Je mag blij zijn met je Nederlandse paspoort, deze behoort tot de meest waardevolle ter wereld. Zo kan je zonder visum naar 122 landen reizen en in 33 landen een visum bij aankomst krijgen. Het Nederlandse paspoort behoort daarmee tot de waardevolste reisdocumenten ter wereld. Dat blijkt uit de Passport Index 2017.

 
Staatsburgers van Singapore zijn nog beter af, zij hoeven in 159 landen vooraf geen visum aan te vragen. Duitsers mogen ook blij zijn met hun paspoort het geeft visumvrij toegang tot 158 landen. Het minst waardevol is het paspoort van Afghanistan, deze geeft slechts visumvrij toegang tot 22 landen.

Visumvrij reizen

Jaarlijks verschilt het aantal landen waar je visumvrij naar toe kan reizen. Voor bezitters van een Singaporees paspoort is de laatste twee jaar het aantal visumvrije bestemmingen met 16 landen toegenomen. Daarmee is Singapore de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gepasseerd. Amerikanen en Britten kunnen nu naar respectievelijk 154 en 156 landen vrij reizen.

Singapore is zelf ook erg soepel voor buitenlanders, maar liefst 163 nationaliteiten mogen het land in reizen zonder eerst een visum aan te vragen

Dat is wel anders met Europese landen. Nederland en andere Schengen lidstaten zijn veel strenger. Naar Nederland visumvrij reizen kan maar door paspoorthouders 93 landen. Maar het kan nog strenger. Slechts paspoorthouders uit 43 landen kunnen visumvrij reizen naar de VS maar dan moeten ze wel eerst een online een ESTA reistoestemming aanvragen.

Nederlands paspoort

Het Nederlandse paspoort is een zogenaamd biometrisch paspoort. Op een flinterdunne RFID-chip staan onder andere alle gegevens die op de houderspagina staan weergegeven, aangevuld met extra (niet zichtbare) gegevens.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een paspoort aanvragen bij de gemeente of het openbaar lichaam van zijn of haar woonplaats of bij het Bureau Burgerlijke Stand. Nederlanders die buiten het Koninkrijk der Nederlanden wonen, kunnen een paspoort aanvragen bij een Nederlandse ambassade of bij de gemeenten Den Haag, Haarlemmermeer (balie op Schiphol) of in één van de volgende grensgemeenten: Bergen op Zoom, Bergeijk, Echt-Susteren, Enschede, Maastricht, Montferland, Oldambt, Venlo, Breda en Sluis.

Personen jonger dan 18 jaar hebben hiervoor toestemming nodig van hun gezaghouder(s) of vervangende toestemming van de rechter.

2 reacties op “Nederlandse paspoort behoort tot de meest waardevolle ter wereld”

 1. David .H. zegt op

  Pffffttt ….. dan zouden wij de Zuiderburen de Nederlanders ruim kloppen volgens deze andere lijst …..( dit onder voorbehoud want lijst is van 2016…)

  Belgen kunnen met weinig moeite de wereld rondreizen. Dat blijkt uit een ranking van consultingbedrijf Henley & Partners. Volgens die lijst geeft ons paspoort toegang tot 174 landen.

  Het meest mobiel zijn de Duitsers. Met een Duits paspoort op zak, kom je 177 van de 218 landen binnen zonder visum. In 2014 en 2015 was een Amerikaans paspoort het beste ter wereld. Dit jaar valt het van het ereschavot en moet het de vierde plaats delen met België, Denemarken en Nederland, waarvan inwoners met hun paspoort 174 landen kunnen aandoen.

  Op de tweede plaats staat Zweden. Een Zweeds paspoort garandeert een visumvrije toegang tot 176 landen. De Britten, Finnen, Fransen, Italianen en Spanjaarden mogen zonder verder rompslomp in 175 landen binnen. Op plaatsen vijf en zes staan respectievelijk Japan en Zuid-Korea. Het meest beperkt om te reizen, zijn inwoners van Afghanistan, door Pakistan, Irak, Somalië en Syrië. Deze hebben volgens Henley & Partners de “slechtste” paspoorten.

  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2588773#

 2. David .H. zegt op

  En hier staan we dan weer gelijk ……maar alphabetisch klopt het niet B komt voor de N….

  https://www.passportindex.org/comparebyPassport.php?p1=be&p2=nl&fl=BE,NL,&s=yes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website