Een kwart van de zware rokers haalt de 65ste verjaardag niet

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid
Tags: ,
15 september 2017

Een op de vier zware rokers overlijdt voor de 65ste verjaardag. Van zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van nooit-rokers. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut over het verband tussen roken en sterfte.

Het onderzoek is gebaseerd op de enquête- en overlijdensgegevens van bijna 40 duizend 20- tot 80-jarige respondenten uit de Gezondheidsenquête van 2001 tot en met 2006. Onderzocht is of en wanneer rokers en niet-rokers die in de periode 2001–2006 meededen aan de gezondheidsenquête, zijn overleden.

Uit dit onderzoek blijkt dat de roker al op relatief jonge leeftijd overlijdt. Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren, lichte rokers (niet dagelijks roken) 5 jaren.

Kanker grootste oorzaak van de jonge overlijdensgevallen

Rokers overleden relatief vaak aan kanker, met name longkanker. Maar ook hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten kwamen bij hen vaker voor. Zo overleed naar schatting 11 procent van de zware rokers vóór hun 65ste jaar aan kanker, 5 procent aan longkanker. Aan een hart- of vaatziekte overleed 5 procent. Van de nooit-rokers overleed 3 procent zo jong aan kanker en 1 procent aan een hart- of vaatziekte.

Stoppen loont

Stoppen met roken loont, op alle leeftijden. Ex-rokers die vóór 35-jarige leeftijd stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Vier op de tien overlijdensgevallen onder de 80 door tabak

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland in de afgelopen jaren 4 op de 10 overlijdensgevallen vóór leeftijd 80 zijn veroorzaakt door tabak. Maar er wordt steeds minder gerookt. Zo’n vijftien jaar geleden stak 10 procent van de Nederlanders iedere dag minstens twintig sigaretten op, tegenwoordig is nog 4 procent een zware roker. Ook het aantal matige rokers is flink gedaald in deze periode, van 18 naar 14 procent. Het percentage niet-dagelijkse rokers ligt al jaren op 5 à 6 procent.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Een kwart van de zware rokers haalt de 65ste verjaardag niet”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Niet echt nieuws, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden.
  Levensverwachtingen en sterfterisico’s zijn alleen niet zulke aansprekende grootheden. Is de sterftekans tenslotte voor iedereen niet 100%?
  Als je een beetje puzzelt met de getallen kun je uitrekenen dat je gemiddeld door het roken van één sigaret telkens 11 minuten eerder doodgaat.
  In de cijfers is overigens geen rekening gehouden met het feit dat rokers er over het algemeen ook nog meer andere ongezonde levenswijze op nahouden dan niet-rokers, dus om de versnelde sterfte geheel aan het roken toe te rekenen is niet helemaal eerlijk, maar het is inderdaad heel slecht. Ja ik weet wie het zegt…

 2. Bert zegt op

  Toepasselijk artikel in Bangkok Post vandaag

  https://goo.gl/a6uWbh

 3. Henny zegt op

  Het pensioenfonds is hier duidelijk blij mee. Scheelt weer een paar jaar uitbetalen toch?

 4. Jacques zegt op

  Mooie cijfers die toch wel enig effect zouden moeten hebben. Maar niet iedereen wil oud worden toch. Veel gehoord argument van de rokers is dat je toch ergens aan dood moet gaan en er zijn ook rokers die honderd worden dus….waar hebben we het over. Of je kunt ook aan andere oorzaken dood gaan ook zo’n dooddoener.

  Niemand kan heden ten dagen nog zeggen: ” ik wist het niet”, dus ik heb geen moeite met die vroege sterfgevallen die door eigen toedoen zijn gekomen. Mensen die roken doen het zelf, tenzij ze gedwongen worden te roken dan is het een andere zaak, maar dat heb ik nog niet meegemaakt.

  • willem zegt op

   Ik “rook”mee met auto,s die voorbijrijden en fijnstof veroorzaken.
   Hoe komt het toch dat mensen de diagnose longkanker krijgen of alvleesklierkanker terwijl ze nooit gerookt of gedronken hebben?

   • Khun Peter zegt op

    Wat heeft je alvleesklier met alcohol te maken?

    • willem zegt op

     https://www.kennisinstituutbier.nl/nieuws/verhoogd-risico-op-alvleesklierkanker-bij-meer-dan-drie-alcoholische-consumpties-dag

     • Khun Peter zegt op

      Ja prachtig, maar er staat niet dat er een relatie is tussen alvleesklierkanker en bier drinken. Er is een toegenomen kans die gerelateerd is aan een levensstijl. Net zoals mensen die minder bewegen ook meer kans hebben om kanker te krijgen. Dat betekent niet, dat de oorzaak van kanker te weinig bewegen is.
      Verder heb ik ook geen zin in deze discussie. Over roken is iedere wetenschapper en arts het wel eens dat het zeer slecht voor je gezondheid is. Mensen die anders beweren of zeggen, ook prima. Struisvogels moeten ook leven. Doe wat je wilt doen, daar zijn we (gelukkig) vrij in.

      • willem zegt op

       Er is een relatie tussen roken en longkanker,zo is er ook een relatie tussen alcohol en alvleesklierkanker.

   • Francois Nang Lae zegt op

    Dat komt doordat roken en drinken niet de enige oorzaak zijn van kanker.

   • Ger zegt op

    Longkanker wordt voor 90 % veroorzaakt door roken lees ik in publikaties in Nederland en Belgie. Dus 10% heeft een andere oorzaak.
    Voor alvleesklierkanker hebben rokers 82 % meer kans om het te krijgen. ( bron studie Mirjam Heinen , Universiteit van Maastricht, Kennisinstuutbier.nl ). Naast het drinken van meer dan 3 glazan alcohol welke 150 % meer kans geeft op deze vorm van kanker dan dat men niet drinkt.

  • HansG zegt op

   Als je in Bangkok woont wordt je indirect ook “gedwongen”.
   De stad is qua lucht zo vervuild dat je hier volgens mij 2 keer eerder doodgaat als een roker.
   Deze cijfers zou ik wel eens willen zien.^^
   Als COPD kandidaat vertoef ik hier zo kort mogelijk.

 5. Slagerij van Kampen zegt op

  Dus de meeste zware rokers nog wonende in Nederland en getrouwd met een Thaise kunnen hun pensioen en het zwitser leven in hun duur gebouwde huis in Thailand vergeten? Ik rook ook wel eens een sigaartje.

 6. Erwin Fleur zegt op

  Beste Redactie(moet toch met wat beginnen),

  Ik rook en het is slecht..Klopt.
  Toch vraag ik mij zelf af wat er allemaal de lucht in gaat.

  Als ik een discussie met een niet roker aan ga(wat ik nu niet meer doe)
  vraag ik als eerste of deze een auto heeft en vertel hem dat als hij of zij
  zijn auto start deze in een keer een heel pakje sigaretten verbrand.

  Klaar discussie.
  Bron, mij zelf.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Khun Peter zegt op

   Ik hang niet met mijn mond aan de uitlaat van een auto om de rook te inhaleren, dus ik maak mij geen zorgen.

  • Ger zegt op

   Lees de publikaties. Simpel : 90% van de gevallen van longkanker wordt veroorzaakt door kanker.9 van de 10 gevallen.

   • Ger zegt op

    aanpassing van mijn reactie: 90 % van de gevallen van longkanker wordt veroorzaakt door roken.

 7. rob zegt op

  Ik ben dan blij dat ik mijn 65ste verjaardag heb mogen halen.

  Als er een persoon is die veel tot zeer veel rookt ben ik het wel: bijna 1 pakje zware shag ( 50 gram ) per dag, wel met de vermelding dat ik meestal een shaggie weer weg gooi als hij half opgebrand is vanwege de noodzaak iets te moeten doen op mijn werk, of dat het ding uitgegaan is.

  In Thailand zijnde vliegen de pakjes Marlboro er met een rotgang door heen, 3 pakjes, minimaal op een dag is een veel voorkomend iets.

 8. PEER zegt op

  Goeie reaktie Khun Peter, pak ‘m boven de heupen!! Ik ben ‘t eens met je.
  En Henri, ook op de goeie weg! Laat de rokers graag blijven roken, want anders moeten we pensioen én AOW inleveren!
  Peer


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website