Uit onderzoek door de Sociale Verzekeringsbank blijkt dat veel vermeende onverzekerden tegen ziektekosten verkeerd geregistreerd stonden. Deze personen, meestal expats of emigranten zijn alsnog uitgeschreven als onverzekerde.

Het gaat hier bijvoorbeeld om personen die nog ingeschreven staan in de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) maar in het buitenland wonen of personen die in het buitenland werken dan wel (niet-werkend) partner/kind zijn van iemand die in het buitenland werkt.

Deze personen zijn door hun foutieve registratie meegerekend als zijnde onverzekerd, wat heeft geleid tot een overschatting van het aantal onverzekerden.

Actieve opsporing onverzekerden

Op 15 maart 2011 is de wet ‘Opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering’ in werking getreden. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) voert op basis van die wet de regeling ‘Actieve opsporing onverzekerden’ uit en is onverzekerden actief gaan aanschrijven.

Na aanschrijving door CVZ hebben enkele tienduizenden vermeend onverzekerden aangegeven dat ze conform de regelgeving niet AWBZ-verzekeringsplichtig zijn en daardoor ook niet verplicht zijn om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Na onderzoek door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn deze personen vervolgens in veel gevallen alsnog uitgeschreven als onverzekerde.

Het CBS, die statistieken opstelt over het aantal onverzekerden tegen ziektekosten naar verschillende achtergrondkenmerken, zal daarom in het najaar van 2012 nieuwe, beter gespecificeerde cijfers, publiceren.

Noot van de redactie:
Expats en pensionado’s in Thailand die informatie wensen over de juiste ziektekostenverzekering, kunnen zich wenden tot AA Insurance brokers: www.verzekereninThailand.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Vermeende onverzekerden tegen ziektekosten, vaak expats”

 1. jacksiam zegt op

  Volgens mij kunnen Nederlandse expats zich ook in verbinding stellen met de Nederlandse mijen V.G.Z of O,N.VZ die mensen van boven de 65 jaar aannemen en niet te moeilijk doen.Correct handelen naar Nederlandse maatstaven en gecontroleerd worden door de overheid.
  Hier is alles een beetje half/half en we zijn immers rechteloos?

 2. cor verhoef zegt op

  Mensen die onverzekerd in het buitenland wonen, zijn daar toch zelf bij en weten toch de consequensies mocht er onverhoopt iets gebeuren? En Nederland moet die mensen zonodig “opsporen”. De betutteling ten top. Het behandelen van volwassenen als kleine kinderen. Nog even en er komt een speciaal bureau dat moet nagaan of we onze handen wel wassen voor het eten.

  • Olga Katers zegt op

   @ Cor,
   Helemaal mee eens. Nederland is altijd een pamper land geweest. Uiteraard hebben wij daar nu plezier van, maar sommige dingen blijft onbegrijpbaar, en ja de ambtenaren moeten aan het werk blijven.

   • Cu Chulain zegt op

    Ofschoon ik niet in Thailand woon, heb ik hiermee ook te maken gehad en lijkt mij de regel terecht. Wie in Thailand woont, of elders buiten Nederland, kan natuurlijk niet tegelijkertijd in Nederland wonen, dat lijkt mij logisch. Je kunt maar op één adres woonachtig zijn. Ik praat nu over permanente bewoning. De Nederlandse wet schrijft sind een tijdje voor dat een ieder in Nederland woonachtig (dus niet in Thailand of elders buiten Nederland), ook verplichte verzekering tegen medische onkosten moet hebben. Ja, en blijkt dan dat je niet meer in Nederland woont, dan kun je ook niet meer voor de Nederlandse wet verzekerd zijn, en wordt je dus geschrapt. Ik had de pech dat ik opgegeven had aan de gemeente dat ik verhuisd was naar het buitenland maar dit werd niet verwerkt. De eerste post van de CVZ, met daarin een aankondiging van een boete van 344,73€, bereikte mij veel te laat. Ik moest dus eerst de boete betalen en heb dit ook gedaan. Daarna bezwaar aangetekend, en met overlegging van bewijsstukken, dat ik in het buitenland woon-en werkachtig was, werd ik in het gelijk gesteld. Helaas de boete nog niet teruggestort gezien, het opleggen van een geldbedrag gata nu eenmaal sneller, dan de restitutie daarvan. Dus eigenlijk heel simpel, wie in Nederland woont kan en moet volgens de wet verzekerd zijn tegen medische onkosten, wie in het buitenland woont hoeft dit niet te zijn. Waarom snappen Nederlandse expats dit niet?

    • Cornelis zegt op

     Wat je laatste zin betreft: het lijkt erop dat men graag wat te mopperen heeft op Nederland…….

     • Cu Chulain zegt op

      Ik niet, maar misschien de meeste expats in Thailand wel? Mij lijkt de handelswijze van het CVZ begrijpelijk, en is een boete ten onrechte opgelegd, of uitschrijving ten onrechte gedaan, dan kun je met documenten bezwaar aantekenen, en zoals in mijn geval krijg je je gelijk. Maar ik snap bepaalde expats wel, opgeven dat je in Nederland woont, terwijl je in feite in Thailand woont, en dan redelijk goedkoop medisch verzekert in het buitenland.

    • Olga Katers zegt op

     @Chu Chulain,
     Vervelend dat jij je rstitutie, nog niet hebt ontvangen, het is toch niet niks!
     Gelukkig heb ik geen problemen gehad. Als eerste heb ik aan mijn ziektekosten gevraagd voor vertrek uit Nederland, of ik verzekerd bij ze kon blijven, maar het antwoord was nee! Ik heb toen aangegeven wanneer ik vertrok, naar Thailand, en mij liet uitschrijven bij het GBA, en toen heb ik gewoon de restitutie gekregen van de datum vanaf vertrek, gelukkig zonder problemen.
     Ook had ik mijn woonadres in Thailand al doorgegeven, en verder wordt je nieuwe adres door het GBA (computer kopplingen) doorgegeven aan belasting, SVB etc.

     • Cu Chulain zegt op

      Pfff, dat komt wel goed denk ik. Dat is mijn gevoel bij Nederland tenminste, dat je ook krijgt waar je recht op hebt. al kan het even duren. Dat het niet zo is als in Thailand of Ghana waar ik destijds ook woonde, dat het afhangt van degene die je zaak behandelt (hoeveel je schuift), of je wel datgene krijgt dat je toebehoort. Het komt allemaal wel goed 🙂

   • Cornelis zegt op

    Volgens mij heeft het ‘opsporen’ tot doel deze mensen te schrappen van de lijst van degenen die verplicht zijn een ziektekostenverzekering af te sluiten.Dus niet om hen zo’n verzekering te laten afsluiten…………….

 3. Dutch zegt op

  Men heeft er indertijd een troep van gemaakt.
  Was sedert 1998 uitgeschreven in Nederland en kreeg midden januari 2006 een schrijven van mijn Nederlandse verzekering (gedateerd november 2005),dat ik per 1 februari 2006 niet meer verzekerd kon blijven i.v.m. wetgeving per 1-1-2006.
  Mijn bezwaarschrift werd niet gehonoreerd onder motivering:Je hebt er zelf in 1998 voor gekozen om uit Nederland te gaan.Alsof ik toen kon vermoeden dat in 2006 dit soort wetgeving zou komen.
  (overigens had ik zwart op wit dat ik in het buitenland verzekerd zou blijven.Dat was een van de zaken waarover ik mij vooraf terdege had laten informeren)

 4. Frank zegt op

  Wat ik mij afvraag is: Wat is de periode die je maximaal in het buitenland mag wonen per jaar ?

  Soms hoor je 6 maanden maar ik heb geen idee…

  Weet iemand dit?

  Frank F


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website