Huisarts Maarten

Zonneallergie wordt vaak in verband gebracht met medicijnen en andere stoffen. Beiden regeren uitstekend op anthistaminca, zoals fenistil, ceterizine, ebastine etc. Heat rash wordt veroorzaakt door verstopte poriën, zodat het zweet in de huid blijft zitten. Bij baby’s komt het heel veel voor, ook als ze te warm zijn ingepakt.

Wie last heeft van heat rash kan zich beschermen door koeling, ventilatoren, koude douches, dunne katoenen kleding. Synthetische kleding werkt niet. Het doel is overmatig transpireren te voorkomen. Zalfjes hebben weinig zin bij grote oppervlakten. Prickley heat poeders werken ook redelijk.

Als de heat rash dieper in de huid zit, dan kunnen bacteriën infecties veroorzaken met pustelvorming. Voor details: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-rash/symptoms-causes/syc-20373276

Zonneallergie is vaak moeilijk te onderscheiden van heat rash. Soms ontstaan galbulten, maar niet altijd. Beoordeling van eventueel gebruik van medicijnen is een eerste stap. Als die de oorzaak zijn, overstappen op andere middelen.

Ook lotions, crèmes en zelfs zonnebrandolie kunnen als trigger functioneren. In het algemeen hebben goedkope crèmes, lotions en zonnebrandproducten minder toevoegingen en veroorzaken daardoor minder reacties. Daarbij komt nog dat de goedkope producten net zo goed, of vaak beter werken. Dure producten hebben een betere marketing. Hetzelfde met bier. Freddy Heineken zei, als hij over de verkoop van bier sprak: 5% is kwaliteit en 95% marketing.

Bij zonneallergie speelt ook vaak een erfelijke factor mee, oftewel het komt voor in de familie.

Wie meer wil weten: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Zonne-allergie en heat rash, of prickly heat – Oorzaken van hevige jeuk”

 1. Christina zegt op

  Hallo,

  Zelf heb ik daarvan in het verleden veel last van gehad. Tot dat ik een tip kreeg biodermal heeft een speciale crème. Werkt super! Weet niet hoe het zit maar ik smeer wat van tevoren een keer of twee verlost hiervan super.

 2. Linda Emot zegt op

  Ik heb serieuze zonnen allergie overgehouden aan een temporary tattoo. Zo gauw het zonnetje in Nederland schijnt begin ik met anti histamine. En wanneer ik in zuid oost Azië ben ( de maand Januari) slik ik ze twee x daags.
  Ik heb trouwens van de temporary tattoo nog meer allergieën overgehouden.
  Wat een bende is dat!

 3. ronald schutte zegt op

  en wat kleding betreft, kan ik ook linnen kleding aanraden, dat is nog koeler dan katoen en draagt heerlijk.

 4. rori zegt op

  Ik heb er ook vaak last van. Vooral in de eerste twee a drie weken als ik terugkom uit Nederland.

  Mijn oplossing. Wassen met wasmiddel, afdeppen met alcohol. maakt de porien erg schoon en een lotion met de naam KELA.
  De lotion krijg ik altijd van een kennis welke apotheker is. Geeft er ook altijd blauwe antihistamine tabletten mee waar BPO opstaat. De combinatie werkt perfekt.
  Tabletten zijn: Dormirax 25
  Hydroxyzine HCL 25mg
  Antihistamine, anxiolytic, hypnotics, sedatives

 5. Leo Th. zegt op

  Beste dokter Vasbinder,

  Ruim dertig jaar geleden tijdens een vakantie naar Florida voor het eerst last gekregen van zonneallergie op beide onderbenen, het leek of ze in brand stonden. De verkoeling van de airco in de auto gaf enigszins verlichting. Een Amerikaanse arts schreef ‘wondermedicijnen’ voor want binnen 2 dagen was ik ervan af. Had voor het eerst de destijds in opkomst komende zonnebrandcrème P10, vrij duur en er werd veel reclame voor gemaakt, gesmeerd en dat was waarschijnlijk de trigger bij mij. Had er daarvoor namelijk nog nooit last van gehad. In Thailand na enkele dagen bijna zo goed als zeker last van heat rash. De dermatoloog in het Bangkok – Pattaya hospital noemt het ook miliaria en de uitslag komt bij mij voor in de liesstreek, binnenkant dijbenen en onder de oksels. Prickley heat poeder helpt helaas onvoldoende maar na gebruik van het door de dermatoloog voorgeschreven medicijn en lotion is het binnen een paar dagen verdwenen en heb ik er de rest van mijn verblijf in Thailand geen last meer van. Stom genoeg ben ik de naam daarvan vergeten. De laatste keer dat ik in Thailand was ben ik echter bij de eerste verschijnselen van de heat rash naar een apotheek gegaan. Daar kreeg ik een doosje met 10 stuks Zyrtec tabletten, toen 140 Bath en Kela lotion, 40 Bath. Zyrtec bevat Cetiricine (in uw artikel noemt u ceterizine, waarschijnlijk hetzelfde) en de lotion bevat Triamcinolone acetonide. Het had een goed resultaat bij mij en het bespaarde mij een bezoek aan de dermatoloog. Dank u wel voor uw uitleg en de link naar de website van de mayoclinic.

 6. harald zegt op

  zeer gewaardeerde Maarten, als,

  Heat rash wordt veroorzaakt door verstopte poriën, zodat het zweet in de huid blijft zitten.

  en

  Het doel is overmatig transpireren te voorkomen.

  hoe dan??? als mijn porien verstopt zijn hoe kan ik dan nog zweten

  vriendelijke groet Harald

  • maarten vasbinder zegt op

   Zweten blijf je, maar het vocht blijft dan in de huid zitten. Daarvoor zijn de medicijnen onder andere bedoelt.

 7. Flosje zegt op

  Hartelijk dank voor deze INFO.

  Beste dokter ,

  Ik heb dit ook af en toe. Vooral op mijn onderarmen.en dan bovenop. (Zonnekant).
  Het kan me “gek” van de jeuk maken.
  Dan neem ik Zyrtec , hetgeen verlichting brengt.

  Met groeten uit de Isaan die smacht naar water.

  Flosje.

 8. bona zegt op

  Ik heb er voor het eerst wat last van. Armen en borst. Van de plaatselijke farmacie heb ik ” CETTEX ” gekregen. De werking is niet echt optimaal. Weet iemand of dit middel gelijkwaardig is aan ” ZYRTEC “.
  Beste dank.

  • maarten vasbinder zegt op

   Inderdaad Cettex is het zelfde als Zyrtec. De werkzame stof is Cetirizine.
   Er zijn tientallen anti-histaminica op de markt. Sommigen maken slaperig. dat kan een voordeel zijn natuurlijk, maar ook een nadeel. Cetirizine, ebastine en loratadine hebben die eigenschap in mindere mate.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website