This is Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Expats en pensionado
Tags: , ,
17 december 2010

I love farang

Er zijn nogal wat expats en toeristen in Pattaya die constant klagen en zeuren. Het gaat dan over hoe de zaken hier aangepakt worden en over Thai in het algemeen. Ze klagen niet alleen tegen andere farang maar ook tegen Thaise mensen.

Wanneer een toerist in Australië klaagt over mijn land, dan zeggen Australiërs: “als het je hier niet bevalt, dan weet je wat je te doen staat. Ga terug naar waar je vandaan kwam en blijf daar vooral”.

Een Thai gaat die confrontatie niet aan. Ze zullen zoiets niet zeggen, daar zijn ze te beleefd voor. Natuurlijk denken ze er net zo over.

Vandaar, in naam van de Thai, ik verzoek de eeuwige klagers om de biezen te pakken en te vertrekken uit Thailand.

De farang zeurpieten noemen de Thai dom omdat ze door de strijd tussen rood en geel de toeristen wegjagen. Maar wat verwacht je dan? Denk je dat een boer uit Isaan, die 200 baht per dag verdient, zich druk maakt om een toerist die 6.000 baht betaald voor een hotelovernachting? Moeten ze om jou een plezier te doen, hun idealen aan de kant schuiven?

De Thai hebben ons minder hard nodig dan wij zelf willen geloven. Het toerisme maakt maar 5% uit van de Thaise economie. De economie zal naar verwachting dit jaar groeien met 7%. Ieder jaar groeit de Thaise economie. Wanneer de toeristen wegblijven, groeit de Thaise economie nog steeds. De werkeloosheid is onder de 1% daar kunnen de meeste Westerse regeringen alleen maar van dromen.

Een andere veel voorkomende klacht van de zeurpieten is de slechte service en de vele fouten die Thai maken. Bijvoorbeeld indien ze met het verkeerde gerecht aan komen zetten in een restaurant. Maar bestelt een farang het in het Engels of in het Thais? Mocht je iets bestellen in perfect Thais en ze komen dan met het verkeerde gerecht, geef ik je gelijk. Als ze jou niet begrijpen in een restaurant is dat dan de schuld van een Thai? Veel expats wonen hier al jaren en doen geen moeite om Thais (of de Thaise omgangsvormen) te leren vervolgens worden ze boos als ze niet begrepen worden.

Anderen klagen dat ze in de winkels worden opgelicht. Oké,  je hebt een shirt gekocht voor 200 baht die eigenlijk 100 baht zou moeten kosten. Maar in het Westen betaal je voor hetzelfde shirt waarschijnlijk 1500 baht. Dus waar wordt je nu echt opgelicht? Een verkeersboete? Kost je hooguit 200 of 400 baht. In je eigen land betaal je al snel 6.000 baht voor dezelfde overtreding.

Een aantal farang zijn gefrustreerd omdat ze aanzienlijke sommen geld kwijt zijn geraakt. Ze werden verliefd op een bargirl. Als je een vrouw ontmoet in een plaats waar ze heen gaan om geld aan farang te verdienen, wat verwacht je dan? Denk je echt dat jij zo’n leuke sexy man bent? Ze willen geld, daar gaat het om. Als dat niet zo was, bleven ze wel bij de familie wonen. Ze zien het als hun taak om geld te verdienen en voor de familie te zorgen. Thaise vrouwen hebben echt geen posters op de slaapkamer hangen van dikke buitenlandse mannen die ouder zijn dan hun vader. Koop je in je eigen land een huis, auto, enz. voor de eerste beste bargirl die je ontmoet tijdens je vakantie?

Het geklaag gaat verder over het verlengen van de visa. Ik wil je er aan herinneren dat het voor een Thai nog veel moeilijker is om visa te krijgen voor het land waar jij vandaan komt. Zelfs niet voor een vakantie van twee weken.

Een ander discussiepunt is het twee prijzen systeem. Ja, je betaalt als farang het dubbele. Pech voor jou. Dit is Thailand. Thailand is voor de Thai. Het land is nooit gekoloniseerd en zal dat ook nooit worden. Thailand heeft een eigen koning, een eigen taal, een eigen cultuur en ze doen het op hun manier. Als je dat niet bevalt, weet je wat je te doen staat, of niet soms?

Paul Hanson

Bron: Pattaya Times

Khun Peter:

het bovenstaande artikel is door een Australiër geschreven en heb ik vrij vertaald. Dat wil niet zeggen dat ik achter het verhaal sta. Het is naar mijn mening te simpel en er zitten verkeerde aannames in. Een arme boer in Isaan heeft er wel degelijk last van indien de toeristen wegblijven. Vrijwel iedereen in de toeristenindustrie komt uit Isaan. Het kamermeisje, de taxichauffeur, de strandverkoper, de masseuse en de bargirl. Als de toeristen wegblijven hebben zij geen werk. De middenklasse en rijke Thai maken zich minder zorgen daarover. Zijn opmerking over 1% werkeloosheid raakt kant nog wal. Net alsof iedere werkeloze Thai staat ingeschreven bij het Thaise arbeidsbureau of een WW-uitkering ontvangt. Onzin natuurlijk.

De reden dat veel farang de taal niet spreken is dat ze al wat ouder zijn en het daarom het geheugen en leervermogen wat afneemt, kortom een nieuwe taal leren is dan een stuk lastiger. Daarnaast is het Thaise schrift onleesbaar dat maakt het er ook niet gemakkelijker op.

Over het restaurant gedeelte, veel fouten worden gemaakt door desinteresse en onverschilligheid bij de Thai. Toch wel wat anders dan alleen een taalprobleem. De voorbeelden over oplichting in winkels en het twee prijzen systeem is naar mijn mening verwerpelijk, het heeft iets van discriminatie. Wij zijn opgevoed met het idee dat ongeacht geloof, afkomst of seksuele geaardheid, iedereen gelijk is. Een twee prijzen systeem past niet bij die gedachte. Juist omdat de rijke Thai ook minder betalen dan farang (er wonen in Thailand ook farang die het niet breed hebben). Het is voor ons ondenkbaar om toeristen het dubbele te laten betalen voor een kaartje voor de Keukenhof.

Dat een naïeve farang niet moet zeuren omdat hij geld aan een Thaise bargirl is kwijtgeraakt, is slechts één kant van de zaak. Er gaat namelijk list en bedrog aan vooraf. Liegen en bedriegen om een ander geld afhandig te maken is toch gewoon diefstal? Of ben ik nu gek? Er zijn ook farang die medelijden hebben met bargirls en geld geven om te zorgen dat ze uit de bar kunnen blijven en voor hun kind kunnen zorgen. Het is vooral de hebzucht van sommige Thaise dames (of familie) die voor problemen zorgt. Natuurlijk moet een kerel van 60 jaar met een Thaise vriendin van 20 jaar, zich geen illusies maken. Maar roepen de Thaise dames uit Isaan niet zelf dat de Thaise echtgenoten vooral zuipen, hoeren en snoeren? Ze kiezen daarom voor een oudere buitenlandse man omdat die betrouwbaarder, meer monogaam en zorgzamer zijn.

Over de visa regels ben ik het wel met de schrijver eens. Farang hebben geen klagen als je het vergelijkt met Thai die een visa willen.

Natuurlijk zijn er farang die altijd lopen te zeuren. Maar dat zijn dezelfde types die ook in het westen ontevreden zijn. Waarschijnlijk behoorlijk gefrustreerd en dat uit zich in klagen en zeuren. Bij dat soort figuren ligt het ook altijd aan een ander.

Kortom de auteur van het stuk heeft voor deel gelijk maar hij maakt zich er te gemakkelijk vanaf door te zeggen, pas je maar aan of hoepel anders op. Het ontbreken van een eigen mening en het vasthouden aan tradities (een leraar heeft altijd gelijk en mag je niet tegenspreken) zorgt er in Thailand ook voor dat het onderwijssysteem van alle kanten faalt. Je niet aanpassen, een eigen mening hebben en je verzetten tegen onrecht kan juist positief zijn. Het kan er toe bijdragen dat er werkelijk iets veranderd.

Een zeurende farang is vervelend, maar een onverschillige Thai ook.

No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “This is Thailand”

 1. kick zegt op

  iff you cant ficht hem, jont them. thats what the thai think en gelijk hebben ze

 2. peter69 zegt op

  kick ! I agree simpel toch

 3. carrot zegt op

  Zoals meestal ligt de waarheid somewhere between !

 4. andy zegt op

  Mijn persoonlijke ervaring is dat de thai het wel gemakkelijk hebben met hun visa in nl.
  Het mvv was binnen 2 weken bij de ambassade geregeld(ambassade werkt snel als je aan de regels voldoet), Gevolgt door een visa voor 1 jaar: duurt nog geen 15 minuten bij het ind.( nee, ze hoeft zich niet te melden om elke 90 dagen) Na 1 jaar volgt de vergunning voor 5 jaar. Zie maar eens een vergunning in thailand voor elkaar te krijgen van 5 jaar zonder meldingsplicht.
  En dat klagen daar ben ik er 1 van. Wat inhoud dat wij waarschijnlijk alleen de goede dingen van thailand nemen( overwinteren) en de rest mag men houden. Een heleboel dingen zijn gewoon niet goed in thailand en dat merk je pas als je er woont of er veel langer verblijft.
  Garantie in een winkel? omruilen als je het verkeerde hebt gekocht? Criminaliteit die veel hoger ligt dan in nl? het zorgstelsel, vooral voor de ouderen? Politie die zijn werk niet doet of zelf crimineel is? Een werkinstelling van veel thai’s wat nogal te wensen overlaat? ( vreemd genoeg gaat het de meeste chinese thai in thailand heel goed, hoe zal dat komen?) De taal kennis op de thaise scholen ligt mi toch veel lager dan in bv maleisie of de filipijnen. Het rangen en standen systeem ben ik al helemaal niet gecharmeerd van. Voor mij en mijn thaise vrouw allemaal redenen om nog eens heel hard na te denken of wij ons daar wel permanent vestigen.

  Voor vakantie daarintegen is thailand natuurlijk geweldig.
  Mooie Stranden waar maar weinig andere landen tegenop kunnen boksen. De service in de hotels staat mijn inziens op een hoog niveau, informatie is overal te krijgen. Bijna alles is voor een westers salaris goed te betalen. Double pricing moet je maar zien als ontwikkelingshulp. Jouw geld word later hoe dan ook weer in de lokale economie gepompt. In thailand kan je nog eens een spa center bezoeken zonder er 2 maanden voor te hoeven sparen. Dat de thai meer vragen aan een buitenlander voor een t shirt da’s logisch, dat heb je in elk land met veel toeristen.
  Bestel maar eens een paling in volendam.
  Het weer in thailand: Om met 35 graden te werken is het niks, maar voor vakantie is het best aangenaam.

  groeten,

  andy

  • francky de jonghe zegt op

   zoals de schrijver het stelt sta ik volledig achter, ik woon hier en ik klaag nooit, ik leef met de thai en ik voel mij een thai

   Door de redactie aangepast: niet persoonlijk worden

  • Misstanden hoeft je nooit te accepteren. Om het even onder de ‘cultuur’ vloerkleed te vegen wat sommigen doen is in mijn ogen niet juist. Tuurlijk als je zelf ook een Mai Pen Rai houding aanneemt zal het allemaal wat gemakkelijker zijn.

 5. Chang Noi zegt op

  Na ruim 10 jaar hier te wonen en lief en leed te delen met mijn Thaise vrouw voel ik me toch een beetje Thai.

  En hoewel in het westen niet altijd “beter” is, zijn er in het westen toch een hoop dingen “eerlijker” en “beter” geregeld.

  Ik vindt dat wij d.m.v. netjes klagen en opmerkingen maken de Thai best mogen helpen in verdere ontwikkeling van “cultuur”. De “mai pen rai” cultuur is NIET goed en leidt alleen maar tot trieste resultaten zoals gezien kan worden aan het slechte onderwijs systeem, de corrupte politie en leger en volledig verrotte politiek.

  Je verteld een kind toch ook dat iets op een andere manier makelijker kan?

  Jammer genoeg is Thailand nooit gekoloniseerd, anders was het nu mischien zoals Malaysia of Singapore.

  O ja …. die bar-meiden die hun klanten letterlijk en figuurlijk leegzuigen … dat is gewoon schoolgeld die betaald moet worden …. en iedere les wordt net zolang herhaald tot je hem begrepen hebt. De een doet dat wat sneller als een ander. It’s all in the game.

  Chang Noi

  • Pierke zegt op

   Maar Burma en Indonesie waren lange tijd wel gekoloniseerd en zo rooskleurig is de situatie daar ook niet. Dus er moeten andere factoren in het spel zijn, waarom Thailand zo slecht scoort op velerlei gebied.’ondanks’ het feit, dat het land nooit gekoloniseerd is geweest.

 6. euroman zegt op

  Ik ben het gelukkig 100% eens met de auteur.Waar is die Hollandse nuchterheid?die mis ik soms op het blog.Vaak zijn hollanders kritisch op eigen land,waar ze het geld vandaan hebben,en prijzen ze thailand in de hemel.

 7. Sam Loi zegt op

  ik vraag mij af of Euroman het artikel goed gelezen c.q. begrepen heeft. Ik heb zo mijn twijfels. Maar goed, ieder heeft zo het recht van spreken dus ook Paul Hanson, die ik hier zou willen neerzetten als doemdenker over recht en samenleving en dan in het bijzonder de Thaise samenleving.

  Wat een onzin. Hij zou de hand in eigen boezem moeten steken en zich moeten bezinnen op de positie van de oorspronkelijke bewoners van het land dat hij zijn land noemt. Hij zou er goed aan doen om zich in te zetten om de positie van die mensen te verbeteren in plaats van op te komen voor de Thai, die het vele malen beter heeft. Wat een sukkel.

 8. Heren, een bericht van drie woorden met ‘ik ben het met je eens’ is niet echt een waardevolle reactie. Het is geen chatbox. Graag een inhoudelijke reactie of geen reactie

  • Eddy B zegt op

   Hello,
   even n reactie op de ergernissen over Thailand-vakantieland.-Er leren leven is een
   andere zaak-.Staat het je niet aan?Ga elders kijken;niet per sé terug naar koud en duur
   vaderland.Er zijn zoveel andere plaatsen waar de zon schijnt,de natuur en de vrouwen
   mooi zijn,de mensen vriendelijk-ook al lopen ze niet met een kunstmatige glimlach rond-
   bij sommigen lijkt het meer op een aangeboren grijns.Ook niet vergeten dat de thaise
   glimlach vooral een beleefdheidsglimlach is,de rest dromen wij erbij.

   2-prijzen politiek?Daar heb ik geen moeite mee,WIJ zijn de toeristen en het is evident
   dat een bath voor ons veel minder weegt.Trouwens in Europa bestaat t ook: In Malta
   betaalt n Maltees maar de helft voor een hotelkamer ,natuurlijk staat het niet aangeduid.
   In Roemenië bestaan er in de gezondheidscentra ook twee tarieven.
   Ik ben lang niet meer in Spanje geweest,maar herinner me wel dat de toegang tot de disco’s gratis was voor Spanjaarden..

   Waar ik me wel over ergerde was het feit dat bij een tempelbezoek “Farang 20bath,Thai free”de Thaise kennissen die me vergezelden ook moesten betalen “omdat ze bij de
   farang hoorden”…

   Ik heb alleszins Siam en mijn Isaan-vriendin vaarwel gezegd en ga mijn pensioen elders
   opleven .Heeft ook veel met mijn slecht karakter te maken (-:

   Eddy B

 9. ludo bridts zegt op

  geen dubbele prijs maar het tienvoudige, toegang tot khao Yai national park: 40 baht voor thai;400 baht voor farang.

 10. Cor van Kampen zegt op

  Het is natuurlijk een verhaal wat elke keer terugkomt. Je bent als Nederlander (voor de andere buitenlanders spreek ik niet) hier komen wonen voor een mooi leven en voor
  lekker weer. Verder het leven is toch wat meer relaxed dan in regeltjesland Nederland.
  Je kan wat meer met je geld doen. Vaak hebben mensen toch ook offers gebracht door hun familie, kinderen en vrienden achter te laten. Ik heb met de Thaise mentaliteit
  leren leven, anders kan je beter weer vertrekken. Dat neemt niet weg dat je wel kritiek mag hebben op de Thaise levensstijl. Veel Thai hebben a-sociaal gedrag. Er zijn maar
  weinig die de deur open houden als je achter ze een winkel in stapt en de deur voor je
  “postzegel’ dicht laten gaan. Corruptie tref je hier overal aan en dat is een van de grootste ergenissen. Je ziet het in het verkeer. Probeer maar eens de straat over te steken (met of zonder verkeerslichten). Dan nog de vergelijking met het verkrijgen van
  een visum. In Nederland kan je na veel toestanden nog een verblijfsvergunning krijgen
  wat uiteindelijk resulteerd in een permanente vergunning. In Thailand nooit.
  Dan nog het laatste. Wij komen geld brengen en hun komen het halen.
  Zoals ik al eerder zij, ik heb er mee leren leven en leef hier toch gelukkig.
  Cor.

 11. Dirk B zegt op

  Veel geklets weinig boem boem.
  Ik denk dat het als zuiver Europees koppel, ik bedoel blank-blank, niet leefbaar is in Thailand als je je eigen regeltjes en gewoonten van hier ginds wil implemeneteren.

  Als Europees-Thais koppel, zou je al veel moeten geleeerd hebben va je ega over de zeden en gewoonten van het land.
  Een dubbele prijs betalen voor een natuurgebied of cultuurplaats te bezoeken vind ik persoonlijk een geweldig idee. Zo krijgt de arme Thaise bevolking ook de kans om deze plaatsen te bezoeken, en voor ons is het een habbekrats.

  Wat betreft prijs in de winkels laat ik duurdere aankopen uitvoeren door mijn (Thaise) vrouw, nadat ik eerst heb uitgekozen wat ik wil. Dus dat is geen probleem.

  Eigenlijk is mijn boodschap:

  Verdiep je in de zeden en gewoonten van het land, denk er dan is diep over na. Probeer alles in een juiste context te plaatsen en leer relativeren.
  Dan zal Thailand als thuis basis voor jou een paradijs worden.

  En staat het je inderdaad niet aan, volg dan de raad van de auteur van het artikel, pak je koffers en vertrek terug naar je Europees paradijs (of verloopt hier alles eerlijk en rechtvaardig …..?

  Wees gegroet,
  Dirk

 12. ThailandGanger zegt op

  Als je ergens woont moet je je aanpassen aan de regels van dat land. Maar dat geld ook omgekeerd. En daar mis ik vaak iets.

  Eigenlijk vind ik het voor het over grote deel een waardeloos artikel van die Hanson. Veel van de genoemde zeur opmerkingen herken ik niet, wel andere maar die staan er niet bij. Of is dit nu zeuren?

 13. Dirk de Noorman zegt op

  Een tijdje geleden hoorde ik het verhaal van een Australier die al dertig jaar in Thailand woonde, getrouwd was met een Thaise, drie kinderen. Een eigen bedrijf, actief in het Thaise sociale leven, goed Thais sprekend en van plan tot Thai te naturaliseren.

  Daartoe moest hij voor een commissie verschijnen die hem uiteenlopende vragen stelde, die hij goed beantwoorde. Waarna hij het verzoek kreeg voor de commissie het Thaise volkslied te zingen. Staande bracht hij naar beste kunnen de nationale hymne.

  Twee maanden later werd zijn verzoek afgewezen wegens het “niet aan te horen gezang en het niet begrijpen van het nationale volkslied”.

  Kom daar es om in Holland!

  Groet

  • ThailandGanger zegt op

   Dirk 4 maanden geleden is er een voorstel gedaan in de tweede kamer dat alle inburgeraars het Nationale (Nederlandse) volkslied moeten kunnen zingen en daarop getest gaan worden. De uitslag is nog steeds niet bekend en het voorstel wordt nog uitgewerkt.

   • Bert Gringhuis zegt op

    Ha, ha, ha, moeten ze ook doen bij Nederlanders, die bv. een paspoort of rijbewijs willen hebben. Ik vrees, dat meer dan de helft het Wiljelmus niet kan zingen en een nog groter deel de tekst niet kan uitleggen.

    • ThailandGanger zegt op

     Daar was juist de ophef over…. lol. Want die komen ook niet verder dan de eerste regel met wat additionele mond bewegingen (zie het NL elftal).

 14. Love Thailand zegt op

  Ik woon nu ruim 5 jaar in Thailand en het eerste waar ik mee begon was om de taal te leren spreken. En dat viel tegen. Maar uiteindelijk spreek ik nu redelijk Thais en ook Isaan dialect. Het leven in Thailand is daardoor een stuk aangenamer doordat met de taalkennis ook de cultuurkennis is gegroeid. Deze samenleving is n.l. zoveel logischer en natuurlijker dan onze westerse samenleving, maar dat begin je pas begrijpen en te waarderen als je hier een poos bent en de taal en cultuur begrijpt. Ik vind het daarom nog steeds onbegrijpelijk dat de meeste buitenlanders die hier wonen nauwelijks de taal beheersen en daarmee dan ook voortdurend Thai aantrekken die daar wel een slaatje uit weten te slaan. In de periode dat ik in Thailand woon heb ik velen zien komen en gaan doordat zij zich in de nesten hadden gewerkt. Velen dachten wel even iets te ondernemen en verloren hun geld omdat ze zich niet eerst in de taal en cultuur hadden verdiept. Heel veel buitenlanders die zo negatief zijn over de Thai, blijven overigens wel hier of komen iedere keer weer op vakantie om de simpele reden dat de slechte kanten niet opwegen tegen de goeie kanten van Thailand. Toen ik naar Thailand kwam waren er weinig goeie taalcursussen, intussen is dat veranderd en er is zelfs een cursus Isaan dialect gekomen van http://www.learnspeakthai.com. Doordat wij als buitenlanders bijna altijd met mensen uit Isaan in contact komen is het een aanrader om eerst Isaan dialect te leren. (Bijna iedere farang heeft een vrouw of vrienidin uit Isaan.) Het gevolg is dat je automatisch ook Thais leert omdat alleen de sleutelwoorden en tonen in Isaan anders zijn dan het Thais. Kortom als je Isaan leert leer je eigenlijk Thais en Isaan tegelijkertijd. Als je eerst Thais leert is het daarna een stuk lastiger om ook nog Isaan op te pakken. Mijn ervaring is dat basiskennis van taal en Thaise gewoonten de sleutel is tot een probleemloos leven in Thailand.

  • info@afj-schoolderman.com zegt op

   Eindelijk is iemand die redelijk goed schijnt te weten wat er voor nodig is om je in het buitenland te kunnen vestigen. Kennis van taal en cultuur is essentieel en dat zeker bij een land die 360 graden van de onze verschilt.

   • Eddy B zegt op

    180 ° is genoeg (-:

 15. harry zegt op

  lees vaak de artikelen hier, en soms raakt het kant noch wal.Ik proef vaak de vooroordelen bij de farang.Feit is echter dat zeer veel farang door andere farang in Thailand belazerd worden en niet door de Thai.Ook de verhalen dat iedereen uit isaan komt alleen maar de farang wil plukken klopt niet helemaal.De farang is er gewoon zelf bij als dat gebeurd.
  Voor alle duidelijkheid, ik ben jarenlang met een Thaise getrouwd geweest .Na het huwelijk heb/had ik alleen maar Thaise vriendinnen .Verspil niet eens tijd aan een nederlandse.
  Eerlijkheidshalve moet ik wel vermelden dat ik vrij aardig Thai zowel in woord als geschrift beheers.Dus een taalprobleem heb ik niet echt , dit is wel zo makkelijk.
  Verder wil ik een opmerking maken over het niet begrepen worden in een restaurant.Dit geld echt niet alleen voor de farang.Ook een Thai wat in de Thaise taal een gerecht besteld krijgt vaak het verkeerde voorgeschoteld .

  • Robert zegt op

   คุณเรื่องมาก 😉

 16. ferdinand zegt op

  Alles is gezegd en alles klopt.Thailand blijft een heerlijk lastig land.

  Wat betreft restaurants. Ik kom hier 17 jaar en woon hier 5 jaar, spreek geen goed thais maar kan me handhaven. Ook als mijn Thaise vrouw iets bestelt gaat het 1 op de 2 keer mis. Vriendelijke glimlach maar men let niet op of heeft geen interesse.

  In winkels 100 man personeel die allemaal vriendelijk grijnzen maar vaak op simpele vragen geen antwoord weten. Meest gehoorde antwoord is “no have” terwijl ze naast het artikel staan.

  Wat me elke keer weer stoort is de opmerking dat je maar moet vertrekken als je iets niet bevalt. Thais doen het nu eenmaal zo en zo.
  Een onderdeel van integratie is toch dat je je thuis voelt en de dingen steeds beter gaat zien. Ook de fouten (net als in Nederland) IK heb er geen enkel probleem dat een Thai andere normen en waarden heeft en zaken anders doet. Heerlijk juist, kunnen “wij” ook iets van leren. Maar als iets fout is, is het fout hier en daar.
  Corruptie, oplichting, onverschilligheid, discriminatie, rechtsongelijkheid, gebrek aan democratie, geweld en alcoholisme, idiote hiërarchie en klassestelsel, onveilig verkeer, a-sociaal gedrag, misstanden die tot armoe voor hele bevolkingsgroepen leiden, zijn en blijven fout in Thailand en in Nederland. Daar mag je iets van vinden en van zeggen en het liefst wat aan proberen te verbeteren. Pas dan ben je geïntegreerd en geen toeschouwer.
  Niet elke Thaise gewoonte is een goeie gewoonte. Net zo min als Nederlandse gebruiken. Elke omgeving is voor verbetering vatbaar.

  Wel kun je beter vertrekken als je alleen maar oog hebt voor de slechte zaken. Er is ook zoveel positiefs. Heel veel zaken waar we ons aan storen, zijn ook gelijk die reden waarom het hier prettiger leven is, nl minder regels.
  Gezegd mag worden dat openlijke en rechtstreeks kritiek op misstanden in Thailand niet echt gewaardeerd wordt. Een Thai kan zeer moeilijk met kritiek omgaan en de overheid bestrijdt kritiek met gevangenisstraf. Thailand is een schitterend land, maar wil je hier ongestoord leven, dan is hier integratie en meedenken, laat staan kritiek hebben, misschien toch niet zo’n goed idee en blijf je maar beter toeschouwer. Je kan als expat altijd nog per post stemmen in Nederland.

  • Robert zegt op

   Goed verhaal Ferdinand, en zo is het. Sommigen op dit blog voelen zich echter persoonlijk aangesproken als je, zelfs zonder negatief te zijn, zaken in Nederland danwel Thailand beschrijft die voor verbetering in aanmerking zouden komen. Dat is aan een kant jammer, maar aan de andere kant ook wel weer vermakelijk.

  • Ferdinant zegt op

   Een wezenlijk onderdeel van integratie is met name de taal spreken en iets van de cultuur te weten, dat is voor buitenlanders die Nederland willen verblijven zelfs verplicht gesteld! Integreren doe je dan ook niet door toeschouwer te blijven, maar door actief in de samenleving deel te nemen en de taal te spreken. Ook hier in Nederland zijn er nog teveel allochtonen die na 20 jaar niet of nauwelijks Nederlands spreken en daar ergeren wij ons toch aan en dat is bij een Thai naar een farang toe niet anders.

   De Thai (Aziaat) heeft qua gevoeligheid inderdaad maat 47 van schoen, maar dat wil geenszins zeggen, dat je geen (opbouwend) kritiek mag uiten.Je zult dat echter niet op de Nederlandse/Europese manier kunnen doen, maar op de Aziatische en dat zonder dat je de andere daarmee gezichtsverlies aanbrengt. Een totaal andere benadering, maar daarvoor zit je dan ook in een andere land met een totaal andere cultuur.

   In kom zelf al zo’n 20 jaar in Azië (soms wel 9 keer per jaar), waaronder Thailand waar ik ook zo’n 2½ jaar heb gewoond en voor een Noordse organisatie heb gewerkt en ja, ik ben met een Thaise getrouwd uit Isaan. Mijn vrouw is zo’n 6½ jaar hier in Nederland, spreekt goed Nederlands, heeft een eigen zaak en is inmiddels tot Nederlandse genaturaliseerd. Zo kan het dus ook.

   • ferdinand zegt op

    Aan FerdinanT van FerdinanD
    Met je eens. Als je het goed hebt gelezen zie je dat ik juist geen toeschouwer wil zijn. Maar dat is hier wonend erg moeilijk. Teveel kritiek of wijzen op misstanden, je verzetten of niet mee doen aan corruptie kun je duur bekopen, Geen verlenging van visa en andere leuke zaken. Naturalisatie tot Thai is praktisch onmogelijk, je mag blij zijn met je jaarlijkse visaverlenging.

    Wil je hier lekker leven dan niet al te aktief integreren, niet aan politiek meedoen, niet opvallen, geen kritiek geven. Gewoon rustig leven en genieten. Je geld besteden en je mond houden.

    Opbouwende kritiek ? probeer eens te praten op de school van je kind, bij een tandarts die een absolute wanprestatie levert, bij de politie die je bescherming tegen inbraak in je woning aanbiedt tegen een kleine maandelijkse vergoeding, bij de gemeente die liever geen vergunningen voor je winkeltje afgeeft maar liever geld komt ophalen, bij de gemeente die een dag lang de stroom afsluit omdat ze zelf extra capaciteit nodig hebben voor een feestje, een goeie afspraak te maken over de aansluiting van je telefoon of internet, bij een leverancier die een verkeerde levering doet of afspraken niet nakomt, met een aannemer die beslist morgenochtend zou komen voor een reparatie, nog even doorgaan ? Alles wordt beantwoord met een vriendelijke glimlach en het leven gaat gewoon ongewijzigd verder. Mai pen rai.

    Ben er al aan gewend en leef hier graag.
    Je zult je moeten aanpassen, inschikken, accepteren, anders redt je het niet.

    Een Thai houdt niet van kritiek, zeker niet van een buitenlander. Een Thai verwacht niet dat je integreert en volledig aan de maatschappij meedoet. Hij verwacht dat je je aanpast (niet hetzelde als integreren), niet lastig bent, je mond houdt en je geld uitgeeft.
    Suggereer een Thai niet dat iets beter op een andere manier kan. Hij zal je vriendelijk gelijk geven en het vervolgens zo doen zoals hij het al 100 jaar doet.

    Niettemin een schitterend land met aardige mensen waar het vaak heerlijk leven is. Al is dat leven vaak een beetje oppervlakkig, weet je nooit waar je aan toe bent en kun je je het beste overal buiten houden.
    Al met al een prima alternatief voor Nederland, waar het te koud en te duur is, nog veel meer gezeurd wordt, het politieke klimaat ook niet alles is etc. etc.

    Dus ik heb niks gezegd ik blijf nog effe.

    • Ferdinant zegt op

     Beste Ferdinand, nergens is het perfect zelfs hier in Nederland niet, was dat wel zo geweest dan was je immers nooit weggegaan. Waar ik mij echter aan stoor is de ongenuanceerde wijze waarop sommige zich over Thailand uitlaten, waarbij dan vergelijkingen met Nederland worden getrokken die m.i. absoluut niet opgaan, omdat het een een totaal andere land betreft.

     Ja het land is corrupt, maar dat is nagenoeg heel Azië. Het zijn de Chinezen die daar de dienst uitmaken. De bevolking zelf lijdt overwegend armoe, waardoor corruptie dan ook in de hand wordt gewerkt. Aan de andere kant, kun je daar als farang met een klein pensioentje een schitterd leven leiden. Voorts, is de bevolking zeer gastvrij, vriendelijk en behulpzaam en een man wordt daar nog door een vrouw op handen gedragen. Wanneer ik last van mijn voeten heb, dan worden mijn voeten zonder daarom te hebben gevraagd gemasseerd. Ik ben 20 jaar met een nuchtere Hollandse vrouw getrouwd geweest en die had hooguit gezegd, dan moet je naar een therapeut gaan. Kortom, ook dat zijn verschillen.

     De oppervakkigheid die jij noemt, heb ik in die 2½ jaar dat ik daar verbleef ook mogen ervaren, maar dat was hoofdzakelijk in de provincies, waar na 6 uur ‘s avonds niets meer te beleven viel en dat ook mede omdat iedereen daar om 10 uur al in bed lag. Persoonlijk zou ik dan ook echt niet in de provincie willen wonen, ik zou mij dan werkelijk kapot vervelen. Wanneer ik mijn schoonfamilie in Isaan (Chaiyaphum) bezoek, dan heb ik het na een weekje wel gezien. Maar goed, over een paar maanden (maart)ben ik weer in Thailand, lekker het zonnetje opzoeken.

 17. ferdinand zegt op

  Werkelossheid 1% ?
  In het gemiddelde dorp in de Isaan is zo niet 90% dan toch 50% werkeloos. In ons dorp zijn de meeste mensen niet in loondienst, geen vaste baan, maar allemaal aan het “klussen” De ene dag in de rijst de andere dag in rubber en dan weer een klusje als ongeschoold bouwvakker.
  Allemaal kleine zelfstandigen ??

  Alles zonder belasting te betalen maar ook alles zonder enige sociale zekerheid. De voor de armsten en ouderen soms gratis gezondheidszorg houdt weinig in.
  Het loon voor een dagje “zwart” werken ligt (voor mannen) danwel een stuk hoger dan de genoemde 200 bath, maar de helft van de tijd is er helemaal geen werk.
  Dus eerst maar eens het begrip “werkeloosheid” definieren.

  Opgemerkt dan maar weer dat arbeidsethiek niet dezelfde is als in het westen. Als een Thai werkt, werkt hij vaak ontzettend hard en lang, maar wel gevolgd door vele periodes dat hij het werken niet zo zit zitten en andere bezigheden heeft, drank, vrouwen, gokken ed. Maar ook dat geldt natuurlijk weer niet voor iedereen. In elk geval niet voor de meeste vrouwen die hier het gezin en de economie draaiende houden en dat vaak voor de helft van het toch al karige inkomen.

 18. lex zegt op

  Voor het dubbele prijzen systeem zie ik het zo, Wij betalen de volle mep en de Thais krijgen 50% korting, zodat ze ook een van de toeristische trekpleisters gebruik kunnen maken en voor de rest; ik zit met van Engelse en Duitse expats biertje te drinken terwijl de vrouwen slapen, het enige wat we op sommige zaken kunnen zeggen is T I T,
  This Is Thailand


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website