Lezersinzending: Affidavit – Belgische Ambassade

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
27 februari 2021

Vandaag had ik contact met de Belgische ambassade ivm het affidavit. Men zou in april of mei aanstaande geen affidavit meer afleveren.

Ik wilde weten wanneer precies, maar de persoon die mij te woord stond zei dat dit vandaag of morgen beslist zou worden en dat het mogelijks pas volgend jaar zou zijn dat men er mee stopt.

Indien men dit jaar nog doorgaat met het afleveren van het affidavit dan zou dat voor heel wat expats nog een uitkomst kunnen bieden.
Nog even afwachten dus.

Ingezonden door Geert


» Laat een reactie achter


Rating: 4.33/5. From 6 votes.
Please wait...

23 reacties op “Lezersinzending: Affidavit – Belgische Ambassade”

 1. peter zegt op

  ++++eindelijk nog eens positief nieuws in deze coronatijd…..
  Laat ons hopen dat onze Belgische ambassade de juiste beslissing neemt op deze vergadering…..

 2. RonnyLatYa zegt op

  Zou ook de meest logische oplossing zijn, zoals ik ook al een tijdje geleden zei.

  Men kan dan wel beslissen om met het “Income Affidavit” te stoppen, maar je moet ook iedereen de kans geven om zich in regel te stellen met een andere methode. Vooral dan als je wil gebruik maken van maandelijkse stortingen

  Als je dan het financiele gedeelte van je verlenging wil bewijzen met maandelijkse stortingen, moet je bij de aanvraag de maandelijkse stortingen van de laatste 12 maand kunnen voorleggen.
  Het lijkt me dus logisch dat ze iedereen dan ook de kans geven om aan die 12 maandelijkse stortingen te geraken voor men dat opdoekt.

  Het is dan wel de bedoeling voor zij die daarvan gebruik willen maken dat ze al met die maandelijkse stortingen zijn begonnen, of er mee gaan beginnen en niet te wachten tot volgend jaar wanneer men ermee stopt.

 3. Guy zegt op

  Onze Noorderburen blijven het document afleveren (ook aan de prijs van 20€) maar controleren dus effectief het inkomen ipv gewoon de handtekening te legaliseren. Dit moet volgens mij toch ook voor Belgie mogelijk zijn? Om welke reden precies stopt BuiZa met de aflevering van het affidavit?

  • Edo zegt op

   Gewoon naar oostenrijkse ambassade gaan
   Vlgs eu regels mag een andere ambassade in europa het ondertekenen indien een andere ambassade het weigert

   • RonnyLatYa zegt op

    Enkel als je land niet vertegenwoordigd is in dat land door een ambassade of consulaat mag dit.

    • RonnyLatYa zegt op

     “European citizens in need of consular help in a country without diplomatic or consular representation of their own country may turn to any consular or diplomatic mission of another EU member state.”
     https://en.wikipedia.org/wiki/Diplomatic_mission

    • RonnyLatYa zegt op

     “EU citizens are entitled to seek help from the embassy or consulate of any other EU Member State if they find themselves in a situation where they need assistance outside the EU, with no embassy or consulate from their own Member State effectively in position to help them (they are “unrepresented”).”
     ……..
     The help that may be provided by embassies/consulates of (other) EU Member States include assistance in cases of:

     need for an emergency travel document (for example in case of loss or theft of passport)
     arrest or detention
     being a victim of crime
     serious accident or serious illness
     relief and repatriation in case of an emergency
     death
     ……
     https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/eu-citizenship/consular-protection_nl#consular-protection-outside-the-eu

     Het is m.a.w. niet zo dat je maar overal wat kan gaan rondshoppen bij andere EU ambassades omdat jouw ambassade weigert wat te tekenen.

  • HansNL zegt op

   Twintig Euro
   Nou nee, mag het ietsje meer zijn?
   Het bedrag is vijftig euro.

  • Jos M zegt op

   @ Guy, De visumondersteuningsbrief zoals de ambtenaren dit noemen kost helaas geen 20 maar 50 euro en dat moet je ook nog zelf een postzegel op de retourenvelop plakken..
   Zullen wel Zeeuwen zijn dit dit bedacht hebben

   • Guy zegt op

    Ik meende van een NL vriend vernomen te hebben dat het ook (maar) 20€ kostte …

  • RonnyLatYa zegt op

   50 Euro

   https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/wonen-en-werken/visumondersteuningsbrief

  • Lung addie zegt op

   Beste Guy,
   dat is GEEN AFFIDAVIT meer welke de Nederlandse ambassade aflevert maar een VISUMONDERSTEUNINGSDOCUMENT. Trouwens de Nederlandse ambassade was een der eersten die het affidavit niet meer afleverde, met de gekende reden waarom.

 4. Gino Croes zegt op

  Beste Geert,
  Dit is een alinea van de nieuwsbrief die ik doorgestuurd heb gekregen aan de leden van de Vlaamse Club Pattaya en tevens goede kameraad Donaat die hele goede contacten heeft met de Belg.Ambassade in BKK.
  ×××××××
  De laatste tijd was er wat ongerustheid door het feit dat de Belgische Ambassade geen affidavit meer zou afleveren vanaf juni. Daardoor zouden immers bepaalde Belgen die inkomen of stortingen moeten kunnen bewijzen over een langere periode, in de problemen kunnen komen. Geen paniek, de Ambassade heeft me verzekerd dat de deadline van juni zal verschoven worden zodat niemand in de problemen zal komen. Maar binnenkort communiceren ze daarover zelf.
  Vriendelijke groeten en tot binnenkort
  Donaat
  ×××××××
  Groetjes Gino.

 5. Lenaerts zegt op

  Indien de belgiche ambassade in thailand geen affidavid meer af leveren kan u ook niet meer terecht met de Oostenrijkse consul
  Zo heeft hij me laten weten
  Volg ronny zijn raad een begin met de maandelijkse storting
  Van 65000 bath
  Grt
  Rudi
  Belgie

  • fred zegt op

   Valt allemaal nog af te wachten. Maar goed ik begrijp ook niet waarom een Belgische ambassade niet kan doen voor zijn onderdanen wat een andere in dit geval Oostenrijkse ambassade wel kan doen ? De tijd van mensen te helpen is blijkbaar gedaan …..nu wil men het mensen alleen nog zo moeilijk mogelijk maken. Ik begrijp die tijdsgeest van mensen pesten niet meer. Sinds de digitalisering kan er niks meer terwijl het vroeger allemaal wel kon en het uiteindelijk beter ging als nu..

   • Berry zegt op

    Hoe er rekening mee dat het aanvaarden van de documenten afgeleverd door het Oostenrijks consulaat, voor niet Oostenrijkers, nog steeds een gunst is.

    Er zijn 2 problemen:

    Probleem 1: Het Oostenrijks consulaat kan geen controle doen van de bewijzen dewelke jij aanleverd. Indien je een uurtje Word gebruikt, kan je een heel mooie pensioenfiche maken dewelke zonder problem door het Oostenrijks consulaat wordt aanvaard.

    Probleem 2: Voor immigratie moet het bewijs van inkomsten afgeleverd worden door de ambassade of consulaat van het land van herkomst. Voor ons Nederlanders of Belgen, volgens de letter van de immigratie wetgeving, mogen wij geen gebruik maken van het Oostenrijks consulaat. Het mag enkel op Europees niveau, indien er geen ambassade of consulaat van het land van herkomst aanwezig is in Thailand.

    De Belgische ambassade kan niet hetzelfde doen als het Oostenrijks consulaat.

    Indien de Belgische ambassade een inkomsten verklaring mag afgeven, zal er altijd een controle zijn van de bewijs stukken. Ze kunnen niet zoals het Oostenrijks consulaat alles maar aftekenen. Indem zoals de Nederlandse ambassade.

    En als je het graag hoort of niet, vele mensen zijn ervan overtuigd dat Nederlanders dewelke gebruik maken van het Oostenrijks consulaat, en niet van de inkomsten verklaring van de Nederlandse overheid, dit doen omdat ze onvoldoende inkomen hebben.

    Zelfde verhaal voor Belgische, of Nederlandse affidavit. Hoofdreden van afschaffen is teveel fraude.

    • Geert zegt op

     Ik ben het niet helemaal eens met je. Dat er fraude gepleegd wordt staat buiten kijf, maar een affidavit is een verklaring op eer. Men kan een bewijs van inkomsten vragen, zowel bij de ambassade als bij immigration. Indien men dan geen bewijs kan leveren hetzij dmv bankafschriften of loonfiche/pensioenfiche dan heb je meineed gepleegd en daar staan wel straffen op. Ikzelf hou steeds mijn bankafschriften ter beschikking voor controle als men dat wenst.

     Gegroet.

     • Berry zegt op

      Als je gebruik maakt van een affidavit, vragen sommige immigratie kantoren al extra bewijs.

      Maar dat extra bewijs is meestal al voldoende zodat je geen affidavit meer nodig hebt.

      Sommige immikantoren vragen bijvoorbeeld een bewijs van maandelijkse stortingen van dit bedrag. Maar die maandelijkse stortingen op zichzelf zijn al voldoende bewijs, heb je geen affidavit meer nodig.

      De ambassade vraagt geen enkel bewijs bij het opstellen van een affidvit, ze kunnen dat ook niet vragen.

      Zoals je zegt, een affidavit is een verklaring op eer, afgelegd voor een (beedigd) ambtenaar.

      Tijdens het opstellen van het affidavit mag de ambtenaar niets vragen of toevoegen of bijkomende verklaringen eisen! De ambtenaar geeft enkel aan dat jij in vrije wil, wetende wat je doet, deze verklaring aflegt.

      Na het opstellen van het affidavit, en indien je het wil gebruiken, mag of soms moet, dezelfde ambtenaar wel een onderzoek instellen als er vermoeden van meineed is.

      Indien jij een affidavit opstelt dat je 100 000 Euro aan pensioen inkomen per maand hebt, is de enige taak van de ambtenaar te controleren als je dit onder vrije wil doet, zonder druk van buiten, en wetende wat je doet.

      Wil je echter dat affidavit gebruiken, dan kan de ambtenaar beslissen van, deze bedragen kunnen niet kloppen en er is een vermoeden van meineed. En dan kan men pas om bewijzen vragen.

    • fred zegt op

     Is die fraude dan al ergens bewezen geweest en door wie ?? Door de Thaise immigratie diensten ? Door de ambassade op zich ?? Waar zijn de bewijzen van die fraude dan ?

     Kijk wie fraude wil plegen kan dat altijd. Ook met de 800.000 Baht regeling is er fraude. Er is zelfs fraude met visums en valse paspoorten. Als je het zo ziet kan je net evengoed de internationale paspoorten afschaffen daar worden er ook genoeg valse van gemaakt.

     • Berry zegt op

      Fraude is al verschillende keren bewezen bij (staats) ziekenhuis opname.

      Was ook 1 van de hoofdredenen waarom Nederland paar jaar geleden is overgeschakeld op inkomstenverklaring.

      Wat was het geval, persoon X had een dringende opname en moest na herstel een paar honderduizend THB betalen.

      De persoon gaf aan dat hij dat bedrag niet ter beschikking heeft en het hospitaal stelde een afbetalingsplan op gebaseerd op het affidavit.

      En deze persoon moet dan schoorvoetend toegeven dat hij het afbetalingsplan ook niet kon aanvaarden omdat de bedragen op het affidavit overdreven waren.

      • Lung addie zegt op

       Wat Berry hier schrijft klopt volledig en is onder andere een reden waarom het affidavit niet meer aanvaard wordt. Ook het feit dat het affidavit, indien dan nog correct ingevuld, geen rekening houdt of kan houden, met de lasten welke een persoon in zijn thuisland nog heeft. Je kan een inkomen hebben van bv 70.000-80.000…. THB/m maar ook nog verplichte afbetalingen van 30.000+++….THB/m waar, zelfs met inkomstembewijzen, geen sporen van terug te vinden zijn. Het affidavit, zelfs met inkomstenbewijzen, zegt in feite niets over wat je in werkelijkheid netto te besteden hebt, zegt enkel wat je als inkomsten en niet als verplichte uitgaven hebt. Dus een heel twijfelachtig gegeven.

       • Nicky zegt op

        Dit is natuurlijk altijd twijfelachtig. Zelfs bij maandelijkse ivedschrijvingen, kan het geld gebruikt worden om bv schulden af te betalen.

 6. Henkwag zegt op

  Ik merk dat hierboven (en veel vaker in dit blog) een aantal mensen niet het
  verschil weten tussen een ambassade en consulaat. Bij herhaling wordt het
  in Pattaya gevestigde Duits-Oostenrijkse consulaat een ambassade genoemd.
  Overigens heb ik vernomen (via-via, dus niet rechtstreeks) dat dit consulaat
  nog dit kalenderjaar aan nederlanders een inkomensverklaring afgeeft, daarna
  niet meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website