Het wonen in een grote stad met  veel verkeer zoals Bangkok is waarschijnlijk nog ongezonder dan je al wist. Een recent onderzoek laat zien dat er al epigenetische veranderingen (veranderingen van het DNA) zijn waar te nemen in het bloed in dien een persoon twee uur wordt blootgesteld aan uitlaatgassen. Deze veranderingen worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsrisico’s.

Het onderzoek, waarvan de resultaten onlangs in Environment International werden gepubliceerd, werd uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht (UM) in samenwerking met Imperial College en King’s College Londen.

Uitlaatgassen of een schonere lucht

Voor het onderzoek liepen 24 proefpersonen een of twee uur door een drukke straat in het centrum van Londen. In deze straat rijden veel taxi’s en bussen op diesel. De proefpersonen droegen een rugzak die was uitgerust met sensoren en dataprocessors. Drie weken na dit onderzoek vond hetzelfde onderzoek plaats op een verkeersvrije locatie.

Na beide onderzoeken werd bloed afgenomen bij de deelnemers. Hieruit bleek dat al een kortdurende blootstelling aan uitlaatgassen zorgde voor een verandering van 54 microRNAs, epigenetische deeltjes. Deze deeltjes worden gecodeerd door het DNA en beïnvloed door ziektes of omgevingsfactoren. Deze verandering hangt deels samen met specifieke vormen van luchtverontreiniging, zoals fijnstof en stikstofdioxide. Het onderzoek laat dus zien dat slechts op korte termijn er al gezondheidsrisico’s kunnen optreden ten gevolge van de uitstoot die van het verkeer afkomstig is.

In 1993 werden microRNAs ontdekt. Vanwege hun waarde als zogenoemde biomarker voor orgaanziekten wordt hier veel onderzoek naar gedaan. MicroRNAs die in het bloed circuleren weerspiegelen de nadelige gevolgen van toxiciteit in organen, door verkeersvervuiling.

Bron: Environ Int. 2018 Jan 27;113:26-34.


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Twee uur blootstelling aan uitlaatgassen is zichtbaar in het bloed”

 1. HansG zegt op

  Wat denk je van benzeen. Dit veroorzaakt ook genetische deformatie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. herman69 zegt op

  Ja, als je het mij vraagd moeten al die diesels er van tussen, zou al een pak schillen.
  Ik zelf heb een benzinemoter.

  Hier in de isaan ziet men wat rondrijden, dat zijn soms geen vrachtwagens en autos maar
  meer stoomtreinen.

  En van alle kleurtjes, wit, lichtblauw, zwart en dit met de nodige geuren man man man

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. nicole zegt op

  In Bangkok is het echt verschrikkelijk op het moment.
  Wij waren vorige week 1 dag in Bangkok in afwachting van onze vlucht naar Europa.
  Prompt kreeg mijn man hart en ademhalings problemen. Nu is in Chiang ma de lucht ook niet van een superkwaliteit, maar in Bangkok………….. Ben blij dat we daar niet meer wonen. Verschrikkelijk

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website