Blog Ambassadeur Kees Rade (28)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Expats en pensionado, Nederlandse ambassade
Tags: ,
5 mei 2021

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Ik eindigde mijn vorige blog op een optimistische toon; de Covid-epidemie was nu in de laatste fase beland, de vaccinaties zouden nu toch echt spoedig een impact moeten hebben.

Een maand later moet ik helaas erkennen dat ik wat te positief was. Velen van u zitten net als ik in een feitelijke lockdown. Geen reizen tenzij absoluut noodzakelijk, en het feit dat er kort geleden op 7 vluchten naar of van Phuket besmettingen zijn geconstateerd toont aan dat dit niet een overbodige voorzorgsmaatregel is. Geen restaurants of cafés open, behalve voor afhaalmaaltijden. Geen bioscopen, geen theaters, geen publiek bij sportevenementen. En ook de fitnessgelegenheden en de parken dicht. Kortom, weer een periode die we maar zo goed mogelijk moeten proberen door te komen. Als ambassade kunnen we niet veel meer doen dan u aan te raden uzelf zo goed mogelijk proberen te beschermen. Samen hopen we dat de getroffen maatregelen een positief effect zullen hebben, en dat de Thaise overheid daarnaast in staat zal zijn om (eindelijk…) een serieuze vaccinatiecampagne op poten te zetten.

De maand april stond eigenlijk ook al nadrukkelijk in het teken van de voortdurende pandemie. Veel gebeurtenissen uitgesteld of afgelast, en veel vergaderingen achter het iPad- of computerscherm in plaats van fysiek bij elkaar.
Voor ons was het niet doorgaan van de Koningsdagfestiviteiten uiteraard een forse domper. De receptie voor onze zakelijke contacten, de vrijmarkt in de tuin van de residentie, en uiteraard het grote Oranjefeest, allemaal hoogtepunten in een normaal jaar. Dit keer alleen een online tentoonstelling van foto’s over Koningsdag in Nederland gemaakt door alumni, Thais die in Nederland hebben gestudeerd, en een boodschap aan alle Nederlanders op onze sociale media. Het is helaas niet anders, en vergeleken met de ellende die de pandemie in vele delen van de wereld veroorzaakt is deze teleurstelling nog wel te dragen.

Ook in mei zal de lockdown forse gevolgen hebben voor onze activiteiten. Zo zullen we door de omstandigheden gedwongen de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei in een zeer afgeslankte formule moeten laten plaatsvinden. We zijn in ieder geval blij dat NVT, NTCC en Thailand Zakelijk samen met ons de gebruikelijke kransen zullen leggen. Tussen 15 en 17 uur zijn belangstellenden, die willen komen voor een moment van herdenking en het leggen van bloemen zeer welkom. Uiteraard met inachtneming van de COVID-maatregelen.
Ook een voorgenomen reis naar de NVT van Hua Hin is uitgesteld, terwijl andere reizen even in de ijskast worden gezet. Wederom, het is helaas niet anders.

Er waren toch nog wel een paar gebeurtenissen de afgelopen maand.
Zo hadden we begin april een openbare –COVID-proof– vergadering van het bestuur van de Thaise alumni vereniging in de residentie. Altijd een genoegen om leden van deze groep te ontmoeten. Het is altijd weer interessant om te zien hoe positief deze alumni aan hun tijd in Nederland terugdenken. Zelf worden we vaak geconfronteerd met die aspecten van de Nederlandse samenleving die in het nieuws komen, en goed nieuws is nu eenmaal geen nieuws. Het is daarom af en toe nuttig om van onze alumni, bijna altijd in het oranje gekleed, ook positieve ervaringen te horen over hun tijd in ons land. En bovendien zijn ze uiteraard een nuttige bron van informatie voor ons, na hun studie zijn ze vaak doorgegroeid in allerlei sectoren waar wij ook actief in zijn.

Daarnaast hebben de dramatische gebeurtenissen in Myanmar ook in Thailand voor de nodige commotie gezorgd. De belangen van Thailand in dit conflict zijn groot. Een lange gemeenschappelijke grens, potentieel een enorm vluchtelingenprobleem als het geweld in Myanmar verder escaleert, veel economische belangen in dat land, een redelijk intensieve band tussen beide legerleidingen. Thailand is daarnaast waarschijnlijk ook het land waar de Tatmadaw, het leger van Myanmar, nog het meeste naar zou luisteren. Het is dus logisch dat vele ogen op Bangkok zijn gericht, zeker ook ten tijde van de ASEAN-topconferentie die onlangs plaatsvond. Tijdens een terugkoppeling die de EU-ambassades van het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken over deze top kregen werd niet veel informatie vrijgegeven over hoe nu verder. Gezien de gevoeligheid van het proces wel te begrijpen, maar hopelijk gebeurt er wel het nodige achter de schermen.
We hadden ook een informeel gesprek met de Speciale Vertegenwoordigster van de Secretaris-Generaal van de VN voor Myanmar, die op dit moment in de regio is. Een zeer energieke vrouw, maar ook hier is het afwachten of de Tatmadaw vatbaar is voor de vrij algemene druk om in ieder geval het geweld tegen de bevolking stop te zetten en de gevangenen vrij te laten. Het feit dat sinds de top het geweld is afgenomen is positief. Maar de kans blijft levensgroot dat Myanmar afglijdt naar een chaotische situatie, met alle gevolgen van dien ook voor Thailand.

Als laatste nog even wat meer huishoudelijke informatie. Allereerst het goede nieuws dat de website www.nederlandwereldwijd.nl zich hoe langer hoe meer ontwikkelt tot een digitaal loket waar u veel informatie kunt vinden die vroeger op allerlei verschillende plekken gezocht moest worden. Zo zijn daar sinds kort ook veel gegevens te vinden inzake een groot aantal uitkeringen. Zeker de moeite waard om eens te raadplegen.
En verder heeft Allert van den Ham, onze Honorair Consul in Vientiane, besloten om naar Nederland terug te keren. Zeker tijdens het hoogtepunt van de Covid-crisis heeft Allert veel landgenoten bij kunnen staan die naar Nederland wilden terugkeren, en daar zijn we hem zeker dankbaar voor. Nederlanders in Laos kunnen tijdelijk bij de Franse ambassade terecht, in afwachting van de formele goedkeuring van de benoeming van zijn opvolger.

Rest mij nog u meer dan ooit een goede gezondheid toe te wensen!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website