Pensioen straks nog maar 50% van het laatstverdiende loon

Ben je van plan over een aantal jaren in Thailand van je welverdiende pensioen te gaan genieten? Dan kan je daar maar beter nu voor gaan sparen, want jouw pensioen kon straks wel eens erg tegenvallen.

Uit berekeningen van Syntrus Achmea in opdracht van de Volkskrant is gebleken dat het pensioen van veel Nederlanders niet veel meer zal zijn dan zo’n 50% van het laatstverdiende loon. Dat komt omdat Nederlandse pensioenen door een reeks hervormingen met 15 tot 35% zijn verlaagd in 15 jaar tijd. Een waardevast pensioen is verleden tijd. Het pensioenleed lijkt straks niet te overzien, aangezien veel Nederlanders nu geen idee hebben wat ze te wachten staat.

Wie nu een twintiger is, mag erop rekenen dat hij 10 jaar langer door moet werken dan zijn opa of oma en daar ook nog eens veel meer premie voor moet betalen. De oorzaken daarvan zijn de vergrijzing, twee crisissen (internet in 2000 en de huizenmarkt in 2008) en het al te gulle uitgavenpatroon van de pensioenfondsen in het verleden. Het is nu al zeker dat in 2013 vele tientallen fondsen de pensioenen moeten gaan korten. Daar gaat het kabinet nog eens extra overheen door vanaf 2015 de pensioenopbouw te verlagen, waardoor werknemers aan het einde van de rit veel minder pensioen hebben opgebouwd.

Nederlanders hebben nog niet door wat ze straks te wachten staat. Het niet indexeren van pensioenen en het verlagen van de opbouw laten pas hun vernietigende effect zien op de pensioendatum. De inkomensval kan dermate dramatisch zijn dat bijna-gepensioneerden niet zullen weten wat hun overkomt.

Het pensioenleed lijkt dus niet te overzien.

Bron: De Volkskrant/Yvonne Hofs

19 reacties op “Pensioenleed straks niet meer te overzien”

 1. Eric Donkaew zegt op

  Zorg in elk geval dat je een huis koopt en de hypotheek zo snel mogelijk aflost. Je bent dan schuldenvrij. Dat pakken ze je niet af, ook niet na je 65e.

  • Richard zegt op

   Nog niet Erik , nog even als je jou huis verkoopt zul je misschien in de toekomst belasting moeten gaan betalen ?
   Deze regering haalt het geld weg bij de oudere mensen die altijd zuinig geleefd hebben ,
   Het is te triest voor woorden .

  • jeffrey zegt op

   Eric,

   Iemand die zijn huis verkoopt heeft geld.
   wanneer de AOW in de toekomst als een recht gezien wordt voor minder vermogende mensen (een soort bijstand) kun je alsnog zelf je oude dag gaan betalen tot je blut bent en dan pas een beroep doen op de AOW .

 2. Rick zegt op

  Ik zelf ben 27 en vraag me af hoe lang ik wel niet moet werken stoppen voor je 70e lijkt me op dit moment zelfs een zonnig vooruitzicht.
  Vandaar dat ik nu even het nog kan dan alvast maar 3 weken in januari/februari ga overwinteren in Thailand:) god mag weten hoe de wereld er over 30 jaar uitziet en wat je hebt gehad als je jong bent pakken ze je de rest van je leven niet meer af.

  • Cornelis zegt op

   Groot gelijk Rick, het is zeker op jouw leeftijd beter om nu te genieten en dat niet te veel te laten vergallen door zorgen over je pensioen. Zelf ben ik 67 en ik heb al teveel collega’s en oud-collega’s die hun hele levenlang het genieten uitstelden tot ‘als ik met pensioen ben, nou dan….. etc’, voortijdig dit aardse schip zien verlaten…………….. Aan ‘later’ denken is daarom nog niet fout, zolang je maar niet vergeet ook van het ‘nu’ te genieten.
   Zelf hoop ik ook nog lang te genieten, o.a. met reisjes naar en binnen Thailand. Heb 49 jaar AOW-premie en 44 jaar pensioenpremie betaald, dus de nogal eens geponeerde stelling dat de jongere generatie nu opdraait voor mensen zoals ik laat ik vrolijk lachend van m’n rug af glijden……………..

  • Bart Hoevenaars zegt op

   Precies Rick, je hebt het verhaaltje goed door.
   Zelf ga ik ook eind januari voor een maand naar Thailand (Ayutthaya) waar ik een vriendin heb.
   Ik ga er nu van genieten, ook nu is het financieel nog goed te doen dat nemen ze me later nooit meer af!

   alvast een goede vakantie toegewenst in het mooie, warme Thailand

  • Wim v Kempen zegt op

   Ben op mijn 16 de begonnen met werken en op mijn 65ste gepensioneerd ,
   Heb 49 jaar aan het systeem betaald dus waarom zo de huidige generatie dat niet hoeven te doen.
   Heb dus geen gewetens bezwaren tov de jongere als zij ook 49 jaar betalen is de pot zeker niet leeg, Over 25 jaar is de vergrijzing grotendeels uitgestorven ,
   Lijkt mij dus geen probleem om voldoende pensioen op te bouwen.
   Wij betaalden toen ook voor diegene die nooit betaald hebben.

   • Richard zegt op

    Het zit in de graai cultuur van de pensioen fondsen !
    En daar kijkt niemand naar !
    Laten ze daar nu eens beginnen en weer niet anders om !

  • Paul van den Honert zegt op

   Goed zo Rick, ik vind dat een gezonde zienswijze, laat je niet gek maken door dat koffiedik gedoe.
   Pluk de dag en geniet van het leven en als je op zeker gaat spelen schep je te hoge verwachtingen en dan valt het later tegen.
   Luister niet al te veel naar mijn generatie (baby-boomers) wij zijn verwend en doorgaans hebberig en hebben altijd buikpijn als we moeten delen. Of hoor jij wel eens een baby-boomer die zegt dat hij tevreden is…….hahahaha
   Veel plezier op je vakantie in Thailand

   .

   • Hans Meeuwsen zegt op

    Ik ben 63 en met pre-pensioen
    Mijn ex werkgever stak mijn WIA uitkering in eigen zak en duurde 7 maanden eer ik het kreeg. En nog steeds een gedeelte krijg ik niet waarop ze zeggen je bent met pre-pensioen dus niet meer in dienst en niet ons probleem.
    Werkgever is ook 2 jaar geleden gestopt met inleg van een aanvullende pensioenpot.

    Dus nu kan ik naar een advokaat om aan mn geld te komen. Na 23 jaar trouwe dienst kreeg ik een VVV cheque van 50,00

    Ik probeer te genieten van mn pensioen en ben steeds op reis. Heeft nu even vertraging omdat ik een hersentumur had die inmiddels weg gehaald is maar wel kwaadaardig. Dus bestraling en nu sind gisteren chemo. Had al iedereen die zei ik ga dit of dat doen,gezegd
    doe het NU want het is snel te laat.

 3. aad pronk zegt op

  Tjamuk
  1. gelukkig heb ik een andere financieel adviseur. Want we praten niet alleen over een oudedagsvoorziening, maar ook over een eventueel weduwe en wezenpensioen en een invaliditeitspensioen.
  Het punt is dat je voor een oudedagsvoorziening zelf nog wel zou kunnen sparen. Al hoewel je weet niet hoe oud je wordt, dus je weet ook niet hoeveel je nodig hebt als je stopt met werken. De kans bestaat dus dat je erfgenamen een vorstelijk bedrag krijgen omdat je eerder dood gaat dan gepland (nou is dat geen probleem, want jij weet het niet meer en je erfgenamen zijn er wellicht blij mee) of dat je later op een houtje moet bijten omdat je ouder wordt dan gepland en je daarom niet genoeg gespaard hebt. Dat is dan wel een probleem. Wellicht is het toch beter om hiervoor toch maar een verzekering te nemen in plaats van zelf te sparen.
  Weduwe- wezen- en invaliditeitspensioenen hebben te maken met risico’s die je loopt en waarvan je niet weet of die zich voordoen en zo ja, wanneer. Hiertegen zal je je in ieder geval moeten verzekeren.
  Het advies van jouw financieel adviseur om zelf te sparen voor een oudedagsvoorziening met alles wat daarbij behoort lijkt mij derhalve geen goed advies en ik hoop dan ook dat collectieve pensioenregelingen nog heel lang van kracht zullen blijven.
  2. Verder zegt jouw financieel adviseur dat: ” Wel zullen deze mensen door moeten blijven betalen voor mensen die nu de pensioengerechtende leeftijd hebben bereikt. Zo, zegt hij, zit de wet in elkaar.”. Dat geldt alleen voor de AOW, omdat voor de AOW destijds gekozen is voor het omslagstelsel. De premie die nu ingehouden wordt, wordt gebruikt om de AOW van nu uit te betalen.
  Maar voor alle andere pensioenen geldt dat de pensioenfondsen voldoende vermogen moeten hebben voor toekomstig uit te keren pensioenen. En dat vermogen is opgebouwd middels de premie die de pensioengerechtigden (en hun werkgevers) zelf in al die jaren betaald hebben.

  En om nog even op de AOW terug te komen, ik heb 47 jaar premie betaald voor de mensen die toen AOW kregen. Ik heb geen schuldgevoelens als ik nu iedere maand zelf AOW op mijn bankrekening bijgeschreven krijg.

  • jeffrey zegt op

   Tjamuk,

   helemaal met je eens.
   Wel even de opmerking dat zelf voor je pensioen sparen een dure aangelegenheid is.

   ABN Amro rekent 20,5 % beheerkosten.
   Via een collectieve verzekering ben je normaal zo’n 6,5 % kwijt.

   iemand die met zijn 57e met pensioen zou gaan (situatie zoals die vroeger normaal was) en tot zijn 77e € 2500 bruto zou krijgen, komt op een bedrag uit van 1,2 miljoen euro.

   wanneer je nu met je 65e zou willen stoppen kost nog altijd €360.000 tot aan 77e
   je hebt dan €2500 bruto per maand.
   Dit kan iemand als persoon moeilijk opzij leggen .

   • RobN zegt op

    Jeffrey,

    of mijn rekenmachine is kapot of je bent iets te enthousiast geweest. Van 57 tot 77 is 20 jaar maal 12 maal 2500 en dan kom ik uit op 600.000. Scheelt de helft.

 4. RobN zegt op

  In het verleden was het mogelijk om 70% van je laatst verdiende loon als pensioen te ontvangen. Bij veel bedrijven is dat echter al veranderd naar 70% van middelloon, dus reeds een verlaging van pensioen.

  Wie kan mij nu het volgende voorspellen voor de komende 30/40 jaar:
  * Inflatie percentage
  * rente op spaartegoeden
  * loonstijgingen

  Er wordt nu uitgegaan van een pensioen van 50% van het laatst verdiende loon maar waarop is dit dan gebaseerd?

 5. BramSiam zegt op

  Geniet van het nu. Dat lijkt me een goed advies. Het is nog nooit iemand gelukt de toekomst correct te voorspellen, zelfs Jules Vernes niet. Misschien gaan de pensioenen wel tegen alle verwachtingen in omhoog (optimisme is een mooie eigenschap toch…). Je kunt je niet wapenen tegen alle bedreigingen, want de toekomst is niet te koop. Wat je aan voorzorg kunt nemen op basis van je eigen verwachtingen moet je natuurlijk wel doen. Extra sparen, een huis kopen, dat zijn reëele opties. Een rijke partner zoeken werkt ook voor de liefhebbers. Dat weten ze in Thailand trouwens al.

  • Sjaak zegt op

   Dat vind ik een goeie, BramSiam… Hier draait het toch bijna alleen daarom om een partner te vinden die je een goeie levensavond verzorgt. Maar gelukkig krijg je ook veel ervoor terug, niet soms?
   Het is goed zich zorgen te maken over je toekomst en te genieten van je heden. Vooral als je jong bent en van plan bent vroegtijdig met werken te stoppen of een redelijk bestaan te hebben als je ouder bent, is het goed nu al te beginnen met een eigen voorziening… Als je iets per maand kunt missen, spaar het, duw het in een verzekering of beleg het. Eens komt de dag dat je het nodig hebt en dan is het fijn er zelf voor gezorgd te hebben. Je moet niet wachten op waar je “recht” op hebt, maar ervoor zorgen dat je onafhankelijk van de grote pot kunt leven… als je de mogelijkheid hebt.
   Of je dan nog in Thailand kunt leven is ook nergens vastgelegd. Zou wel fijn zijn….

 6. HansNL zegt op

  Dat het, wellicht, met de pensioenen minder, of wat minder zal worden, zou best eens kunnen.

  De aanval van de banken en verzekeringsmaatschappijen op de kapitalen in de pensioenfondsen zijn deze graaiers al jaren een doorn in het oog, wat zeg ik, een balk!
  Het beroerde is dat de VVD op alle mogelijke manieren probeert de grootgraaiers te helpen in hun streven.

  Echter, de meeste “slecht” er voor staande pensioenfondsen zijn voor het grootste deel met de problemen opgezadeld door het achterlijke gedoe over de rekenrente, jawel, ook VVD.
  Bij veel van deze fondsen is de pijn al een stuk minder door de verhoging van de rekenrente, en bovendien hebben veel winsten gemaakt in beleggingen.
  Er wordt verwacht dat het kapitaal van de pensioenfondsen bij gelijkblijvende, dus slechte, omstandigheden in 10 jaar tijd zal groeien van nu 9 miljard naar 15 miljard.

  Mocht de economie weer aantrekken, dan zou het best eens kunnen dat de kapitalen nog groter worden.
  En dan is er dus voldoende geld in kas om iedereen te voorzien van een, jawel, waardevast pensioen.

  En het onderzoek van Achmea?
  Natuurlijk hebben ze maar wat graag dat U Uw geld bij hun parkeert om mee te spelen.
  En we weten nu allemaal wel dat banken en verzekeringsbedrijven volstrekt onbetrouwbaar zijn.
  Dus, laat U niet opvrijen door Achmea, een bedrijf die mij inmiddels ruim 5000 euro heeft gekost aan gedonder op de beurs.

 7. Harriet zegt op

  Dit is gewoon schandalig, . Er is hard gewerkt tot je 65 e , en dan krijg je ipv een welverdient pensioen . Een schamele aalmoes en nog meer negative dingen. Dus blijven werken tot je erbij neervalt tot je 80 e of met beetje geluk 90 e jaar. Daarna heb je niet veel meer aan een pensioentje, Want je gaat toch eerdaags dood! Waar gaat dit heen! ….??? Pik dit niet en protesteer!!!!

 8. van der beeken luc zegt op

  Moderator: reacties zonder leestekens en hoofdletters plaatsen wij niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website