De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn vorig jaar over de hele linie licht gestegen. Dit kwam vooral door positieve rendementen op aandelenbeleggingen. Pensioenverlagingen lijken dit jaar niet of hooguit incidenteel voor te komen. Een aantal fondsen kan de pensioenen weer geheel of gedeeltelijk laten meegroeien met de inflatie, aldus de Pensioen Federatie in een persbericht.

Dit betekent niet dat de pensioensector de problemen nu overal achter zich heeft gelaten. Voor een aantal fondsen geldt dat de licht stijgende lijn de komende jaren verder moet doorzetten om pensioenverlagingen in de toekomst te voorkomen. De door vrijwel alle fondsen nagestreefde indexatie, het laten meegroeien van de pensioenopbouw en -uitkeringen met de inflatie, is voor veel pensioendeelnemers nog niet in zicht. Ook daarom is het van belang dat de stijgende lijn zich de komende jaren voortzet.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Het gaat iets beter met pensioenfondsen maar indexatie nog niet aan de orde”

 1. Gringo zegt op

  Ik kreeg vandaag een nieuwsbrief van het Pensioenfonds voor de Metalektro, waarin staat:
  “De beleidsdekkingsgraad van PME is in het afgelopen kwartaal verder gestegen van 98,4% naar 100,1%. Daarmee kwam de beleidsdekkingsgraad voor het eerst sinds lange tijd boven 100% en hoeft PME de pensioenen in 2018 niet te verlagen. Dat is goed nieuws voor onze deelnemers. Maar we zijn er nog niet: eind 2019 moet onze beleidsdekkingsgraad minimaal 104,3% zijn. Daar zitten we nog niet. We kunnen een verlaging van de pensioenen in 2020 daarom nog niet uitsluiten. Maar het resultaat van 2017 brengt ons in de goede richting.”

 2. Cornelis zegt op

  Onlangs zag ik in de salarisschalen van de overheid – mijn voormalige werkgever – dat het maximum van ‘mijn’ schaal sinds mijn pensioendatum rond de 12% is gestegen. Van die stijging is helemaal niets teruggekomen in het pensioen dus in feite doe ik telkens stapjes terug, en daar lijkt dus voorlopig nog geen eind aan te komen……………

  • Ger-Korat zegt op

   Je vergelijkt appels met peren. Loonstijgingen, van huidige werkers dus, worden nooit in bestaande pensioenuitkeringen ( aan degene die al met pensioen zijn ) doorgevoerd. Wel worden toekomstige pensioenen , van de huidige werkers dus,verhoogd en dan vaak op basis van het gemiddelde loon verdiend tijdens het werkzame leven. Velen die nu een uitkering uit hun pensioen hebben hopen dat tenminste de prijsinflatie wordt gecompenseerd; ja daar schort het dus al vele jaren aan.

   • Cornelis zegt op

    Ik constateer alleen, Ger; ik schrijf toch niet dat ik die 12% volledig terug wil zien? In die 12% die ik noem is een behoorlijk deel een compensatie voor gestegen prijzen/inflatie – aan èchte salarisverhogingen deden/doen ze bij de overheid niet veel………. Gedurende de 43 jaren pensioenopbouw bij het ABP werd het uiteindelijke pensioen altijd als ‘welvaartsvast’ aangeduid – jaarlijks werd er geïndexeerd op basis van de loonstijging bij de overheid. Daar is dus inmiddels een einde aan gekomen.

    • Ger-Korat zegt op

     Welkom in de echte wereld. Ik denk dat de meeste pensioenfondsen in het bedrijfsleven al jaren niet indexeren. Kijk als dat ook voor die van de ambetenaren geldt dan zijn de huidige politici wat dit betreft realistisch.

     • Ger-Korat zegt op

      Las trouwens bij ABP at de gemiddeld beleidsdekkingsgraad in 2017 101,5 % is.
      De dekkingsgraad is de verhouding tussen de bezittingen en verplichtingen. Is de dekkingsgraad 100%, dan is er precies genoeg geld om alle pensioenen te betalen.
      Dus als je loopt te klagen dat er geen indexatie plaatsvindt bij ambtenaren dan heeft dit dus een goede reden namelijk niet meer uitgeven dan dat er is.
      Er zijn pensioenfondsen die hun pensioenen al structureel hebben verlaagd en dan praat je nog niet eens over indexatie. Dus dubbel verlies om maar aan toekomstige verplichtingen te kunnen blijven voldoen.

  • Harrybr zegt op

   Wat hebben HUIDIGE salarisniveaus te maken met pensioenopbouw IN HET VERLEDEN ?

 3. Henk zegt op

  ING pensioenfonds 142%. Ieder jaar indexatie! Hulde. Het lijkt er op dat bij de andere pensioenfondsen zakkenvullers en koekenbakkers aan de leiding zitten! Schandalig gewoon.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website