Hotelreserveringen en addertjes onder het gras

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Hotels
Tags: ,
17 juli 2011

Op reis gaan begint al met een stukje voorpret en niet te vergeten een goede voorbereiding. Internet geeft heel veel mogelijkheden om zelf een uitstekend voorbereide reis samen te stellen.

Was je in een nog niet zo lang achter ons liggende periode nog aangewezen op een reisbureau en de onvermijdelijke Lonely Planet, tegenwoordig is het fenomeen internet een geduchte concurrent. Het medium kent geen sluitingstijd, is gemakkelijk toegankelijk en geheel gratis. Je kunt het zo gek niet opnoemen of nuttige informatie is wel onder de een of andere noemer op het web te vinden.

Hotels

Als je het reisdoel hebt vastgesteld en alle relevante gegevens hebt verzameld blijft de vraag waar te overnachten en welk bedrag wil je daaraan besteden. Iets dat voor iedereen een zeer persoonlijke zaak is. Tot voor kort waren mijn favoriete sites voor een hotelboeking in alfabetische volgorde Agoda, AsiaRooms, Booking.com en Directrooms. Afhankelijk van de prijs boekte ik veelal bij een van deze vier het hotel van mijn keuze.

Addertjes onder het gras

Toch moet je steeds goed opletten wat je voor je goeie geld terugontvangt. Is het ontbijt in de prijs inbegrepen en boek je voor een ėėnpersoons- of tweepersoons kamer. Bij sommige aanbieders komen bij de geadverteerde prijs ook nog verborgen kosten zoals hotelbelasting en servicekosten. Agoda noem ik in dit geval met name omdat zij zich schuldig maken aan deze vorm van adverteren en deze kosten bij hen boven op de geadverteerde prijs komen. Blijkbaar ter compensatie kun je premiepunten verzamelen die echter binnen een jaar vervallen en slechts inwisselbaar zijn indien je binnen die periode een minimum aan punten hebt verzameld. Zoals bij het vliegverkeer inmiddels verplicht zou ook in deze branche deze wijze van adverteren verboden moeten worden. De premiepunten van Agoda zijn wat je noemt een sigaar uit eigen doos.

Openroomz

Een nieuw fenomeen onder de zon is Openroomz, een organisatie waarbij je met een klik een dertigtal hotelaanbieders kunt vergelijken. Interessant daarbij is dat je bijvoorbeeld in Thailand over het gehele lande verspreide hotels kunt boeken. We gaan samen even de site opzoeken. Om te beginnen gaan we naar www.openroomz.com en klikken vervolgens onder Top Destinations de plaats Bangkok aan. Zoek je een onderkomen in deze plaats dan heb je de keuze uit maar liefst 671 hotels.

Wil je naar een andere plaats klik dan links boven onder het OpenRoomz logo het klein in blauw afgebeelde woord Thailand aan. Er verschijnen dan 58 van de in totaal 158 vermelde plaatsen in Thailand. Wil je alle plaatsen zien ga dan naar Browse all city’s. Een bijzondere site waar je in een oogopslag de vele mogelijkheden en prijsvergelijking tussen de onderlinge sites kunt vaststellen.

Blijf echter alert want het is niet allemaal rozengeur en maneschijn en een beetje speurwerk kan in veel gevallen besparing opleveren.

12 reacties op “Hotelreserveringen en addertjes onder het gras”

 1. Ger zegt op

  Graag zou ik ook Sawadee.com noemen. Heel veel keus waar dan ook in thailand. Boek altijd voor mijn gasten via hen en heb nog nooit klachten gehad. Ze zijn in veel gevallen goedkoper dan bij het hotel rechtstreeks. Hun site is duidelijk voor wat betreft de prijzen.
  Ben dik tevreden over hen. Ga echter wel even kijken op de door jou genoemde sites. Je weet immers maar nooit……

  • cor verhoef zegt op

   Ik heb nog nooit iets van tevoren geboekt of geregeld. Behalve een vliegticket natuurlijk. Zeker in een land als Thailand kan een kind haast nog alleen zonder reserveringen op reis. Het loopt allemaal als een trein.
   Maar ook in andere landen waar ik veelvuldig gereist heb, zoals Guatemala, Mexico, El Salvador, Nicaragua, regelde ik nooit iets van tevoren. Van elke plaats die ik wilde bezoeken, had ik 2 telefoonnummers van hotels die ik belde zodra ik uit een trein of bus stapte. Is er plek? Si. Ik kom eraan. Het is allemaal zo simpel.
   Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat hij mij nooit echt interesseerde wat die kamers voorstelden. Als er maar een bed stond en een ventilator…

   • wimol zegt op

    Van het internet is het regelmatig goedkoper dan in het hotel zelf.Ik heb al voorgehad dat ik in het hotel met de computer reserveerde voor het prijsverschil dat soms een paar honderd bath verschild per nacht.

    • Klopt, bij IBIS scheelde het zelfs 30%. Ik ben naar een internetshop aan de overkant van de straat gelopen en daar op de pc geboekt. Snel verdient.

     • hans zegt op

      De goedkopere hotels staan vaak niet terug te vinden op internet is mijn ervaring.

      Deze witneus laat zich niet zien aan de receptie, me vriendin vraagt om de prijzen en bekijkt de kamers, dat wil ook nog wel eens helpen voor de prijs.

      Net zoals sommige restaurants een farangkaart hebben en een thaikaart, dan is soms niet alleen de tekst anders, maar ook de prijzen.

 2. cor duran zegt op

  Ik heb ook nog een tip, namelijk latestays.com Dit is een site waar je tot 90 dagen vooruit hotelkamers kunt boeken in heel Azie. De naam die trouwens wordt genoemd in jullie bericht http://www.openroomz. com is dezelfde site als http://www.Hotels Combined. com.

 3. Henk zegt op

  Ik heb boek ook alleen een vliegticket.
  Alleen mijn eerste reis naar TH had ik een ticket met retour 4 weken later en 7 overnachtingen in het White House in Jomtien.

  Nu zoek ik op internet een hotel uit. Zorg meestal voor 2 namen in mijn hoofd, om wanneer ik uit trein, bus of vliegtuig stap de taxi een naam te kunnen geven.
  In Udon Thani had ik een hotel gevonden, dat de taxi niet wist. Dus moest ik toen mijn 2e optie opnoemen. Later ben ik stom toevallig wel langs dat hotel de gekomen.

  En Koh Samet. Op de pier moest ik eerst de boot regelen en toen een kamer. Er ging een boek open met prijzen van 3000 Baht. Ik zei: “da’s veels teveel.” Toen kwam er een ander boek met prijzen van 2000 baht. Ik zei: “veel te duur, ik kijk zelf wel aan de overkant.” Toen werden de kamers in dat laatste boek 1000 baht.

  Maar in Pai heb ik de meeste moeite gehad om een vrije kamer te vinden. Was daar ook op de bonnefooi heen gereden, heel lang naar een kamer lopen zoeken. Uiteindelijk na een a twee uur zoeken er toch een gevonden.

 4. Joseph Jongen zegt op

  Persoonlijk vond ik het een goede en overzichtelijke site. Als niet onervaren reiziger plan ik ook niet alles weken van te voren, maar uit ervaring weet ik wel dat je in vele gevallen toch een aardig bedrag kunt besparen door via een site te boeken. Uiteraard wil ik met dit verhaal niet beweren dat deze site de enig zaligmakende is. Ken ook wel bijzonder aardige hotels die je uitsluitend rechtstreeks kunt boeken. OpenRoomz is een fijn hulpmiddel als je in een bepaalde plaats arriveert waar je heg noch steg kent. Toen ik bijvoorbeeld voor de eerste keer in Nakon Sawan kwam was het een fantastisch hulpmiddel.

 5. Hans G zegt op

  Ik heb alleen nog maar in het noorden en noordoosten gereisd.
  Keurige tweepersoonskamers voor 300 tot 450 baht.
  Ik denk niet dat het via het internet nog goedkoper kan.

 6. Miek37 zegt op

  Wij doen het al 12 jaar op deze manier, vliegtickets van tevoren boeken met 2 nachten hotel en de rest ter plekke via internet want dat is vaak aanmerkelijk goedkoper als via de tel. of vragen bij de balie. Het klopt dat er bij Agoda nog wat kosten bijkomen maar ondanks dat komen zij toch nog vaak als goedkoopste uit de bus. De openroomz site kende ik nog niet waarvoor dank!

 7. E.van Dijk zegt op

  Ik zie er zijn genoeg ideen en ervaringen met hotels via internet of rechtstreeks.
  Wij gaan nu alweer een jaar of 6 op vakantie naar Thailand. Tickets boek ik meestal ruim van te voren rechtstreeks bij de vliegmaatschappij. Gaat prima. Als je bij de Emiraten boekt kun je zelfs je stoelen zelf reserveren via internet. En wat ik ook een voordeel vind als je met de Emiraten vliegt, je kunt na 6 uurtjes vliegen heerlijk even de benen strekken en wat rondwandelen om een paar uur later weer te vertrekken naar je eindbestemming.
  Wat mij verbaast bij de reacties dat ik het ,blijkbaar niet zo bekende reisbureau Greenwoodtravel, niet genoemd zie worden. Dit bureau wordt gerund door een Nederlander die kantoor houdt in Bangkok in het Prince Palace hotel. Ze hebben natuurlijk niet alle hotels in hun bestand, alhoewel ze wel alles kunnen boeken, en wat de prijzen betreft zijn er geen of heel weinig sites die hiermee kunnen concureren. Ook voor persoonlijk vervoer naar Hua Hin of het Noorden zijn onze ervaringen 100% positief. Altijd keurig op tijd en normale chauffeurs en voor deze service redelijke prijzen.
  Dus kijk maar eens op http://www.greenwoodtravel.nl en doe je voordeel.

  vr.gr. Edy

 8. jm from belgie zegt op

  Je hoeft niet altijd uit te kijken naar een hotel, ik boek mijn verblijf altijd bij een belgische Guest House in Pattaya soi LK metro.
  Goedkoop en propere kamers met alles wat je nodig hebt. Ook een kluisje.
  En een belgische eigenaar waarop je kan vertrouwen en die ook altijd aanwezig is.
  Naam Guest House is Flandria, vind je ook op internet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website