Edelstenen uit Thailand (lezersinzending)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
7 december 2022

Als juwelier en edelsteenkundige reisde ik geregeld naar verre oorden om (kleur)edelstenen in te kopen en om daarnaast, als het kon, kennis op te doen van de omstandigheden en de manier van winning in verschillende gebieden.

Reeds lang is Bangkok het centrum van deze markt, daar waar het gaat om de betere kwaliteiten. Jaipur ( India) is ook een belangrijke markt, echter voor mindere kwaliteiten. Overigens zijn het veelal Indiers, die de handel in Bangkok doen, met goederen uit alle werelddelen. Kijk maar naar de namen van de winkels op Silom.

Bangkok ligt niet alleen centraal in Zuid Oost Azie, met edelsteen rijke buurlanden als Myanmar, Pakistan, Cambodja en meer recent Vietnam, Thailand was tot enkele decennia geleden zelf ook een belangrijke producent van edelstenen.

Met name saffier (blauwe korund maar ook andere kleuren korund) uit Kanchanaburi en Chanthaburi en de tegenwoordig zeer kostbare Siam robijn (rode korund). Daar waar in Bangkok veel ruw uit de hele wereld wordt geslepen en verhandeld, gebeurd dit in Chanthaburi op kleinere en iets minder bekende schaal ook. Veel handelaren uit Bangkok pendelen over en weer om daar goederen in te kopen.

Behalve de saffieren en robijn, en vele imitaties en behandelde exemplaren, worden daar veel spinellen uit Myanmar en Vietnam aangeboden, maar ook andere soorten als granaat, zirkoon en peridot.
Het leuke van Chanthaburi is dat de markt zich min of meer op straat begeeft, en dus voor iedereen te aanschouwen is. Het kopen is echter alleen aan te raden als men enige kennis heeft…..

Enige jaren geleden was ik daar om rond te kijken en wat te kopen en ik heb daar enige beelden van. Ook heb ik daar een kleine edelsteen mijn bezocht, welke door een boer met zijn vrouw en een hulp werd bewerkt.

Na Covid en mijn pensionering, ben ik afgelopen november weer naar Bangkok gereisd om oude relaties op te zoeken en om mooie stenen voor mijn privé collectie te kopen, en in de nabije toekomst zal ik hopelijk weer regelmatig terugkeren.

Ingezonden door Erik Nieuwenhuys

 

1 reactie op “Edelstenen uit Thailand (lezersinzending)”

  1. Christina zegt op

    De edelstenen zijn prachtig en met een beetje kennis kan je voordelig kopen bij een erkende juwelier.
    De stenen laten checken in Nederland en we hadden geen nep gekocht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website