlenging eerst langsgaan om je vingerafdrukken te laten nemen bij een IND vestiging, waarvoor je, eveneens online via DigiD, een afspraak moet maken. Vervolgens heeft de IND 3 maanden de tijd om de aanvraag te verwerken. Dit jaar had de IND echter wegens volgens hen onvoorzien (?) veel aanvragen van verlengingen 4,5 maand nodig om te beslissen over de alweer 4e aanvraag van mijn partner, terwijl de omstandigheden van verblijf etc. hetzelfde waren gebleven. In het verleden is de IND voor de overschrijding van de termijn al eens door de Ombudsman op de vingers getikt maar dat schijnt weinig indruk gemaakt te hebben. Enfin, na berichtgeving van de IND dat de nieuwe verblijfsvergunning opgehaald kon worden opnieuw een, uitsluitend online, afspraak gemaakt en uiteindelijk het pasje, op rijbewijs formaat, in ontvangst kunnen nemen. Kan mij de frustratie van Ruud en anderen bij het verkrijgen van een nieuw jaarvisum levendig voorstellen maar Jan merkt terecht op dat het ook in Nederland er niet bepaald simpel aan toegaat.

 16. marcel zegt op

  Woon reeds 21 jaar in Korat en word er door de immigratie altijd beleefd en correct behandeld.
  Mijn papieren zijn echter steeds in orde en dat is een moet.

  • Thallay zegt op

   woon al 8 jaar in Pattaya, heb nooit enig probleem gehad met immigration in Jomtjen, wel veel hulpvaardigheid.
   Moet er wel bij vermelden dat ik mijn zaakjes allemaal goed heb geregeld en altijd de juiste documenten bijgevoegd, voorzien van een juiste handtekening.
   Als het je hier niet bevalt, keer weerom.

 17. Peter zegt op

  Dag Ruud,

  Je schrijft “Ik denk dat het tijd wordt om andere horen op te zoeken”.
  Ik zou zeggen, doen!
  Er zijn aangenamere landen dan Thailand om te verblijven.
  Dat is mij ook ondertussen ook duidelijk geworden.
  Niet met de pakken blijven zitten.

 18. jan zegt op

  Ruud, het blauwe boekje is GEEN bewijs van eigendom !!!!! Het is een bewijs van woonst !!! Alleen een chanote (of verwante Nor Sor, enz…) is een bewijs van eigendom.

 19. RobHuaiRat zegt op

  Eerlijk gezegd begrijp ik al die klaagverhalen niet en dat mensen zelfs vertrekken vanwege de problemen. Ik woon al vrij lang in Thailand en ben in al die jaren bij diverse immigratiekantoren altijd correct en vaak ook vriendelijk behandeld. Ik moet wel zeggen dat ik een pietje precies ben en mijn zaakjes altijd voor elkaar heb, Graag wil ik nog compliment geven aan het immigratiekantoor in Buriram dat een paar jaar geleden is geopend. Alles gaat snel en vriendelijk normaal gesproken, maar er zijn altijd figuren die hun papieren niet op orde hebben en dan problemen maken. Ook dan blijft men beleefd en correct, maar consequent. Ik woon nog altijd met veel plezier in Thailand.

 20. Roel zegt op

  Ruud,

  Een huwelijks visa is al jaren een probleem, niet alleen in Jomtien maar ook in BKK, ik ken gevallen waar de immigratie eerst zelf kwam kijken bij de woning. Dit komt denk ik door het gegeven dat je maar 400 k hoeft te hebben, juist om dit gegeven en eisen zijn ze wantrouwig, wordt ook veel misbruik van gemaakt, vergeet dat ook niet.

  Ik woon hier 14 jaar, niet gehuwd, dat wil ik ook niet. Gewoon 800 k op de bank op de deposito rekening en met alle juiste papieren ingevuld nooit 1 probleem gehad voor verlenging visa en ook nooit lang hoeven te wachten. Enige nadeel, de volgende dag paspoort weer ophalen. Ook van mijn directe vrienden hoor ik geen problemen die gewoon een inkomensverklaring hebben van de Oostenrijkse consulaat.

  Ook bij de Nederlandse ambassade dit jaar weer toerist visa aangevraagd voor mijn Thaise vriendin, nu zelfs voor 3 jaar gekregen, tot einddatum van haar paspoort. Mijn vriendin is al 9 keer in Nederland geweest, dus dat help ook mee natuurlijk, vertrouwen is er en dat moet je niet gaan beschadigen door regels te gaan overtreden, bv langer als 90 dagen verblijven of eerder terug dan die 180 dagen die ervoor staat.

 21. Henk Hauer zegt op

  Deze persoon geeft vaker problemen. Ik weet van een landgenoot,die buiten zijn schuld een dag te laat was.
  De dag er voor was hij daar dus precies op tjd toen viel de stroom uit, en hij kreeg een aantekening ,dat hij sw volgende dag terug kon komen. Waar schijnlijk kreeg hij de dag die bepaalde “dame”. Toen kreeg hij te horen, dat hij een dag te laat was en kreeg een boete van 500 THB. Uiteraard ging hij hiermee niet akkoord.
  Hij beklaagde zich bij the hoofd van de immigratie kantoor in Jomtien.
  Hij werd uitgenodigd op een paar dagen later terug te komen. Hij maakte een meeting met klacht indiener en de betreffende dame. Hij kreeg gelijk, deze dame has loosing face. Het hoofd van de immigratie kon de boete niet terug draaien, maar betaalde deze uit zijn eigen zak.
  Dus niet akkoord gaan helpt.
  Beter om zo iets naar de Pattaya Mail of Bangkok Post to sturen, Dat heeft meer effekt als op dit blog

 22. rentenier zegt op

  Ik ben heel vaak verhuisd, begon in Udon Thani, verhuisde naar Buengkan, toen naar Chiangsean, toen naar Nong Bua lumphu, naar Chaiyaphum, naar Rayong. Nooit problemen gehad maar het gaat overal verschillend. In Udon bood de apart zittende (bij de ingang) ogenschijnlijke baas zijn ‘speciale diensten’ aan voor 30.000 en degene waar ik een kamer bewoonde werd nog een paar keer na gebeld met de verzekering hoe gemakkelijk alles zou gaan. Ik ga beter maar niet in details maar alles lijkt af te hangen van het humeur van betreffende beambte en of het een beetje klikt. Corruptie zou onder de huidige Gunta aangepakt worden maar is alleen maar erger geworden.

 23. chris zegt op

  Een paar opmerkingen:
  1. Thailand is een erg bureacratisch land dus alles wordt elk jaar (of elke 90 dagen) precies gecontroleerd. Er is geen improvisatievermogen noch klantvriendelijkheid noch souplesse noch empathie;
  2. Ambtenaren werken niet voor de klant, de bevolking maar voor de koning;
  3. Enige buitenlanders die zich niet aan de regels houden of zelfs illegale dingen doen in dit land (en ja, die zijn er echt; vraag maar eens na, volg het nieuws) verpesten het voor de rest. Zo ontstaat een beeld dat elke buitenlander er wel een geheime agenda op na houdt zoals ook vele expats in Thailand denken dat buitenlanders in Nederland of Belgie allemaal profiteurs zijn. Gevolg: iedereen wordt nadrukkelijk gecontroleerd tot op het kleinste detail. Als je vindt dat dat in het vaderland stringenter moet moet je niet klagen dat Thailand dat ook doet met jou;
  4. Ik heb de indruk dat de Thaise immigratie en politie nog maar weinig hebben gehoord van dader-profielen, laat staan daarnaar handelen;
  5. De ambtenaren zijn gewend dat men (in het algemeen, niet alleen de Thais) het niet zo nauw neemt met het naleven van regels. Dat is een soort cultuur en geldt waarschijnlijk ook voor de ambtenaren zelf;
  6. Iedere chef heeft een eigen interpretatie van de regels en is wellicht niet op de hoogte van alle regels en de recente veranderingen. Lijstjes op met de voorwaarden op de website zijn geen garantie voor de perfecte afhandeling.
  De remedie is niet weglopen of een terugkeer naar het vaderland maar geduld en blijven lachen. Wat betreft immigratie gaat het over 1 dag per jaar (90 dagen hoef je niet zelf te doen). In mijn werk heb ik wekelijks met dit soort zaken te maken. Dan leer je geduld en je leert ook lachen.

 24. Nicky zegt op

  Als ik iedereen hier hoor klagen, moet ik altijd denken aan de Oostbloklanden. Wij hebben jarenlang met ons binnenvaartschip naar de Donau gevaren. Dit was zuiver beroepsmatig. dus geen sprake van uitwijken naar een ander land. In 93 waren er nog geen open grenzen en moest bij ieder land, uit en ingeklaard worden. Dachten jullie nu werkelijk dat dit overal zonder problemen en corruptie verliep?Soms 2 dagen aan een grens liggen wachten, omdat mijnheer de douane geen zin had. Wij hadden altijd flessen drank en sigaretten aan boord, en dat was heus niet voor eigen gebruik. Daar zijn de Thaise immigratie kantoren nog braaf bij. En wij hadden geen keuze. Het was ons werk. Gewoon, braaf knikken en zwijgen. En zorgen dat je alles in orde hebt. Zij staan toch boven je. Dus als je hier voor je plezier wil wonen zal je dit moeten accepteren. Iedereen is vrij om weer weg te gaan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website