Lezersinzending: Dengue fever wees gewaarschuwd!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
16 januari 2018

Wij zijn tweede kerstdag naar Thailand vertrokken, onze reis was gepland tot 8 januari in Patong om dan verder naar te reizen naar Krabi tot 18 januari.  In Patong hadden we naar jaarlijkse gewoonte een appartement geboekt en omdat we nog niet in Krabi geweest waren hadden we in Krabi een hotel geboekt met iets meer luxe en een zwembad zodat we er eens extra van konden genieten.

Op 5 januari kreeg Ludo keelpijn (niet abnormaal want dat heeft hij wel eens meer). Op 6 januari kreeg hij er nog spierpijnen bij
De nacht van 6 op 7 januari ook nog eens 41 graden koorts, dus ik naar de apotheek om koortsverlagers daar gaven ze iets mee en dit zou dan na twee dagen over moeten zijn (achteraf gezien geen goede medicatie want er zat ibuprofen in en dat is blijkbaar not done voor Dengue Fever).

Op 8 januari ’s morgens voelt hij zich iets beter maar nog niet top, eten doet hij niet maar we vertrekken toch om 11 uur naar Krabi en onderweg verloopt alles goed, buiten dat hij zich niet 100 procent voelt.

In het vroeg van de avond gaan we het dorp in om te eten, drinken en wat winkeltjes te bekijken en dat gaat ook maar de nacht die erop volgt wordt het nog erger en ’s morgens vraagt hij om met hem naar het ziekenhuis te gaan. Ik vraag aan de balie van het hotel waar ik moet zijn en daar belden ze gelijk een dokter op die een kwartiertje later ter plaatse was.

Er werd op de hotelkamer een infuus gestoken en bloed getrokken en ze zouden een uurtje later terug komen kijken maar een klein half uur later waren ze alweer terug, bleek dat hij geïnfecteerd was door het dengue virus en zijn bloedwaarden waren enorm slecht dus mee naar de kliniek hier 5 minuten vandaan. Bloedplaatjes stonden op 137 terwijl deze tussen de 150 en 450 moeten staan.

Daar werd dan alle dagen ’s morgens en ’s avonds bloed getrokken om de waardes op te volgen. Dinsdagavond was hij smoor en smoorziek…. bloedplaatjes waren inmiddels gedaald naar 120.

De dagen nadien zakten deze nog verder tot 100 en omdat deze niet echt beterden werd er op 11 januari door de verzekering vanuit Belgie besloten om hem naar een groter ziekenhuis te brengen waar een bloedbank voorhanden is in geval dit nodig zou zijn.

In het ziekenhuis van Krabi aangekomen werd het bloed opnieuw getest en stonden de bloedplaatjes nog op 87. De koorts ging de dag erop ook weer omhoog en de bloedplaatjes daalden nog verder naar 81.

Nu zijn we zondagavond 14 januari en de bloedplaatjes waren deze morgen 99, als ze morgenvroeg nog verder gestegen zijn mogen we het ziekenhuis verlaten en kunnen we nog drie dagen van onze vakantie genieten.

Wat een vakantie door een stomme mug!

Ingezonden door Lidia (BE)

10 reacties op “Lezersinzending: Dengue fever wees gewaarschuwd!”

 1. Arie zegt op

  Lieve mensen denk altijd aan DEET en hele dag zorgen dat je DEET op hebt (ook na elke keer douchen)ik doe dit nu al 15 jaar en kost een paar centjes maar is zoals je ziet zeker waard.

 2. Nicky zegt op

  Ik smeer dan wel geen Deet, maar bij hoge koorts ga ik hier echt niet twijfelen. Direkt naar Ziekenhuis.
  Ik heb 2 jaar terug wel een insectenbeet gehad, die ook nog eens ging ontsteken. verschillende keer wond schoongemaakt en zware antibiotica. Nu na 2 jaar zie je en voel je nog steeds de plek.
  Ons immuumsysteem is niet bestand tegen deze insecten.

  dus bij twijfel , altijd naar de doc

 3. Peter zegt op

  Een bekend verhaal, ook de verschijnselen en verloop van het ziekteproces.

  Mijn vrouw heeft drie jaren geleden dezelfde lijdensweg meegemaakt. Ze was opgenomen in het Bangkokhospitaal waar helaas 30 personen aan ziekte waren overleden. Meestal zijn het kinderen of ouderen met een zwakke gezondheid. Vaak overlijden patiënten aan interne bloedingen, dus een bloedtransfusie is dan geen oplossingen meer.

  Er zijn helaas nog geen medicijnen tegen het virus, het lichaam dient zichzelf te herstellen. Opname in een ziekenhuis heeft natuurlijk de voorkeur maar ook daar is het afwachten. Vanwege de medische kosten wordt soms gekozen voor een ziekbed thuis. Toeristen hebben meestal een ziekteverzekering dus kiezen voor optimale verzorging.

  Er is op dit blog over Dengue Fever al vaak geschreven. Het vervelende is dat de mug overdag steekt. Preventie is o.a. goed insmeren, draag een lange broek en hemd met lange mouwen maar met deze garderobe ga je niet naar het strand.
  Ook wordt geadviseerd om zoveel mogelijk plekken met stilstaand water te vermijden. Maar als toerist ga je bij je hotel waarschijnlijk geen bloempotten controleren of de vijver leeg laten lopen.

  Van het Dengue Fever zijn, voor zover mij bekend zijn, drie versies. Ik neem aan dat je de eerste keer versie één hebt. Na herstel ben voor je verdere leven daar immuun voor geworden. Maar de tweede versie, die kun je beter niet oplopen. Daar ben je blijkbaar zo ziek van dat je…………..

  Als advies hoor ik soms; ga niet naar Thailand. Onzin, het virus kun je in alle tropische landen oplopen en de mug heeft Europa ook reeds als thuishaven.
  In Nederland is de mug op diverse plaatsen al gesignaleerd. Het is een kwestie van tijd en dan kan deze mug het virus in de meeste landen verspreiden. Hopelijk wordt er snel een afdoend medicijn ontwikkeld.

  Groet.

 4. Arjen zegt op

  Er zijn vier varianten van dengue. Als je de eerste keer ziek wordt wordt je in Thailand niet eens opgenomen… Tenzij je aspirine of ibuprofen geslikt hebt. Dus belangrijkste advies, als je je beroerd voelt, en je hebt geen idee waarom, geen aspirine of Ibuprofen nemen. Paracetemol is geen probleem.

  Een van de duidelijkste symptomen van dengue, snachts ben je dood en dood ziek. Overdag knap je weer op. Dan denk je wellich dat je klaar bent….

  Ik ben geen medicus, ik geef geen medisch advies, als je erg ziek bent ga naar een dokter. In Thailand kunnen ze in 10-15 minuten bepalen of je Dengue hebt. In NL duurt het een aanal weken.

  Arjen

  • Gerard zegt op

   10 – 15 minuten is wat overdreven, een bloedonderzoek duurt minsten 1 tot 2 uur in een ziekenhuis met een lab.

 5. Thirifays Marc zegt op

  Ik heb het een zevental jaren geleden ook opgedaan, twee weken platte rust in een lokaal hospitaal in Isaan. In een gemeenschappelijke zaal en mijn thaise vrouw sliep onder of naast mijn bed. Je kan er totaal niets tegen doen, je bent totaal verzwakt en barstende migraine … gewoon afwachten tot het overgaat en in bed blijven. Mai pen rai …

 6. Siam zegt op

  Ik smeer nooit deet en heb nu in 14 jaar thailand, 2x dengue gehad. De laatste keer wel heftig, bloedend tandvlees ed., voordeel is nu wel dat ik voor 2 types dengue voorlopig immuun ben.

 7. eduard zegt op

  Naar mijn weten is er een medicijn, kort geleden gelezen dat het in de Filipijnen toegepast wordt.

  • willem zegt op

   Er bestaat sinds iets meer dan een jaar een vaccin tegen Dengue. Maar er is geen medicijn voor iemand die er al ziek van geworden is. Helaas wordt het vaccin nog maar in een paar landen ingezet en kun je het in Nederland nog niet krijgen. Volgens de richtlijnen van de Wereld gezondheid-organisatie wordt het vaccin ook slechts gegeven aan bepaalde leeftijdsgroepen. Niet aan kleine kinderen of 50+ ers.

 8. Luit zegt op

  Ben ook het haasje geweest, weekend in het ziekenhuis aan het infuus, maar weinig klachten hoor…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website