Nederlanders die in Thailand of in andere landen buiten Nederland wonen kunnen voor een nieuw paspoort of DigiD vanaf donderdag ook op Schiphol terecht.

De gemeente Haarlemmermeer opent daarvoor in vertrekhal 1 een speciale balie die met name bestemd is voor Nederlanders in het buitenland.

De balie zal door Minister Plasterk en burgemeester Theo Weterings officieel geopend worden. Daarvoor rijkt de minister een nieuw paspoort uit aan een Nederlander die in de Verenigde Staten woont.

Tevens zal er in een aantal gemeenten worden gestart met een proef over het thuisbezorgen van paspoorten en identiteitskaarten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Paspoortbalie Schiphol voor Nederlanders in buitenland”

 1. jan veltman zegt op

  Moderator: Reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin worden niet geplaatst.

 2. HansNL zegt op

  Jawel, eindelijk een oplossing……

  Ja waarvoor eigenlijk?

  Als expat en ik dacht al toerist kun je je voor een paspoort tot een ambassade wenden.
  Een DigiID?
  Het lijkt me zo dat de meeste toeristen en expats in Europa dat ook al hebben.
  Net zoals een ID-kaart…..

  Ho, stoppen nou!

  Een ID-kaart kun je als Nederlander buiten Europa NIET en NERGENS bekomen.
  Niet bij de Ambassade in je woonland.
  Niet in Den Haag bij Bevolking die de belangen van de expats “overzee” zou moeten koesteren.
  Niet bij enige Ambassade in Europa, gewoon omdat je niet in Europa woont.
  Nergens dus.

  Kortom, als expat buiten Europa zal je “op verlof” gewoon de ganse dag met je paspoort rond moeten lopen.
  Let wel, in je eigen land!

  Weet je waarom?
  Dat ding stond in de paspoortwet, en dus (?) hebben expats buiten Europa hem niet nodig omdat je er alleen maar binnen Europa mee kunt reizen.
  En deze ID-kaart wordt in andere landen niet erkend?????

  Wat zegt U?
  Niet erkend?

  Terwijl in de leesstrook EN in de chip al je gegevens staan, en bijna hetzefde, maar in elk geval de relevante gegevens?

  Ik heb wel degelijk tot eind 2008 toen mijn ID-kaart verliep, in Thailand mijn ID-kaart bij me gedragen ipv mijn paspoort, en die paar keer dat ik mijn ID moest tonen waren de controleurs volstrekt tevreden met deze kaart.

  Ik vind eigenlijk dat de Staat der Nederlanden mij hiermee behoorlijk discrimineert.

  Ik wil gewoon, net als elke Belg en Duitse expat in Thailand een ID-kaart aan kunnen vragen.

  • Rob V. zegt op

   Aangenomen dat je verhaal klopt is dat inderdaad vreemd, als je als expat of emigrant op reis bent in eigen land of Schengen dan wil je toch met je ID kunnen reizen ipv een duurder en minder handzaam paspoort (plus risico van beschading, diefstal, …). Schrijf de diverse politieke partijen een mail, kijk of je zo een balletje aan het rollen kunt krijgen. Niet geschoten is altijd mis.

   • HansNL zegt op

    Rob

    Ik heb brieven en emailtjes gestuurd aan diverse politieke partijen, aan de commissie buitenland van de 2e kamer, aan de minister, en ben zelfs terecht gekomen bij de ombudsman.

    De minister van BuZa weigert categorisch zijn beleid te wijzigen.

    Een wetsvoorstel ter wijziging is ingediend, goedgekeurd maar wordt niet uitgevoerd door de minister.

    Terwijl notabene de ID-kaart uit de paspoortwet is of wordt gehaald, zodat de motivatie waar ik iedere keer wordt doodgeslagen eigenlijk niet meer opgaat, maar wel gebruikt wordt.

    En daar moeten expats het mee doen.

    Geeft allemaal niets, maar ik moet een ID-kaart hebben en dragen voor en op de schietbaan van de politieacademie in Khon Kaen.
    Heb nu een soortement vervanger gekregen van de politie met daarop mijn foto en gegevens van mijn paspoort.
    Is natuurlijk net zo officieel als een kopie van mijn paspoort, maar het is voorlopig voldoende.

    De politie is nu bezig om een Thaise Alien ID-kaart voor me aan te vragen, wat dat ook nag zijn………………….

    • HansNL zegt op

     Aanvulling op het antwoord aan Rob

     Inderdaad, je moet als Nederlander op verlof gewoon je paspoort bij je dragen.

     Heb inmiddels een bevriende advocaat zo ver gekregen me bij te staan.

     Ik ga, als het meezit, in oktober naar Nederland.
     Een bevriende politieman in Nederland zal me gaan controleren, heb mijn paspoort noch mijn rijbewijzen of wat dan ook bij me.

     Wat verder volgt laat ik aan de advocaat over

     Wordt interessant, denk ik…..

    • Piet zegt op

     Accepteren ze een Thais rijbewijs niet als ID ??
     Lijkt voor Thai voldoende
     Mijn Nederlandse ID Card vervalt in December maar gebeld met Bergen op Zoom waar ze voor buitenlandse Nederlanders paspoorten afgeven werd mij verklaart dat opnieuw afgifte ID Card geen probleem is

 3. cora zegt op

  Over een ID kaart weet ik niks maar toevallig heeft mijn zoon deze week een nieuw (zaken) paspoort op Schiphol aangevraagd.
  Duurt een paar dagen voordat die klaar is maar je kunt het ook versneld aanvragen.
  Hij heeft het maandag aangevraagd en vandaag kon hij hem al ophalen.

  groet..Cora

 4. Hans van Mourik zegt op

  Ik ben al meer dan 16-jaar woonachtig in Thailand.,als alleenstaande ouder samen met mijn zoon.
  Zo’n 15 jaar geleden heb ik mijn zoon uit mijn Nederlandse paspoort laten schrijven,
  en voor hem een eigen paspoort aangevraagd.
  Bij mijn eerste bezoek aan de Nederlandse ambassade in Bangkok werd de naam van mijn zoon direct uit mijn paspoort geschapt.,dus ongeldig verklaard!
  Twee weken lang had mijn zoon enkel een geldig “Nederlands I.D.bewijs” om zich hiermee in Thailand te kunnen legitimeren.
  Na twee weken gingen we opnieuw naar Bangkok.,om aldaar bij de Nederlandse ambassade het nieuwe paspoort van mijn zoon te halen.
  Zowel ik als mijn zoon moesten ons destijds bij binnenkomst in de ambassade legitimeren.
  Ik dus met mijn paspoort, en mijn zoon met zijn geldige Nederlandse I.D.Kaart.
  Wij werden aldaar destijds geholpen door een medewerker van deze ambassade…De Heer. Koedood. (inmiddels is deze medewerker niet meer werkzaam in Thailand)
  Tot mijn grote verbazing bekeek Dhr. Koedood de I.D.kaart van mijn zoon en liep hiermee naar achteren in zijn werkruimte.
  Vervolgens kwam deze heer met het nieuwe paspoort van mijn zoon.,de I.D.Kaart van mijn zoon…en een schaar terug naar de balie waar wij stonden.
  Vervolgens knipte deze heer de I.D.Kaart van mijn zoon doormidden,
  en overhandigde ons het nieuwe paspoort en de I.D.Kaart die in tweeën was geknipt.
  Als reden van deze geldige doormidden geknipte I.D.Kaart van mijn zoon gaaf deze medewerker…iedere Nederlandermag in het buitenland NIET over twee verschillende identiteitsbewijzen beschikken.
  Ik heb het hierbij uiteraard niet laten zitten, en heb mijn klacht ingediend bij o.a. het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.
  Na zo’n zes-maanden heb ik een financiiële vergoeding contant bij de Nederlandse ambassade mogen ontvangen, en kon ik voor mijn zoon een nieuwe Nederlandse I.D.Kaart in ontvangst nemen.,die door het Nederlandse conselaat in Antwerpen was aangemaakt, en doorgestuurd was naar de Nederlandse ambassade te Bangkok.
  Bij ontvangst van deze nieuwe I.D.Kaart voor mijn zoon, werd hij ter plaatse in Bangkok gelukkig NIET opnieuw doormidden geknipt.

 5. Rob V. zegt op

  Ik hoorde vanmiddag op Radio 2 dat je ook voor een DigID terecht kan (ook dat scheen onmogelijk te zijn voor expats en emigranten? Met digID zou je bijvoorbeeld vanaf afstand kunnen stemmen).

  Van NOS.nl:
  bron: http://nos.nl/artikel/540517-balie-voor-digid-op-schiphol.html

  “Balie voor DigiD op Schiphol
  Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen voortaan bij een balie op Schiphol een DigiD aanvragen. Ze kunnen er ook terecht voor een paspoort of identiteitskaart. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en burgemeester Weterings van Haarlemmermeer hebben de balie vandaag geopend.

  Nederlanders in het buitenland konden eerder geen DigiD krijgen. Na de aanvraag via internet stuurt DigiD een activeringscode naar het adres waarop iemand staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie. Bij Nederlanders in het buitenland ontbreekt die adrescontrole.

  Telefoon mee
  Aanvragers van een DigiD op Schiphol moeten behalve een identiteitsbewijs ook een mobiele telefoon meenemen. DigiD voor Nederlanders in het buitenland werkt namelijk met inlogcodes via sms.

  De balie is zeven dagen per week open, van 7.00 tot 22.00 uur. Omdat de balie officieel onder de gemeente Haarlemmermeer valt, kunnen ook inwoners van die plaats er terecht voor identiteitspapieren. Het nieuwe systeem is een proef, waaraan ook een aantal grensgemeenten meedoet.”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website