Internationaal rijbewijs

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
19 oktober 2010

Door Joseph Jongen

Het zit me deze week echt niet mee. Het lijkt wel alsof de Thaise politie het speciaal op mij heeft gemunt. Binnen een tijdsbestek van enkele dagen word ik maar liefst driemaal aangehouden om te worden geverbaliseerd.

Bij de eerste aanhouding wordt mij verweten de maximale snelheid schromelijk te hebben overschreden. Wil beslist niet beweren dat, zoals onlangs bij een enquête is aangetoond, ik behoor tot de zestig procent van de Nederlanders die zich een meer dan gemiddeld goede chauffeur noemen.

Dweil

Zelfs mijn bloedeigen kinderen beweren dat ik rij als een dweil, althans zo betitelen ze mijn rijkunst. Kan ook niet zeggen dat Michael Schumacher mijn idool is, en soms krijg ik op de snelweg zelfs wel eens een middelvinger  of getoeter en ten teken dat ik meer snelheid moet maken. Mijn rijgedrag op het Thaise wegennet zal niet veel van dat patroon afwijken. In feite zou ik het als een eer moeten beschouwen dat ik een bekeuring als snelheidsmaniak zou krijgen. Mijn eergevoel, wellicht moet ik zeggen eerlijkheidsgevoel, komt echter bovendrijven en ben niet van plan om de gevraagde tweehonderd baht te voldoen.

Bevlogen en in mijn beste Thais tracht ik de agent ervan te overtuigen dat ik beslist niet harder heb gereden dan de toegestane tachtig kilometer. Als blijkt dat de man geen oor heeft voor mijn argumentatie haal ik grof geschut te voorschijn en met een leugen voor bestwil beweer ik met een stalen gezicht dat ik officier van politie ben in het Kingdom of Holland. De man salueert en ik mag verder rijden.

Twee dagen later van hetzelfde laken een pak. Weer valt mij de eer te beurt de snelheid te hebben overschreden en weer ben ik oprecht me van geen kwaad bewust. Krijg nu wel een beetje de indruk dat je als farang een gewillig slachtoffer bent voor de het niet zo nauw nemende Thaise politieapparaat. Wil dit keer niet dezelfde rol spelen en maak me geveinsd boos. In een mengelmoesje van Thai en Engels laat ik mijn boosheid overduidelijk blijken. Hoe de man, die ik van verre reeds zag staan, in hemelsnaam kon zien dat ik te hard reed, ontgaat mij geheel en dat maak ik ook luid kenbaar. Blijkbaar geschrokken van mijn agressiviteit mag ik mijn weg vervolgen zonder de wederom gevraagde tweehonderd baht te betalen.

Internationaal rijbewijs

Driemaal is scheepsrecht

Bij Chantaburi heeft de politie ditmaal een fuik opgezet waar iedereen doorheen moet. Deze farang moet naar de kant om zijn internationaal rijbewijs te tonen. In mijn beleving is een dergelijk aanvullend rijbewijs grote nonsens en slechts een aardige aanvulling van de financiën voor onze ANWB. Iets dat volkomen uit de tijd is, maar ik zal het wel mis hebben. Toon aan de betreffende agent mijn nog ouderwetse uitklapbare Nederlandse rijbewijs, dat ik om een beetje indruk te maken helemaal ontvouw.

De man neemt het mee naar zijn collega en komt even later terug met de mededeling dat het geen internationaal rijbewijs betreft. Uiteraard is mij dat ook wel bekend en is goede raad in dit geval duur. Heb me er al bijna mee verzoend dat ik nu toch voor de bijl ga en de ditmaal gevraagde 400 baht zal moeten dokken. Al mijn gejammer dat het écht een internationaal rijbewijs betreft, blijkt niet te werken.

Redding

Als ik nog sta te discussiëren, komt een andere farang vanuit het ‘betaalhokje’ naar buiten met het bewijs van betaling van de door hem betaalde boete. De agent die mij te woord staat, roept de man, pakt zoals blijkt zijn Zweedse rijbewijs in creditcard-formaat, en toont mij dat met de toevoeging: “Not international”. Op dat moment krijg ik een uiterst heldere ingeving en voeg de agent toe dat hij daarin volkomen gelijk heeft en dat een dergelijk klein formaat rijbewijs inderdaad slechts voor Europa geldig is. Pak daarop mijn portemonnee en haal mijn creditkaartmodel spoorabonnement te voorschijn, waar gelukkig ook nog mijn foto opstaat en laat dat zien. “Agent dit kleine kaartje is hetzelfde dat die Zweedse mijnheer heeft en is inderdaad alleen voor Europa geldig, maar dit grote exemplaar is mijn internationaal rijbewijs”.

Blijkbaar begint de twijfel nu echt toe te slaan en na kort overleg met zijn collega besluiten beide heren dat ik mag doorrijden. Zal me toch eens goed gaan oriënteren wat de eventuele gevolgen kunnen zijn bij bijvoorbeeld een aanrijding als je niet over een dergelijk internationaal rijbewijs beschikt. Voorlopig gaat mijn dank uit naar de NS en zal ik even niet mopperen bij een eerstvolgende treinvertraging.

19 reacties op “Internationaal rijbewijs”

 1. guido goedheer zegt op

  fantasties hoe die rijbewijsadvertenties op poppen…klasse
  jongen ,jongen moest wel grijnzen bij het lezen van jouw verhaal….koop toch gewoon een thais rijbewijs , alle gelazer over.
  ik ga dat ook doen in mijn hometown Trang , in BKK lukt dat niet meer….reden ; ik verplaats mijzelf via een frans rijbewijs , en bah bah bah , dat is een 12 punten papiertje , dus iedere overtreding 1 of 2 of ,zucht , meer punten foetsie.
  ik zit nu in de oppas fase ….een paar punten erbij en niks rijbewijs en nix internationaal rijbewijs wat overigens bij de fransen gratis is en 3 jaar geldig.
  holland is zuinig nietwaar ?
  ik ga nu ook mijn motobewijs kopen , want soms wens ik ook met die 125 cc kolere dingen een inkoop te doen.
  ik hoe je op de hoogte van de kosten.
  guyido

 2. Tingtong zegt op

  Goed verhaal. Wat zijn die Thai soms ook simpel. Het onderwijs mag zeker wel wat beter. De politie is je beste vriend, hahaha

 3. PIM zegt op

  let wel op als je maar 1 schram maakt ga je mee als verdachte .
  Ook de tegenpartij ,je zal moeten aantonen dat je zeker 1.00.000 Thb achter de hand hebt om de schade te kunnen voldoen.
  Via 1 verzekering heb je dat bewijs ,is je rijbewijs hier niet geldig dan heb je echt 1 probleem.
  Zelf heb ik wel 1 Thais rijbewijs maar ook altijd 100 Thb in de asbak ,dat is beter dan je rijbewijs in handen van die agent te geven .
  Het hielp ook 1 keer toen ik 190 km reed te zeggen dat mijn advocaat hem komt bezoeken omdat het al de 3e keer was dat hij mij had aangehouden .
  Ik mocht doorgaan en heb hem nooit meer gezien .
  Te lang rechts rijden is ook 1 goeie van hen ,zorg dat je gewoon 1 kaartje van 1 advocaat bij je hebt ,blijf lachen en zeg dat je deze nu gaat bellen .
  Dit zijn 1 paar tips om tegen te scoren .

 4. Peter.bkk zegt op

  Heb nooit een problemen.
  Mijn Thaise rijbewijs zit altijd in een plastic donker mapje met tevens 100 bath.
  Als ik aangehouden wordt voor welke reden dan ook, spreek ik gewoon Nederlands, en geef aan dat ik weinig Thai spreek en ook geen Engels.
  Ze raken in de meeste gevallen in een soort van paniek en moffelen vlug de 100 bath in hun standaard gedragen handschoenen.
  En laten je vlug gaan.

  Vind het elke keer een “Joke”

 5. PIM zegt op

  Peter bkk .
  Dat is dus de lol die wij hier meemaken .
  Het is meest op vrijdag dat ze je willen pakken (drinkcentje ).
  Ik heb echt wel andere dingen meegemaakt,zoals de vorstelijke stoet langskomt.
  2 uur daarvoor staan de jongens al te wachten geef 1 fles Whisky op de tafel van 99 Thb .-
  Ze doen als de stoet paseert hun wapen af ,ik pak het dan en verkoop het aan de eigenaar .
  Dat is echt lachen mijn drankje heb ik in ieder geval voor niets .

 6. Cees-Holland zegt op

  Wij werden een keer aangehouden door de politie. Ik zat met helm achter op een scooter. De Thaise bestuurder had geen geen helm. Koste: 200 Baht.

  De bestuurder zei “Dat heb ik echt niet! Dat is veel te veel. Ik geef je 100 Baht”.
  De politie agent had een glimlach (of schaamlach) een keek uit zijn ooghoeken naar zijn collega’s.
  “Snel geef me 100 Baht” fluisterde de bestuurder tegen mij, gaf het geld, startte de motor en reed ons snel bij die politie agent weg.

  Mijn hart bontste in mijn keel maar moest ook hard lachen.
  T.I.T.

 7. Danny zegt op

  De politie in Thailand is zo slecht nog niet, en bij een normale aanhouding kom je er meestal met een een Nederlands rijbewijs zonder boete van af. Tot je een aanrijding krijgt of erger, dat je iemand verwond zonder internationaal rijbewijs, dan hang je, en goed ook, en zul je spijt hebben dat je geen 15 euro hebt uitgegeven voor een internationaal rijbewijs welke je binnen 5 minuten verkrijgt. Dus wees aub verstandig en regel dit papiertje, zeker als ik je verhaaltje leest dat je rijdt als een natte krant 🙂 En zorg dat je maximaal verzekerd bent.
  p.s. heb de afgelopen week meer dan 2000 km gereden in Thailand(of beter gezegd gevaren met auto ) wat was ik blij dat ik een 4×4 tot mn beschiking had, op sommige plekken stond het water meer dan een meter hoog op de weg, en de ongelukken die ik gezien heb zijn werkelijk niet meer te tellen. Ben blij dat ik weer schade vrij terug ben in Pattaya en het zonnetje straalt weer vanouds ( finaly)

  • Hans Bos zegt op

   Dan heb je geluk gehad, Danny. De keren dat ik ben aangehouden (uiteraard omdat ik volgens de politie op de verkeerde, rechtse baan reed, terwijl ik aan het inhalen was en dus op de goede baan reed) hielp noch mijn Nederlandse, noch mijn internationale, noch mijn Thaise rijbewijs. In de Isan tikte de politieman na het accepteren van 300 THB beleefd tegen zijn pet en zei: “Bye bye, my love…..”.
   Een internationaal rijbewijs vanuit Nederland is slechts 1 jaar geldig. In Duitsland krijg je voor dezelfde prijs 3 jaar geldigheid. Ik ken een Nederlander hier die al dik 10 jaar rijdt met het internationale rijbewijs van zijn moeder die hem elk jaar bezoekt. Hij verwisselt alleen de foto….

   • meazzi zegt op

    Blik op de weg zou in thailand goede programma’s kunnen maken.De thai zelf kan geheel geen auto besturen,het zijn voor mij kamikaze-piloten.Maar oke,wet is wet,ik ben al blij dat een internationaal rijbewijs goed genoeg is in thailand.

 8. guyido zegt op

  het is al wat tijd terug die reaktie van mij , dus klopt dat niet meer….een rijbewijs kopen wat mij verteld was is dus echt voorbij…
  ik moert keurig de test doen voor het thai rijbewijs.
  dat is toch een aanrader als je hier in je eigen auto rijd, het lijkt zo te zijn dat je met een internationaal rijbewijs tot 75 % gedekt/verzekerd bent.
  dus een thai papier is onontbeerlijk als je dagelijks op de weg zit.
  wat controles betreft ; in een week tijd 6x gestopt.
  doordat mijn auto donkerefilm op de ruiten heeft zitten kan je van buiten niet zien dat een buitenlander achter het stuur zit.
  een aanrader .
  de politie ziet onvoorbereid een westerling en heeft geen zin in ingewikkeld gedoe dus doorrijden svp.
  overigens , toon ik mijn franse internationale rijbewijs met de naamkaart van de staatssecretaris van onderwijs , en vragen krijg je niet …..ik hou mijn thai bewijs achter de hand en toon dat alleen ivm een aanrijding , zo kan dat papier ook niet ingenomen worden …
  ook viel mij op dat op weg van bangkok naar mae rim , waar ik naar toe verhuis , vrijwel geen maximum snelheid is aangegeven, dus ja je rijd maar wat nietwaar ?
  en zoals Hans Bos over rechtsrijden schreef , ik doe dat ook en zonder in te halen want de langzame lane is vaak kapot gereden met giga potholes in de weg.
  wat is een pothole in nederlands overigens?
  ook moet je europees rijgedrag helemaal vergeten ,
  en rij net zoals de thai , inhalen rechts en links en fors doorscheuren.
  alleen dan relax je , europees rijden doe je maar weer in europa.
  en eh koop maar geen motorbike , levens gevaarlijk…
  je hebt er ook een motorrijbewijs voor nodig …international of thai…

 9. Frank zegt op

  Rijbewijzen,

  Om van het gezeur af te zijn heb ik in Thailand mijn rijbewijzen voor motor en auto
  gehaald. Fluitje van een cent.

  Mijn vrouw komt mee naar Nederland en laat een internationaal Thaisch rijbewijs

  uitschrijven.
  Wie schets mijn niet geringe verbazing als dat precies hetzelfde is alshet onze.

  Het bekende grijze exemplaar…Hiermee tourt ze rustig mee door NL en niemand kan ons vertellen of dat hier nu wel of niet geldig is…..

  Je valt ook hier weer van de ene verbazing in de andere….

  Frank

  • hans zegt op

   Ik wilde mijn rijbewijzen hier ook doen maar kreeg te horen dat ik dan minimaal een jaarvisum moest hebben, hoe zit dat

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    klopt. Op een toeristenvisum krijg je geen rijbewijs. Minimaal een non-imm-O of een retirement visum.

 10. Peter Holland zegt op

  Ga naar http://www.khaosanroad.com show je Nederlandse Rijbewijs // en de zelfde middag heb bje nog een Thais Rijbewijs !
  Op Khaosan Road meerdere license shops aanwezig.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Hallo zeg, maar dan heb je dus een vals Thais rijbewijs. Mocht je daarmee gepakt worden, zijn de rapen gaar. Is een slecht advies.

 11. guyido zegt op

  22 maart 2010 zag ik op dit artikel een reaktie van mijn beginners hand….

  er zijn dus echt geen rijbewijzen te koop meer ……..

  alles gewoon via de regels , en ik heb pas mijn een jaar permit omgezet naar een 5 jaar rijbewijs.
  dus ja fabels doen de grote ronde hier.
  let op ; met het rijden met een internationaal rijbewijs ; veel verzekeringsmaatschappijen hier geven geen 100 procent dekking als er geen thais rijbewijs in het bezit is….

 12. Martin Brands zegt op

  Voor verblijf van korte duur in Thailand (vakanties, zakenreis) is een internationaal NIET nodig in Thailand, wat de politie ook zegt. Wel is nodig een geldig NL rijbewijs of een geldig Thais rijbewijs. Wie langer dan 6 maanden in Thailand is, doet er verstandig aan een Thais rijbewijs te krijgen. Simpele procedure, geringe kosten. De eerste maal is het 1 jaar geldig, bij verlenging 5 jaar.

  • @ Bedankt Martin, voor deze toelichting en het toesturen van het artikel!

  • Paul zegt op

   Ik zou graag dat artikel ook lezen om te achterhalen waar Martin zijn beweringen op gebaseerd zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website