Je maakt van alles mee in Thailand (163)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
4 maart 2021

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde belg of Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in belgie of Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag een eerder geplaatst verhaal van Hans.


Ik schrijf graag over herinneringen van lang geleden… o.a. over Varsseveld, maar deze keer ook over Thailand. Mijn eerste bezoek aan Thailand dateert alweer van bijna 20 jaar geleden. De streek waar wij komen is de Isaan..ik noem het de Achterhoek van Thailand.

Het herinnert mij ook aan de tijd dat ik als kleine jongen in ons mooie Achterhoek mocht vertoeven. Het gemoedelijke…ons kent ons.. vertrouwd gevoel. Op dit moment voelt het als lente in Nederland..maar, in Thailand is het winter…gisterenavond was het nog + 33 graden.
Deze morgen was ik voor de zoveelste keer weer eens vroeg wakker…met een lichte verkoudheid zit ik aan tafel te schrijven, met de tuindeuren open kijk ik naar buiten en zie voor in onze tuin een bananenboom in aanwas, en tegenover ons huis bij de buren hangen her en der grote trossen bananen…

Ik hoor de vogels buiten die te keer gaan..een “hels” lawaai..en dat voor een “gewone” huismus…waarbij ik mij afvroeg, zijn deze uit Europa gekomen om ook te overwinteren?
En..piepen en fluiten zij ook anders nu ze in het buitenland zijn? Of, gebruiken dieren geen andere communicatie geluiden zoals wij dat kennen in diverse talen?

Hoe dan ook…om 5.30 uur is er al heel wat bedrijvigheid op straat..de meeste mannen gaan naar hun werk,..de vrouwen blijven thuis, en zorgen dat kinderen naar school gaan met hun bakje kleefrijst en groente,..ook een beetje (rest) eten gaan naar de Monniken die hier dagelijks om dezelfde tijd vroeg in de morgen blootsvoets voorbij komen wandelen om voor hun dagelijkse kostje eten & drinken te zorgen.

Even terugkomen op die huismus…ja dan moet je ook zorgen voor een nestje..als je tenminste voor nakomelingen wilt zorgen…en ja! waar maak je zoiets dan? Als je hier misschien wel “wereldvreemd” bent in Thailand..gewoon, in de stroommast!…door de wirwar aan kabels valt het misschien niet eens op!…wel weer jammer dat dit precies naast de grote toren met een geluidsinstallatie staat..die hier in het dorp dienst doet voor het verkondigen van het laatste nieuws…ik ken het nog wel uit mijn eigen dorp Varsseveld..waar dorpsomroeper Jansen met de fiets door de straten ging voor het laatste nieuws…nieuws, wat eigenlijk van alles kon zijn, van sterfgeval, tot aan de aanbieding van de plaatselijke slager….zo ook hier..!

Maar, hier gebeurd het dan s’morgens vroeg om een uur 5 of 6 uur…mijn eerste herinnering aan dat herrie ding is bijna 20 jaar geleden…ik schrok enorm, wist niet wat ik hoorde..was in 1 klap wakker..en zat rechtop in bed… dacht dat er iemand naast mij stond, en met 150 db in mijn oor aan het schreeuwen was, Pffff daarvan wordt je pas echt wakker, mocht je problemen hebben met wakker worden.
Ik heb zoveel herinneringen…soms denk ik…zal ik daar eens een tijdje over gaan schrijven.
Oja…kinderen gaan naar school..de meesten 3,5 km verderop..of 17 km verderop in de grote stad..ze gaan met de fiets, of met de gele schoolbus voor de allerkleinsten..of met de pick-up met zitplaatsen voor 12 personen..die dan even vol wordt gepropt met 40 personen..en veel gaan met de scooter/bromfiets…eh het zijn allemaal motors met 125-150 cc …met een tempo van 40-120 km razen ze soms met 2, 3 of 4 personen op deze scooters. Allen zonder helm..m.u.v. van de bestuurder..die is verplicht een helm te dragen…binnen eigen gemeente draagt bijna niemand een helm…ga je verder weg dan moet dit wel…..

Eh…het moraal van dit laatste item…geen ouder die er maar aan denkt om hun kroost zelf naar school te brengen. Het zal tegenwoordig wel niet meer veilig zijn in Nederland…maar, ook wij als blagen liepen alleen naar school..als 5 jarige liep je een kleine 2 km naar de kleuterschool.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.69/5. From 13 votes.
Please wait...

2 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (163)”

 1. Thailandganger zegt op

  Voorlopig ben ik nog even gebonden aan de Achterhoek, 10 km van Varsseveld.
  Weinig bananenbomen hier maar tegen het begin van de lente (hoop ik) wel naar andere boerendingen.

  Het is met het huidige verkeer hier niet handig om 5 km de kids te laten lopen naar school toe.
  Is vast ene heel verschil met toen u vroeger in Varsseveld woonde.

 2. didi zegt op

  tja
  herkenbaar
  mijn vriendin werkt als master caddy bangkok lakewood golfclub
  Het mooie is dat ze er trots op zijn
  ik ook voor haar


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website