Lezersinzending: 762 Bochten naar Pai

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending, Reisverhalen
Tags: ,
7 november 2021

Van oktober 2019 tot maart 2020 ben ik samen met een goeie vriend met een Toyota Land Cruiser van Nederland naar Maleisië gereden. In het stuk door Thailand is nog een goeie vriend 2 weken met ons mee gereisd, een gedeelte van deze reis liep door Thailand. Ik heb gedurende de reis een paar verhaaltjes geschreven voor ons reisblog, twee daarvan gingen over Thailand.

762 Bochten naar Pai

Inmiddels alweer 3 dorpen in Thailand achter de kiezen en nu (22 jan) weer in Chiang Mai aangekomen. Weer in Chiang Mai omdat we morgen naar Bangkok willen gaan en er tussen Chiang Mai en Bangkok behalve Sukhothai geen leuke stops zijn.

Sukhothai slaan we even over omdat we voorlopig genoeg tempels, boeddha’s en pagoda’s gezien hebben. Laatste verhaal was van 18 jan. waarna we naar Chiang Mai zijn gegaan, de eerste indrukken qua wegen waren goed, alleen ook hier moet zo nu en dan aan de weg gewerkt worden maar dan wordt er ook echt aan de weg gewerkt! Stukje van 265 km was dan ook in een uur of 4 afgelegd.

Aangekomen in Chiang Mai even heerlijk door de stad gelopen terwijl Paul nog even de pool ging uitchecken, rond het einde van de middag ging ik ook nog even naar de pool om daar een heerlijke koude Chang te drinken, Paul was daar in gesprek met een Nederlands echtpaar van begin 70 die ieder jaar in de winter 2 maanden naar het buitenland gaan, dit keer dus naar het noorden van Thailand. Na vele ervaringen van wegen rond de gehele wereld uitgewisseld te hebben nog even ons webadres aan het echtpaar doorgegeven en een leuke reactie van ze gekregen.

Chiang Mai is een redelijk grote plaats en ook hier wemelt het van de westerse toeristen, niet erg want dan heb je dus ook overal leuke restaurantjes en barretjes. De volgende dag hebben we weer een scooter gehuurd en dit keer maar weer eens de old school benzine versie want met zo’n scootertje kom je overal heel snel en makkelijk. Lekker rugzakje mee op weg naar de eerste Thaise Pagoda, maar hé wat is dat na ca 1km al een police check ik denk nog oh das voor die auto die voor me rijdt maar nee, stoppen! Dlivels liclence please? Ik geef de agent mijn rijbewijs en hij zegt, no, no, not collect one, U need intelnationel one, fine 500 baht you pay here! Voor ik wat kan antwoorden dus al een bon te pakken, tja had ik dat vodje van € 25,- wat ik bij de ANWB had aangeschaft maar niet op de kamer moeten laten liggen! Paul krijgt ondanks dat hij het internationale rijbewijs wel bij zich heeft ook een bon, hokje A en A1 is namelijk niet afgestempeld en dat betekent dat je in Thailand dus niet op een scootertje mag rijden. We zijn niet de enigen want iedere toerist op een scooter wordt aangehouden en in de 5 min die ik daar sta te wachten op mijn “uitgeschreven” bekeuring kan nagenoeg niemand een internationaal rijbewijs laten zien. Goeie handel dus voor de lokale politie, ach krijgen zij ook weer wat geld binnen want die € 15,- daar komen wij wel weer overheen.

Lekker verder de hele dag op de scooter rond gecruised nog even bij het Top North guesthouse gekeken waar ik 7 jaar geleden met Sabina en de kinderen een paar nachten ben geweest en ‘s avonds heerlijk gegeten, na het eten besluit Paul voor de massage en ik besluit nog even een straatje verder te lopen want eerder op de dag zag ik een soort van wijkje met allerlei barretjes en gezellige tentjes, zo op het eerste gezicht is het er nog rustig maar het is ook pas half tien! Ik neem een biertje of 2 en raak in gesprek met 2 Engelssprekende dames, de ene komt uit Engeland en woont in Bhutan waar ze als gids werkt en is samen met haar vriendin uit Nieuw Zeeland op vakantie in Thailand. Inmiddels wordt het praten steeds lastiger omdat de bar volgelopen is met mensen en de muziek best wel hard staat, wel heel erg leuk en gezellig want op een gegeven moment staat ook iedereen op straat te dansen, best wel jong publiek eigenlijk maar goed ik spot nog één iemand die ouder is dan ikzelf dus…..om half één vind ik het mooi geweest, heb m’n oordoppen ook niet bij me dus finito naar “huis”.

De volgende dag naar Pai de weg met 762 bochten, je moet geen last van wagenziekte hebben want dan hou je het op deze weg niet droog, wel een hele goeie weg overigens en iedereen houdt zich netjes aan de regels! Aangekomen in Pai blijken we een leuk guesthouse te hebben geboekt in the middle van waar het allemaal gebeurt. Ja dat is hier echt een dorpje in Noord Thailand waar héél veel backpackers naar toe gaan, wat een gezelligheid toch allemaal weer zo vlak naast je hotel. Heel veel streetfood, van gyoza’s tot sushi en van hamburger tot vegan avocado sandwich je kan het zo gek niet bedenken of er staat wel een stalletje waar ze het maken, ook hele leuke restaurantjes en zowaar heerlijke koffie! Inmiddels ook terugkoppeling van onze medereizigers uit Myanmar gekregen, de twee op de Royal Enfields, helaas is het ze niet gelukt om vanuit Myanmar Thailand binnen te komen op de manier zoals zij het geplanned hadden, de motor van Barbara moest op een Pickup naar Maleisie vervoerd worden en Alain kreeg maar een permit van 10 dagen in Thailand. Na wat heen en weer ge-app met gids Noi die voor ons de Laos “truc” had geregeld blijkt dat eigenlijk niemand via een landborder Thailand zonder permit of gids meer binnen kan komen. Het ziet er naar uit dat wij dus eigenlijk de laatsten zijn geweest bij wie ze het nog wel toegestaan hebben, ppfftt wat een geluk, money well spent zullen we maar zeggen!

De volgende dag weer op de scooter natuurlijk want alles wat de moeite waard is om te bezichtigen ligt in een straal van zo’n 15 km. Eerst maar even de bamboo bridge maar dat blijkt een beetje een tourist trap niet echt de moeite waard door naar de hotspring. Op weg naar de hotspring nog even over WWII-memorial bridge, een soort van bridge over de River Kwai maar dan anders! Bij de hotspring aangekomen even lekker in bad, er staat een enkeling een eitje te koken daar waar het water uit de grond komt met 85C, iets te heet voor een lekker bad maar ietsje lager is het 37C, lekker even in bad tussen de bladeren en de stenen en niet te vergeten de andere toeristen. Op naar de volgende hotspring, deze ligt aan de andere kant van Pai is niet zo warm maar ligt wel veel mooier tussen het oerwoud.

Zo nu is het wel weer mooi geweest, terug naar de stad voor een heerlijke Chang en een versnapering. Nog even op het terras voor de kamer gezeten uiteraard ook weer met een Chang en ’s avonds de “stad” in voor het diner. We lopen langs een Italiaan en besluiten hier naar binnen te gaan, we worden verwelkomd door de eigenaar die zelf een Italiaan blijkt te zijn en inderdaad de pasta’s zijn verrukkelijk. Na het eten besluit Paul nog even een rondje te maken en ik ga naar “huis” om eens te kijken wanneer we wat in Bangkok moeten boeken, Eline komt 26 jan in Bangkok aan en Casper de 27e, tja en Eline zit sinds ze bij de KLM werkt natuurlijk in prachtige hotels dus wij moeten even iets voor ons 3en zelf regelen, daarbij moet de auto even gecheckt worden bij een Toyota garage want na ruim 20.000 km is het misschien wel eens tijd voor een beetje nieuwe olie en wat remblokken of zo en we moeten nog een elektronische sleutel die Eline vanuit NL meeneemt laten “kopiëren” want die ben ik in India in de tuktuk verloren en om verder met slechts één sleutel verder te reizen is ook niet zo’n goed plan.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.58/5. From 12 votes.
Please wait...

5 reacties op “Lezersinzending: 762 Bochten naar Pai”

 1. PEER zegt op

  Fantastich verhaal,
  Dat dat nou precies viel in het begin v d covid-uitbraak tot het sluiten van Thailand-vluchten én de barretjes, zodat jullie de finish ‘clandestien, hebben moeten vieren!!
  Maar van dit halfjaar geniet je je hele leven nog van!

 2. Arno zegt op

  Hoi reiziger,

  Ik wil graag weten welke route je hebt gereden om uiteindelijk in Thailand te belanden. Hoor dat het niet gemakkelijk is om met de auto China en Thailand binnen te komen, hoe heb jij dit gedaan/ondervonden?

  Heb jij een website waar alles op staat!
  Ben misschien ook van plan met een auto naar Thailand te gaan, heb daar wat familie zitten. Doe je de Toyota dan met een container terug sturen naar Nederland?

  Hoop dat je me wat handige tips kan geven (arnold_olsthoorn@yahoo.com).

  Nog veel plezier met de rest van de trip.

  Groetjes Arnold

  • Frank zegt op

   Hallo Arnold, we zijn via de Balkan, Griekenland, Turkije, Iran, Pakistan, India en Myanmar naar Thailand gereden, einddoel was oorspronkelijk Batavia maar de auto van Maleisië naar Sumatra transporteren bleek vrijwel onmogelijk dus de auto is in Port Klang KL de container ingegaan ri NL. Om vanuit Myanmar Thailand in te komen over een landborder met eigen voertuig dien je over een Thaise gids te beschikken die je bij de Thaise grens opwacht. Deze gids moet dan je hele trip door Thailand bij je zijn en daar heeft natuurlijk niemand zin in, wij hebben dus een kleine detour gemaakt naar Laos en zijn Thailand weer ingekomen vanuit Laos (vanuit Laos heb nml je geen gids nodig) zodat we maar één dag een gids nodig hadden, je moet dan wel de meest noordelijke bordercrossing, de Tachileik-border nemen anders kan je niet in één dag naar Laos rijden. Overigens geldt hetzelfde voor Myanmar, zonder gids over land met eigen voertuig is helaas niet mogelijk, FB is de ideale plek om een grotere groep “overlanders” te vormen zodat je de kosten voor de gids wat kan drukken.
   btw de trip eindigde een maand te vroeg op 8 mrt 2020 omdat we de auto niet konden transporteren naar Sumatra en dat bleek achteraf maar goed ook want tja toen gebeurde er iets vreselijks met de wereld.
   Ik ben bang dat het nog wel een tijdje zal duren voordat een dergelijke reis weer mogelijk is ivm Covid-19 en daarbij komt ook nog eens de politieke situatie in Myanmar. Maar tzt hoop ik dat alles weer “opengaat” want ik wil het ooit nog wel een doen.
   onze route: https://eur-share.inreach.garmin.com/share/ggpjo

 3. Joe Argus zegt op

  Leuk! Mooi verhaal, lekker geschreven, al gaat niemand mij vertellen dat er tussen Chiang Mai en Bangkok niks bezienswaardigs te beleven valt op Sukhothai na. Ben erg geinteresseerd langs welke route deze wereldreizigers met hun auto in Thailand zijn aangeland.
  Kijk al uit naar de volgende bijdrage!

 4. Ellis van de Laarschot zegt op

  Leuk om deze verhalen te lezen en zo herkenbaar. Mijn man en ik zijn in 2006-2007 van Nederland naar Thailand gereden in een UNIMOG 1300L een omgebouwde ambulance van het leger tot motorhome. 30.000 km. – 20 landen – 14 maanden. Een reis om nooit te vergeten. Vind je het leuk onze reis te bekijken klik dan op http://www.trottermoggy.com Inmiddels wonen we al weer ruim 14 jaar in het Noorden van Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website