Ik zag onlangs op Thailandblog de navolgende opmerking betrekking hebbend op het hebben van geld op een Thaise bankrekening: “ Ik hoop dat iedereen er zich van bewust is dat hier vroeg of laat de bubbel gaat barsten. Ik denk ook niet dat “aliens”, zoals ze ons noemen hier, veel bescherming zullen genieten “.

Deze opmerking behoeft enig weerwoord, want “Aliens“ hebben exact dezelfde bescherming als Thai via het Deposto Garantiestelsel.
Men heeft dit Garantiestelsel willen afbouwen van 50 miljoen naar 25 naar 1 miljoen, de laatste verlaging stond eerst op 11 augustus 2016. De Garantie is per persoon per bank, bij een bankrekening op twee namen al of niet tezamen van een Farang en een Thai wordt 2x dit bedrag gegarandeerd.

De verlaging van het Garantiebedrag is inmiddels vertraagd, het staat sinds 11 augustus 2016 op 15 miljoen en gaat nu geleidelijk van 15 naar 10 naar 5 naar uiteindelijk 1 miljoen vanaf 11 augustus 2020. Zeer uitvoerige informatie is te lezen op de site van het Deposit Protection Agency: www.dpa.or.th.

De opmerking hierboven getuigt dus van het niet hebben van de juiste informatie, Aliens hebben dezelfde rechten wat betreft dit Thaise Garantie stelsel als een Thai. Dat Thailand de Garantie verlaagd is jammer, het waarom is weer een ander verhaal, wil je die verlaging pareren, heb je die luxe en wil je wat meer dekking kun je meerdere bankrekeningen openen.

Of de bubbel in Thailand vroeg of laat gaat barsten? Denk dat dit wel mee zal vallen, wat te denken van het maar aan printen door de ECB en de schulden die de USA maakt, barstende bubbels verwacht ik eerder in de Euro en US $ dan van de Thai Bath, vertrouw je de Bath niet, zoek je een andere veiliger investering, enige lezer die zo’n veiliger investering gemotiveerd kan aanbevelen?

Ingezonden door NicoB

4 reacties op “Lezersinzending: Buitenlanders vallen ook onder het Thaise banken depositogarantiestelsel”

 1. Marcus zegt op

  Hier ben ik het volledig mee eens: voor wat betreft het risico profiel om je geld veilig weg te zetten, zit de US , maar vooral Europa hoog in de gevaren zone en is het een kwestie van tijd voordat de ” bubble barst” .
  De Thaise baht is zeer sterk en de banken veel veiliger en hebben meer ” backbone” dan enig andere bank in Europa of Amerika. Het is mijnsinziens dus onzinnig om te veronderstellen, dat je vermogen in Thailand gevaar zou lopen.

  Mvrgr. Marcus

  • ruud zegt op

   Als de Amerikaanse en Europese markten instorten, gaat de Thaise gewoon mee.
   Dan wordt het een mondiale crisis.
   En je geld, zowel in Europa, als in Thailand, zal weinig meer waard zijn.

 2. Mark zegt op

  Bedankt voor de info. Ik leefde voor het lezen van dit artikel in de veronderstelling dat het 1 mio was. We zijn weer een beetje wijzer.

 3. Hans Pronk zegt op

  Sinds Nixon in 1971 de inwisselbaarheid van de dollar in goud “tijdelijk” eenzijdig en zonder overleg met andere landen ophief (=contractbreuk) zijn alle andere munten ook losgekoppeld van goud (1944, Bretton Woods). De euro, de dollar en ook de baht hebben dus geen intrinsieke waarde meer en zijn alleen gebaseerd op het vertrouwen in die munten. Met Nico ben ik het eens dat ik meer vertrouwen heb in de baht dan in de euro maar ook met de baht loop je natuurlijk risico’s. Spreiden van je vermogen is dus verstandig, dus bijvoorbeeld een eigen huis en vermogen in een pensioenfonds. Mocht er dan nog geld overblijven dan denk ik dat het verstandig is om het nodige in contanten aan te houden (niet te veel natuurlijk gezien het risico op diefstal) en ook in goud (en/of goudaandelen) omdat pensoenfondsen wel hun vemogen spreiden maar zwaar onderbelegd zijn in goud. Goud vormt een goede verzekering als het fout mocht gaan, bijvoorbeeld als de euro in elkaar klapt na een mogelijk verkiezing van Le Pen of een faillisement van Italie. En zo onwaarschijnlijk is een faillisement van Italie helaas niet: 5 jaar geleden was de 10-jaarsrente daar ruim 6% en omdat dat gezien de enorme staatsschuld en de slechte economie van Italie onbetaalbaar was greep de ECB in door staatsleningen op te kopen. En met succes want de rente daalde tot een belachelijke 1,1%. Binnenkort stopt de ECB echter met opkopen en zal de rente weer sterk oplopen en naar mijn verwachting hoger dan 6% omdat in de afgelopen 5 jaar de economie in Italie vrijwel niet gegroeid is en de staatsschuld nog veel verder is opgelopen. Misschien valt het allemaal wel mee maar een verzekering in de vorm van wat goudbezit kan geen kwaad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website