Een hond, kat of aap in het buitenland mag er dan lief uitzien, toch bijten of krabben deze dieren regelmatig van zich af. Alarmcentrale Eurocross ziet over de afgelopen drie jaar een flinke stijging in het aantal meldingen van mogelijke rabiësbesmetting.

In 2016 werd 163 keer melding gemaakt van een dierenbeet en dus mogelijke rabiësbesmetting en in 2017 waren dit er 264, 60% meer. In 2018 kwamen er maar liefst 342 meldingen binnen bij de alarmcentrale. Een stijging van 30% procent ten opzichte van 2017 en zelfs 110% procent ten opzichte van twee jaar daarvoor. Voorlichting over preventie en wat te doen na een incident is van groot belang.  Daarom besteedt Eurocross deze hele week aandacht aan de infectieziekte.

Blaffende honden bijten wel

Elk jaar overlijden wereldwijd ongeveer 60.000 mensen aan de gevolgen van rabiës. Rabiës, ook bekend als hondsdolheid, is een infectieziekte die kan worden overgedragen door een geïnfecteerd dier op de mens. Bij besmetting kan het virus zorgen voor een fatale afloop. Besmetting met het virus komt meestal van een hondenbeet, maar ook katten, apen en vleermuizen kunnen de ziekte bij zich dragen. “Hoe moeilijk het ook kan zijn, die lieve puppy of dat schattige aapje kun je beter niet aanraken, aaien of voeren als je op vakantie bent in een gebied waar rabiës voorkomt”, aldus Floriana Luppino, arts bij Eurocross. “Elk dier kan schrikken van een onverwachte beweging en daardoor letterlijk van zich af bijten, of krabben. Maar ook als je het dier voert kan het per ongeluk in je hand bijten. Als je – in welke situatie dan ook – bent gebeten, gekrabd of een dier heeft aan kapotte huid gelikt, reinig de wond dan direct 15 minuten lang met een tandenborstel, water en zeep en bel de alarmcentrale van je verzekeraar.”

Medicatie schaars

Rabiës komt wereldwijd in zo’n 150 voor, maar tussen 2016 en 2018 ontving Eurocross met name meldingen uit Indonesië, Thailand en Vietnam. Opvallend is mensen vaak lang wachten voordat zij hun verwondingen melden. 30 procent van de vakantiegangers maakt pas na 24 uur melding, terwijl te lang wachten met het behandelen van de eventuele besmetting fatale gevolgen kan hebben. “Bij een mogelijke rabiësbesmetting moet behandeling zo snel mogelijk plaatsvinden. Als je voor de reis niet bent gevaccineerd zijn twee verschillende soorten medicatie nodig”, aldus Luppino. “Eén daarvan, de antistoffen of immunoglobulines, is heel schaars. Het is soms noodzakelijk af te reizen naar een andere stad of zelfs een ander land. Dit zorgt niet alleen voor vertraging in de behandeling, maar ook zorgen, stress en het onderbreken of zelfs het beëindigen van een vakantie. Bij Eurocross merken we dat veel reizigers niet (goed) geïnformeerd zijn over de vaccinatiemogelijkheden voorafgaand aan de reis en hoe te handelen wanneer zij gebeten of gekrabd worden. Daarom vragen wij hier aandacht voor tijdens de Rabiësweek.”

Onderzoek naar de meldingen van mogelijke rabiës

Met medewerking van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet Eurocross onderzoek naar de meldingen van mogelijke rabiës, de stijging van het aantal meldingen, de gevolgen en mogelijke oplossingen. Met dit onderzoek wil de alarmcentrale onder andere de beschikbaarheid van de medicijnen die nodig zijn na een incident en de logistieke problemen die kunnen zorgen voor een latere start van de benodigde behandeling in kaart brengen.

#Rabiësweek2019

Op onze social media kanalen plaatsen we deze week elke dag een bericht over rabiës om de bewustwording te vergroten. Kijk op InstagramFacebook en LinkedIn en like en deel onze berichten om ervoor te zorgen vakantiegangersdat beter voorbereid op vakantie gaan en weten wat ze moeten doen als het toch mis gaat.

3 reacties op “Rabiësweek bij alarmcentrale Eurocross: afgelopen drie jaar flinke stijging aantal meldingen”

 1. ruud zegt op

  Waarschijnlijk kun je beter preventief een vaccinatie halen, als je naar een land gaat met veel straathonden.

  “Als je – in welke situatie dan ook – bent gebeten, gekrabd of een dier heeft aan kapotte huid gelikt, reinig de wond dan direct 15 minuten lang met een tandenborstel, water en zeep en bel de alarmcentrale van je verzekeraar.”

  Je kunt ook gewoon naar de dokter gaan als je bent gebeten, die geeft je dan een prik en waarschijnlijk antibiotica en maakt je wond ook nog schoon, en hecht hem zonodig.

  Dat zie ik Eurocross niet komen doen, als je ze belt.
  Die zegt waarschijnlijk: ga naar de dokter….

  • Hanso zegt op

   Ruud ik ben het helemaal met je eens. Ben zelf onlangs gebeten door een hond. (Kleine bloedende wond). Wist eigenlijk niet wat ik moest doen. Het baasje van de hond vertelde me dat het dier ingeënt was, maar ja is dat ook zo?
   Ik besloot om bij het lokale (publieks) ziekenhuis om advies te vragen en dat was geen verkeerde beslissing.
   De wond werd meteen zuiver gemaakt. Kreeg een tetanus injectie (achteraf had ik die al, maar ja beter dubbel dan niks), een rabbi’s-vaccinatie in beide bovenarmen en antibiotica. De rabbi’s-vaccinatie in beide bovenarmen werd herhaald na drie dagen, na 7 dagen en na 30 dagen.
   De tweede dag moest ik naar een groter (publiek) ziekenhuis voor een rabiës vaccinatie in de wond. Dit serum is niet voorradig in kleinere ziekenhuizen. Helaas weet ik de stofnamen van de vaccinaties niet.
   In totaal was ik 2.085 baht kwijt, daar kun je geen risico voor lopen.
   Overigens vragen ze me elke keer of de hond nog leeft. Leeft het beestje nog na een week of tien, dan was het waarschijnlijk niet geïnfecteerd.
   Groetjes Hanso

 2. Ton zegt op

  Voorheen volgens meerjarenplan enkele malen preventief gevaccineerd door GGD.
  Ik kwam later terug bij GGD voor een preventieve herhalingsvaccinatie.
  Men vertelde mij, dat men inmiddels met preventieve Rabiës vaccinatie was opgehouden.
  Reden: omdat men zich, ook na voorafgaande vaccinatie, toch moet laten behandelen;
  een behandeling na een incident (beet, krab, lik) vereist normaliter 2 injecties.
  Dus: preventieve vaccinatie nutteloos. Kost u of uw verzekering nodeloos geld.
  Ofwel: pas nadat men gebeten is snel naar arts/ziekenhuis om de 2 injecties te halen (de tweede 3 dagen na de eerste).
  In 2018 zelf gebeten door een tempelhond, waarna ik deze 2 injecties ontvangen heb van lokaal Thai ziekenhuis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website