Vraag aan huisarts Maarten: Prostaat en cholesterol

Door Maarten Vasbinder
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
30 oktober 2016

Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb een vraag omtrent mijn cholesterol en prostaat. Elk jaar ga ik naar het ziekenhuis voor een medische test. In 2014 waren mijn cholesterol waarden te hoog en heb dit door kleine wijzigingen in mijn eetpatroon en doormiddel van fitness binnen de normale waarden gekregen.

 • mg/dl 2014 2015 2016
 • Totaal cholesterol 0 – < 190 222 198 168
 • LDL (Bad) 35 – < 115 142 131 107
 • HDL (Good) > 40 – 100 53 48 45

In de tabel ziet u de gegevens. Mijn LDL is duidelijk beter nu maar mijn HDL gaat OOK naar beneden. Vraag: Hoe krijg ik Mijn HDL waarde hoger zonder dat LDL weer omhoog gaat?

Al enige jaren wordt er een vergrootte prostaat gemeten en een PSA waarde van 1,6. Ik ben 61 jaar oud. Volgens de dokter is deze waarde voor mijn leeftijd normaal en hoef ik me geen zorgen maken.

Echter op mijn vraag betreffende mijn vergrootte prostaat, hoe groot (in cm) is een gezonde prostaat en wanneer wordt er ingegrepen als het, zeg meerdere cm is gegroeid krijg ik geen eenduidig antwoord.

Kunt u daar antwoord op geven?

Bij voorbaat mijn dank,

J.

*******

Beste J,

Om met je prostaat te beginnen. Je dokter heeft gelijk. Een vergrote prostaat is normaal op jouw leeftijd. Hoe groot hij mag worden is geheel afhankelijk van eventuele klachten.

Laat je vooral niet opereren als het niet nodig is. Dat maak je zelf uit. Het aantal complicatie na zo’n operatie ligt rond de 40%. Van infectie tot incontinentie en incompetentie.

Het rectaal toucher (onderzoek met de vinger) blijkt bij nadere studie volledig waardeloos te zijn. Het is een soort magische handeling van de dokter waar je niets aan hebt. Een arts met korte vingers zal de prostaat met moeite kunnen vinden en lange vingers hebben een dubbele betekenis. Goede metingen kunnen alleen gedaan worden met echo of MRI en dan is de hoek waaronder gemeten wordt heel belangrijk

De PSA test is zeer omstreden. Laat je nooit behandelen op basis van die waarde alleen. Als je daarover wil lezen, dan is het boek “The great prostate hoax” van Richard Ablin een aanrader (te koop bij Amazon en Bol.com). Richard Ablin is de ontdekker van PSA (Prostate Surface Antigen) Hij heeft nooit de bedoeling gehad, het te gebruiken als test voor prostaatkanker. Anderen, waaronder urologen, zagen er echter een goudmijn in. Gevolg: tientallen miljoenen onnodige biopsies en operaties, die vele miljoenen mannen minder valide hebben gemaakt zonder dat er ook maar enig bewijs is geleverd, dat ze daardoor langer leven. Een geweldig medisch schandaal, dat nog steeds doorgaat.

In Israël, het land met de grootste progressie in geneeskunde, hoewel dat door velen niet gezegd mag worden, hebben ze nieuwe niet-invasie methodes voor de behandeling van beginnende prostaatkanker. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van licht. Het lijkt er op dat ze een beginnende kanker binnen een uur kunnen genezen. Wie meer wil lezen: wis-wander.weizmann.ac.il/life-sciences/weizmann-institute-drug-tookad®-soluble-approved-prostate-cancer-therapy-mexico

Wat jou betreft, zou ik me absoluut geen zorgen maken om je prostaat. Het goede nieuws. Veel seks houdt de prostaat kleiner en maakt plassen makkelijker.

HDL cholesterol. Waarom wil je daar meer van? Zoals de waarden nu zijn, zijn ze prima. Bovendien is er nog altijd een fikse discussie gaande over cholesterol en statines.
Hoewel de industrie lijkt die discussie te gaan winnen, daar hebben ze geld voor, blijven er nog altijd dappere onafhankelijke onderzoekers, die de conclusies in twijfel trekken vanwege het geknoei met vele onderzoeken, die telkens weer verschijnen als er een nieuw middel aan de man gebracht moet worden.

Ook daar dus geen zorgen.

Met vriendelijk groet,

Maarten

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Prostaat en cholesterol”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik onderschrijf alles wat je zegt, beste Maarten, en je mening over die prostaatkanker test PSA al helemaal. Een schande hoe patienten daarmee worden bedrogen.

 2. François zegt op

  Is dat niet een beetje kort door de bocht geantwoord, Maarten? PSA wordt, althans hier in Nederland, nooit gezien als bewijs voor prostaatkanker, maar slechts als indicator dat er iets met de prostaat aan de hand kan zijn. Voordat er sprake is van behandelen moet die kanker toch echt eerst worden aangetoond. Dat lijkt me bij die Israëlische methode toch niet anders. Ik ben wel benieuwd hoe ze dat daar dan zonder biopsie doen. Een scan is vooralsnog heel veel duurder.
  De 40% complicaties geldt zeker niet overal en hangt enorm af van waar je je laat helpen. De gespecialiseerde kliniek in Duitsland waar ik ben geholpen blijft daar mijlenver onder.
  Overigens is een PSA van 1,6 inderdaad geen reden tot zorg.

 3. John zegt op

  Ben het met alle respect met Tino en Maarten oneens v.w.b. de PSA-test. Een simpel bloedprikje en de waarde is bekend. Een verhoogd PSA betekent NIET altijd dat je prostaatkanker hebt maar KAN er wel op duiden. Jaarlijks onderga ik dat simpele PSA bloedprikje. Vijf jaar geleden tijdig aan prostaatkanker (the silence killer) geopereerd met dank aan die jaarlijkse bloedprik.

 4. maarten vasbinder zegt op

  Beste François,

  Het is niet kort door de bocht. Ik heb me nog ingehouden.
  Inderdaad zijn ze in Duitsland in enkele klinieken wat beter als het om opereren gaat. Dat neemt niet weg, dat ook daar het merendeel van de operaties overbodig is. in Israël nemen ze in het algemeen geen biopsie, maar kijken naar de scan, die absoluut niet duurder is.

  Voor de meeste urologen is de prostaat een goudmijn, zowel pre, peri en postoperatief.
  Het Europese gemiddelde qua complicaties ligt bij de 42%, ook bij de kleine ingrepen, zoals biopsies. Bij de topklinieken 14%.
  In Israël ligt het bij de 0.2 %. Een Europese trial heeft opzienbare resultaten opgeleverd. Veel urologen zijn tegen de nieuwe methode. Een van hun problemen is, dat ze de dure Da Vinci op de rommelzolder kunnen zetten. Deze operatierobot levert namelijk heel veel geld op, maar leidt net tot beter resultaat.
  Gelukkig gaat het ook vaak goed. Wat dat betreft heb je geluk gehad. Dat geluk gun je iedereen.

  • khun roland zegt op

   Wat moet je dan doen, indien na bloedprik (PSA) én een biopsie blijkt dat je prostaatkanker hebt in een beginstadium op een leeftijd van 65 jaar ?
   Gewoon negeren en olé.. olé.. het leven is mooi ? …

   • Maarten Vasbinder zegt op

    Roland,

    ik begrijp, dat als je weet, dat er je protstaatkanker hebt, je niet lekker meer in vel zit.
    Eén van de methodes momenteel is, wachten en controles om het half jaar en na twee jaar om het jaar. Verandert er in 5 jaar niets, dan kun je stoppen met controleren. Dat gebeurt bij de meeste patiënten. Vertoont de kanker een snelle en agressieve groei, dan heb je pech gehad.
    Ook kun je je in Israël of in Mexico laten behandelen. Waarschijnlijk binnenkort ook in Bangkok.a
    Als je je direct agressief laat behandelen, krijg je ook geen garantie op een goede uitkomst. Onlangs is gepubliceerd dat behandelen en wachten na tien jaar hetzelfde resultaat geeft, met dien verschille dat degene die gewacht hebben, een veel betere levenskwaliteit hadden. Aan jou de keus.
    Inderdaad het leven is mooi.

    Groet,

    Maarten

    • khun Roland zegt op

     Beste Maarten, ik was persoonlijk in het geval dat ik hierboven vernoemde.
     Na héél land beraadslagen en info inwinnen en praten met héél veel befaamde artsen urologen heb ik gekozen voor een “middenweg”. Een HIFU behandeling in Samitivej hospital in Bangkok.
     De dokter uroloog die de behandeling uitvoerde is een no-nonsense pracht kerel, zeer attentvol, bescheiden en naar mijn mening zeer deskundig, zijn naam dr. Isares. Zeker geen geldmachine zoals zovelen. Zal u wel bekend zijn. Maakt héél veel tijd voor zijn patienten.
     Om het kort te maken, de behandeling is goed meegevallen, nu 10 maand geleden.
     Waar mijn PSA vóór de behandeling ~10 bedroeg is die nu 0.6.
     Ik ondervind geen klachten, werkelijk geen enkele klacht. De urine flow rate (het plassen) gaat goed zoals normaal, geen incontinentie, en geen erectieproblemen zelfs zonder stimuli. Alleen gaat het allemaal wat “milder” als je begrijpt wat ik bedoel.
     Dus nu dien ik elke 3 maand een follow up bezoekje te brengen aan dr. Isares (kost 800 THB). Vergelijk maar eens met Belgie …
     Voor mannen die een prostaat behandeling (na vaststelling van kanker) zouden overwegen raad ik aan een vrijblijvend babbeltje te hebben met deze dokter in Samitivej hospital.
     Ook hij vertelde mij van de mogelijkheid van het opvolgen met 6 maandelijkse testen doch het was mijn persoonlijke wil de behandeling te ondergaan.
     N.B.:Deze behandeling wordt ook uitgevoerd in Siriraj hospital en in Chulalongkorn hospital.

 5. paul vermy zegt op

  paul vermy zegt
  Lees het boekje van Prof. Dr. Walter Hartenbach. “De cholesterol leugen” Daar lees je dat er heel veel
  onzin over cholesterol de ronde doet en medicijnen vaak veel nare bijeffecten geven.

  • Facttester zegt op

   Inderdaad Paul, dit boekje verheldert het hele probleem! In dit boekje wordt wetenschappelijk aangetoond, permettez le mot, dat dat hele cholesterol verhaal met medicijn-bestrijding pure bull shit is. Ik heb dat in het verleden op dit blog al eens eerder kenbaar gemaakt. Voordat je oordeelt: LEES het boek! Ook digitaal verkrijgbaar.

 6. Jan zegt op

  Er komen inmiddels ook andere tests op de markt. Volgens mij is onderzoek nodig bij waardes van 4 en hoger.
  https://www.andros.nl/prostaatkanker/onderzoek-biomarkers/

 7. roja zegt op

  Het beschamend dat een leek een goedwillende afgestudeerde arts als dokter Maarten – die zijn best doet hier mensen te helpen – zo wordt behandeld . Het is inderdaad zo dat vele mensen na een prostaatoperatie klachten kunnen hebben van kortere tot langere tijd . En dat geldt zowel voor Nederland als voor Duitsland . Ik heb nog nooit in de literatuur gelezen dat Duitsland met kop en schouders boven Nederland cq België uitsteekt . Uw opmerkingen weledelgeleerde heer Francois zijn niet terecht ; onvakkundig en vooral zeer kort door de bocht . Het is één van de redenen dat ik – wat collega Maarten nu doet – niet wilde doen bij Thailandblog toen ik gevraagd werd . Ik hoop dat men eerst denkt voor men commentaar levert . Dat men een mening heeeft is een ieder zijn goed recht , maar het moet wel hout snijden en gebasseerd zijn op – wetenschappelijk – onderzoek . Het beschadigen van iemand is zo makkelijk ; vooral als men dat niet bewijzen kan en de kans is dat we hierdoor een arts kwijt raken die met de beste bedoelingen u allen wilde helpen . Daaron nogmaals : denk daar eerst aan voor u iets nutteloos – waarvan u geen beijws hebt – opschrijft in het belang van ons allen .

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Beste Roja,

   Dank je voor je steun, maar maak je geen zorgen. Mensen zijn nu eenmaal geneigd persoonlijke ervaringen te verheffen tot universele waarheid. Dat gebeurt in religie, politiek, bij de bakker, in de geneeskunde, eigenlijk overal. Ik begrijp dat heel goed, temeer daar we allemaal die neiging wel eens hebben.
   Daarom neem ik niemand iets kwalijk.
   Bij de prostaatkanker zullen we moeten uitzoeken, wanneer het gevaarlijk is en wanneer niet. Door de PSA religie zijn we daarbij 25 jaar achterop geraakt. Gelukkig zijn er nu weer onderzoekers, die daar mee bezig zijn en niet alleen op het gebied van de prostaat.
   Toch prettig om te weten, dat enkele collega’s me volgen. Laat me weten, wanneer ik de plank mis sla.
   niemand weet alles.

   Groet,

   Maarten

  • François zegt op

   Nou, nou. Ik heb geen idee waar ik deze ongenuanceerde reactie aan te danken heb. Ik stel naar aanleiding van eigen ervaringen een vraag, waar Maarten weer op reageert. Dat is lijkt mij waar een forum voor bedoeld is. Ik kan me niet voorstellen dat hij zich beschadigd zou voelen, maar mocht dat zo zijn, dan is dat in ieder geval geenszins mijn bedoeling geweest.

 8. Andre zegt op

  Moderator: Vragen aan Maarten moeten via de redactie.

 9. Miel zegt op

  Absoluut eens me jou, Roja. Ik lees telkens de bijdragen van dr Maarten en appreciëer heel erg wat hij hier doet hoewel ik (voorlopig) geen medische problemen heb. Doe zo voort dr Maarten. Het is een lovenswaardige bijdrage.

 10. Kees 2 zegt op

  Hartelijk dank voor die tip over Israël !
  Bij mij is alles nog gezond, maar goed te weten dat in geval van nood er nu iets beters is dan de (waarvan ik op de hoogte ben) dubieuze PSA-testen en risicovolle operaties.

 11. Lunghan zegt op

  Roja en Maarten, mijn complimenten voor jullie profesionele reacties op sommige toch wel heel “simpele” reacties. Ik denk dat de meeste hier in Thailand wonende Farang heel veel baat bij de adviezen hebben. Mochten de commentaren uit Nederland een andere mening toegedaan zijn zou ik zeggen; ga in Nederland naar je eigen huisarts, en laat het advies van Maarten maar voor ons.
  Met dank,
  Lunghan

 12. John Chiang rai zegt op

  Veel gezondheids onderzoekingen die het doel hebben om vroegtijdig bijv.kanker op te sporen,hebben zowel een goede kant,maar wat velen niet direct zien,ook een erg bedenkelijke. Als men bijv.op 82jarige leeftijd sterft aan een hartaanval,terwijl men nog geen enkele weet had van een voorhandene kanker, die misschien eerst een paar jaar later problemen veroorzaakt had,dan heeft men de laatste jaren tenminste nog behoorlijk onbezorgd leven kunnen. Als deze zelfde persoon op 70jarige leeftijd aan allerhande controle’s had deel genomen,dan waren misschien veel ziektes aan het licht gekomen,waaraan hij achteraf helemaal niet gestorven was. Het gevolg van dergelijke onderzoekingen is, dat men dan van de ene specialist,naar de andere gestuurd wordt,waarbij het voor de patiënt in kwestie vaak een lijdensweg wordt,terwijl de Arzt zich een gouden neus verdient. Vaak volgen de chirugie,behandelings pijnen,bestralingen en voortdurende angst voor metastasen ,die de laatste jaren van het leven,grondig bederven. Hier stelt zich werkelijk de vraag,,wat is beter??

  • ruud zegt op

   De mens handelt vaak niet rationeel.
   Ik ken ook iemand op hoge leeftijd, die serieus een zware operatie overweegt, voor iets waaraan hij inderdaad een keer zal sterven, als niet een van zijn vele andere kwalen hem eerder doet overlijden.
   Een zware operatie, waarvan je nog maar moet afwachten, hoe je daar weer uitkomt, als je er nog uitkomt.
   Er is een risico van overlijden in op de operatietafel en de narcose schijnt ook al niet erg best voor je te zijn.
   En dan heb je de hersteltijd van de operatie nog.
   Ik heb hem geadviseerd gewoon te stoppen met al die onzin en de dokter te vertellen er gewoon voor te zorgen dat hij nog aangenaam leeft tot hij overlijdt.

   Maar sommige mensen zijn blijkbaar zo bang om te sterven, dat ze zich aan iedere strohalm om een paar dagen langer te leven vastklampen.

 13. Pedro zegt op

  Een nuchter en bondig advies van dr. Maarten.

  Dit in grote tegenstelling tot vele collega,s van hem die gestuurd door de pharmamaffia ons
  het liefst de rest van ons leven aan de gevaarlijke en te dure medicijnen wensen ten faveure van hun omzet a 5000.000.000 $ per jaar.

  Inmiddels al enige jaren bekend dat in Amerika nu meer mannen overlijden door al die ingrepen in hun heilige der heiligen dan voor die PSA gekte.
  Heb ik het nog niet over het giga verlies aan kwaliteit c.q. vreugde van ons leven na zo,n ingreep.

 14. lung addie zegt op

  Geachte dr Maarten,
  eigenlijk ware het beter dat op een deskundige uitleg, zoals U steeds geeft, geen reacties op het blog zouden mogelijk zijn. Mensen reageren op een deskundige uitleg, net als zouden ze het beter weten en waar hebben ze hun kennis vandaan gehaald? Van horen zeggen of van het internet, Hun zogenaamde kennis is dan nog niet eens wetenschappelijk ondersteund. Ik ervoer hetzelfde toen ik een paar jaar geleden een reeks opstartte over bouwen en verbouwen. Ik kreeg, als ingenieur, met bakken kritiek over me heen. Er waren zelfs ‘deskundigen” welke het als nonsens bestempelden. Er waren er zelfs die kwamen aandraven met formules, welke ze van het internet gecopieerd hadden en dan nog met fouten erin. Formules waar ze wiskundig geen jota van verstonden en zelfs niet bekwaam waren deze correct te copieren.
  Zowat een week geleden lachte ik in mijn vuistje toen er een topic verscheen over de Thaise bouwkunst. Toen dacht ik, wel de betweters krijgen lik op stuk. Ik stopte na één artikel met de reeks. Ik bewonder Uw moed en de wil om mensen te helpen, daarvoor ben je tenslotte doctor geworden. Ga door.

 15. W.Penning zegt op

  Ik ben in 2008 in het BovenIJ ziekenhuis geopereerd aan prostaatkanker naar aanleiding van een PSA waarde van 10.3 erg hoog en daarna 2x biopten via achterkant genomen, niets gevonden 1x via de voorkant van de 24 biopten waren er 4 kwaadaardig. Ik ben prima geopereerd zonder problemen en zonder incontinentie of impotentie.
  Mijn advies laat je niet bestralen, dan kan het op ander plaatsen terug komen.
  Het BovenIJ ziekenhuis Amsterdam staat boven aan de lijst van beste Urologen.

 16. RuudRdm zegt op

  In menig Thai ziekenhuis kun je voor weinig geld bloed- en rectaal onderzoek laten doen om een eventuele vergrote prostaat op te sporen. Meestal wordt Tamsolusine voorgeschreven.
  In Nederland wordt een extract van de zaagpalmblad (Sabal serulata) gepromoot. De resultaten zijn gunstig. Mij is onbekend of in Thailand een vergelijkbaar (homeopathisch) produkt voorhanden is.

  • maarten vasbinder zegt op

   Beste Roland,

   Ik vermoedde al dat je al behandeld bent. De HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) behandeling is vrij nieuw en nog niet overal geaccepteerd, hetgeen niet zeggen wil, dat het niet werkt. De bureaucratie heeft soms wat extra tijd nodig. Hert lijkt een mooie ontwikkeling, maar ook hier geldt dat de meeste mannen met prostaatkanker helemaal niet behandeld hoeven te worden.
   Het probleem is echter dat door het onderzoek en de reclame daaromtrent angst gezaaid wordt. Urologen weten dat ook en ook weten ze, dat hoe langer ze zoeken, hoe groter de kans wordt dat ze iets vinden. Daarna wordt elk bezoek aan de arts een kwelling. Wie dat wil, moet het zelf weten.
   Je arts in Bangkok heeft je de keuze gelaten en dat lijkt mij een hele goede aanpak.

   Er zijn enkele redenen om wel onderzoek te doen:

   1. Duidelijke klachten, die zo erg zijn, dat de levenskwaliteit geschaad wordt, maar dat is vaak persoonlijk. Als je niet meer kunt plassen, moet je wel.
   2. Familiegeschiedenis.

   groet,

   Maarten

  • maarten vasbinder zegt op

   Beste Ruud,

   Zaagpalm (Sabal Serulata, of Serenoa Repens ) werkt niet bij prostaatklachten. Dat is aangetoond in een dubbelblind onderzoek in Australie. Bovendien is het geen homeopathisch product. Homeopathie werkt hoe dan ook niet. Ook dat is ontelbare malen aangetoond, maar een geloof kun je nu eenmaal niet met argumenten weerleggen.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12887481?dopt=Abstract

   Tamsulosine is net als o.a. Doxasozine een alpha-blocker, die gegeven wordt bij benigne prostaatklachten. De bedoeling is dat doordat het glad spierweefsel relaxed, men makkelijker kan plassen. Bovendien gaat de bloeddruk er van naar beneden. Er is nooit goed onderzoek gedaan naar de werking van deze medicijnen en het onderzoek dat er is, is ook niet al te significant. Tamsulosine verkleint de prostaat niet. Finasteride en Dutasteride doen dat wel.

   Met vriendelijke groet,

   Maarten Vasbinder

 17. maarten vasbinder zegt op

  Beste lezers,

  Dit is mijn laatste reactie over dit onderwerp. Wie nog vragen heeft, kan die via de redactie stellen.
  Hopelijk heb ik de meeste vragenstellers tevreden gesteld.
  Ik wil u allemaal hartelijk danken voor uw inzet, om dit onderwerp tot een goed einde te brengen.
  Zoals altijd zijn suggesties over onderwerpen welkom. Ze zullen niet altijd worden opgepakt, niet alleen, omdat ik ook niet alles weet, maar ook omdat sommige onderwerpen misschien minder geschikt zijn. Dat laatste is dan natuurlijk mijn persoonlijke mening.

  Tot horens,

  Met vriendelijke groet,

  Maarten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website