Miljoenen vleermuizen en duizenden apen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: , ,
8 mei 2023

Je zou het kunnen betitelen als het ‘Wonder van Khao Kaeo’, de miljoenen vleermuizen die als de schemering invalt in een aaneengesloten lange brede baan uitvliegen voor hun dagelijks voedsel.

In onnoemelijk grote aantallen bevolken ze de grotten van de krijtrotsen van Khao Kaeo, gelegen binnen Amphoe Banphot Phisai, ongeveer 40 kilometer noordelijk van Nakhon Sawan. De 282 meter hoge rotsformatie ligt tussen de rijstvelden, maar de weg er naar toe is voor een buitenstaander bepaald niet gemakkelijk te vinden. Het best kun je gebruik maken van een taxi die je er heen brengt. Wil je het op eigen houtje trachten uit te zoeken sla dan de zijweg in direct naast de fabriek die de lokale whisky brouwt en die iedereen in de omgeving van Khao Kaeo kent.

Je zult er wat moeite voor moeten doen maar rijkelijk beloond worden met een fenomeen dat slechts weinigen in hun leven ooit te zien krijgen. Iedere dag vliegen zeer grote aantallen vleermuizen even na zessen uit. Gedurende meer dan een uur lang zie je de vleermuizen in een onafgebroken brede sliert hun schuilplaatsen verlaten. Het is een ontelbaar aantal, maar kijkend naar de lange aaneengesloten brede baan waarin ze zich gracieus in dezelfde richting voortbewegen moeten het er volgens een voorzichtige schatting ongetwijfeld diverse miljoenen zijn.

Aapjes kijken

Zorg dat je er ruimschoots op tijd bent want dan kun je ook nog genieten van de vele apen die tot de schemering invalt de weg naar Khao Kaeo bevolken. Een paar duizend apen bevolken de vele spelonken van de berg. Slim als ze zijn zoeken ze de mensen op die bij een aantal langs de weg staande karretjes wel een paar zakjes snoepgoed voor hen willen kopen. Ze zijn aan de mensen gewend geraakt en als je zelf niet al te bang bent komt een enkeling zelfs uit je hand eten. Auto’s rijden er stapvoets en je moet goed uitkijken om geen aap onder de wielen te krijgen. De afstand van de apen naar de uitkijkpost voor de vleermuizen bedraagt slechts een paar honderd meter.

4 reacties op “Miljoenen vleermuizen en duizenden apen”

 1. Nico zegt op

  Voor degenen met een navigatie-apparaat:
  de coördinaten zijn: N 15.94893 en E 99.87881
  En de naam in mijn Garmin is: Khao No-Khao Kaeo
  Groeten,
  Nico

 2. Klaas zegt op

  Ook te vinden vlak bij Cha am, en in de buurt ook een grote groep aapjes die over de weg lopen.
  https://www.youtube.com/watch?v=rG2dFw8YNmc

 3. Henk zegt op

  Inderdaad mooi om te zien, tegen de avond, bij schemering.

  Kijk bij google maps

  ศูนย์ปฏิบัติการกู้ชีพ-กู้ภัย
  https://goo.gl/maps/VC2kRB7h6Hcx4sGB6

  Hier de inrit vanaf weg nr1

  https://goo.gl/maps/qiQj9ZER38KaST1x5

 4. Arnie zegt op

  Bij phu pha man,khon kaen kun je ook talloze vleermuizen zien maar dan zonder de vervelende apen!
  Het gebied ontwikkeld zich nu ook met verschillende resorts en home stays.
  Leuk om te zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website