Remco van Wijngaarden (Foto: Facebookpagina Nederlandse ambassade Bangkok)

In de derde week van zijn nieuwe functie heeft onze ambassadeur Remco van Wijngaarden (55) tijd vrijgemaakt om kennis te maken met de lezers van Thailandblog.

Eerst even een korte inleiding. Na zijn studie Masters in Economic Sciences, is Remco in 1993 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in dienst getreden en heeft hij gewerkt in Lagos, Pristina en Jakarta. We maken een sprong naar 2013 waar hij gedurende 5 jaar in Den Haag als Hoofd Consulaire Aangelegenheden bij de Directie Consulaire Aangelegenheden en Visumbeleid, heeft gewerkt. En van 2018 tot 2021 was Remco Consul-Generaal voor Nederland in Shanghai.

En nu ambassadeur in Thailand. Een drukke dynamische standplaats want ook de consulaten in Phuket (Thailand), Phnom Penh (Cambodja), Siem Reap (Cambodja) en Vientiane (Laos) vallen onder zijn gezag, daarmee is hij verantwoordelijk voor het bevorderen en behartigen van de belangen van Nederland en Nederlanders in Thailand, Laos en Cambodja.

Voor wat zijn privé-situatie betreft, Remco is getrouwd met zijn half-Vietnamese man Carter en zij hebben drie kinderen: Ella en de tweeling Lily en Cooper.

Aandacht voor de Nederlandse gemeenschap in Thailand, ook de Isaan

Al in een eerder stadium heeft Remco toegezegd na aankomst op zijn post, snel in contact te willen komen met de Nederlandse gemeenschap in Thailand en ook de verschillende (sociale) media wat uitgebreid te woord te staan. Voor ons een kans om een aantal vragen aan hem te stellen.

Zo zijn wij benieuwd, hoe hij kennis gaat maken met de Nederlandse populatie en of hij het bloggen van zijn voorganger Kees Rade gaat voortzetten? Om met het laatste te beginnen: ja! Remco zal iedere maand in een blog wat vertellen over zijn werk in Thailand. Natuurlijk volgt er ook een kennismakingsronde langs de Nederlandse verenigingen in Thailand en naar andere plaatsen met een Nederlandse populatie.

De ambassadeur zal daarbij de wat meer afgelegen gebieden, zoals de Isaan, niet vergeten. Dat geldt ook voor de consulaire dienstverlening in die gebieden, waaronder de uitgifte van paspoorten en dergelijke. Hij beseft zich terdege dat het, zeker voor de oudere Nederlanders, een behoorlijk opgave is om naar de ambassade in Bangkok te reizen, Thailand is immers een uitgestrekt land. De komende tijd zal de ambassade de behoefte voor het bezoek aan de regio inventariseren. De redactie van Thailandblog heeft dan ook nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de Nederlanders die bijvoorbeeld in de Isaan wonen. Zij hebben nogal eens het gevoel buiten de boot te vallen als het om aandacht en dienstverlening van de Nederlandse ambassade gaat.

Problemen rondom verzekeringsvereisten

De redactie van Thailandblog heeft in het gesprek met Remco een aantal praktische zaken aangestipt, zoals de problemen die veel Nederlanders ondervinden bij de verzekeringseisen voor een CoE (de Covid-19 verzekering van tenminste 100.000 dollar) of de verzekeringsplicht bij de aanvraag van bepaalde visums (40.000/400.000 Baht Out/In Patient). De ambassadeur is bereid dat te bespreken met de Thaise autoriteiten, maar hiervoor geldt dat Thailand haar eigen regels en wetgeving bepaald. De invloed van Nederland daarop is beperkt.

Gevoelige kwesties

Een aantal belangrijke aandachtspunten voor de ambassadeur zijn in ieder geval, consulaire zaken, handelsbevordering, klimaat en mensenrechten. Ook de wat meer gevoelige kwesties zullen met de Thaise regering worden besproken zoals democratie en vrijheid van meningsuiting. Dat gebeurt tevens in Europees verband om zo nog wat meer gewicht in de schaal te leggen.

Veel Thailandbloglezers maken zich zorgen over de sociale onrust en het politiegeweld tegen anti-regeringsdemonstranten. Onze lezers zouden het zeker waarderen als dit onderwerp regelmatig op de agenda komt bij besprekingen met de Thaise overheid.

Ook aandacht voor kleine ondernemers en Stichting Thailand Zakelijk

Voor wat betreft handelsbevordering en investeringen is Thailand, ook als lid van de ASEAN, natuurlijk een interessant land. De ambassade wil iedereen die zaken wil gaan doen met Thailand ondersteunen door te zorgen voor een goede informatievoorziening ze op weg te helpen richting de juiste partijen. Remco benadrukt dat hij niet alleen oor heeft voor de CEO’s van grote bedrijven, maar ook de kleine ondernemer die wil investeren in Thailand kan op zijn aandacht en support rekenen. Dat geldt in bijzonder ook voor Martien Vlemmix met zijn Stichting Thailand Zakelijk die ondernemers in Thailand, evenals de NTCC, bijstaat met raad en daad.

Veranderingen inzake Schengenvisa

De redactie van Thailandblog heeft gevraagd of er nog veranderingen te verwachten zijn in de procedure voor wat betreft de aanvraag van een Schengenvisum voor Nederland. Wel, die blijft zoals men nu gewend is. Dus een afspraak maken met VFS Global in Bangkok om daar de visumaanvraag en de bijbehorende documenten in te leveren. Er zal dit jaar we een belangrijke verandering worden doorgevoerd maar dat is vooral achter de schermen. Het RSO (Regional Support Office) in Kuala Lumpur, die de visumaanvragen verwerkt, zal verdwijnen. Al deze taken worden verplaatst naar Den Haag, maar daar zal een visumaanvrager niets van merken.

Al met al een leuk en open gesprek met onze nieuwe ambassadeur en wij wensen hem dan ook veel succes en vier fantastische jaren in ons mooie Thailand!

Rating: 4.85/5. From 13 votes.
Please wait...

22 reacties op “Een kennismakingsgesprek met Remco van Wijngaarden de nieuwe ambassadeur in Thailand”

 1. Alex Ouddiep zegt op

  Het zou een goede zaak zijn als de nieuwe ambassadeur enig initiatief kon ontwikkelen ten behoeve van de Nederlanders die jarenlang in Thailand wonen maar door hun leeftijd nauwelijks toegang hebben tot een ziektekostenverzekering en daardoor gedwongen lijken naar elders uit te wijken. Het kan toch niet het Nedelands belang zijn dat deze duizenden naar Nedeland terugkeren en er een beroep doen op de huisvestings- en andere voorzieningen aldaar.

  • Cornelis zegt op

   Lijkt me geen rol voor de Nederlandse overheid, laat staan voor een Ambassadeur. Keuzes en consequenties – wat was daar ook al mee?

   • Pieter zegt op

    Het zou mooi zijn als er een verdrag met Thailand zou komen , zodat de Nederlanders in de Nederlandse ziektekostenverzekering kunnen blijven , zoals vele expats in andere landen wel kunnen

    • Jacques zegt op

     Dat men per onmiddellijke ingang bij uitschrijving uit Nederland voor vestiging in Thailand het recht op de ziektekostenverzekering verliest is toch geen onderwerp voor overleg met Thailand. Daar gaat Thailand niet over. Het is de Nederlandse overheid die de regeltjes vaststelt en het nodig vindt om niet een keuzemogelijkheid te bieden. Daar moet een bereidheid voor zijn en die zal niet komen ben ik bang gezien de houding ten opzichte van emigranten.

     • khun moo zegt op

      Jacques,

      In nederland wordt ongeveer de helft van de ziektekosten uit de inkomsten belastingen betaald.
      Het lijkt me gerechtvaardigt indien men geen belastingen meer betaald in nederland dit conseqenties heeft voor de ziektekosten verzekering.

      Wat mischien wel een oplossing zou kunnen zijn is de verzekerings premie te verdubbelen voor niet ingezetenen, wanneer men geen inkomsten belasting meer betaald.

      • Erik zegt op

       Maar, khun moo, er zijn ook mensen die na emigratie nog steeds in NL inkomstenbelasting betalen. Zoals over de AOW als je in TH woont, en over ambtenarenpensioen. Zo kun je ongelijke behandeling creëren. Dat is ook niet echt een oplossing.

       Ja, en ben je eenmaal overgeleverd aan de commercie dan merk je al snel dat daar winst gehaald moet worden. Herinner je je de film Sicko? Nee, in die polder van ons is het zo slecht nog niet….

      • Jacques zegt op

       Dat is een van de opties, echter ik heb niet de indruk dat dit onderwerp van belang is voor de beleidmakers en zeker geen onderwerp van gesprek. Weg is weg en zoek het maar uit is wat we waarnemen. Overigens betaal ik nog iedere maand 400 euro belasting in Nederland over mijn pensioen als ex ambtenaar en kan ik geen gebruik maken van bepaalde financiële voordelen die andere landgenoten wel hebben. Dat scheelt ook aanzienlijk. Deze ongelijkheid is ook onrechtvaardig en ook daar is nog werk aan de winkel wil men het goed doen.

   • Erik zegt op

    Cornelis, dat is me wat te goedkoop. Ja, je maakt bewust een keuze maar nee, de toekomst heeft niemand in de hand en zolang Thaise ziektekostenverzekeraars de vrijheid hebben je naar hun wens uit de verzekering te gooien als er kosten komen of je ouder wordt dan verwacht dan ontbreekt het aan gelijkwaardige contractpartijen. Ik acht dat ongewenst maar T.I.T. Dan moet je terug naar de polder als we het over NL-ers hebben.

    Daarmee beantwoord ik de opmerking van Alex. Hier ligt een taak voor Thailand om de nationale zorgvoorziening toegankelijk te maken voor de echte longstayers, de gepensioneerden. Dan is men tenminste verzekerd van zorg; dat de premie dan de pan uitrijst is terecht maar dan heb je tenminste een polis. Straks hebben velen niets en moeten onverzekerd verder, of bedelen in een crowdfunding, of terug naar het thuisland.

    De ambassadeur kan daarin niets alleen; dat is iets voor de EU. En die komen er niet mee want de nationale regeltjes verschillen teveel. Dus forget it….

    • Jacques zegt op

     Ik dacht eerst ik klik op like maar de zin “dat de premie dan de pan uitrijst is terecht” daar heb ik moeite mee. Waarom niet een sociale regeling die aansluit bij de portemonnee van velen die het betreft. Wanneer je als Nederlander accepteert dat de behandelingen plaatsvinden als voor vele Thaise mensen, dus in staatsziekenhuizen dan zou daar een soortgelijke prijs voor moeten komen. ( De discussie over bijvoorbeeld het betalen van belasting in Thailand etc., even buiten beschouwing laten, want als je daar recht op hebt moet je dit gewoon doen). Behandel mensen gelijk en niet op bijvoorbeeld het land van herkomst, want dat zegt niets over de inkomsten, zoals we allemaal wel weten. Wil je beter af zijn dan basisbehandelingen, is er de optie tot bijbetalen en dat kan ook op fatsoenlijke en betaalbare wijze plaatsvinden. Daar zou dan een aanvullende verzekering voor in het leven moeten komen. Het onderste uit de kan halen of nog erger is nu vaak aan de orde ( zoals dubbele tarieven) daar zouden dus wel desbetreffende Thaise regels voor moeten worden bedacht.

     • Erik Kuijpers zegt op

      Jacques, ik zou willen dat je gelijk had! Ik zou daar wat voor willen opofferen! Je had van mij de Nobelprijs gekregen, echt, al ga ik daar niet over.

      De Thaise mensen die in dat nationale systeem vallen hebben niet alle medische faciliteiten. De staatsziekenhuizen kunnen niet alle behandelingen en operaties aan. Heb ik zelf meegemaakt. ‘Total hip’ in de hele Isaan alleen in Khon Kaen Srinakarin en dan alleen als de klachten onhoudbaar zijn. Hoe onhoudbaar, dat bepaalt de prof in Khon Kaen. Dus lang niet alle Thais die daar komen met bepaalde klachten krijgen die operatie. Loop er maar mee door en reken er op dat de Lord Boeddha jouw pijn verlicht…. Ja, dat kan ook.

      Wil jij, als witte neus, zo behandeld worden? Ik raad: nee. Dus dan ga je toch verder zoeken naar particuliere ziekenhuizen. En die kosten plenty geld. Veel meer dan de staatsziekenhuizen vragen.

      Dus is mijn idee dat, als Thailand wat wil doen aan ons ouwetjes, er een op feiten gebaseerde premie komt maar ook acceptatie zonder voorselectie. DAT schreef ik hier. Vooral die acceptatie is belangrijk want dan heb je een polis.

      Nu zeg jij: niet selecteren op land van herkomst. Ik vul dat aan: niet selecteren op de witte huid, op de lange neus, op de westerse taal, op de dikke portemonnee. Gelijk heb je, Maar zo zit helaas dit land niet in elkaar. De Thai is xenofoob! De Thai heeft een hekel aan witneuzen behalve aan hun centen. Zelfs een aankoop op de markt wordt op jouw witte neus afgerekend en dat verander je niet 1-2-3!

      Mijn advies: als TH die polis aanbiedt, laten we daar blij mee zijn. Dan heb je tenminste dekking! Kost het wat meer: soit.

      Ik schreef al eerder, de ziektekostenpolis wordt het belangrijkste item als je in Thailand met pensioen wilt gaan. Ik herhaal het maar.

      • Jacques zegt op

       Realistisch gezien denk ik met u mee. Op papier is dat probleem voor die doelgroep zoals u stelt dan gedekt.
       In de praktijk blijft het aanmodderen voor velen. Ik heb een Engelse kennis die zich niet meer kon verzekeren vanwege te veel problemen met de gezondheid en onbetaalbaar worden van de premie, die zoals we wel weten alleen maar nieuwe ziektes dekt. Het is te schofterig voor woorden zoals je dan wordt behandelt. Hij is met zijn Thaise vrouw de ziekenhuizen afgegaan en heeft geïnformeerd naar mogelijke behandelingen aldaar die nog enigszins betaalbaar zijn. Ja, ja en dat op je oude dag. Hij had huidkankerplekjes in het gelaat die behandelt moesten worden en heeft uiteindelijk wel wat afspraken kunnen maken in een staatsziekenhuis, maar het blijft aanmodderen op deze wijze. Als voor hem een verplichting gaat gelden voor een ziektekostenverzekering dan zal hij na 14 jaar verblijf alsnog het land dienen te verlaten. Aan rechten is een groot gebrek voor buitenlanders in Thailand en enige menselijkheid in deze branche is vaak ver te zoeken.

      • ruud zegt op

       Quote: De Thai is xenofoob! De Thai heeft een hekel aan witneuzen behalve aan hun centen. Zelfs een aankoop op de markt wordt op jouw witte neus afgerekend…

       Ik begrijp niet waar u dat Xenofoob en hekel aan witneuzen op baseert.
       Als ik dat zo zou ervaren, zou ik hier niet wonen.

       Natuurlijk, er bestaan ook Thaise rascisten, maar mijn beleving van de Thai is toch echt niet de uwe.
       Het is wel zo, dat er in de toeristische gebieden meer Thai te vinden zullen zijn met een hekel aan witneuzen, dan elders, maar dat zal voor een groot deel worden veroorzaakt door het gedrag van de mensen die Thailand als een grote hoerenkast zien – en mischien ook wel door afgunst.

       En ja, ook de Thai moeten hun gezin onderhouden en liefst ook nog wat sparen voor de oude dag, want Thailand heeft geen AOW en de inkomsten zijn meestal laag, dus als er een rijke witneus bij hun kraampje staat, kan de prijs wat hoger worden.

       • Jacques zegt op

        Generaliseren is nooit goed, maar ik heb de ervaring dat er wel veel Thaise mensen het goed vinden hoe wij hier verschillende behandelt worden. Er zijn zelfs Nederlanders die dit goed vinden heb ik geconstateerd. Men heeft makkelijk praten als de buidel gevuld is en er geen andere (zichtbare) problemen opdoemen. Zelfs mijn vouw vindt het normaal dat ik onder anderen geen grond kan en mag bezitten in Thailand. Onderscheid moet blijven. Een ieder die hier leeft kan wel een waslijst produceren van verschillen die er toe doen. Best is niet hier over na te denken, want dan zou vertrekken in zicht komen. Maar het is af en toe wel lekker om het van je af te schrijven. Wat druk van de ketel halen. Dat je de arme Thai wat toestopt is een nobel iets dat doe ik ook. Dat je instanties iets toestopt is van een andere orde. Die gaan voor eigen gewin en onduidelijk blijft of er nog iets terecht komt bij de armen. Ik zie in ieder geval geen veranderingen die er toe doen om een groot deel van de Thaise bevolking een beter leven te geven en daar zou het de instanties toch om te doen moeten zijn.

   • Jacques zegt op

    Beste Cornelis, keuzes worden gemaakt in de tijdspanne, die dan leeft. Daarbij baseert men zich op dat moment op wat er is en niet wat er mogelijk kan komen. De glazen bol is niet voor een ieder inzichtelijk kan ik u delen. Dat er telkens verandering is hoeft ook geen betoog. De enige constante is de veranderlijke en daar zit hem ook het probleem bij velen. Negatieve invloeden en veranderingen komen dan in zicht en dat geeft soms veel gedoe en problemen onvoorzien.
    Kijk eens naar de energieproblematiek die thans leeft o.a., in Nederland. Die rekening daar had niemand op gerekend. Terecht speelt het kabinet hier op in. Nu nog voor de Nederlanders in Thailand die het water aan de lippen staat met de ziekteproblematiek iets meer begrip en meelevendheid. Maar kennelijk is dit te veel gevraagd.

 2. Hans van Mourik zegt op

  De longstayers die hier voor 2015 naar toe zijn geemigreed, hadden het toen kunnen regelen, de ZKV..
  Meeste mensen met wie ik gesproken heb, hebben het niet gedaan,omdat het nogal wat kost,
  Mijn vermoeden, zo komt het aan mij over.
  Hans van Mourik

  • Erik zegt op

   Vóór 2015 zegt me niets. Wel herinner ik me dat met ingang van de zorgverzekeringswet (1-1-2006) veel NL-ers uit de ziektekostendekking vielen en ineens een internationale polis moesten zoeken, wereldwijd, in NL/EU of TH.

 3. Eric H zegt op

  Fijn dat de nieuwe ambassadeur zich heeft voorgesteld en regelmatig wil schrijven op Thailandblog en een aantal zaken wil aankaarten waar iedereen ich zorgen om maakt.
  De verzekeringskwestie is een eis die Thailand stelt maar nederlandse verzekeraars niet aan willen meewerken mss dat hij dat met de regering in Nederland kan aankaarten.
  Ook heel fijn dat hij er voor de Nederlanders in Thailand en de ISAAN is ( alsof dat geen Thailand is en apart moet worden vermeld!/)

  • Ger-Korat zegt op

   Dat de Isaan wordt vermeld is toch een beetje logisch: dankzij de aanvoer van werkenden draait de economische motor van Bangkok, 1/3 van de Thaise bevolking woont er en naast de vaste toeristische hotspots zoals Chiang Mai, Phuket of Hua Hin mag een plaats in de Isaan niet ontbreken gezien dat er vele Nederlanders wonen.

   • Ger-Korat zegt op

    Kleine aanpassing: dankzij de aanvoer van werkenden uit de Isaan draait de economische motor …

   • Danzig zegt op

    Er moet aandacht zijn voor Nederlanders in alle 77 provincies van Thailand, niet specifiek voor die in Isaan.

 4. Cary zegt op

  Van harte welkom Remco, ook voor je man en jullie kinderen. Veel succes met je functie in Thailand en blijf gezond.

 5. Rob V. zegt op

  Veel succes en plezier in Bangkok. En misschien lukt het ook nog wel een klein woordje Thais te spreken na 4+ jaar in het land? 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website