Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Hallo Maarten,

De eerste maal Thailand hebben wij alles laten inspuiten en geslikt, wat men maar mededeelde. Daarna nooit meer iets.
Alleen gele koorts, welke 6 maanden later nogmaals geïnjecteerd moest worden. Dit alles is inmiddels ruim 30 jaar geleden.

Nu heb ik ergens gelezen dat tegen de gele koorts ingeënt zijnde, ook iets bescherming geeft tegen muskieten en hun nare gewoontes. Dus mijn idee was deze inenting te gaan halen en over 6 maanden nog een. Mocht Thailand dit ook doen natuurlijk.

Is dit een verstandig idee of zeg je dat dit overbodig is? M.n. daar mijn man’s wekkertje ook wel eens kuren heeft (trouwens, ik ook wel eens hoor).

Graag jouw mening.

Alvast mijn dank,

Groetjes,

L.

*******

Beste L,

Misschien heb je een nieuwe bijwerking van het gele koorts vaccin ontdekt. Houd het wel stil alsjeblieft. Anders gaat Big Pharma er mee op de loop en wordt het vaccin onbetaalbaar.

Alle gekheid op een stokje. Het gele koorts vaccin werkt 10 jaar en waarschijnlijk het hele leven.

Momenteel komt er geen gele koorts voor in Thailand. Ik zou hoe dan ook maar even wachten dus, hoewel de epidemie in Afrika zomaar kan overslaan. Je kunt je bloed ook laten testen op antistoffen.

Met vriendelijke groet,

Maarten

 

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Is een herhaling van vaccinatie tegen gele koorts zinvol?”

 1. nietnodig zegt op

  Is nooit voorgeschreven, nog ”aangeraden” voor Thaialnd-of in feite heel Azie. Komt voor in Zuid-Amerika en heel vaak staat er bij regels (als het nodig wordt bevonden)énkel voor reizigers die de laatste 3/6 mnd aldaar zijn geweest. ALS je destijds nog zo’n geel injectie-pasboekje hebt gekregen en als je dat nog hebt: daar staat bij tot hoe lang het geldig wordt beschouwd.

 2. theoS zegt op

  10 jaar geldig. Als zeeman kregen wij deze alleen voor havens in Africa. Deze injectie heeft nog een incubatie periode van, ik weet niet zeker meer, ong. 3 mnd. Je kunt niet nog dezelfde dag, na de injectie, naar een gebied vertrekken waar de gele koorts heerst. Ik laat mij liever inenten tegen Cholera, veel meer kans om deze op te lopen.

 3. Maarten Vasbinder zegt op

  Theo,

  Dat klopt wat de gele koorts betreft. Onlangs zijn er wel enkele gevallen van gele koorts in China geconstateerd. Waarschijnlijk import.
  Cholera vaccinatie raad ik nooit aan, tenzij er een cholera epidemie heerst in het land van bestemming. De werking is zeer beperkt. Tot 6 maanden 85%. Dan wordt het al snel minder. Na twee jaar is het al minder dan 20%.
  Bovendien kan cholera uitstekend behandeld worden met rehydratie (vocht toediening) en antibiotica. Zo’n 80% van de mensen die besmet worden, worden overigens helemaal niet ziek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website