Pinnen in Thailand: Let op!

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Geld en financiën
Tags: , ,
20 februari 2020

Hoewel ik een rekening bij de Bangkok Bank heb komt het ook wel eens voor dat ik mijn Nederlandse bankpas gebruik om geld op te nemen.

Ben echter tot een vreemde conclusie gekomen dat de koers die men berekend zeer kan verschillen afhankelijk van waar en bij welke bank je geld opneemt. Adviseer om enkel en alleen geld op te nemen via een ATM direct geplaatst bij een kantoor van een bank en beslist niet bij automaten die her en der zijn geplaatst.

Eerder nam ik 10.000 baht op via een ATM bij een bankkantoor waarvoor in totaal  € 304,74 van mijn rekening werd ingehouden.

Een dezer dagen nam ik weer hetzelfde bedrag op bij een ATM van Siam Commercial Bank in Chiangmai recht tegenover Chiangmai Plaza hotel. De automaat was geplaatst in de muur van een fotozaak. Mijn rekening bekijkend constateerde ik dat in dit geval maar liefst € 320,76 in rekening was gebracht met als omschrijving Photo Max Chiang Mai.

Blijkbaar koopt men op bepaalde punten de plaats waar een automaat geplaatst kan worden maar moet de consument de rekening dubbel en dwars betalen. Iemand een oor aannaaien noemt men dat. Een bank onwaardig maar die sector heeft haar goede naam al vaker met modder besmeurd.

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Pinnen in Thailand: Let op!”

 1. Pino zegt op

  Als je een thaise rekening hebt. Waarom dan niet eerst geld overmaken naar transfer wise. Duurt 2 minute een altijd een goede koers.

 2. GeertP zegt op

  Een gratis tip, vergeet de banken, neem een transferwise account met bijbehorende creditcard, stort voldoende credit en bepaal welke valuta je wilt opnemen, betaal geen opnamekosten en krijg altijd de beste koers.

  • Sonny zegt op

   Ik heb net even gekeken, maar je betaalt dan wel degelijk kosten. Transferwise geeft bv als je € 1000 stort en je wilt in Thai baht opnemen een koers van 33,98840 voor 96 uur gegarandeerd, maar brengt daarvoor wel € 11,74 in rekening, waardoor je omgerekend 33.589,38 Thaise baht ontvangt dus maar een koers van 33,58938 per €

   • winlouis zegt op

    Beste Sonny, als je met Transferwise, bij het overschrijven van 1.000 euro, kiest voor “Low cost transfer” betaal je maar 7.68 fee. De huidige koers is 34,0980 Thb voor 1 euro voor het moment. Als je de kosten afrekend kom je op een koers van, 33,836 Thb voor 1 euro “NETTO” er komt dus 33.836,13 Thb op Uw Thaise rekening, Er zijn GEEN andere kosten van de Bank.

  • Rene Chiangmai zegt op

   Ik denk dat dit niet helemaal klopt.

   Bij Transferwise heb je geen creditcard maar een debitcard.

   Transferwise berekent inderdaad geen opnamekosten, maar slechts tot een max van 250 USD per maand.
   Daarboven moet je ook een percentage betalen.

   Maar vooral: de Thaise banken rekenen een bedrag van 220 THB per opname. En dat doen ze óók als je een Transferwise debitcard hebt. Helaas.

   Verder ben ik het er helemaal mee eens dat Transferwise en soortgelijke bedrijven vaak de beste keus zijn.

  • johannes h zegt op

   Geert.
   Jij bent in orde.
   Maar laat me effe wete hoe je dat regelt op Gruinerick@ gmail.com.
   WANT het Bathje wordt altijd duurder

   Gr Johannes

 3. Kees zegt op

  Kijk ook uit met die conversies naar Euro’s, nooit doen want dat kost geld. Altijd in Baht rekenen en laat de NL bank de conversie maar doen. Geldt ook voor betalen met credit card. Altijd in de lokale munt afrekenen zonder conversies naar je ‘thuis valuta’.

  • Gert Katoen zegt op

   Wist ik niet, schandalig, ze vertellen niet dat er verschillende koersen zijn op verschillende plaatsen in een straat. Heb gelukkig SCB en gebruik TransferWise.

   • stevenl zegt op

    Maak je geen zorghen, er zijn geen verschillende koersen in dezelfde straat.

    Waarschijnlijk heeft de TS 1 keer gekozen voor Dynamic Currency Conversion, en dat kost (veel) geld.

 4. Willem zegt op

  Ik kan me alleen voorstellen dat je conversie hebt geaccepeerd en daarmee een enorm slechte valuta koers hebt gekregen. Zoals hierboven al genoemd. Nooit een conversie accepteren. Laat je Nederlandse bank de wisselkoers bepalen. Verder verder zou ik zeggen. Gebruik transferwise. Ik heb al 2 jaar mijn ING pas niet meer gebruikt in Thailand.

 5. Wil zegt op

  Wisselkoersen (ook bij opnames uit een ATM) veranderen per dag en ook nog per bank. Ik heb inmiddels bij elke Thaise bank wel een paar maal gepind en ben tot de conclusie gekomen dat ik bij pinnen uit een gele automaat van de Krungsri bank (Bank of Ayudhya) meestal de meest gunstige koers kreeg. Maar dit is uiteraard geen garantie.

 6. Kees 2 zegt op

  Siam Commercial Bank geeft de optie wel of niet “conversie”.
  Je krijgt als eerste keus: “Wil je deze koers?” Dat is dan de ongustige koers, 1,5 tot bijna 2 baht per euro minder. Je moet “nee” kiezen, dan krijg je de betere koers. Het heeft NIETS te maken dat de bank moet betalen voor het plaatsen van een automaat bij die fotozaak.

  Siam Commercial Bank betaalt die fotozaak inderdaad wel een vergoeding (is ook het geval voor de ATM die bij ons in de hal van ons condo-gebouw staat – dat geld komt op de balans van onze jaarrekening), maar om bij die fotozaak een andere koers te rekenen dan als een ATM bij een kantoor staat (dat was een andere bank, neem ik aan), dan moet die bank die ATM bij de fotozaak apart programmeren… dat doen ze niet.

 7. Michel Van Windekens zegt op

  Zo te zien op de foto is die meerprijs meer dan normaal:

  -het is een rookvrije automaat
  -een engelstalige aankondiging (get Thai bath here) is ook een pluspunt
  -de automaat ziet er stofvrij en onderhouden uit.
  -bereikbaar op een effen voetpad zonder hindernissen.
  -de Siam commercial bank werkt inderdaad commercieel.
  Maar inderdaad Joseph “in Thailand zich niet meer afvragen WHY”, ze proberen overal een graantje mee te pikken. Eigenlijk is het niet de bank die onwaardig doet, maar slim van de fotoshop om dat te kunnen lospeuteren van de banksector.

  • joseph zegt op

   Michel zegt het grappig maar heeft helemaal gelijk. Oplichters die Commercial Bank en bij een dergelijke fotowinkel zou ik op mijn hoede zijn om ook maar ets te kopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website